Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Σάββατο 26/11-Λαμία


Parlemeter 2016 : όσα ενώνουν τους Ευρωπαίους πιο σημαντικά απ΄όσα τους χωρίζουν

Η δημοσκόπηση «Parlemeter» 2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διενεργήθηκε στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2016 από την Kantar Public (πρώην TNS opinion). Όπως κάθε έτος, η έρευνα αυτή εστιάζει στην αντίληψη που έχουν οι Ευρωπαίοι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το κύρος του, τον ρόλο του, καθώς και το τί γνωρίζουν σε σχέση με αυτό, όπως και θέματα που αφορούν τη συμμετοχή στην ΕΕ, την ταυτότητα, την ιθαγένεια, τις πολιτικές προτεραιότητας και τις αξίες. Όπως για κάθε έρευνα του τύπου αυτού, η ανάλυση οφείλει να λάβει υπόψη το ευρωπαϊκό, εθνικό και διεθνές πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι συνεντεύξεις. Έτσι, παρατηρούμε τις ακόλουθες εξελίξεις:
    Σε συνεχή αύξηση από το 2012 στο Parlemètre, βρίσκεται η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο πλαίσιο του σεβασμού των ατομικών ελευθεριών, η οποία εξακολουθεί να ενισχύεται μεταξύ των πολιτικών που θα πρέπει να εφαρμοσθούν κατά προτεραιότητα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση (42%, +8 έναντι του 2015).
    Αφετέρου, ορισμένοι δείκτες σταθεροποιούνται. Έτσι, η απόλυτη πλειοψηφία των Ευρωπαίων εξακολουθεί να πιστεύει ότι η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ευπρόσδεκτη (53%, -2), και ότι η χώρα τους ωφελήθηκε από την ιδιότητα του μέλους (60%, =).

ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων, 5-9/12

Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) εξελίσσεται με συναρπαστικό τρόπο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μέσω της ευρωπαϊκής εβδομάδας επαγγελματικών δεξιοτήτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2016, πρόκειται να προβληθεί ο τρόπος με τον οποίο η απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων μπορεί να οδηγήσει στην ποιοτική απασχόληση, στην επιχειρηματικότητα και σε ελκυστικές θέσεις εργασίες με προοπτικές. Η διοργάνωση παρέχει επίσης στους ενδιαφερόμενους την εξαιρετική ευκαιρία να επανεκπαιδευθούν με σκοπό την αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού ή να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους ώστε να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής, «Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε ένα ευρύτερο κοινό –γονείς, εκπαιδευόμενους, επιχειρήσεις και την κοινωνία γενικότερα– διοργανώνοντας πλήθος δραστηριοτήτων για την προβολή των θετικών εμπειριών και των ευκαιριών που παρέχει η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Ευελπιστούμε να καταστήσουμε την ΕΕΚ ελκυστική για τους εκπαιδευόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας και να αναδείξουμε την πραγματική της αξία σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

ΔΙΚΤΥΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ Δ.Ε.Ο.Μ

Το Δίκτυο Επικοινωνίας Ομογενών Μακεδόνων (Δ.Ε.Ο.Μ.) της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με χαρά σας αποστέλλει το πρώτο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού - News Letter με το οποίο εγκαινιάζεται μια νέα δράση της Ε.Μ.Σ., η οποία αποσκοπεί στην επικοινωνία της και στην σύσφιγξη των σχέσεών της, μέσω του Δ.Ε.Ο.Μ., με τους απανταχού ομογενείς Μακεδόνες και φιλέλληνες.

Το εν λόγω ηλεκτρονικό περιοδικό - News Letter θα εκδίδεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα φιλοξενεί όλες τις σημαντικές δράσεις της ΕΜΣ αλλά και θέσεις-απόψεις Ομογενών Μακεδόνων και θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά σε όλους τους αποδέκτες της Εταιρείας καθώς και στα Κέντρα των απανταχού Ομογενών Μακεδόνων.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Το πιο Παράξενο Memory Park...

Οδηγώντας από τη Θεσσαλονίκη προς την Καβάλα -όχι μέσω της παλιάς εθνικής οδού του εμβληματικού «Ας περιμένουν οι γυναίκες», αλλά μέσω της Εγνατίας Οδού, έχοντας δηλαδή «τις λίμνες στα δεξιά σου»- είναι αδύνατο να μην το προσέξεις. Στο ύψος της Ρεντίνας, στην επάνω πλευρά της εθνικής οδού, βρίσκεται σήμερα το πιο αινιγματικό σημείο στον οδικό χάρτη. Σε μία έκταση περίπου δυόμιση στρεμμάτων είναι στημένα δεκάδες «εκκλησάκια», μικρά ή μεγαλύτερα, σαν αυτά που τοποθετούνται συνήθως εκεί όπου σκοτώθηκαν άνθρωποι σε τροχαία δυστυχήματα. Μία μεγάλη πινακίδα γράφει «Πάρκο Μνήμης» κι έπειτα, αν παρατηρήσουμε τις παράδοξες αυτές κατασκευές στη μέση του πουθενά της ανερμάτιστης ελληνικής επαρχίας, θα διαβάσουμε ότι κάποια είναι αφιερωμένα στη μνήμη συγκεκριμένων ανθρώπων, άλλα στην Παναγία ή σε κάποιον φύλακα άγγελο. Τα εκκλησάκια είναι πολύχρωμα και ακανόνιστα στο σχήμα, όλα μεταξύ τους διαφορετικά, με φράσεις σκαλισμένες επάνω τους, όπως «Λένγκω Μάννα», «Το Άρρητο», «Μετά τα Φυσικά» κ.ά. Κάποια είναι κατασκευασμένα από τσιμέντο και οικοδομικά υλικά, άλλα από κομμάτια σιδήρου ή ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ στον ίδιο χώρο υπάρχουν σκόρπια πήλινα ομοιώματα ανθρώπων, ακόμη και ζώων. Το «Πάρκο Μνήμης» δεν είναι περιφραγμένο ούτε έχει είσοδο κι επίσης δεν υπάρχει φαινομενικά τουλάχιστον μια ενιαία θεματολογία ή έστω μια προφανής εξήγηση.

Λαμία 26/11/2016