Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Διδάκτορες σε «εχθρικό» περιβάλλον...

Συνολικά 35.457 πολίτες που ζουν στην Ελλάδα κατέχουν διδακτορικό τίτλο, καταδεικνύοντας ότι η χώρα διαθέτει μεγάλο αριθμό εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού υψηλών προσόντων, που μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη. Ωστόσο, οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές. Οι νεότεροι μαστίζονται από την ανεργία - το 21,2% των ανέργων με διδακτορικό ετοιμάζει... βαλίτσες για το εξωτερικό, ενώ το ίδιο κάνει σχεδόν το 17% με σκοπό την αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τη νέα μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης «Οι διδάκτορες στην Ελλάδα: Σταδιοδρομία και Κινητικότητα», η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας του ΟΟΣΑ, στην οποία μετείχαν 22 χώρες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη: • Η Ελλάδα με 35.457 πολίτες με διδακτορικά που αποκτήθηκαν από το 1990 έως το 2013 και αναλογία 7,3 διδάκτορες ανά 1.000 άτομα οικονομικά ενεργού πληθυσμού, κατατάσσεται στην 9η θέση μεταξύ 22 χωρών. Ο μέσος όρος ηλικίας κτήσης του διδακτορικού είναι τα 38 έτη, υψηλότερος από τον μέσο όρο στις άλλες χώρες της έρευνας (από 31 έτη στην Ελβετία έως 41 έτη στη Μάλτα). • Οι περισσότεροι (86,2%) απέκτησαν το διδακτορικό από ελληνικά ΑΕΙ. Από άλλες χώρες της Ε.Ε. προέρχεται το 11,2% (πρώτες οι Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία), και τις ΗΠΑ (2,4%). Τα δημοφιλέστερα επιστημονικά πεδία είναι οι Επιστήμες Υγείας (26,7%) και οι Φυσικές Eπιστήμες (21,9%).


• Το 23,6% των διδακτόρων χρηματοδότησαν οι ίδιοι (από αποταμιεύσεις και υποστήριξη από την οικογένεια) τις διδακτορικές τους σπουδές. Υποτροφία στην Ελλάδα είχε το 23,1%, το 21,5% χρηματοδότησε τις σπουδές του εργαζόμενο σε άσχετη δουλειά, ενώ το 17,4% εργάστηκε ως βοηθός διδακτικού ή ερευνητικού προσωπικού.

• Η πλειονότητα των διδακτόρων (94,8%) είναι εργαζόμενοι (μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι). Ωστόσο, συγκριτικά με τις άλλες χώρες της έρευνας, η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό (3,5%) ανέργων διδακτόρων, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 12,2% για νέους κάτω των 35 ετών. Η ανεργία είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες (4,3%) από ό,τι στους άνδρες (3,0%). Το 10,4% των εργαζόμενων σκοπεύει να μετακινηθεί εκτός Ελλάδας, το ίδιο σκοπεύει 21,2% των ανέργων/ αδρανών κατόχων διδακτορικού. Οι κυριότερες αιτίες κινητικότητας για το 2015 αφορούν ακαδημαϊκούς λόγους και την αναζήτηση εργασίας.

• Περίπου τέσσερις στους δέκα διδάκτορες (37,1%) έχουν αλλάξει εργασία τη δεκαετία 2004-2013. Με βάση το ποσοστό αυτό η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση μετά τις Πολωνία, Ολλανδία και Ισραήλ. Για όσους άλλαξαν τομέα απασχόλησης, ο δημοφιλέστερος τομέας προορισμού είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση.

• Η Ελλάδα παρουσιάζει από τα μεγαλύτερα ποσοστά (18,9%) διεθνούς κινητικότητας (διαμονή σε άλλη χώρα για περισσότερους από 3 μήνες για λόγους συναφείς με την ερευνητική τους δραστηριότητα). Ετσι βρίσκεται στην 5η θέση, μετά τη Μάλτα, την Ουγγαρία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία αποτελούν τις συνηθέστερες χώρες προορισμού των Ελλήνων διδακτόρων.

πηγή: http://www.kathimerini.gr/855557/article/epikairothta/ellada/didaktores-se-ex8riko-perivallon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου