Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Ψηφιοποιούν εθελοντικά την Ιστορία της πόλης...

Είναι συγκινητική η προσέλευση των εθελοντών φοιτητών, οι οποίοι ήδη πραγματοποίησαν τρεις συναντήσεις για να αντιστοιχήσουν λήμματα που σχετίζονται με τους ποιητές και τους λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης. «Δεν είχα διαβάσει κάποιο βιβλίο του Τόλη Καζαντζή πριν από τη συμμετοχή μου σ' αυτή τη δράση. Το βρήκα όμως πολύ ενδιαφέρον γι' αυτό και είμαι εδώ», λέει ο Γιάννης Μαρινάκης, τεταρτοετής φοιτητής του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Είναι συγκινητική η προσέλευση των εθελοντών φοιτητών, οι οποίοι ήδη πραγματοποίησαν τρεις συναντήσεις για να αντιστοιχήσουν λήμματα που σχετίζονται με τους ποιητές και τους λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης με μέρη της πόλης όπου διαδραματίζονται έργα τους. »Περισσότεροι από 100 εθελοντές φοιτητές πήραν μέρος σ' αυτές τις συναντήσεις κι εμείς οι εθελοντές καθηγητές διαπιστώσαμε πως οι ανθρωπιστικές σπουδές έχουν να κερδίσουν από την τεχνολογία. Η τεχνολογία γίνεται όχημα που μας οδηγεί στην τεκμηρίωση των πληροφοριών» λέει ο Λάμπρος Βαρελάς, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας.


Η υλοποίηση της δράσης γίνεται με την εθελοντική συνδρομή των καθηγητών του ΑΠΘ, Λάμπρου Βαρελά, Τιτίκας Δημητρούλια (αν. καθηγήτριας στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας), Τάσου Καπλάνη (επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας), Μιχαήλ Μπακογιάννη (επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Φιλολογίας), Δημ. Κόκορη (επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας), Σωτηρίας Σταυρακοπούλου (αν. καθηγήτριας στο Τμήμα Φιλολογίας), έντεκα ατόμων από το προσωπικό της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ καθώς και πολλών φοιτητών.

Μια σελίδα κι ένα βήμα

Thesswiki, Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Α.Π.Θ.
…«Επίσης από τις δώδεκα ιστορίες του βιβλίου οι έξι διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη και οι άλλες έξι στη Σκύρο. Αυτό είναι επόμενο, αφού από το 1994, που βγήκα στη σύνταξη, περνώ τον μισό μου χρόνο στη Θεσσαλονίκη, που είναι η πατρίδα μου, και τον άλλο μισό στη Σκύρο, την ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα μου και, φυσικά, δεύτερη δική μου.

Ετσι, σ' αυτή τη συλλογή διηγημάτων περνούν δύο κόσμοι, όπως τουλάχιστον εγώ τους γνωρίζω»… είχε πει μιλώντας για τα βιβλία του ο Θεσσαλονικιός λογοτέχνης Περικλής Σφυρίδης.

«Δώσαμε στους φοιτητές μας υλικό για μελέτη και κάναμε προπαρασκευαστικές συναντήσεις. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, τα παιδιά που αγαπούν το αντικείμενο, που αγαπούν τη λογοτεχνία είναι πολλά και γι' αυτό η πρώτη αυτή προσπάθεια αγκαλιάστηκε αμέσως, αν και ξεκίνησε πρώτα ως ένα αίτημα που προήλθε από τις τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες επιθυμούν τη δημιουργία ενός λογοτεχνικού οδηγού πόλης» λέει η προϊσταμένη της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νάστα.

Ετσι, σε πρώτη φάση δημιουργήθηκε μια πρώτη λίστα ποιητών και πεζογράφων, στο έργο των οποίων η Θεσσαλονίκη ως πόλη έχει έντονη παρουσία.

Οι λογοτέχνες, που επιλέχθηκαν κυρίως επειδή είχαν ολοκληρώσει τον κύκλο του έργου τους, είναι οι Μανώλης Αναγνωστάκης, Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου, Γ. Θ. Βαφόπουλος, Γιώργος Ιωάννου, Τόλης Καζαντζής, Ζωή Καρέλλη, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Κλείτος Κύρου, Νίκος Μπακόλας, Αλβέρτος Ναρ, Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, Περικλής Σφυρίδης, Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Δημιουργήθηκε το εγχειρίδιο «Θεσσαλονίκη και Λογοτεχνία», το οποίο περιέχει πληροφορίες για τους ποιητές και τους λογοτέχνες, αποσπάσματα έργων τους που συνδέονται με μέρη της Θεσσαλονίκης όπου διαδραματίζονται μυθιστορήματα ή σημεία που σχετίζονται με τη ζωή τους.

Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ Τάσος Καπλάνης και η ομάδα του δημιούργησαν νέα λήμματα για τους: Ρούλα Αλαβέρα, Βασίλη Αμανατίδη, Νίκο-Αλέξη Ασλάνογλου, Νίκο Βασιλειάδη, Αναστάση Βιστωνίτη, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Ανέστη Ευαγγέλου, Σταύρο Ζαφειρίου, Τόλη Καζαντζή, Γιώργο Κιτσόπουλο, Πρόδρομο Μάρκογλου, Κωστή Μοσκώφ, Μανόλη Ξεξάκη, Σάκη Σερέφα, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Αντώνη Σουρούνη, Π. Σωτηρίου, Θανάση Φωτιάδη κ.ά

Λογοτεχνικά QR codes

Κάθε λήμμα της Wikipedia συνδέεται με ένα σημείο της πόλης και κάθε τέτοιο σημείο της πόλης με την επικόλληση ενός QR code. Βάζεις το κινητό σου τηλέφωνο πάνω στο σχήμα του QR code και μεταφέρεσαι στο λήμμα και το λογοτεχνικό κείμενο στο οποίο γίνεται η αναφορά του σημείου της πόλης όπου βρίσκεσαι.

Ετσι, ενώ βγάζεις αναμνηστικές φωτογραφίες μπροστά στον Λευκό Πύργο μπορείς ταυτόχρονα να μεταφερθείς στη σελίδα ενός λογοτέχνη της πόλης για να διαβάσεις τις δικές του αφηγήσεις για το σημείο στο οποίο βρίσκεσαι. Γεντί Κουλέ, Μητροπόλεως, Πειραματικό Σχολείο, οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης, Φυσικομαθηματική Σχολή του ΑΠΘ, Καμάρα, Κατούνη, Αρετσού… διαδρομές από λέξεις μέσα και έξω από το χαρτί…

Συντάκτης:  Στελλίνα Μαργαριτίδου
πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/psifiopoioyn-ethelontika-tin-istoria-tis-polis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου