Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

12 Ιουνίου 1929 Το «Ημερολόγιο της Άννα Φρανκ»


Το ημερολόγιό της έγινε το μπεστ σέλερ της μεταπολεμικής γενιάς. Η ίδια όμως δε ζούσε πια. Πέθανε στο Μπέργκεν Μπέλσεν, λίγες μέρες πριν από το τέλος της φρίκης. Η Άννα Φρανκ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1929, στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Ήταν ακόμα μωρό, όταν οι ναζί αναρριχήθηκαν στην εξουσία. Ο εβραίος πατέρας της, Ότο Φρανκ, την πήρε μαζί με την αδελφή της και τη γυναίκα του, να ζήσουν στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Στα 1940, οι ναζί έφτασαν και εκεί. Από το 1941, η οικογένεια υπέστη τις ναζιστικές διακρίσεις κατά των εβραίων. Όταν τα πράγματα αγρίεψαν, ο Ότο Φρανκ έκρυψε την οικογένειά του στη σοφίτα μιας αποθήκης, μαζί με τέσσερις ακόμα εβραίους. Ήταν 9 Ιουλίου 1942. Έμειναν εκεί κρυμμένοι ως τις 4 Αυγούστου 1942. Την ημέρα εκείνη, τους συνέλαβε η Γκεστάπο. Τους είχαν προδώσει Ολλανδοί πληροφοριοδότες που κατάλαβαν ότι κάποιοι κρύβονταν εκεί, από το πηγαινέλα μη εβραίων φίλων οι οποίοι τους εφοδίαζαν με τρόφιμα. Ολόκληρη η οικογένεια μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Από εκεί, στις 3 Σεπτεμβρίου 1944, στάλθηκαν στο Άουσβιτς, εκτός από την Άννα και την αδελφή της, Μαργκό, που βρέθηκαν στο Μπέργκεν Μπέλσεν. Η μητέρα της Άννας, πέθανε στο Άουσβιτς, στις 18 Ιανουαρίου 1945. Στις 27 του μήνα, οι σοβιετικές δυνάμεις ελευθέρωσαν τους εκεί κρατούμενους. Ο Ότο είχε επιζήσει. Η Άννα και η Μαργκό χτυπήθηκαν από επιδημία τύφου και πέθαναν τον Μάρτιο, ελάχιστες βδομάδες πριν από την απελευθέρωση των έγκλειστων του Μπέρκεν Μπέλσεν από τους συμμάχους.


Οι φίλοι της οικογένειας βρήκαν τον Ότο και του παρέδωσαν έγγραφα που υπήρχαν στη σοφίτα και για τα οποία  η Γκεστάπο είχε αδιαφορήσει. Ανάμεσά τους, και το ημερολόγιο που η Άννα κρατούσε εκεί. Περιέγραφε τη ζωή της στη σοφίτα και σημείωνε «Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι οι άνθρωποι έχουν ακόμα καλή καρδιά».

Η πρώτη δημοσίευση του «Ημερολόγιου της Άννα Φρανκ» έγινε το 1947, στην Ολλανδία. Ως το τέλος του 20ού αιώνα, είχε μεταφραστεί σε πενήντα γλώσσες. Ο Ότο Φρανκ όμως είχε λογοκρίνει τα καταγραμμένα ερωτικά σκιρτήματα της κόρης του. Πέθανε το 1980. Η πρώτη πλήρης έκδοση έγινε το 1995, στα αγγλικά. Θεωρείται κορυφαίο έργο της αντιπολεμικής λογοτεχνίας. Η σοφίτα όπου έζησε κρυμμένη, έχει γίνει μουσείο.

Πηγή: http://www.historyreport.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου