Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

25 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΑ: «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ, ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΙΩΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 πρώτων χρόνων λειτουργίας του, το Ιστορικό Αρχείο διοργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων υπό την αιγίδα των Πρυτανικών Αρχών, θέλοντας να γνωρίσει στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στο ευρύτερο κοινό τεκμήρια από τον πλούτο των δυο αιώνων ελληνικής ιστορίας που φιλοξενεί στις συλλογές του. Ανάμεσά τους θα υπάρξουν βραδιές αφιερωμένες στις πρώτες σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τον πρώτο αιώνα της λειτουργίας του (1837-1937), με ομιλίες και έκθεση αρχειακού υλικού, αφιερωμένου σε κάθε σχολή. Παράλληλα θα οργανωθούν επισκέψεις ξεναγήσεις στο χώρο του Αρχείου ανοιχτές για το ευρύ κοινό. Θα πραγματοποιηθούν, ακόμη, περίπατοι συνδεδεμένοι με τις διαδρομές των φοιτητών στην Αθήνα του 19ου αιώνα, με σταθμούς σε ιστορικά κτίρια του Πανεπιστημίου. Προβλέπεται ακόμη συνέδριο για την ιστορία των πανεπιστημίων με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ερευνητών. Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα κυκλοφορήσει σύντομα. Η πρώτη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου 2016, ώρα 18.00, Σκουφά 45, είναι αφιερωμένη στη Θεολογική Σχολή: «Η ιστορία της Θεολογικής Σχολής, κατά τον πρώτο αιώνα λειτουργίας της». Θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος του ΙΑ ΕΚΠΑ καθηγητής Γεράσιμος Κουζέλης και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, καθηγητής Απόστολος Νικολαΐδης. Θα μιλήσουν ο επ. καθ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης με θέμα: «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών μέσα από τις συλλογές του Ιστορικού Αρχείου, 1837-1937» και ο επίκουρος καθηγητής Κωνσταντίνος Μανίκας με θέμα: ««Πτυχές της ιστορίας της Θεολογικής Σχολής στο πλαίσιο της ιστορικής διαδρομής του Πανεπιστημίου Αθηνών». Θα υπάρχει ακόμη έκθεση με τεκμήρια από την ιστορία της Θεολογικής Σχολής.

Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016, ώρα 18.00, στην αίθουσα «Κ. Θ. Δημαράς», Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιστορικού Αρχείου καθώς και της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πληροφορίες: Μ. Τσιωτάκη 210 368 9522, Χ. Μπάκουλα 210 368 9526

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Ψηφιακή αναπαράσταση της αρχαίας Ρώμης


ΙΕΠ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), Βιβλιοθήκη του πρώην Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι.), προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλη την εκπαιδευτική / ερευνητική κοινότητα. Χιλιάδες τίτλοι εκπαιδευτικών / επιστημονικών συγγραμμάτων και εκπαιδευτικών περιοδικών, έρευνες, μελέτες, διπλωματικές εργασίες και διδακτορικά καθώς και μια αξιόλογη Ιστορική Συλλογή σχολικών βιβλίων από τις αρχές ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους μέχρι σήμερα, βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη μας. Στόχος μας η ανατροφοδότηση, η επιμόρφωση και η διά βίου μάθηση των Λειτουργών της Εκπαίδευσης, αλλά και του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού.
Η Βιβλιοθήκη μας διαθέτει περί τις 9.000 τόμους σχολικών εγχειριδίων που έχουν εκδοθεί από τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους έως σήμερα και αφορούν τόσο την Πρωτοβάθμια όσο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης και της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Από αυτούς έχουμε ξεχωρίσει τους 3.000 και τους έχουμε εντάξει σε μια ιδιαίτερη συλλογή, «Ιστορική Συλλογή», η οποία θεωρείται ιδιαίτερα πολύτιμη, καθώς περιλαμβάνει σχολικά εγχειρίδια που εκδόθηκαν από το 1830 έως περίπου τη δεκαετία του 1980.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ἀναβαθμίστε στὴν ἔκδοση 2.0.4 τοῦ διορθωτῆ

Ὡς γνωστὸν τὸ καλύτερο εἶναι ὁ ἐχθρὸς τοῦ καλοῦ. Ἂν ἔχετε ἐγκαταστήσει κάποια ἀπὸ τὶς παλαιότερες ἐκδόσεις τοῦ διορθωτῆ, καλὸν εἶναι νὰ ἀναβαθμίσετε στὴν μόλις ἀναρτηθεῖσα ἔκδοση 2.0.4. Οἱ βελτιώσεις τῆς ἐκδόσεως αὐτῆς συνίστανται στὴν διόρθωση μερικῶν ἀβλεψιῶν, κυρίως σὲ λόγιες μετοχές, καὶ στὴν προσθήκη λέξεων. Εἰδικὰ γιὰ τὸ δεύτερο, κάθε συμβολὴ τῶν χρηστῶν εἶναι εὐπρόσδεκτη καὶ θὰ συμπεριληφθεῖ στὴν ἑπόμενη ἔκδοση τοῦ διορθωτῆ. Θερμὲς εὐχαριστίες ἀπὸ τὴν ὁμάδα μας σὲ ὅλους ὅσους μᾶς βοηθοῦν.

Ανοικτά Μαθήματα - Open Courses.gr


Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

03-06/2016 - Εξ αποστάσεως Πρόγραμμα "Υμνογραφικά κείμενα της Μ. Εβδομάδος: Γλωσσική προσέγγιση"

Στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υλοποιείται το Πρόγραμμα Εξ Αποστάσεως Επιμόρφωσης με τίτλο «Υμνογραφικά κείμενα της Μ. Εβδομάδος: Γλωσσική προσέγγιση». Το επιμορφωτικό Πρόγραμμα προσεγγίζει καινοτόμα και διεπιστημονικά τα υμνογραφικά κείμενα της Μ. Εβδομάδος, μέσω μιας σύγχρονης συγκροτημένης διδακτικής μεθοδολογίας με αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας.
Στόχοι του Προγράμματος:
- Σκοπός του Προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός θεωρητικού και πρακτικού οδηγού, που θα λειτουργήσει ως μέσον και εργαλείο για την προσέγγιση και κατανόηση των υμνογραφικών κειμένων της Μ. Εβδομάδος.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Πολυτονικὸς διορθωτὴς κειμένων 2.0.2


Λειτουργεῖ σὲ ὅλα τὰ ἀνοικτὰ προγράμματα γραφείου (OpenOffice, LibreOffice, κλπ) καὶ ὡς προσθήκη (add-on) στὰ προγράμματα Mozila, σὲ πλατφόρμες Windows, Mac καὶ Linux.  Προτείνει διορθώσεις σύμφωνα μὲ τὸν ἱστορικὸ τονισμὸ τῆς ἑλληνικῆς γλώσσας. Σὲ συνδυασμὸ μὲ τὸ πολυτονικὸ πληκτρολόγιο keymangreek εἶναι ὁ καλύτερος τρόπος νὰ ἐξοικειωθεῖ κανεὶς μὲ τὸ πολυτονικὸ σύστημα γραφῆς καὶ νὰ γράφει γρήγορα καὶ σωστὰ πολυτονικά. Ἐμπλουτίζεται διαρκῶς.  Προσφέρεται δωρεάν. 

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Δελτίο τύπου (15-2-2016) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων


Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία της Γ.Γ.Π.Σ.&Δ.Υ. για την ενημέρωση των εργαζομένων στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α., αναφορικά με τη μισθοδοσία τους. Τα στοιχεία μισθοδοσίας τους σε μηνιαία βάση θα μπορούν να βλέπουν όλοι οι μισθοδοτούμενοι μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ), όπως παραδίδονται από τους κατά τόπους εκκαθαριστές.Συγκεκριμένα, μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr, οι υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των ΟΤΑ α’ και β΄ βαθμού, με τους προσωπικούς τους κωδικούς του TAXISnet, θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στην Εφαρμογή Πληροφόρησης Μισθοδοτούμενων και να αναζητούν, εκτός από τα πρόσφατα στοιχεία μισθοδοσίας τους, και αναδρομικά στοιχεία από το έτος που εντάχθηκε ο φορέας τους στην ΕΑΠ.

Η νέα υπηρεσία υλοποιήθηκε από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης, σε συνεργασία με την ΕΑΠ.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σας διαβιβάζουμε το Πρόγραμμα της Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Jacqueline de Romilly στο Κεντρικό Κτίριο ΥΠΠΕΘ, Α. Παπανδρέου 37, Μαρούσι στις 20-2-2016.
Η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης
Θεοδώρα Αστέρη 

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

VIDEO ANIMATION ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ...


«Ακαδημία των Ειδικών»: Μια ταινία μικρού μήκους για τον αυτισμό!


«Ακαδημία των Ειδικών»: Μια ταινία μικρού μήκους για τον αυτισμό!

Το ίδρυμα Orange σε συνεργασία με τον Ισπανό καλλιτέχνη Miguel Gallardo παρουσιάζουν την Ακαδημία των Ειδικών, μια μικρού μήκους animation ταινία η οποία δείχνει με έναν απλό και ευχάριστο τρόπο τα ιδιαίτερα ταλέντα τα οποία πολλά παιδιά με αυτισμό έχουν και τα οποία δεν είναι πάντοτε κατανοητά σε όσους δεν τα γνωρίζουν. Αυτή η ταινία επιχειρεί να δώσει στο ευρύ κοινό μια καλύτερη ενημέρωση για τον αυτισμό στην κοινωνία.
Ελληνικοί υπότιτλοι: Λίλα Κοσσυβάκη.

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

2/5/16 ΨΥΧΗΣ ΔΡΟΜΟΙ, ΤΕΥΧΟΣ 10


Στον δύσκολο δρόμο της συνάντησης των ψυχολογικών επιστημών με την πίστη εγχειρήματα όπως αυτό του περιοδικού Ψυχής Δρόμοι δεν έχουν απλώς ανοίξει δρόμους, ίσως γίνονται ο δρόμος. Διότι ο διάλογος μεταξύ επιστημόνων οι οποίοι συνήθως συνδυάζουν την ιδιότητα και του πιστού και του γνώστη της πνευματικής παράδοσης της πίστης, για θέματα που αναφέρονται στον ψυχικό μας κόσμο, είναι ο μοναδικός δρόμος για να φανερωθεί η ενότητα και η καθολικότητα του πνευματικού φαινομένου. «Γυμνασία του νου» χαρακτηρίζει η πατερική μας παράδοση την σπουδή στον άνθρωπο και την κτίση, τη σπουδή του κτιστού. Όταν όμως η γυμνασία έχει τις ρίζες της στην έμπνευση που η πίστη προσφέρει, ο άνθρωπος και δε νιώθει απόλυτος στις ερμηνείες που δίδει και επιτρέπει στον εαυτό του να κατανοήσει ότι κτιστό και άκτιστο συνεργάζονται «έως ότου μορφωθή Χριστός εν ημίν» (Γαλ. 4,19). Ότι για να φτάσεις στον τρόπο του ακτίστου, εκτός από την χάρη και την κοινωνία μαζί Του, χρειάζεται να βρεις τις ευλογίες που μας έδωσε και την ίδια στιγμή τα τραύματα τα οποία επέρχονται από την προαίρεσή μας, αλλά και από την φυσική φθορά που μας χαρακτηρίζει, καθώς είμαστε συνεχιστές του περιβάλλοντος από το οποίο προερχόμαστε είτε γονεϊκού είτε κοινωνικού είτε πνευματικού. Απολαμβάνουμε τον κόπο του π. Βασιλείου Θερμού και των συνεργατών του, οι οποίοι, με τόλμη και επιμονή, δείχνουν αυτόν τον δρόμο. Και δεν φοβούνται να θίξουν θέματα τα οποία απαντούν σε προβληματισμούς  που έχουν να κάνουν με την ανάγκη για μία σύγχρονη, αλλά και ακέραια μαρτυρία της πίστης στην εποχή μας. Ιδιαίτερα το δέκατο τεύχος, το οποίο κυκλοφορήθηκε τον Νοέμβριο του 2015,  

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Διαδραστικός μουσικός χάρτης με 1.387 κατηγορίες, για ατελείωτες μελωδικές εξερευνήσεις on line

Το σάιτ Every Noise at Once, έχει φτιάξει έναν τρομερό διαδραστικό μουσικό χάρτη βασισμένο σε 1.387 είδη και μουσικές κατηγορίες, όπου πατάς τα κουμπάκια και ακούς μουσική. Από το Γερμανικό πανκ και την ποπ της Ινδονησίας, μέχρι ανεξάρτητα Ταϋλανδέζικα, χορωδίες, χριστουγεννιάτικη τζαζ και μουσικές για διαλογισμό. Για να φτιαχτεί αυτή η τεράστια λίστα, χρησιμοποιεί έναν αλγόρυθμο που εξερευνά τα μουσικά είδη. Μετά, τις «απλώνει» σαν σε χάρτη. Η πρώτη σελίδα του σάιτ είναι μόνο η αρχή. Οταν κλικάρεις σε κάποια κατηγορία, σε πάει σε άλλο χάρτη με ονόματα από συγκροτήματα και μουσικούς.