Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Ο Οικουμενικός Βαρθολομαίος στο “Μουσείο Τοπογραφίας του τρόμου”

Το «Μουσείο Τοπογραφίας του τρόμου», στο Βερολίνο, επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την Πέμπτη, όπου και ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του Andrea Nachama, ραβίνο και πανεπιστημιακό καθηγητή, του οποίου ο πατέρας είχε καταγωγή από τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μουσείο της ιστορίας των εγκληματικών ενεργειών των Ναζί από το 1933 μέχρι το 1945. Στο χώρο εκτίθεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα θλιβερά γεγονότα σε όλη τη γερμανική επικράτεια αλλά και από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Έξω από το μουσείο βρίσκεται το μεγαλύτερο διασωζόμενο  τμήμα του τείχους του Βερολίνου, γνωστού και ως «τείχος του αίσχους». Επίσης βρίσκονται και τα ερείπια των κελιών των κρατουμένων στα οποία, κατά τη διάρκεια του Ναζισμού, η διαβόητη Γκεστάπο βασάνισε εκατοντάδες ανθρώπους

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του μουσείου εκφράζοντας τα αισθήματα συμπαθείας και ντροπής για την ανθρωπότητα, σημειώνοντας τα εξής:
«Ως άνθρωποι εντρεπόμεθα δι’ όσα συνέβησαν εναντίον των Εβραίων αδελφών μας και ευρύτερον εναντίον του θείου δώρου της ζωής και εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρεπείας. Υπήρξε πράγματι μία περίοδος –αυτή του Ναζισμού και των θηριωδιών του– κατά την οποίαν επαληθεύθηκε το γνωστόν ‘homo homini lupus’. Προσευχόμεθα υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και υπέρ της συνυπάρξεως των ανθρώπων και των λαών εν ειρήνη, δικαιοσύνη και δημιουργική συνεργασία επί τω κοινώ αγαθώ».
Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφθασε στο Μόναχο, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας.

πηγή: www.amen.gr/article18066#sthash.Mcnp2efT.i36yDKuH.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου