Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

2 Απριλίου 1827: Κυβερνήτης ο Καποδίστριας

Ο Αντώνιος Καποδίστριας είχε φτιάξει το σύνταγμα της Ιονίου Πολιτείας και την είχε εκπροσωπήσει στην Αγία Πετρούπολη. Ο Ιωάννης ήταν ο δεύτερος γιος του. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1776, σπούδασε γιατρός κι εξελίχθηκε σε μεγάλο διπλωμάτη. Όσο ακόμη τα Επτάνησα ήταν κάτω από την επικυριαρχία της Ρωσίας, έφτασε να γίνει γραμματέας του κράτους. Στα 1807, τα νησιά καταλήφθηκαν από τους Γάλλους κι ο Ιωάννης Καποδίστριας κατέφυγε στη Ρωσία. Γρήγορα, έγινε γραμματέας της ρωσικής πρεσβείας στην Αυστρία και μετά στην Ελβετία. Εκεί, κατόρθωσε να συμφιλιώσει τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα, προτείνοντάς τους την εφαρμογή ενός ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης:Τα καντόνια που και σήμερα υπάρχουν.

Στα 1815, ήταν εκπρόσωπος της Ρωσίας στο συνέδριο της Βιέννης και στη διάσκεψη του Παρισιού, όπου πέτυχε να αναγνωριστεί η αυτονομία της Επτανήσου κάτω από την αγγλική προστασία. Η οργάνωση της ελληνικής επανάστασης τον βρήκε υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας. Στα 1820, αρνήθηκε να μπει επικεφαλής της Φιλικής Εταιρείας, πιστεύοντας πως θα υπηρετούσε καλύτερα την πατρίδα του ως υπουργός του τσάρου. Στα 1821, μετέτρεψε σε αυστηρή ουδετερότητα την εχθρική στάση του τσάρου απέναντι στην ελληνική επανάσταση και ουσιαστικά παραιτήθηκε, όταν ο Αλέξανδρος Α’ δεν έδειξε διάθεση να βοηθήσει τους Έλληνες.
Στα 1827, η κατάσταση ήταν απελπιστική στην Ελλάδα. Οι Τούρκοι πολιορκούσαν την ακρόπολη της Αθήνας, ο Αιγύπτιος Ιμπραήμ βρισκόταν στην Πελοπόννησο και οι Έλληνες ερίζανε μεταξύ τους. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ξεκίνησε τις εργασίες της η Γ’ εθνοσυνέλευση, στην Τροιζήνα. Η πιο σημαντική της απόφαση πάρθηκε στις 2  Απριλίου 1827: Εξέλεξε τον Ιωάννη Καποδίστρια κυβερνήτη της Ελλάδας. Η πρόταση έφτασε στον αποδέκτη της, όταν πια είχε καταστραφεί ο τουρκικός στόλος στο Ναβαρίνο (βλ. 8.10.1827) και η αποχώρηση των Τουρκοαιγυπτίων από την Πελοπόννησο ήταν ζήτημα χρόνου. Ο Καποδίστριας δέχτηκε με συγκίνηση.
Έφτασε στο Ναύπλιο, προσωρινή πρωτεύουσα, στις 6 Ιανουαρίου 1828, βρίσκοντας την Ελλάδα υπό διάλυση. Έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά. Πέντε μέρες αργότερα, μετέφερε την πρωτεύουσα στην Αίγινα. Διόρισε μια 27μελή κυβέρνηση και μια γραμματεία με πρώτο πρόεδρο τον ιστορικό Σπυρίδωνα Τρικούπη. Ως τα 1830, είχε απαλλάξει τη χώρα από τους Τούρκους και είχε πετύχει τη διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησίας της. Το όνειρό του, να πετύχει σύνορα στη γραμμή Άρτας - Βόλου, θα γινόταν πραγματικότητα μετά το θάνατό του.

πηγή: http://www.historyreport.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου