Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

8 Μαΐου 1873 - Ο Τζον Στιούαρτ Μιλ

Ως τα οχτώ του, διάβαζε αρχαίους Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς στο πρωτότυπο και γνώριζε απ’ έξω και ανακατωτά την ιστορία της Σκοτίας και της Αγγλίας. Ο Τζον Στιούαρτ Μιλ γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1806 και ήταν γιος του Τζέιμς Μιλ, αναγνωρισμένου οικονομολόγου, ιστορικού και φιλόσοφου της εποχής, ο οποίος και ανέλαβε να τον μορφώσει. Οι συζητήσεις με τον πατέρα του τον έπεισαν ότι η δημοκρατία είναι το πιο δίκαιο σύστημα διακυβέρνησης και η ελευθερία το υπέρτατο αγαθό. Θήτευσε για πάνω από είκοσι χρόνια στις Ινδίες και, στα 1859, ήταν πια έτοιμος να εκθέσει τις απόψεις του για την αντιπροσωπευτική βουλή. Στα 1865, εκλέχτηκε και ο ίδιος στο αγγλικό κοινοβούλιο. Δυο χρόνια αργότερα, δημιουργήθηκε στο Λονδίνο ο «Σύλλογος υπέρ της γυναικείας ψήφου» με μέλη αυτές που επρόκειτο να μείνουν στην ιστορία με την ονομασία «σουφραζέτες»

(βλ. 3.4.1913). Ο Μιλ ενστερνίστηκε αμέσως το αίτημα και κατέθεσε πρόταση νόμου, σε μια βουλή κάθετα εχθρική. Η αγόρευσή του όμως ήταν συγκλονιστική. Και το αποτέλεσμα αρνητικό μεν, θρίαμβος δε: Ογδόντα ψήφοι υπέρ, ενώ περίμεναν το πολύ πέντ’ έξι.
Η ακαταμάχητη επιχειρηματολογία του Τζον Στούαρτ Μιλ δεν πήγε χαμένη. Δυο χρόνια αργότερα, στα 1869, η αποκλειστικά αντρική αγγλική βουλή προχωρούσε στην πρώτη σημαντική υποχώρηση: Όσες Αγγλίδες πλήρωναν φόρο, αποκτούσαν το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές. Ο Μιλ πέθανε στις 8 Μαΐου 1873 έχοντας αποκτήσει τη φήμη ικανού και πρωτοπόρου οικονομολόγου και πολιτικού επιστήμονα.

πηγή: http://www.historyreport.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου