Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Το 1ο Επιστημονικό Συμπόσιο Ποντιακού Πολιτισμού στην Αθήνα

Μια νέα πρωτοβουλία ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα» με τη διοργάνωση του 1ου Επιστημονικού Συμποσίου Ποντιακού Πολιτισμού το διήμερο 6 και 7 Φεβρουαρίου 2016 στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου (Ριζάρη 2, Αθήνα). «Με σεβασμό στη παράδοση των προγόνων μας και με γνώμονα την αντικειμενική και επιστημονική προβολή θέσεων και απόψεων, σε μια προσπάθεια αναζήτησης έγκυρης και έγκριτης πληροφόρησης, πρωτοβάθμια ποντιακά σωματεία του Λεκανοπεδίου Αττικής ένωσαν τις δυνάμεις τους ώστε να διοργανωθεί το 1ο Επιστημονικό Συμπόσιο Ποντιακού Πολιτισμού» αναφέρει η οργανωτική επιτροπή του συμποσίου. Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Πετρούπολης & Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός» (φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου). Στο εγχείρημα αυτό θα λάβουν μέρος 13 επιστήμονες και ειδήμονες με απώτερο σκοπό να δοθεί βήμα και λόγος στην επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας, καθ' ύλην αρμόδια σε θέματα ενδυμασίας, μουσικής και χορού, ώστε μέσα από τις εισηγήσεις να αναδειχθεί με τρόπο έγκριτο και επιστημονικό ο πλούτος και η πολυμορφία του ποντιακού πολιτισμού. 


Οι εισηγητές που θα λάβουν μέρος στο συμπόσιο:

Βασίλης Καρφής, εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής και δάσκαλος ελληνικού παραδοσιακού χορού: «Τεχνοτροπικά σχήματα στον ποντιακό χόρο».
Βασιλική Τυροβολά, ομότιμη καθηγήτρια σχολής επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού Παν. Αθηνών: «Πέρα από την ύλη – Συμβολισμός και νοηματοδότηση στον ποντιακό χόρο».
Βλάσης Αγτζίδης, δρ Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ: «Έλληνες στον Μικρασιατικό Πόντο».
Γιάννης Αμαραντίδης, δρ Κτηνιατρικής, ερευνητής της ελληνικής λαϊκής φορεσιάς: «Οι ενδυμασίες των ελλήνων του Πόντου στις αρχές του 20ού αιώνα».
Δημήτρης Μαντζούρης, δρ Χημικός Μηχανικός, συνεργάτης του Κέντρου Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής «Σίμων Καράς»: «Τουρκόφωνη παράδοση τουρκόφωνων και ποντιόφωνων χριστιανικών κοινοτήτων στον Πόντο».
Ζωή Μάργαρη, εθνολόγος, πολιτισμική ανθρωπολόγος και ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών: «Ανακαλύπτοντας τον Πόντο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα».
Λάμπρος Λιάβας, καθ. Εθνομουσικολογίας στο Παν. Αθηνών: «Ποντιακή μουσική και χοροί. Παράδοση και νεοτερισμοί».
Λένα Σαββίδου, Ελληνικός Πολιτισμός Παν. Πάτρας: «Ζουπούνα: Γυναικεία παραδοσιακή ενδυμασία των Ελληνίδων του Εύξεινου Πόντου».
Μαρία Κουτσούμπα, αναπλ. καθηγήτρια Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού, Παν. Αθηνών: «Χορευτικός, κριτικός και πολιτισμικός γραμματισμός μέσα από το παράδειγμα του ποντιακού χορού».
Μαριάννα Φωτιάδου, Μ.Α. Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας: «Ποντιακές ενδυμασίες ως πρόβλημα – Χρήσεις, αναπαραστάσεις και αφηγήσεις».
Ματθαίος Τσαχουρίδης, δρ Μουσικής Πρακτικής και εκτέλεσης, εθνομουσικολόγος: «Ποντιακή λύρα, από την παράδοση στην εξέλιξη».
Μυροφόρα Ευσταθιάδου, υπ. δρ Λαογραφίας Παν. Αθηνών: «Ελληνική διάλεκτος του Πόντου και ποντιακοί χοροί».
Νικόλαος Ζουρνατζίδης, χοροδιδάσκαλος, ερευνητής-συγγραφέας: «Η διαμόρφωση της χορευτικής ποντιακής παράδοσης στις δεκαετίες 1960, '70, '80».

πηγή: http://www.pontos-news.gr/article/141623/1o-epistimoniko-symposio-pontiakoy-politismoy-stin-athina-oles-oi-leptomereies

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου