Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Το Μουσείο Γκετί επιστρέφει βυζαντινή Καινή Διαθήκη

Το Μουσείο Γκετί ανακοίνωσε ότι επιστρέφει μια Καινή Διαθήκη του 12ου αιώνα, στην αγιορείτικη Μονή Διονυσίου, από την οποία εκλάπη 50 χρόνια πριν. Το χειρόγραφο έχει αντιγραφεί το 1133 από τον Θεόκτιστο και θεωρείται αριστούργημα της Μεσοβυζαντινής τέχνης.

Οι υπεύθυνοι του Μουσείου ανακοίνωσαν ότι απέκτησαν το χειρόγραφο το 1983 ως μέρος μιας «μεγάλης, καλά τεκμηριωμένης " συλλογής. Το χειρόγραφο βρίσκεται σήμερα στο Κέντρο Getty στο Brentwood στο πλαίσιο της έκθεσης "Heaven and Earth: Byzantine Illumination at the Cultural Crossroad." Έχει παρουσιαστεί σε 14 εκθέσεις στο Getty και δόθηκε ως δάνειο στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης της Τέχνης το 1997, για την έκθεση « Η Δόξα του Βυζαντίου».


Το Getty ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα για το χειρόγραφο τις τελευταίες έξι εβδομάδες σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. "Με βάση τις νέες πληροφορίες που ήρθαν στο φως μέσω αυτής της διαδικασίας, το μουσείο αποφάσισε ότι είναι σωστό να επιστρέψει το χειρόγραφο στην Ιερά Μονή Διονυσίου από την οποία εξαφανίστηκε πριν από 50 χρόνια", δήλωσε ο Timothy Potts , διευθυντής του Μουσείου Getty.

Το 2011, το Getty υπέγραψε ένα μνημόνιο με την Ελλάδα σύμφωνα με το οποίο τα δύο μέρη συμφώνησαν να αποτρέψουν την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων. Η συμφωνία αυτή προέβλεπε επίσης πολιτιστικές ανταλλαγές και κοινή επιστημονική έρευνα.


πηγή: en_@ecclesia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου