Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

17 Φεβρουαρίου 1673 - Ο Μολιέρος

Εκείνη τη βραδιά, 17 Φεβρουαρίου 1673, το Παρίσι ζούσε για το Παλέ Ρουαγιάλ. Τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί κι ο κόσμος περίμενε ανυπόμονα να ανοίξει το θέατρο. Πρεμιέρα του έργου «Ο κατά φαντασίαν ασθενής». Συγγραφέας, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής ο Ιωάννης Βαπτιστής Ποκελέν, ο Μολιέρος, όπως τον ήξερε ο κόσμος. Η προϊστορία του εγγυούταν ότι θα γελούσαν πολύ. Κι οι θεατρόφιλοι συνωστίζονταν μπροστά στις πόρτες του Παλέ Ρουαγιάλ. Όμως, ο Μολιέρος ήταν πολύ άρρωστος. Τα μέλη του θιάσου προσπαθούσαν να τον πείσουν πως έπρεπε να ματαιώσουν την παράσταση. Ο συγγραφέας αρνιόταν. Μια πρεμιέρα δεν πρέπει να αναβάλλεται. Γεμάτο το θέατρο κι ο κόσμος ξεκαρδιζόταν στα γέλια. Στη σκηνή, οι ηθοποιοί έβλεπαν με αγωνία την προσπάθεια του Μολιέρου να κρατηθεί όρθιος. Καθώς έπεφτε η αυλαία κι ο κόσμος ξεσπούσε σε θυελλώδη χειροκροτήματα, ο Μολιέρος σωριαζόταν κάτω. Μάταια, οι θεατές τον καλούσαν στη σκηνή. Οι σύντροφοί του τον μετέφεραν γρήγορα στο σπίτι και τον ξάπλωσαν στο κρεβάτι. Μια ώρα αργότερα, ο μεγάλος συγγραφέας ξεψυχούσε, στα 51 του χρόνια.


Ο Ιωάννης Βαπτιστής Ποκελέν γεννήθηκε στο Παρίσι, στις 15 Ιανουαρίου 1622. Ήταν γιος ενός απλού ταπετσιέρη, που ήθελε ο γιος του να σπουδάσει και να μη γίνει σαν κι αυτόν. Όμως, ο νεαρός Ποκελέν γρήγορα εγκατέλειψε τις σπουδές και στράφηκε στο θέατρο. Σε ηλικία 22 χρόνων, πήρε το όνομα Μολιέρος και, μαζί με τη Μαντλέν Μπεζάρ, σχημάτισε ένα θίασο που έδινε παραστάσεις στην επαρχία. Επί 13 χρόνια γυρνούσε τη Γαλλία, ανεβάζοντας έργα που έγραφε ο ίδιος. Σιγά σιγά, έγινε γνωστός για το καυστικό του χιούμορ. Στα 1659, σε ηλικία 37 χρόνων, προσκλήθηκε να ανεβάσει έργο στο Παρίσι όπου

γνώρισε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία παίζοντας μπροστά στον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ’. Από τότε ως το θάνατό του, οι επιτυχίες διαδέχονταν η μια την άλλη.

Τα έργα του διακρίνονται για τη δύναμη ανάλυσης των χαρακτήρων, την πρωτοτυπία, την κομψότητα του ύφους και το πηγαίο τους χιούμορ. Σπουδαιότερα είναι: «Ο Σγαναρέλος», «Ο μισάνθρωπος», «Ο αρχοντοχωριάτης», «Ο Ταρτούφος», «Ο φιλάργυρος», «Οι λόγιες γυναίκες» και «Ο κατά φαντασίαν ασθενής».

Πηγή: http://historyreport.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου