Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Πώς να μαθαίνετε πιο γρήγορα...

Είναι εφιάλτης για εσάς, από το σχολείο μέχρι και σήμερα, το να αποστηθίσετε ένα κείμενο; Καταπονείστε όταν χρειάζεται να μάθετε μια νέα δεξιότητα στη δουλειά, δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, να απομνημονεύσετε αριθμούς, ονόματα, πρόσωπα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες; Τότε οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες, για να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να μαθαίνει, να συγκρατεί πληροφορίες πιο αποτελεσματικά και να είναι πάντα σε εγρήγορση. Πετάξτε το σημειωματάριο
Στην αρχή τουλάχιστον, κι αυτό γιατί ένα «απαίδευτο» μυαλό δεν μπορεί να συγκρατήσει περισσότερες από τρεις πληροφορίες ταυτόχρονα.
Αν έχετε να απομνημονεύσετε για παράδειγμα τη λίστα με τα ψώνια σας, επιμείνετε μέχρι να θυμηθείτε ως και επτά ή περισσότερα πράγματα χωρίς να τα γράψετε. Είναι μία καλή εξάσκηση για το μυαλό.Επαναλάβετε τις πληροφορίες που δέχεστε
Όταν κάποιος σας συστήνεται, λέγοντας «χαίρω πολύ, Κώστας», απαντήστε φροντίζοντας με κάποιο τρόπο να επαναλάβετε την πληροφορία, ώστε να την συγκρατήσετε. Πείτε για παράδειγμα «χάρηκα, Κώστα» προτού πείτε το δικό σας όνομα.

Κάντε μικρά βήματα «στρατηγικής»
Όταν χρειάζεται να μάθουμε κάτι ή να πραγματοποιήσουμε μια εργασία, για να την κάνουμε καλά, ο εγκέφαλος πρέπει πρώτα να βρει τα κατάλληλα «μονοπάτια» μάθησης. Όταν για παράδειγμα καλείστε να τακτοποιήσετε ένα γραφείο, πρέπει να βοηθήσετε το μυαλό σας πρώτα να καταλάβει τι πρέπει να κάνει βήμα-βήμα. Με άλλα λόγια, ξεκινήστε με το εξής βασικό: Ακόμη κι αν βαριέστε να καθαρίσετε, αρκεί να αρχίσετε απλώς σκεπτόμενοι τι θέλετε να κάνετε. Βάλτε για παράδειγμα στο μυαλό σας ότι πρώτη κίνηση θα είναι να ξεχωρίσετε τα άχρηστα από τα χρήσιμα χαρτιά. Ακόμη κι αν δεν το κάνετε (ακόμα), ο εγκέφαλος αρχίζει να χτίζει τα απαραίτητα «μονοπάτια», να αποκτά δηλαδή τη γνώση για το τι εντολές θα σας δώσει όταν χρειαστεί.

Μάθετε νέα πράγματα
Το να ξεκινήσετε μια νέα ξένη γλώσσα ή ένα μουσικό όργανο, θα σας βοηθήσει να μαθαίνετε ευκολότερα και άλλα πράγματα και θα εξασκήσει το μυαλό: Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας για παράδειγμα βοηθά στο να σκεφτόμαστε με τον τρόπο σύνταξης και έκφρασης άλλης κουλτούρας. Η μουσική βοηθά να αποκτούμε δεξιότητες εφαρμογής θεωρίας πάνω σε κάτι απτό (από τις νότες στις χορδές ή τα πλήκτρα), ενώ ο χορός με τις συνδυαστικές κινήσεις που πρέπει να θυμόμαστε μπορεί να προλάβει, σύμφωνα με έρευνες, μέχρι και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ασκηθείτε σωματικά και νοητικά
Είκοσι λεπτά σωματικής άσκησης την ημέρα είναι μια καλή βάση και αρκούν για να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να μείνει υγιής και να «χτίζει» ευκολότερα νευρικούς «συνδέσμους». Αλλά και η νοητική άσκηση, με κουίζ, τεστ γνώσεων, μνήμης κλπ που μπορείτε να βρείτε εδώ, διατηρεί το μυαλό σε φόρμα.

Περάστε περισσότερο χρόνο με αυτούς που αγαπάτε
Κι αυτό γιατί μαζί τους ανοίγεστε, μιλάτε περισσότερο, ακούτε περισσότερο, και μέσα από αυτή την επικοινωνία μαθαίνετε έστω και χωρίς να το καταλαβαίνετε - να διαμορφώνετε και να αποκρυσταλλώνετε μέσα σας τις δικές σας απόψεις και σκέψεις. Με άλλα λόγια, η επαφή με ανθρώπους στους οποίους μπορούμε να ανοιχτούμε, μας βοηθά να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τις δυνατότητές μας.

Φάτε… ντοπαμίνη
Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή συντελεί σε… νου υγιή εν σωμάτι υγιεί. Πιο συγκεκριμένα, τροφές όπως τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά αλλά και η μαύρη σοκολάτα βοηθούν τον εγκέφαλο να λειτουργήσει καλύτερα. Ειδικά η τελευταία προκαλεί την έκκριση ντοπαμίνης, η οποία μας βοηθά να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε καλύτερα, ενώ περιέχει και αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή που βελτιώνουν τις πνευματικές επιδόσεις.

Με πληροφορίες από LifeHack

πηγή: http://www.in2life.gr/everyday/howto/article/571647/pos-na-mathainete-pio-grhgora.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου