Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

23 Οκτωβρίου 1942: Ελ Αλαμέιν

Στις 24 Ιουνίου 1942, ο στρατάρχης Ρόμελ πέρασε τα αιγυπτιακά σύνορα με το Άφρικα Κορπ (βλ. 29.3.1942). Συνάντησε αντίσταση κι έμεινε από καύσιμα. Στις 3 Σεπτεμβρίου, υποχώρησε λίγο κι οχυρώθηκε στο παραλιακό χωριό Ελ Αλαμέιν, όπου περίμενε ανεφοδιασμό. Τα πράγματα δεν του ήρθαν βολικά. Η αγγλική πολεμική αεροπορία (ΡΑΦ) κέρδισε τη μάχη των ουρανών και σφυροκοπούσε τα γερμανικά μετόπισθεν, τσακίζοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού, ενώ τα συμμαχικά υποβρύχια δεν επέτρεπαν στα πετρελαιοφόρα του Άξονα να πλησιάσουν την ακτή.
Ήταν 9 το βράδυ, 23 Οκτωβρίου 1942, όταν χίλια αγγλικά κανόνια σφυροκόπησαν τις γερμανικές θέσεις. Η μάχη του Ελ Αλαμέιν ξεκινούσε άγρια και φονική. Στις 10.30, το αγγλικό πεζικό ρίχτηκε μπροστά. Μαζί του και η πρώτη ελληνική ταξιαρχία, με διοικητή τον συνταγματάρχη Παυσανία Κατσώτα. Ο Ρόμελ απάντησε με αντεπίθεση που συντρίφτηκε. Όμως, οι γραμμές του άντεξαν 48 ώρες. Τη νύχτα, 25 Οκτωβρίου, οι Άγγλοι διέσπασαν τη γερμανική άμυνα σε δυο σημεία. Μάταια, ο Ρόμελ προσπάθησε να συγκρατήσει το μέτωπο. Οι αντεπιθέσεις του, στις 27 και 28 Οκτωβρίου, αποκρούστηκαν, παρ’ όλο που έριξε στη μάχη όλα του τα τανκς. 


Μεσάνυχτα, 1 του Νοεμβρίου, οι Άγγλοι σήμαναν γενική επίθεση. Ο Ρόμελ πρόταξε τα άρματά του. Οι Άγγλοι απάντησαν με τα δικά τους άρματα. Ολόκληρη η μέρα, 2 του μήνα, εξελίχθηκε σε μάχη των τανκς. Το βράδυ, 260 γερμανοϊταλικά άρματα μάχης κείτονταν κατεστραμμένα. Νύχτα προς ξημέρωμα, 3 Νοεμβρίου, ο Ρόμελ σήμανε γενική υποχώρηση. Το χωριό Ελ Αλαμέιν είχε πέσει στους συμμάχους.

Τις επόμενες ημέρες, οι Άγγλοι κυνήγησαν τους Γερμανούς. Στις 12 Νοεμβρίου, κανένας άνδρας του Ρόμελ δεν πατούσε το αιγυπτιακό έδαφος. Στις 13, ο Μοντγκόμερι έμπαινε στο Τομπρούκ. Ο Ιανουάριος 1943 βρήκε το Άφρικα Κορπ στριμωγμένο στην Τυνησία. Στις 12 Μαΐου 1943, παραδόθηκε. Ο Τσόρτσιλ είπε σχετικά: ¶«Ως το Αλαμέιν επιζήσαμε. ¶Μετά το Αλαμέιν κατακτήσαμε».

πηγή: http://historyreport.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου