Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

25 Απριλίου 1859 - Η διώρυγα του Σουέζ

Ο Φερδινάνδος ντε Λεσέψ ήταν πρόξενος της Γαλλίας στο Κάιρο της Αιγύπτου, όταν το 1850 συνέλαβε τη μεγαλοφυή ιδέα να ανοίξει μια διώρυγα που θα ένωνε τη Μεσόγειο με την Ερυθρά θάλασσα. Σωστά σκέφτηκε πως η εκμετάλλευση μιας τέτοιας επιχείρησης θα απέφερε τεράστια κέρδη, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες θα κατέβαλαν πρόθυμα οποιαδήποτε «διόδια», προκειμένου να συντομεύσουν το ταξίδι προς τη Νότια και την Ανατολική Ασία. Ως τότε, τα πλοία ήταν υποχρεωμένα να περιπλέουν την Αφρική και να περνούν στον Ινδικό ωκεανό από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Ο Λεσέψ χρειάστηκε πέντε χρόνια ώσπου, με την ενθουσιώδη υποστήριξη των Ελλήνων της Αιγύπτου, να πείσει τον «αντιβασιλέα» Σάιτ πασά για τη σκοπιμότητα του έργου. Στα 1856, είχε στα χέρια του το πολυπόθητο προνόμιο.
Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 25 Απριλίου 1859. Το σχέδιο προέβλεπε ένα κανάλι που θα ξεκινούσε από το Πορτ Σαΐντ, στη Μεσόγειο, και θα κατέληγε στην Ισμαηλία, πάνω στη λίμνη Τίμσα. Άλλο ένα κανάλι θα ξεκινούσε από το νότιο άκρο της λίμνης και θα κατέληγε στο βόρειο άκρο της Μεγάλης Αλμυρής λίμνης που θα ενωνόταν με τη Μικρή Αλμυρή λίμνη. Το τρίτο κανάλι θα ξεκινούσε από τα νότια της Μικρής Αλμυρής και θα κατέληγε στην πόλη Σουέζ, στον μυχό της Ερυθράς θάλασσας. Σύνολο μήκους έργων: 161 χλμ. Δέκα χρόνια αργότερα, το γιγάντιο έργο είχε τελειώσει. Πολλοί από τους 20.000 εργάτες, που δούλεψαν εκεί, είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή πάνω στην αφιλόξενη γη. Ο Λεσέψ είχε κάθε λόγο να είναι ευτυχισμένος και ευγνώμων: Χάρισε στο ελληνικό κράτος τα οικόπεδα όπου κτίστηκαν τα ελληνικά σχολεία του Πορτ Σαϊντ και της Ισμαηλίας. Και το κείμενο της αναμνηστικής πλάκας για τη διώρυγα είναι γραμμένο στη γαλλική και στην ελληνική γλώσσα. Όμως, μόλις άρχιζε ο αγγλογαλλικός ανταγωνισμός για τον έλεγχό της. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 17 Νοεμβρίου 1869 
πηγή: http://www.historyreport.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου