Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

ΟΙ ΝΕΟΙ & Η ΘΕΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ...

 Οι περισσότεροι έφηβοι στην πατρίδα μας, παρότι είναι χριστιανοί, δεν εκκλησιάζονται συχνά. Ακόμη κι όταν αυτό συμβαίνει στα πλαίσια του σχολείου ή σε κάποια γιορτή, δε δείχνουν να κατανοούν τι σημαίνει μετοχή στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, παρότι η πλειοψηφία τους κοινωνεί. Είναι ένα σημείο των καιρών. Το κομβικότερο στοιχείο της εκκλησιαστικής ζωής, αυτό που μας ενώνει με τον Θεό και τον συνάνθρωπο, να είναι υπόθεση συνήθειας ή «για το καλό».
      Την αδυναμία μετοχής όλης της ύπαρξης στο μυστήριο την αποδίδουμε στην απουσία κατήχησης ή στην αδυναμία της οικογένειας να το καταστήσει πηγή ζωής για τα νεώτερα μέλη της. Συμβάλλει στο πρόβλημα η έλλειψη κινητοποίησης από την πλευρά των κληρικών, κάποτε και η στενομυαλιά ορισμένων πνευματικών -εξομολόγων, οι οποίοι θεωρούν ότι η συχνή μετοχή στην ευχαριστία καθιστά το μυστήριο συνήθεια και μαγεία, ενώ η αμαρτωλότητα όλων, μικρότερων και μεγαλύτερων, δεν μπορεί να θεραπευθεί, αν δεν την συναισθανθούν μέσω της τιμωρίας να στερούνται του ποτηρίου της ζωής. Αγνοούν βεβαίως ότι σύμφωνα με τα κριτήρια της καθαρότητας και της αγιότητας του Θεού ουδείς αξίζει να μετάσχει, αλλά κοινωνούμε επειδή είναι Φιλάνθρωπος και μας αγαπά, για να λαμβάνουμε άφεση για τις αμαρτίες μας και να γευόμαστε τον τρόπο της αιωνιότητας.

Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Ο ΝΕΟΙ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

         Η ελληνορθόδοξη παράδοση έχει πολλές τέτοιες μορφές. Ξεχωριστό είναι το πρόσωπο του Μεγάλου Βασιλείου. Δεν είναι ο ήρωας της διαφήμισης και των χριστουγεννιάτικων ταινιών. Είναι ο ασκητής άγιος, αυτός ο οποίος διέθεσε τη ζωή του, τα χαρίσματα, τον νου, την καρδιά του για να λάβουν οι άνθρωποι Πνεύμα. Ενέπνευσε φιλανθρωπία και αλληλεγγύη σε μία εποχή μεγάλων ανισοτήτων. Δεν περίμενε από το κράτος να συνδράμει τους φτωχούς, τους αρρώστους, τους ορφανούς, του κατατρεγμένους, αλλά έδειξε ότι η Εκκλησία μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολλών, ακόμη κι εκείνων που φαίνονταν σκληρόκαρδοι. Να τους κάνει να μοιραστούν το περίσσευμα ή το υστέρημά τους, για να ζήσουν με αξιοπρέπεια και όσοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί.  Ερμήνευσε τον λόγο του Θεού αξιοποιώντας μία μοναδικής ποιότητας μόρφωση. Γνωρίζοντας την αρχαιοελληνική φιλοσοφία και παράδοση, προσάρμοσε στα δεδομένα της πίστης ό,τι όμορφο μπορούσε να αντλήσει από το παρελθόν.  Και πάλεψε για την αλήθεια της χριστιανικής διδασκαλίας τόσο με την εξουσία όσο και με τους αιρετικούς οι οποίοι πρόβαλαν το ψεύτικο, το μερικό, το λίγο τους ως το παν. Μας άφησε δώρο ανεκτίμητο τη θεία λειτουργία του. Το ασκητικό του ήθος και πνεύμα, ώστε να γνωρίζουμε ότι το νόημα της ζωής και η ευτυχία περνούν μέσα από τη σχέση αγάπης με τον Θεό και τον συνάνθρωπο και ταυτόχρονα με την έγνοια ο εαυτός μας να μη νικιέται από τα πάθη και τις επιθυμίες που τον αφήνουν σε άλλες αγάπες και όχι στην προτεραιότητα του Θεού.

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Χρόνια Πολλά!

Ὁ Κύριός μας Ἰησοῦς Χριστός,
πού γιά μᾶς «ἐπτώχευσε πλούσιος ὤν»
εὔχομαι νά σᾶς πλουτίζει μέ τόν πλοῦτο τῆς Ἀγάπης Του
καί νά σᾶς χαρίζει εὐλογημένο καί καρποφόρο
τό νέον ἔτος 2017

Διδάκτορες σε «εχθρικό» περιβάλλον...

Συνολικά 35.457 πολίτες που ζουν στην Ελλάδα κατέχουν διδακτορικό τίτλο, καταδεικνύοντας ότι η χώρα διαθέτει μεγάλο αριθμό εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού υψηλών προσόντων, που μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη. Ωστόσο, οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές. Οι νεότεροι μαστίζονται από την ανεργία - το 21,2% των ανέργων με διδακτορικό ετοιμάζει... βαλίτσες για το εξωτερικό, ενώ το ίδιο κάνει σχεδόν το 17% με σκοπό την αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τη νέα μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης «Οι διδάκτορες στην Ελλάδα: Σταδιοδρομία και Κινητικότητα», η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας του ΟΟΣΑ, στην οποία μετείχαν 22 χώρες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη: • Η Ελλάδα με 35.457 πολίτες με διδακτορικά που αποκτήθηκαν από το 1990 έως το 2013 και αναλογία 7,3 διδάκτορες ανά 1.000 άτομα οικονομικά ενεργού πληθυσμού, κατατάσσεται στην 9η θέση μεταξύ 22 χωρών. Ο μέσος όρος ηλικίας κτήσης του διδακτορικού είναι τα 38 έτη, υψηλότερος από τον μέσο όρο στις άλλες χώρες της έρευνας (από 31 έτη στην Ελβετία έως 41 έτη στη Μάλτα). • Οι περισσότεροι (86,2%) απέκτησαν το διδακτορικό από ελληνικά ΑΕΙ. Από άλλες χώρες της Ε.Ε. προέρχεται το 11,2% (πρώτες οι Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία), και τις ΗΠΑ (2,4%). Τα δημοφιλέστερα επιστημονικά πεδία είναι οι Επιστήμες Υγείας (26,7%) και οι Φυσικές Eπιστήμες (21,9%).

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

19-12-16 Εγκύκλιος σχετικά με τη διευκόλυνση μετακίνησης εκπαιδευτικών, λόγω Χριστουγέννων

Με εγκύκλιο  της Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού Π.Ε. και Δ.Ε. του Υπουργείου Παιδείας, 'Ερευνας και Θρησκευμάτων, ανακοινώνεται ότι ενόψει των διακοπών των Χριστουγέννων, για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, οι οποίες δεν εξυπηρετούνται με τακτική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, είναι δυνατή, με αιτιολογημένη απόφαση του Συλλόγου των Διδασκόντων: α) η αποχώρησή τους  από τη σχολική μονάδα πριν από τις 23 -12-2016, αλλά όχι νωρίτερα από τις 21-12-2016 και β) η επιστροφή τους το αργότερο στις 10-1-2017, με την προϋπόθεση ότι:  • Η μετάβαση από τη σχολική μονάδα που υπηρετούν, στον τόπο κατοικίας τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη.  • Θα αναπληρωθούν στο σύνολό τους οι διδακτικές ώρες που θα χαθούν. Για τον τρόπο αναπλήρωσης θα αποφασίσει ο Σύλλογος διδασκόντων της σχολικής μονάδας και θα ενημερωθεί η οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης . Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εφαρμογής της ανωτέρω διευκόλυνσης εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, οι οποίες δεν εξυπηρετούνται από τακτική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να υποβάλουν σχετική αίτηση στον Διευθυντή της σχολικής μονάδας που υπηρετούν.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Λαμία 26 Νοεμβρίου 2016

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Λαμίας, έδρα του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Λαμίας, η πρώτη Ημερίδα Ιστορίας και Αρχειονομίας της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, η οποία έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως  το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Στυλιανού, Προστάτου της Εκκλησιαστικής Σχολής. Την Ημερίδα διοργάνωσε η Διεύθυνση Θρησκευτικής Εκπαίδευσεως της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας. Στην Ημερίδα συμμετείχαν αντιπροσωπείες παιδιών και καθηγητών από όλα τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας μας. Η επιστημονική επιτροπή της Ημερίδος συγκροτούνταν από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, με Πρόεδρο τον Ελλογιμώτατο ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδωνα Κοντογιάννη, Διευθυντή των Ιστορικών Αρχείων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέλη, τον καθηγητή Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιο Γκαβαρδίνα, καθώς και τον εντεταλμένο ερευνητή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Γεώργιο Κουτζακιώτη.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

7/2: ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ: Μαθητικοί Διαγωνισμοί

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως. Το τοπίο της ασφάλειας του διαδικτύου έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια από την ανάγκη για ένα «ασφαλέστερο» διαδίκτυο σε ένα «καλύτερο» διαδίκτυο. Είτε είμαστε παιδιά και νέοι άνθρωποι, γονείς, εκπαιδευτικοί ή κοινωνικοί λειτουργοί, είτε μέλη της βιομηχανίας, ιθύνοντες ή πολιτικοί, όλοι μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή και να ενωθούμε για ένα καλύτερο διαδίκτυο.

Δωρεάν οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες στο διαδίκτυο, σε ελληνικά και αγγλικά!

Μια εξαιρετική δουλειά, μας δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσουμε δωρεάν όλες τις αρχαίες τραγωδίες και μάλιστα σε πρωτότυπο κείμενο, σε νέα ελληνικά αλλά και σε αγγλικά!  Αναζητώντας τις πνευματικές ρίζες κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου σε τούτο τον πλανήτη, το ηλ. περιοδικό 24grammata.com και το Φιλολογικό Φροντιστήριο “Γιώργος Δαμιανός" δούλεψαν με την ελπίδα ότι τούτη η σελίδα θα καταλήξει στα χέρια ανθρώπων που θέλουν να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο.
Κατεβάστε όποια τραγωδία θέλετε πατώντας εδώ: http://www.24grammata.com/?p=46128

"Εάν Μόνο 100 Άνθρωποι Ζούσαν Στη Γη"


 Ένα υπέροχο βίντεο που μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο μας!

Δες Πώς Θα Γυρίσεις Το Facebook Στα Αρχαία Ελληνικά!


Παρακάνω μπορείτε να δείτε και τη διαδικασία μέσα από το βίντεο του χρήστη Jafar K, πως πλέον μπορείς να γυρίσεις το facebook στα αρχαία ελληνικά! Δεν πρόκειται για αστείο, αφού το facebook, γνωστό για τη εργατική κοινότητα χρηστών του που μεταφράζουν κάθε γωνιά του δημοφιλούς μέσου δικτύωσης σε οποιαδήποτε γλώσσα φανταστείτε, έχει πλέον και τα αρχαία ελληνικά σαν επιλογή! Χαρακτηριστικά παραδείγματα της μετάφρασης: τα μηνύματά ως «Ἀγγέλματα», στη θέση «Τι σκέφτεστε» θα διαβάζετε «Τί δοκείς», και το home αναφέρεται ως «Οἶκος» !Για να γυρίσετε το facebook στα αρχαία ελληνικά στο Facebook αρκεί να κάνετε τα εξής:

Η Αύξηση Του Παγκόσμιου Πληθυσμού Ανά Τους Αιώνες


Το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μας παρουσιάζει την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού ανά τους αιώνες σε ένα βίντεο που δεν πρέπει να χάσετε! Ο σύγχρονος άνθρωπος εξελίχθηκε στην Αφρική πριν από περίπου 200.000 χρόνια, και μόλις πριν από 100.000 χρόνια άρχισε να μεταναστεύει σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Ο πληθυσμός παρέμενε μικρός και στάσιμος, ωστόσο η γεωργία επέφερε αύξησή του, και κατά το 1 μΧ βλέπουμε  πως ο παγκόσμιος πληθυσμός αριθμούσε τα 170 εκατομμύρια. Η αύξησή του ήταν αργή αλλά σταθερή, μέχρι που σημαντικές ανακαλύψεις βελτίωσαν το επίπεδο ζωής, έστω και οριακά για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, αρκετό ωστόσο για να το ανεβάσουν στο 1 δις στις αρχές του 19ου αιώνα.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Επαναπατρίστηκε το παλαιότερο πλήρες χειρόγραφο της Κ. Δ. στον κόσμο που είχε κλαπεί από μονή της Δράμας

Μια πολυετής προσπάθεια που στόχευσε στην επιστροφή των κλεμμένων κειμηλίων της ιερά μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, είχε σήμερα το απόγευμα αίσιο τέλος, με την παράδοση ενός χειρόγραφου κειμένου του 9ου αιώνα, ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, γνωστού ως Κώδικας 1424. Η παράδοση έγινε από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στον μητροπολίτη Δράμας Παύλο και την ηγουμένη της Ιεράς Μόνης γερόντισσα Αλεξία. Στον ιερό μητροπολιτικό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, την παραμονή του εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας, πολιούχου και προστάτιδας της Δράμας, ολοκληρώθηκε μια μακρά προσπάθεια και ταυτόχρονα έγινε η αρχή για τον επαναπατρισμό πολύτιμων κειμηλίων που το 1917 εκλάπησαν από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, τα οποία προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές και θηριωδίες στο μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.