Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

«Η αξία του βιβλίου προσμετράται στην ποιότητα της γλώσσας»


Συνάντηση με τον κόσμο του βιβλίου - συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπώλες -είχε ο Αρχιεπίσκοπος , προκειμένου να ενημερωθεί για τη διαφαινόμενη αλλαγή στην ενιαία τιμή του βιβλίου. "Με εξαιρετικό ενδιαφέρον παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό τη συζήτηση και τις ανησυχίες του πνευματικού κόσμου της χώρας γύρω από την ανάγκη προστασίας και διαφύλαξης του βιβλίου ως πολιτιστικού αγαθού. Ιδιαίτερα στην εποχή της κυριαρχίας της εικόνας και του διαδικτύου είναι εκ των ων ουκ άνευ η σημασία του βιβλίου ως μέσου γνώσης και πολιτισμού, ως ενεργητικού φορέα πρόσληψης της γλώσσας, της ιστορίας, της λογοτεχνίας, της παράδοσης" σχολίασε ο Μακαριώτατος και συμπλήρωσε με έμφαση ότι «η διαφύλαξη και η προαγωγή της αξίας του βιβλίου δεν πρέπει να είναι ζήτημα ανταγωνισμού των τιμών, αλλά προστασίας της ποιότητας της γλώσσας».
Η ενιαία τιμή βιβλίου αποτελεί ένα σύστημα διατίμησης και προώθησης του βιβλίου στην αγορά, το οποίο συνίσταται στον καθορισμό από τον εκδότη μίας ορισμένης λιανικής τιμής πωλήσεως των βιβλίων που εκδίδει, η οποία ισχύει έναντι πάντων και επί της οποίας οι λιανοπωλητές έχουν δικαίωμα να εφαρμόζουν περιορισμένο όριο έκπτωσης. Σκοπός του συστήματος της ενιαίας τιμής είναι κυρίως η αποτροπή φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού στη διάθεση στο κοινό βιβλίων που εκδίδονται στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το σύστημα ενιαίας τιμής επιτρέπει την αποφυγή φαινομένων συγκέντρωσης στην αγορά λιανικής πώλησης βιβλίων. Και τούτο διότι περιορίζει τη δυνατότητα διενέργειας υπερβολικών εκπτώσεων σε βιβλία, στις οποίες έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν μόνον μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης βιβλίων (οι μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων ή οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται και πλείστα άλλα προϊόντα π.χ. μεγάλα βιβλιοχαρτοπωλεία, σούπερ μάρκετ, μεγάλοι όμιλοι εκδόσεων εφημερίδων και περιοδικών, πολυκαταστήματα κ.ά.). Η πρακτική αυτή των μεγάλων εκπτώσεων οδηγεί τα παραδοσιακά, μικρότερα βιβλιοπωλεία, που λειτουργούν ως εστίες πολιτισμού ιδίως στην περιφέρεια, και τα οποία βεβαίως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εφαρμόσουν τέτοιες εκπτώσεις, σε αδυναμία να ανταγωνιστούν τους μεγάλους λιανοπωλητές και, συχνά στο "κλείσιμο" των επιχειρήσεών τους. Παρατηρούνται έτσι, αναπόφευκτα, φαινόμενα συγκέντρωσης μεγάλων επιχειρήσεων στην αγορά λιανικής πώλησης βιβλίων και αποκλεισμού από αυτήν των μικρών βιβλιοπωλείων.

Ο Αρχιεπίσκοπος ενημερώθηκε για το ζήτημα από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου κ. Αθανάσιο Ψυχογιό, τον γραμματέα της κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και τον συγγραφέα κ. Γεώργιο Κατσέλη.


πηγή: en_@ecclesia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου