Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Οι περιφέρειες και οι πόλεις σε ετοιμότητα για τις Ημέρες Ελεύθερης Προσέλευσης 2015


Περίπου 180 περιφέρειες και πόλεις από 30 χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διοργάνωση της 13ης Ευρωπαϊκής εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων: Ημέρες Ελεύθερης Προσέλευσης 2015 (12-15 Οκτωβρίου, Βρυξέλλες). Φέτος, η μεγαλύτερη στον κόσμο ετήσια εκδήλωση για την περιφερειακή και αστική πολιτική θα αποτελέσει ένα ιδανικό φόρουμ για τις εθνικές και περιφερειακές διαχειριστικές αρχές, τους τελικούς δικαιούχους και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για να ανταλλάξουν καινοτόμες προσεγγίσεις για την υλοποίηση περίπου 400 νέων προγραμμάτων που εντάσσονται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, και άνω των 100 προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και της αλιευτικής πολιτικής, με προϋπολογισμό περίπου 500 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Υπό το σύνθημα «Οι περιφέρειες και οι πόλεις της Ευρώπης: Εταίροι στην τόνωση των επενδύσεων και της ανάπτυξης», θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες από τις 12 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου περίπου 100 εργαστήρια και συζητήσεις, που θα διαρθρωθούν γύρω από τις ακόλουθες τρεις θεματικές ενότητες:


• Εκσυγχρονισμός της Ευρώπης: Οι περιφέρειες στην Ενεργειακή Ένωση και την Ενιαία ψηφιακή αγορά

• Περιφέρειες ανοικτές στην επιχειρηματικότητα: Ανάπτυξη των ΜμΕ, καινοτομία και δημιουργία απασχόλησης

• Τόποι και χώροι: Αστική και αγροτική ανάπτυξη, αστική και αγροτική ολοκλήρωση .

Νέα εκδήλωση στο πρόγραμμα φέτος αποτελεί η «Αστική Ημέρα Ανοιχτής Προσέλευσης» την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου. Οι διοργανωτές προσφέρουν σε ειδικούς της αστικής πολιτικής μία ολόκληρη σειρά διαδραστικών, τύπου διάσκεψης εργαστηριών και κοινωνικών συναθροίσεων που θα λάβουν χώρα στην πιο ενδιαφέρουσα από τις υπό ανάπτυξη περιοχές των Βρυξελλών, δηλαδή τη ζώνη γύρω από το Κανάλι.

Συμπληρωματικά στα σεμινάρια που θα διοργανωθούν από τους περιφερειακούς εταίρους (περιφερειακές συμπράξεις), από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (εργαστήρια της Επιτροπής, εργαστήρια του Πανεπιστημίου των Ημερών Ελεύθερης Προσέλευσης), ή ως μέρος του Τόπου Συνάντησης στην έδρα της ΕτΠ, ένα Σεμινάριο Αριστείας του Πανεπιστημίου των Ημερών Ελεύθερης Προσέλευσης θα συγκεντρώσει για τρίτη φορά φοιτητές και νέους ερευνητές από όλη την Ευρώπη που ειδικεύονται στην περιφερειακή πολιτική.

Έξι χιλιάδες περίπου φορείς χάραξης πολιτικής, εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι επιχειρήσεων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να συμμετάσχουν σε μια αληθινή «αγορά» ανταλλαγής πληροφοριών και συζήτησης με θέμα την περιφερειακή και αστική ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των Ημερών Ελεύθερης Προσέλευσης στις 8 Ιουλίου, ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας εγγραφής.

Άλλες 200-300 τοπικές εκδηλώσεις προβλέπεται να διεξαχθούν σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Μπορείτε ακόμα να δηλώσετε συμμετοχή για τη διοργάνωση μιας τοπικής εκδήλωσης στο πλαίσιο των Ελεύθερων Ημερών Προσέλευσης!

Οι κατάλογοι των επιλεγμένων εταίρων και περιφερειακών συμπράξεων βρίσκονται αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης www.opendays.europa.eu .

πηγή: http://europedirect.duth.gr/?q=node/5078

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου