Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Τη διαδικτυακή φήμη και τα μάτια σου!

Ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες των χρηστών του Διαδικτύου κοινοποιούνται online, µε αποτέλεσµα το υλικό που υπάρχει διαθέσιµο στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τα ιστολόγια κ.λπ. να µπορεί να επηρεάσει αυτό που αποκαλούµε διαδικτυακή φήµη ή αλλιώς «online reputation». Όσο µεγαλύτερη αλληλεπίδραση έχει ένα άτοµο σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, τόσο µεγαλύτερο είναι και το ψηφιακό αποτύπωµά του. Ιδίως οι έφηβοι που δηµοσιεύουν φωτογραφίες και σχόλια χωρίς δεύτερη σκέψη έρχονται αντιµέτωποι µε αρνητικά ψηφιακά αποτυπώµατα.
Πώς μπορούμε όμως να επηρεάσουμε και να δημιουργήσουμε ένα θετικό ψηφιακό αποτύπωμα; Δείτε στη θεματική παρουσίαση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και στους οδηγούς που έχει δημιουργήσει ειδικά το Saferinternet.gr. Επίσης, συμβουλευτείτε τον οδηγό από τη Safeline με συμβουλές προστασίας από παράνομη δραστηριότητα στο Facebook
Στο πλαίσιο αυτό, η δράση Ενηµέρωσης Saferinternet.gr δηµιούργησε ένα νέο φυλλάδιο µε τίτλο «Ξέρεις ποια είναι η διαδικτυακή σου φήµη;», το οποίο προτείνει µια απλή λίστα 5 βηµάτων ώστε να διαχειριστούµε και να διατηρήσουµε τη διαδικτυακή µας φήµη µέσα από την αναζήτηση πληροφοριών για το άτοµό µας online, τον έλεγχο των ρυθµίσεων ασφολείας µας, την απενεργοποίηση λογαριασµών που δεν χρησιµοποιούµε, την χρήση της κριτικής µας σκέψης και τέλος τη δηµιουργία ενός θετικού ψηφιακού αποτυπώµατος.
H διαδικτυακή φήμη λοιπόν είναι οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες "online" παρέχοντας σε άλλους χρήστες μια εικόνα για την επαγγελματική και κυρίως την προσωπική ζωή μας. Μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ψηφιακό αποτύπωμα του μονοπατιού ή του ίχνους πληροφοριών που ένα άτομο μπορεί να αφήσει στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από φωτογραφίες και σχόλια σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ως τα δεδομένα που αποθηκεύονται στον υπολογιστή (cookies) μετά την περιήγηση στο διαδίκτυο. Όπως προλογίσαμε,  όσο μεγαλύτερη αλληλεπίδραση έχει ένα άτομο σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ψηφιακό αποτύπωμά του.
Όσο περισσότερες δραστηριότητες κοινοποιούνται πλέον διαδικτυακά, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι το υλικό μπορεί να είναι προσβάσιμο από πολλούς άλλους. Οι περισσότεροι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σωστά δεν θα πρέπει να ανησυχούν σχετικά με τη διαδικτυακή φήμη τους. Αλλά οι έφηβοι πρέπει να επανεξετάσουν με ποιον τρόπο ανόητα ή επιπόλαια σχόλια, τα οποία πραγματοποιήθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη, θα μπορούσαν ακόμα να είναι διαθέσιμα όταν ενδεχομένως υποβάλλουν αίτηση για μία θέση εργασίας στο μέλλον.
Μία αρνητική διαδικτυακή φήμη όπως προκύπτει από ένα ακατάλληλο σχόλιο ή μία φωτογραφία ενδεχομένως να έχει καταστροφικές συνέπειες. Δείτε λοιπόν την αναθεωρημένη θεματική παρουσίαση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, η οποία απευθύνεται κυρίως σε εφήβους, με αφορμή την 11η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (11/2/2014) τονίζοντας ότι στο Διαδίκτυο ισχύει ότι και στην πραγματική ζωή: όπως έχουμε υποχρεώσεις, έχουμε και δικαιώματα αντίστοιχα. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να την "κατεβάσουν" τοπικά στα συνημμένα αρχεία (μορφή ppt) και συνίσταται για ακροατήριο μαθητών Γυμνασίου ή/και Α' Λυκείου.
Επίσης, με αφορµή την πολύ µεγάλη απήχηση του Facebook στους ανήλικους χρήστες, την αλόγιστη δηµοσίευση προσωπικών δεδοµένων και φωτογραφιών των ίδιων αλλά και τρίτων στον εν λόγω ιστοχώρο, αλλά και τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε η Ελληνική Γραµµή Καταγγελιών Παράνοµου Περιεχοµένου SafeLίne για ραγδαία αύξηση των καταγγελιών που αφορούν στην ιδιωτικότητά µας, η δράση Ενηµέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet.gr παρουσιάζει έναν νέο, µίνι οδηγό ασφάλειας, µε τίτλο «Facebook Check». Ο οδηγός έχει σαν στόχο να βοηθήσει τους χρήστες της δηµοφιλούς σελίδας κοινωνικής δικτύωσης ώστε να διαχειριστούν το προφίλ τους ορθά και µε κριτική σκέψη, καθώς ολοένα και περισσότεροι χρήστες δηµιουργούν λογαριασµό στο Facebook, χωρίς να είναι επαρκώς ενηµερωµένοι για τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτό. Πιο συγκεκριµένα, ο µίνι οδηνός δίνει τη δυνατότητα σε όλους µας και κυρίως στους ανηλίκους να διαχειριζόµαστε απλά και εύκολα τα εξής: α) τα αιτήµοτα «φιλίας» που λαµβάνουµε, γνωρίζοντας και τις δυνατότητες αναφοράς και µπλοκαρίσµατος, β) ποιος µπορεί να δει τις κοινοποιήσεις µας, γ) πώς να διατηρούµε τον έλεγχο των δηµοσιεύεσεών µας, δ) πώς να διαχειριζόµαστε τις λίστες των «φίλων» µας και ε) πώς µπορούµε να απενεργοποιήσουµε και να «κλείσουµε» το λογαριασµό µας.
Ο οδηγός και το φυλλάδιο είναι αναρτηµένα στη διαδικτυακή διεύθυνση του Saferinternet.gr
Πηγή: Δράση Ενηµέρωσης Saferinternet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου