Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

22 Ιουνίου 1941: Σχέδιο Μπαρμπαρόσα

Στις 2 Φεβρουαρίου 1941, ένα μεγάλο πολεμικό συμβούλιο στη Γερμανία ρύθμισε τις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου Μπαρμπαρόσα. Προέβλεπε προέλαση και κατάληψη της Σοβιετικής Ένωσης μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Θα ακολουθούσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με μικρή ένταση. Οι γερμανικές στρατιές θα έπρεπε να επιστρέψουν ως τα Χριστούγεννα, αφήνοντας στην κατακτημένη Ρωσία μόνο τις απαραίτητες δυνάμεις κατοχής.

Στα γερμανοσοβιετικά σύνορα, στην Πολωνία, το πυροβολικό άνοιξε πυρ στις 3.15’ τα ξημερώματα, 22 Ιουνίου 1941. Στις 4 το πρωί, ξύπνησαν τον Τσόρτσιλ, στο Λονδίνο, να του πουν πως άρχισε η γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση. Ενημερώθηκε και ξανάπεσε να κοιμηθεί. Στις 4.30, ο Γερμανός πρεσβευτής στη Μόσχα επέδιδε το τελεσίγραφο στον υπουργό Εξωτερικών, Βιατσεσλάβ Μιχαήλοβιτς Μολότοφ. Στις 12.15, ο Μολότοφ, με ραδιοφωνική ομιλία, ανάγγειλε στον σοβιετικό λαό την εισβολή και τον βομβαρδισμό των πόλεων Ζιτομίρ, Κίεβο και Σεβαστούπολη. Διακόσιοι οι πρώτοι νεκροί και τραυματίες. Ο πόλεμος έχει ξεκινήσει. Ο Στάλιν αναγκαζόταν να επιστρέψει από την Κριμαία.


Οι Αμερικανοί ειδικοί προέβλεπαν πως η Σοβιετική Ένωση θα καταρρεύσει σε διάστημα «από ένα έως τρεις μήνες». Ο κόσμος όλος στιγμάτισε την εισβολή. Τα πρώτα νέα επιβεβαίωσαν τις αμερικανικές προβλέψεις για το τρίμηνο. Οι Γερμανοί προέλαυναν με τρομερή ταχύτητα. Στις 5 Ιουλίου, τα στρατεύματα του κεντρικού μετώπου κυρίευσαν το Μινσκ, συλλαμβάνοντας 300.000 Ρώσους αιχμαλώτους. Στις 16, πήραν το Σμόλενσκ. Στις 27, μπήκαν στη Βιάσμα. Από τις 7 Ιουλίου, η βόρεια ομάδα στρατιών είχε φτάσει 100 χλμ. από το Λένινγκραντ. Στα νότια, η προέλαση ήταν ακόμα πιο γοργή. Στις 10 Αυγούστου, οι Γερμανοί βρίσκονταν στην πόλη Ουμάν. Την κυρίευσαν στις 12, συλλαμβάνοντας άλλους 150.000 αιχμαλώτους. Ο δρόμος για το Κίεβο ήταν ανοιχτός. Η Σοβιετική Ένωση έδειχνε να καταρρέει.

πηγή: http://www.historyreport.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου