Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

7 Σεπτεμβρίου 1882 - Ο Έντισον και η λάμπα

Κάποια μέρα, γύρω στα 600 π.Χ., ο σοφός Θαλής ο Μιλήσιος έτριψε με ένα μάλλινο ύφασμα ένα κομμάτι βουλοκέρι. Παρατήρησε ότι το βουλοκέρι τραβούσε κοντά του διάφορα ελαφριά αντικείμενα. Το βουλοκέρι, οι αρχαίοι, το ονόμαζαν ήλεκτρον. Κι ο Θαλής ονόμασε το φαινόμενο που ανακάλυψε, ηλεκτρισμό. Όμως, έπρεπε να περάσουν πάνω από δυο χιλιάδες χρόνια, ώσπου οι επιστήμονες να ασχοληθούν σοβαρά με τον ηλεκτρισμό και να διαπιστώσουν ότι και άλλα σώματα είχαν τις ίδιες με το ήλεκτρον ιδιότητες. Από το 1766, άρχισαν να κατασκευάζονται μηχανές παραγωγής ηλεκτρισμού, σε πειραματικό στάδιο. Περίπου εκατό χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να κατασκευάσουν μηχανές που κινιόνταν με ηλεκτρισμό.

Στις 11 Φεβρουαρίου 1847, γεννήθηκε στην Αμερική, ο Τόμας Έντισον (βλ. 18.10.1931) που εξελίχθηκε σε μεγάλο εφευρέτη. Ήταν κιόλας αρκετά γνωστός, όταν παρουσίασε μια καινούρια του ανακάλυψη που άφησε άναυδο τον κόσμο όλο: Μια γυάλινη μπάλα που συνδεόταν με το ηλεκτρικό ρεύμα και παρήγε φως. Ήταν η ηλεκτρική λάμπα.
Η ανακάλυψη ερχόταν να καταργήσει το σκοτάδι. Του έδωσαν άδεια να χρησιμοποιήσει την εφεύρεσή του σε ευρύτερη έκταση. Στις 7 Σεπτεμβρίου 1882, έγινε το θαύμα: Με το πάτημα ενός κουμπιού, μια ολόκληρη συνοικία της Νέας Υόρκης φωταγωγήθηκε! Από την ημέρα εκείνη, το ηλεκτρικό φως μπήκε στη ζωή των ανθρώπων. Στην Ελλάδα, ο δημόσιος ηλεκτροφωτισμός άρχισε το 1889 (βλ. 18.9.1834).

πηγή: http://historyreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου