Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

30 Οκτωβρίου 1910 - Πεθαίνει ο Ερρίκος Ντινάν

Ο Ερρίκος Ντινάν γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1828, στην Ελβετία. Μικρός, έφυγε μετανάστης στην Αλγερία να βρει την τύχη του. Στα 1859, χρειάστηκε να ταξιδεύσει στην Ευρώπη. Ήταν 24 Ιουνίου, όταν η άμαξά του περνούσε τυχαία από το χωριό Σολφερίνο της Ιταλίας. Δεν μπόρεσε να προχωρήσει περισσότερο. Τρεις βδομάδες πιο πριν, στις 3 Ιουνίου, Γάλλοι και Σαρδήνιοι είχαν νικήσει σε καθοριστική μάχη τους Αυστριακούς, στη Μαγέντα, κοντά στο Μιλάνο. Η Ιταλία απελευθερωνόταν από τον αυστριακό ζυγό, αν και ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ (1830 -1916) δεν είχε πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Περίμενε τους αντιπάλους, έχοντας στήσει την άμυνά του στο Σολφερίνο. Ο Ναπολέων Γ’ (1808 - 1873) έφτασε εκεί ξημερώματα, 24 Ιουνίου. Όταν η άμαξα του Ερρίκου Ντινάν πλησίασε στο Σολφερίνο, πάνω από 300.000 άνδρες πολεμούσαν μεταξύ τους. Η νύχτα βρήκε τους Αυστριακούς νικημένους και την Ιταλία να βαδίζει στην οριστική της ένωση (βλ. 2.6.1882). Για τον Ερρίκο Ντινάν, όμως, άρχιζε μια οδυνηρή πορεία: Χιλιάδες τραυματίες και ετοιμοθάνατοι αιμορραγούσαν στην πεδιάδα. Νικητές και νικημένοι σφάδαζαν αβοήθητοι, παρατημένοι. Ο φόβος των οβίδων του εχθρού κρατούσε μακριά τους γιατρούς και τους νοσοκόμους. Όσοι τραυματίες ή ακρωτηριασμένοι μπορούσαν να συρθούν ως τα σημεία, όπου είχαν στηθεί τα νοσοκομεία εκστρατείας, έβρισκαν περιποίηση. Οι πολλοί έμεναν καταδικασμένοι.


Από την ημέρα εκείνη, ο Ερρίκος Ντινάν έβαλε σκοπό της ζωής του να δημιουργήσει μια διεθνή οργάνωση που θα μπορούσε να περιθάλπει τους τραυματίες και τους αιχμαλώτους πολέμου, ανεξάρτητα από πατρίδα και θρησκεία, χωρίς τα μέλη της να κινδυνεύουν από τους αντιπάλους. Στα 1862, δημοσίευσε το βιβλίο του «Μια ανάμνηση από το Σολφερίνο», όπου περιέγραφε τη φρίκη, όπως τυχαία την έζησε. Η εκστρατεία του έπιασε τόπο. Στις 22 Αυγούστου 1864, ξεκινούσε τη λειτουργία του ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός. Μια συνθήκη (της Γενεύης) κάλυπτε τη δράση του. Στα 1877, δημιουργήθηκε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, σε εκτέλεση των άρθρων της συνθήκης. Στα 1901, ο Ερρίκος Ντινάν ήταν ο πρώτος που τιμήθηκε με το βραβείο νόμπελ για την ειρήνη. Εκχώρησε το ποσό που συνόδευε το βραβείο στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, αν και πάμπτωχος: Είχε ξοδέψει όλα του τα χρήματα, θυσία στον σκοπό της ζωής του και κοιμόταν κάτω από τις γέφυρες του Σηκουάνα.

Στα 1909, με τη συνθήκη της Χάγης που υπογράφηκε από τους εκπροσώπους 36 κρατών, θεσπίστηκε το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων του Ερυθρού Σταυρού και της αντίστοιχής του Ερυθράς ημισέληνου των μουσουλμανικών κρατών. Όσο για τον Ερρίκο Ντινάν, ένα γηροκομείο τον περιμάζεψε στη Ζυρίχη. Πέθανε εκεί, φτωχός και ξεχασμένος, στις 30 Οκτωβρίου 1910.

πηγή: historyreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου