Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα αποτελεί η έγκριση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της εγγραφής του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ, στο πλαίσιο της 40ής Συνόδου της που διεξάγεται τις ημέρες αυτές στην Κωνσταντινούπολη. Οι Φίλιπποι αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους και πληρέστερους αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας, με πλήθος μνημείων, τα οποία συνδέονται με τη διαχρονική εξέλιξη της πόλης από την ελληνιστική περίοδο μέχρι τα ύστερα βυζαντινά χρόνια.Η στρατηγική της θέση, που διέκρινε ο Φίλιππος Β', αναβαθμίζεται με την «Εγνατία Οδό». Μετά τη δραματική μάχη το 42 π.Χ. που καθόρισε την πολιτική ιστορία του ρωμαϊκού κράτους ζει μια περίοδο ακμής ως ρωμαϊκή αποικία (Colonia Augusta Julia Philippensis). Σε αυτό το ζωηρό αστικό κέντρο ήρθε ο Απόστολος Παύλος και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος το 49/50 μ.Χ., γεγονός που έμελλε να αλλάξει τόσο τη φυσιογνωμία της πόλης, όσο και της ηπείρου. Με την αναγνώριση του Χριστιανισμού και την καθιέρωσή του ως επίσημης θρησκείας του κράτους στην πόλη ιδρύθηκαν επιβλητικοί χριστιανικού ναοί, ένα πανόραμα παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής.
Σάββατο 16 Ιουλίου 2016
Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016
“Brain Gain” στο Ευρωκοινοβούλιο από τους Έλληνες ευρωβουλευτές
Θερμή η υποδοχή της πρωτοβουλίας “Brain Gain” στην πόλη των Βρυξελλών, που αποτελεί μία πρωτότυπη κίνηση νέων με στόχο να χτιστούν “γέφυρες” μεταξύ της Ελλάδας και όσων έφυγαν στο εξωτερικό. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης και Γιώργος Κύρτσος, οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης και Μιλτιάδης Κύρκος, η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα και οι κύπριοι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδάκης και Λευτέρης Χριστοφόρου. Εν μέσω μίας κατάμεστης αίθουσας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νέοι επιστήμονες και επαγγελματίες που ζουν και εργάζονται στη βελγική πρωτεύουσα αντάλλαξαν απόψεις και κατέθεσαν τις ανησυχίες τους όσον αφορά την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας και την ελπίδα τους να καταφέρουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μεταφέροντας μαζί τις γνώσεις και τις θετικές εμπειρίες του εξωτερικού.
πόσο καινοτόμος είναι η χώρα σας;
Σήμερα η Επιτροπή δημοσίευσε τα ευρήματα του ευρωπαϊκού πίνακα αποτελεσμάτων για την καινοτομία, του πίνακα αποτελεσμάτων περιφερειακής καινοτομίας και του βαρομέτρου καινοτομίας (Innobarometer) για το 2016. Τα κύρια συμπεράσματα είναι ότι η καινοτομία της ΕΕ πλησιάζει την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, ότι η Σουηδία βρίσκεται για μία ακόμη φορά στην πρώτη θέση όσον αφορά την καινοτομία, και ότι η Λετονία έχει αναδειχθεί στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα σ’ αυτόν τον τομέα. Η κ. Elżbieta Bieńkowska, επίτροπος αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, δήλωσε: «Επιθυμία μου είναι η Ευρώπη να καταστεί ένας τόπος όπου οι καινοτόμες μικρομεσαίες και νεοσύστατες επιχειρήσεις μπορούν να ευημερήσουν και να κλιμακώσουν τις δραστηριότητές τους εντός της ενιαίας αγοράς. Ο στόχος αυτός απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες. Σε επίπεδο ΕΕ, πρέπει να απλοποιήσουμε τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ, να προσαρμόσουμε τους κανόνες περί αφερεγγυότητας, να κάνουμε πιο εύκολη την πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με τις κανονιστικές απαιτήσεις και να διαμορφώσουμε σαφές και φιλικό προς τις ΜΜΕ πλαίσιο διανοητικής ιδιοκτησίας. Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να προσαρμόζουμε την ενιαία αγορά ώστε να διασφαλίσουμε ότι καινοτόμες υπηρεσίες όπως η συνεργατική οικονομία μπορούν να βρουν τη θέση τους σ’ αυτήν».
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)