Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

25 Απριλίου 1898: Ο πόλεμος για την Κούβα

Τριάντα χρόνια είχαν περάσει αφότου τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής άρχισαν να απλώνονται πέρα από τις ακτές τους. Το 1897, προσάρτησαν τα νησιά της Χαβάης στον Ειρηνικό, ενώ από το 1889 είχαν τη συγκυριαρχία (μαζί με τους Άγγλους και τους Γερμανούς) του αρχιπελάγους Σαμόα. Στον Ατλαντικό, η Κούβα είχε επαναστατήσει κατά των Ισπανών, από το 1895. Ένα επεισόδιο στην Αβάνα έδωσε στους Αμερικανούς την αφορμή να επέμβουν.
Πρώτος ο Ισπανός Ντιέγκο Βελάσκεθ είδε την εξαιρετική θέση της περιοχής, όπου αργότερα κατασκευάστηκε ένα από τα πιο ασφαλή λιμάνια του κόσμου. Ίδρυσε την πόλη της Αβάνας στα 1515 ή 1519 μετατρέποντας την Κούβα σε ισπανική κτήση. Από τότε, πολλοί πόλεμοι έγιναν για την κατοχή της, κυρίως ανάμεσα στους Άγγλους και τους Ισπανούς. Οι Αμερικανοί, από το 1895, ενίσχυαν την επανάσταση των Κουβανέζων κατά της Ισπανίας. Τον Φεβρουάριο 1898, σημειώθηκε έκρηξη στο αμερικανικό καταδρομικό Μέιν που βρισκόταν στην Αβάνα. Ήταν η ευκαιρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Ισπανία να εγκαταλείψει την περιοχή, η Ισπανία αρνήθηκε και, στις 25 Απριλίου 1898, ξέσπασε ο πόλεμος.
Οι Ισπανοί έστειλαν τον στόλο τους αλλά οι Αμερικανοί τον καταναυμάχησαν στη Μανίλα των Φιλιππίνων και στο Σαντιάγκο της Κούβας. Ακολούθησαν αποβάσεις των Αμερικανών και καταλήψεις των Φιλιππίνων, του Πόρτο Ρίκο και της Κούβας. Στις 10 Δεκεμβρίου, υπογράφηκε η συνθήκη των Παρισίων. Οι Ισπανοί αναγνώριζαν την ανεξαρτησία της Κούβας και παραχωρούσαν στις ΗΠΑ το Πόρτο Ρίκο, τις Φιλιππίνες και την Γκουάμ, από τα νησιά των Μαριάνων. Οι Φιλιππινέζοι ξεσηκώθηκαν κατά των Αμερικανών, διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους και πολέμησαν τρία χρόνια. Όμως, αυτονομία απέκτησαν το 1916 και ανεξαρτησία το 1934, με το νιου ντιλ. Η Κούβα έμεινε στην κατοχή των ΗΠΑ τρία χρόνια. Από το 1902, είχε περιορισμένη αυτονομία και, από το 1934, ανεξαρτησία. Το Πόρτο Ρίκο και η Γκουάμ εξακολουθούν να ανήκουν στις ΗΠΑ.
Επόμενος στόχος των Αμερικανών ήταν ο Παναμάς. Στις 3 Νοεμβρίου 1903, μια επανάσταση εναντίον της Κολομβίας ξέσπασε στην περιοχή κάτω από την προστασία του αμερικανικού στόλου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη Δημοκρατία του Παναμά από την οποία αγόρασαν μια ζώνη 1380 τ. χλμ. που κόβει τη χώρα στα δύο καθώς εκτείνεται από τον Ατλαντικό ως τον Ειρηνικό ωκεανό. Πλήρωσαν δέκα εκατομμύρια δολάρια και συμφώνησαν μια αποζημίωση άλλων 250.000 δολ. το χρόνο. Έπειτα, προχώρησαν στην κατασκευή της διώρυγας, μέσα στην αγορασμένη ζώνη. Tους κόστισε άλλα 526 εκατ. δολ. Στις 15 Αυγούστου 1914, η διώρυγα του Παναμά ήταν έτοιμη.

πηγή: http://www.historyreport.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου