Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Η ψηφιακή Βιβλιοθήκη της ΕΜΣ

Η Βιβλιοθήκη¤ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, αξιοποιώντας τις ψηφιακές δυνατότητες του νέου προγράμματος μηχανοργάνωσης ΚΟΗΑ, παρέχει από τις αρχές Ιουλίου στους διαδικτυακούς χρήστες της τη δυνατότητα Ανοικτής Πρόσβασης σε ηλεκτρονικά περιοδικά, βιβλία, πρακτικά συνεδρίων, καθώς και σε άρθρα των περιοδικών της ΕΜΣ «Μακεδονικά» και «Ελληνικά». Εκπληρώνεται έτσι, ένας ακόμη στόχος της Βιβλιοθήκης, δηλ.  η ανοικτή πρόσβαση στη Γνώση και η αξιοποίηση της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», προκειμένου οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν στον κατάλογό της όχι μόνο τις βιβλιογραφικές πληροφορίες που αναζητούν, αλλά και την πλήρη ψηφιακή τους μορφή. Η Βιβλιοθήκη, αξιοποιώντας τις βάσεις δεδομένων που διέπονται από τις άδειες πνευματικών δικαιωμάτων Creative Commons και τη λήψη αδειών χρήσης ψηφιακού υλικού από διάφορους ελληνικούς φορείς, όπως το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου κ.ά., στηρίζει τη νέα μορφή ψηφιακής έρευνας (e-science) μέσω της τεχνολογίας.


Τον Ιούνιο του 2015, ο αριθμός των αναρτημένων ψηφιακών αναγραφών στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης ανερχόταν στα 1040, και ο στόχος που έχει τεθεί, έως το τέλος του έτους, είναι ο αριθμός αυτός να ανέλθει στα 1500. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών έχει μεριμνήσει για την ενοικίαση επιπλέον ψηφιακού χώρου στο διαδίκτυο, προκειμένου η Βιβλιοθήκη να επεκτείνει περαιτέρω τις δράσεις που σχετίζονται με την «Κοινωνία της Πληροφορίας».

¤ Η Βιβλιοθήκη βρίσκεται στο κτήριο Διοίκησης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στον 3ο όροφο, επί της Εθνικής Αμύνης 4, (ΤΚ. 546 21, Θεσσαλονίκη), στην περιοχή Λευκού Πύργου. Παραμένει ανοικτή για τους αναγνώστες από Δευτέρα έως Παρασκευή 8:30 -14:30 και όλη τη διάρκεια του έτους πλην των ημερών των επίσημων αργιών και εθνικών εορτών καθώς και τον μήνα Αύγουστο. Κατά την περίοδο των εορτών (Χριστούγεννα, Πάσχα), οποιαδήποτε αλλαγή στη λειτουργία της κοινοποιείται με ανάρτηση σχετικής ανακοίνωσης στους χώρους της Εταιρείας και στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου