Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Τι θέλουν να πουν τελικά οι εκπαιδευτικοί στους γονείς;


Όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί αποχωρούν από το επάγγελμα πριν από τα πέντε χρόνια υπηρεσίας τους. Ένας λόγος αποχώρησης είναι και τα προβλήματα στις σχέσεις με τους γονείς.

Προκαταβολικά να σας πω ότι είμαστε εκπαιδευτικοί και όχι νταντάδες. Είμαστε εκπαιδευμένοι επαγγελματίες που εργάζονται με τα παιδιά κάθε μέρα και βλέπουν συχνά το παιδί σας από ένα διαφορετικό πρίσμα από ό,τι το βλέπετε εσείς. Αν σας δίνουμε συμβουλές, μην τις πολεμάτε. Δεχτείτε τες με τον ίδιο τρόπο που θα δεχόσασταν μια συμβουλή από ένα γιατρό ή έναν δικηγόρο. Πολλοί γονείς   δε θέλουν να ακούσουν τίποτα αρνητικό για το παιδί τους, αλλά μερικές φορές τέτοιες συμβουλές και προειδοποιήσεις   μπορεί να βοηθήσουν να αποτραπεί ένα θέμα- πρόβλημα που θα μπορούσε να γίνει πολύ μεγαλύτερο στο μέλλον. Εμπιστευτείτε μας.

Μερικές φορές όταν λέω στους γονείς ότι το παιδί τους έχει πρόβλημα συμπεριφοράς, είναι έτοιμοι να πολεμήσουν και να το υπερασπιστούν .  Ποτέ μη ρωτάτε το ίδιο το παιδί σας: « αυτό που λέει ο δάσκαλος είναι αλήθεια;». Βέβαια είναι αλήθεια. Και παρακαλώ μη προσπαθήσετε να το επιβεβαιώσετε ρωτώντας άλλους συμμαθητές ή άλλους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Αυτό εξευτελίζει τον δάσκαλο και αποδυναμώνει τις σχέσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών.
Παρακαλώ σταματήστε όλες τις δικαιολογίες
Aν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε τα παιδιά σας να είναι επιτυχημένα, να σταματήσετε να τα δικαιολογείτε. Μιλούσα με μια μητέρα και το γιο της για τις εργασίες του στην ανάγνωση το καλοκαίρι . Μου είπε ότι δεν είχε αρχίσει καν, αν και το σχολείο θα ξεκινούσε σε δύο εβδομάδες .Η μητέρα του   μου είπε ότι ο γιος της είχε ένα φρικτό καλοκαίρι λόγω οικογενειακών θεμάτων μέσα στον Ιούλιο . Της είπα ότι λυπάμαι για αυτό , αλλά   οι αναθέσεις είχαν δοθεί από το Μάιο . Τελικά μου είπε ότι αυτή επέτρεψε στο παιδί της να μην κάνει τις εργασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και δεν ήταν λάθος του παιδιού της το ότι δεν έχει κάνει τις εργασίες.
Πολλοί γονείς δικαιολογούν τα παιδιά τους , παραγνωρίζοντας ότι θα εξελιχθούν σε ενήλικες. Με αυτό τον τρόπο δεν δημιουργούν στα παιδιά τους την υπευθυνότητα για την εργασία. Αν δεν θέλετε λοιπόν το παιδί σας να είναι 25άρης και άνεργος , να κάθεται στον καναπέ και να τρώει πατατάκια , να σταματήσετε τις δικαιολογίες   γιατί έτσι δε θα πετύχει. Καλύτερα ασχοληθείτε με την ανατροπή αυτής της κατάστασης.
Οι γονείς, να είναι   εταίροι και όχι  εισαγγελείς
Γονείς να ξέρετε ότι είναι θετικό μερικές φορές για το παιδί σας να επιλύει προβληματικές καταστάσεις. Με αυτό τον τρόπο ενισχύει το χαρακτήρα του και διδάσκεται μαθήματα ζωής . Ως εκπαιδευτικοί , εξοργιζόμαστε από εκείνους τους γονείς που στέκονται στο δρόμο μας( τους αποκαλούμε γονείς ελικόπτερα) , επειδή θέλουν να ορμήσουν και να σώσουν το παιδί τους , κάθε φορά που κάτι πάει στραβά και υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ένα θέμα είναι οι βαθμοί.. Αν βάζουμε κάποιο συγκεκριμένο βαθμό στο παιδί σας, τότε αυτός είναι που πρέπει να πάρει.   Μην δημιουργείτε θέματα ότι πρέπει να πάρει μεγαλύτερο βαθμό. Μπορεί να είναι δύσκολο να το δεχτεί το παιδί σας αλλά πρέπει να το βαθμολογούμε σύμφωνα με την προσπάθειά του.   Η αλήθεια όμως είναι, ότι πολλές φορές   «κακοί» δάσκαλοι   βαθμολογούν με επιείκεια γιατί ξέρουν ότι ξενοιάζουν, δίνοντας   καλούς βαθμούς στον καθένα. Και οι γονείς έτσι λένε: ” Α, Το παιδί μου έχει έναν καλό δάσκαλο !”
   Με κάθε ειλικρίνεια ,   οι καλύτεροι δάσκαλοι   δίνουν   χαμηλότερους βαθμούς , επειδή έτσι αυξάνουν τις προσδοκίες Όμως όταν τα παιδιά σας λαμβάνουν χαμηλές βαθμολογίες διατυπώνετε παράπονα μέχρι  και στο διευθυντή . Παρακαλούμε , κάντε ένα βήμα πίσω και ρίξτε μια προσεκτική ματιά . Πριν να αμφισβητήσετε έναν τέτοιο   δάσκαλο και τον χαρακτηρίσετε   να ξέρετε ότι στην πραγματικότητα αυτός  είναι που παρέχει την καλύτερη εκπαίδευση .
Και παρακαλώ , να είστε ένας εταίρος και όχι εισαγγελέας . Είχα ένα  μαθητή που αντέγραψε σε ένα test  και οι γονείς του  με απείλησαν ότι θα καλέσουν δικηγόρο , γιατί του έκανα παρατήρηση για το χαρακτήρα της πράξης του. Ξέρω ότι ακούγεται τρελό , αλλά διευθυντές σε όλη τη χώρα μου  λένε ότι όλο και περισσότεροι δικηγόροι συνοδεύουν τους γονείς σε συναντήσεις σχολείο σχετικά με τα παιδιά τους. Νιώθω τόσο λυπημένη για τους σύγχρονους εκπαιδευτικούς των οποίων τα χέρια είναι εντελώς δεμένα .  Ζούνε με το φόβο τι θα τους συμβεί στη συνέχεια .  Αν κάνουν ένα μικρό λάθος , μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή τους.
  Ένα παιδί σε ένα τοπικό σχολείο , βάφτηκε στο πρόσωπό του με ένα ανεξίτηλο μαρκαδόρο . Ο δάσκαλος προσπάθησε να το σκουπίσει με ένα βρεγμένο ύφασμα, και άφησε ένα κόκκινο σημάδι στο πλάι του προσώπου του . Ο γονέας κάλεσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης , και ο δάσκαλος έχασε τη δουλειά του .   ” Μπορείτε να πιστέψετε ότι ο γονέας έκανε κάτι τέτοιο ; “Είναι δυνατόν να χάνουν εκπαιδευτικοί τις δουλειές τους για κάτι τόσο ασήμαντο; Είναι τρομακτικό .
Γιατί να θέλει κανείς μπει  το επάγγελμά μας ;
Τα θέματα που σας απασχολούν συζητήστε τα πρώτα με τον εκπαιδευτικό.
Εάν το παιδί, σας είπε κάτι που συνέβη στην τάξη, να ζητήσετε να συναντηθείτε με τον εκπαιδευτικό για να προσεγγίσετε μαζί την κατάσταση λέγοντας: “Ήθελα να σας ενημερώσω για κάτι που μου είπε το παιδί μου και έγινε στην τάξη σας. Ξέρω ότι τα παιδιά μπορούν να υπερβάλλουν και ότι υπάρχουν πάντα δύο πλευρές σε κάθε ιστορία .   ” Αν δεν είστε ικανοποιημένοι από τις εξηγήσεις , στη συνέχεια πείτε τις ανησυχίες στον Διευθυντή .   Πάνω απ ‘όλα όμως, ποτέ δεν μιλάμε αρνητικά για έναν δάσκαλο μπροστά στο παιδί σας .
Αυτή είναι και μία υπόσχεση ενός δασκάλου. Από μένα για εσάς
Ξέρουμε ότι αγαπάτε τα παιδιά σας . Τους αγαπώ, πάρα πολύ . Το μόνο που ζητώ – και ικετεύω – να μας εμπιστευθείτε , να μας στηρίζετε και να συνεργάζεστε. Δείξτε εκτίμηση για το έργο μας , και θα εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να δώσουμε στο παιδί σας την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση .
Το http://xenesglosses.eu/ και το www.fresheducation.gr έχει τα δικαιώματα μετάφρασης αυτού του άρθρου. Για την μερική αναπαραγωγή του άρθρου είναι απαραίτητο ενεργό link  που παραπέμπει στα παραπάνω sites.

πηγή: http://fresheducation.gr/?p=6271

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου