Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

6 Σεπτεμβρίου 1997: Νταϊάνα, η λαίδη Ντι


Ήταν το τρίτο και τελευταίο παιδί του υποκόμη Έντουαρντ Τζον Σπένσερ, σπούδασε στην Ελβετία και επέστρεψε στην Αγγλία δασκάλα σε παιδικούς σταθμούς. Η Νταϊάνα Σπένσερ γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1961, έκανε παρέα με τα νεότερα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας, πρίγκιπες Άντριου και Έντουαρντ, αλλά παντρεύτηκε τον διάδοχο του θρόνου, Κάρολο, με τον οποίο διατηρούσε φιλική σχέση από το 1980. Ο αρραβώνας αναγγέλθηκε τον Φεβρουάριο του 1981 και ο γάμος έγινε λαμπρός στις 29 Ιουλίου 1981. Τον παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Η Νταϊάνα έγινε πριγκίπισσα της Ουαλίας. Ο κόσμος την αποκαλούσε Λαίδη Ντι.
Στις 21 Ιουνίου 1982, γέννησε τον πρίγκιπα Ουίλιαμ Άρθουρ Φίλιππο Λουδοβίκο και στις 15 Σεπτεμβρίου 1984 τον πρίγκιπα Ερρίκο Κάρολο Αλβέρτο Δαβίδ. Κι ενώ η δημοτικότητά της ανέβαινε καθώς δραστηριοποιήθηκε σε κοινωνικές, φιλανθρωπικές και εκδηλώσεις προστασίας των παιδιών και των ασθενών με AIDS, η προσωπική της ζωή δεν πήγαινε καλά. Στα 1992, ουσιαστικά χώρισε από τον διάδοχο του θρόνου. Συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντά της ως μέλλουσα βασίλισσα αλλά πια ήταν κοινό μυστικό ότι ο γάμος της είχε ναυαγήσει. Στις 12 Ιουλίου 1996, ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Νταϊάνα συμφώνησαν στους όρους του διαζυγίου τους, δίνοντας τέλος σ' έναν 15χρονο γάμο. Το τυπικό διαζύγιο εκδόθηκε στις 28 Αυγούστου 1996.
Αυτή η κατάληξη την έκανε ακόμα πιο δημοφιλή καθώς συνέχιζε τις δραστηριότητές της. Σε κάθε της βήμα, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ την ακολουθούσαν. Ένα χρόνο μετά το διαζύγιό της, στις 31 Αυγούστου 1997, σκοτώθηκε ξημερώματα στο Παρίσι, σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στην προσπάθεια του συνοδού της να ξεφύγει από τους φωτορεπόρτερ. Ξέσπασε παγκόσμιος θρήνος. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1997, περίπου δυόμισι δισεκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον κόσμο παρακολούθησαν από τους τηλεοπτικούς δέκτες ή από κοντά στο Λονδίνο την κηδεία της.

πηγή: http://historyreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου