Κυριακή 27 Απριλίου 2014

27 Απριλίου 1521 Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος

Ο βασιλιάς της Πορτογαλίας Εμμανουήλ Α’ γεννήθηκε το 1469 κι ανέβηκε στο θρόνο στα 1495. Ευτύχησε να έχει στις υπηρεσίες του μεγάλους θαλασσοπόρους (Βάσκο ντε Γκάμα, Αμέρικο Βεσπούτσι, Κόρτε Ρεάλ κ.ά.), που ανακάλυψαν νέους τόπους και νέους εμπορικούς δρόμους, δημιουργώντας αποικίες και φέρνοντας πλούτη.
Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος γεννήθηκε στην Πορτογαλία, το 1480. Μεγάλωσε στις θάλασσες κι έζησε την εποχή των μεγάλων ανακαλύψεων, μετέχοντας σε πολλές αποστολές. Σε μια από αυτές, έφτασε με τον Βάσκο ντε Γκάμα στον Ινδικό ωκεανό, όπου άκουσε να μιλούν για τα νησιά των μπαχαρικών, όπως ονόμαζαν τότε τα νησιά των Μολούκων. Θέλησε να τα βρει αλλά τραυματίστηκε και γύρισε στην πατρίδα του, όπου ο βασιλιάς τον δέχτηκε με σκαιότητα. Νόμισε πως το τραύμα του θαλασσοπόρου ήταν φτιαχτό για να κερδίσει κάποια σύνταξη.

Ο Μαγγελάνος θύμωσε και κατέφυγε στη γειτονική Ισπανία, όπου ζήτησε ακρόαση από τον βασιλιά Κάρολο Ε’. Γεννημένος το 1500, ο Κάρολος Ε’ ανέβηκε στο θρόνο της Ισπανίας το 1516 αλλά το 1519 έγινε και αυτοκράτορας της Γερμανίας. Μαζί με τις αποικίες και τα ευρωπαϊκά εδάφη, συγκέντρωνε κάτω από το σκήπτρο του σχεδόν τον μισό τότε γνωστό κόσμο. Είχε ακουστά τον Μαγγελάνο και τον δέχτηκε αμέσως. Ο θαλασσοπόρος του πρότεινε να αναλάβει μιαν αποστολή που θα έκανε πραγματικότητα το όνειρο του Κολόμβου: Να πλεύσει δυτικά ώσπου να βρεθεί στις Ινδίες και να κατακτήσει για λογαριασμό της Ισπανίας τα νησιά των μπαχαρικών. Ο Κάρολος δέχτηκε με ενθουσιασμό. Ετοιμάστηκαν πέντε καράβια με 265 άντρες. Απέπλευσαν στις 20 Σεπτεμβρίου 1519. Στις 12 Ιανουαρίου 1520, έφτασαν στο Ρίο ντε λα Πλάτα της Βραζιλίας, όπου ξεχειμώνιασαν.
Το καλοκαίρι, ξεκίνησαν πάλι πλέοντας παράκτια με νότια κατεύθυνση. Ο Μαγγελάνος πίστευε πως κάπου θα συναντούσαν ένα άνοιγμα που θα τους επέτρεπε να πάνε δυτικά, στη θάλασσα που είχε ανακαλύψει ο Μπαλμπόα διασχίζοντας τον Παναμά, στα 1513. Δεν είχε άδικο. Στις 21 Οκτωβρίου 1520, ανακάλυψε ένα ατελείωτο πέρασμα που οδηγούσε στη Δύση. Το βάφτισε «Στενό των 11.000 παρθένων», παίρνοντας το όνομα από το εορτολόγιο εκείνης της μέρας. Στους χάρτες, όμως, το πέρασμα είναι σημειωμένο με το όνομα «Στενό του Μαγγελάνου». Στις 28 Νοεμβρίου, βγήκε στον Ειρηνικό ωκεανό, έχοντας ανακαλύψει το νότιο
πέρασμα.
Άρχισε να πλέει βορειοδυτικά. Μετά από ταξίδι τριών μηνών στην ανοιχτή θάλασσα, έφτασε στα νησιά Μαριάνες, ανατολικά από τις Φιλιππίνες. Έπιασε στο πρώτο νησί που συνάντησε μπροστά του. Ο εκεί φύλαρχος του ζήτησε να πληρώσει φόρο αλλά τελικά έγινε φίλος με τον Μαγγελάνο, βαπτίστηκε χριστιανός και δέχτηκε να είναι φόρου υποτελής στον βασιλιά της Ισπανίας. Με ορμητήριο το νησί αυτό, ο θαλασσοπόρος έκανε εκδρομές στις γύρω περιοχές, εξερευνώντας και κατακτώντας. Σε μια από τις εξορμήσεις του, σημειώθηκε κάποιο ασήμαντο επεισόδιο. Μια υπόθεση λίγων λεπτών. Οι Ισπανοί έριξαν δυο τρεις τουφεκιές. Οι ιθαγενείς απάντησαν με βέλη. Ένα από αυτά τραυμάτισε τον Μαγγελάνο. Λίγη ώρα αργότερα, πέθανε, στα 41 του χρόνια. Ήταν 27 Απριλίου 1521.
Οι σύντροφοί του συνέχισαν να πλέουν δυτικά. Έφτασαν στην Ισπανία, στις 6 Σεπτεμβρίου 1522. Είχαν πραγματοποιήσει τον γύρο του κόσμου πλέοντας δυτικά για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου. Και χρειάστηκαν τρία χρόνια παρά 14 μέρες για να το κατορθώσουν

πηγή: http://www.historyreport.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου