Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

23 Μαΐου 1498: Ο Σαβοναρόλα και οι Μέδικοι


Ο Λαυρέντιος ο Μεγαλοπρεπής, των Μεδίκων, πέθανε στις 9 Απριλίου 1492. Ο γιος του, Πέτρος, παρέδωσε αμαχητί την Φλωρεντία στον βασιλιά Κάρολο Η’ της Γαλλίας που βάδιζε εναντίον της Νάπολη (Σεπτέμβριος του 1494). Οι κάτοικοι τον ανέτρεψαν και λεηλάτησαν το ανάκτορο των Μεδίκων και κάθε κτίριο που αποτελούσε τμήμα της περιουσίας τους. Ο Κάρολος συνέχισε την εκστρατεία του στον Νότο, ενώ επικεφαλής της φλωρεντινής δημοκρατίας αναδείχθηκε ο φανατικός μεταρρυθμιστής Ιερώνυμος Σαβοναρόλα, μέλος του Τάγματος των Δομινίκων. Καταπολέμησε με σκληρότητα τη διαφθορά στον κλήρο και στον λαό, αφορίστηκε, ανατράπηκε και κάηκε στην πυρά ως αιρετικός, στις 23 Μαΐου 1498.

Στην πόλη επικράτησε η οικογένεια του Πιέτρο Σοντερίνι. Στα 1512, συμμάχησε με τους Γάλλους, εναντίον των οποίων είχαν συνασπιστεί Βενετία, Μιλάνο, Νάπολη και Ρώμη («Ιερή Ένωση») που προσπαθούσαν να απαλλάξουν την Ιταλία από την γαλλική παρουσία. Οι Μέδικοι χρηματοδοτούσαν τον στρατό της «Ένωσης» που νίκησε τους Γάλλους και στράφηκε εναντίον της Φλωρεντίας. Ο Σοντερίνι παραιτήθηκε. Ο Τζουλιάνο των Μεδίκων μπήκε στην πόλη επικεφαλής στρατού. Ο καρδινάλιος Τζιοβάνι των Μεδίκων έφθασε λίγο αργότερα. Το «σύνταγμα» του Σαβοναρόλα καταργήθηκε. Οι Μέδικοι έγιναν πάλι κυρίαρχοι (1512). Τον επόμενο χρόνο, ο καρδινάλιος Τζιοβάνι των Μεδίκων άφησε την Φλωρεντία για να χριστεί πάπας Λέων Ι’ (1513 - 1521). Ήταν αυτός που, με τα συγχωροχάρτια προκάλεσε την αντίδραση του Μαρτίνου Λούθηρου κι έγινε αιτία η δυτική εκκλησία να χωριστεί σε καθολικούς και προτεστάντες.

Ο Τζουλιάνο δολοφονήθηκε σε μια συνωμοσία. Ο γιος του, Ιούλιος των Μεδίκων, έγινε πάπας Κλήμης Ζ’ (1521) και συνέχισε να διοικεί την Φλωρεντία από την Ρώμη. Οι δυο πόλεις βρέθηκαν κάτω από την εξουσία των Μεδίκων.

Στα 1527, εκδιώχτηκαν πάλι από την Φλωρεντία. Ο στρατός του πάπα την πολιόρκησε (1529) και την κατέκτησε στα 1531. Οι Μέδικοι αυτή τη φορά εγκατέστησαν καθεστώς άγριας καταπίεσης. Η πόλη έμελλε να ελευθερωθεί τον 19ο αιώνα.

πηγή: http://www.historyreport.gr/

1 σχόλιο:

  1. Μια παρατήρηση: Ο Τζουλιάνο που μπήκε το 1512 στη Φλωρεντία ήταν τριτότοκος γιος του Λαυρέντιου του Μεγαλοπρεπή. Ο πατέρας του Ιούλιου (πάλι Τζουλιάνο) ήταν αδερφός του Λαυρέντιου του μεγαλοπρεπή και είχε δολοφονηθεί το 1478 στη συνωμοσία των Πάτσι. Το άρθρο αφήνει να εννοηθεί πως ήταν το ίδιο πρόσωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή