Ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης θα τεθεί σε αργία με απόφαση του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, λόγω του αδιεξόδου που έχει προκληθεί με αποτέλεσμα να χάνεται το εξάμηνο. Την είδηση δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος«.
Ακολουθεί το ρεπορτάζ της Β. Μπενέκου:
Μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του στον κ. Θεοδόση Πελεγρίνη να ανοίξει το πανεπιστήμιο που βρίσκεται σε ομηρεία για περισσότερο από δυόμισι μήνες τώρα, ο υπουργός προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, παραπέμποντας τον πρύτανη του «υπ” αριθμόν ένα» ακαδημαϊκού ιδρύματος της χώρας σε πειθαρχικό συμβούλιο με την αιτιολογία της μη άσκησης των καθηκόντων του.
Θα είναι η πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά που ένας πρύτανης θα τεθεί εκτός καθηκόντων, αλλά στην κυβέρνηση θεωρούν πως είναι το ύστατο όπλο για το άνοιγμα του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και την άρση του τρομερού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το ζήτημα αυτό.
Με υπουργική απόφαση και με τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου, όπως ορίζει και ο νόμος-πλαίσιο, ο υπουργός Παιδείας έχει το δικαίωμα, σε περίπτωση που κρίνεται ότι ο πρύτανης δεν ασκεί καθήκοντα που να είναι προς το συμφέρον του πανεπιστημίου -που σημειωτέον είναι ΝΠΔΔ- να τον παραπέμπει σε πειθαρχικό συμβούλιο και έως την εκδίκαση της υποθέσεώς του να τον θέτει σε αργία!
«Επικοινώνησα με τον πρύτανη κ. Πελεγρίνη και του ζήτησα πρώτον να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου της 25ης Νοεμβρίου για επαναλειτουργία του Ιδρύματος και δεύτερον να προβεί πάραυτα σε δημόσια δήλωση και στις ενέργειες εκείνες που θα διασφαλίζουν το άμεσο άνοιγμα του πανεπιστημίου και το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία που παρεμποδίστηκε. Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου πρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά του όπως ο νόμος ορίζει, ώστε να μη θιγούν περαιτέρω το κύρος και οι λειτουργίες του Ιδρύματος», δήλωσε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Ο πρύτανης όμως Θεοδόσης Πελεγρίνης αντ” αυτών προτίμησε να ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι, όπου σήμερα παίζεται η παράστασή του «Ιουλιανός» στη γαλλική πρωτεύουσα.
Το χρονικό του αδιεξόδου
Υστερα από απεργίες δυόμισι μηνών, ήρθε και ο εμφύλιος που ξέσπασε μεταξύ των διοικητικών υπαλλήλων για να «κρεμάσει σε μια κλωστή» την ήδη τεταμένη κατάσταση στα πανεπιστήμια. Στις τελευταίες συνελεύσεις των διοικητικών οι παρατάξεις αρπάχτηκαν μεταξύ τους κι όλοι μαζί στράφηκαν εναντίον των συνδικαλιστών τους για τον επικείμενο διχασμό. Αυτό δε το σκηνικό εκτυλίσσεται μέσα σε έναν λαβύρινθο αντιπαραθέσεων, δηλώσεων και παλινωδιών, που έχει φέρει σε πλήρες αδιέξοδο τα δύο μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ.
Υστερα από απεργίες δυόμισι μηνών, ήρθε και ο εμφύλιος που ξέσπασε μεταξύ των διοικητικών υπαλλήλων για να «κρεμάσει σε μια κλωστή» την ήδη τεταμένη κατάσταση στα πανεπιστήμια. Στις τελευταίες συνελεύσεις των διοικητικών οι παρατάξεις αρπάχτηκαν μεταξύ τους κι όλοι μαζί στράφηκαν εναντίον των συνδικαλιστών τους για τον επικείμενο διχασμό. Αυτό δε το σκηνικό εκτυλίσσεται μέσα σε έναν λαβύρινθο αντιπαραθέσεων, δηλώσεων και παλινωδιών, που έχει φέρει σε πλήρες αδιέξοδο τα δύο μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ.
Οι απεργίες επισήμως συνεχίζονται μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, αν και την περασμένη Παρασκευή αρκετοί ήταν οι υπάλληλοι που εμφανίστηκαν στο πόστο τους, σπάζοντας το μέχρι πρότινος αρραγές μέτωπο. Αυτό ήταν και η αιτία πολέμου μεταξύ τους. Το πρωί της Παρασκευής σημειώθηκε ένταση μεταξύ των εργαζομένων που ήθελαν να εργασθούν, καθώς και την ομάδα περιφρούρησης της απεργίας. Ηδη όμως από την προηγουμένη εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους στις γενικές συνελεύσεις των διοικητικών υπαλλήλων, και του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του ΕΜΠ. Εκεί διεφάνησαν οι δύο γραμμές. Μάλιστα η διά βοής απόφαση για συνέχιση της απεργίας έφερε στα χέρια τα μέλη των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ με τους αριστερούς. Ο «εμφύλιος πόλεμος» ξέσπασε μέσα σε έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ συνδικαλιστών και υπαλλήλων, ενώ καταγγέλθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε και την κάλπη, με αποτέλεσμα η ψηφοφορία να γίνει δι” ανατάσεως της χειρός!
«Τα ψηφοδέλτια που είχε προετοιμάσει το προεδρείο του ΔΣ του συλλόγου δεν αντιστοιχούσαν στις προτάσεις που κατατέθηκαν προς ψήφιση… γι” αυτό και έγινε ψηφοφορία διά ανατάσεως της χειρός», αντιτείνει η απεργιακή επιτροπή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συλλόγου των υπαλλήλων, Δημήτρη Σακκάτο, το 50% των διοικητικών υπαλλήλων θέλησε να επιστρέψει στις θέσεις του αλλά εμποδίστηκε από απεργούς. Οι απεργοί όμως στη συνέχεια στράφηκαν εναντίον των συνδικαλιστών τους λέγοντας: «Η απεργιακή επιτροπή των εργαζομένων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ζ. Τριγάζης, Μ. Παπαστεφανάκης και Κ. Μπάσιος διαψεύδουν κατηγορηματικά τις δηλώσεις του κ. Σακκάτου ότι το 40-50% των διοικητικών υπαλλήλων έχει προσέλθει στους χώρους εργασίας του. Πρόκειται περί μίας προφανέστατα ψευδούς είδησης, που στόχο έχει να σπάσει το απεργιακό μέτωπο των εργαζομένων και να δημιουργήσει σύγχυση στους απεργούς, τους φοιτητές, και τους διδάσκοντες… Είναι σαφές ότι το προεδρείο του ΔΣ έχει έλθει σε συμφωνία »κάτω από το τραπέζι» με το Υπουργείο αναλαμβάνοντας το έργο της απεργοσπασίας με αντάλλαγμα τη σωτηρία του μηχανισμού του. Το πελατειακό κράτος των κομματικών-κυβερνητικών συνδικαλιστικών παρατάξεων προσπαθεί να επιβιώσει όχι πια μέσα από τη φάμπρικα των προσλήψεων αλλά μέσω της διαχείρισης των διαθεσιμοτήτων, δηλαδή των απολύσεων των συναδέλφων. Η απεργία συνεχίζεται κανονικά».
Ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος δήλωσε ύστερα από όλα αυτά: «Στη χθεσινή Γενική Συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μια μικρή μειοψηφία επέβαλε το χάος και τις αποφάσεις διά βοής… διοικητικοί υπάλληλοι που προσήλθαν να εργαστούν προπηλακίστηκαν και παρεμποδίστηκαν στην άσκηση των καθηκόντων τους».
Γεγονός είναι πάντως ότι για περισσότερες από 80 ημέρες φοιτητές και καθηγητές παρακολουθούν την εξέλιξη μιας σφοδρότατης αντιπαράθεσης. Συνεχείς παλινωδίες, διαφωνίες ακόμα και για αυτονόητα θέματα, όπως το πόσοι ακριβώς υπάλληλοι εργάζονται στα πανεπιστήμια, οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο, τη λύση του οποίου ακόμη αναζητούν. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών αναμένεται να συμμετάσχουν σε νέα 48ωρη απεργία της πανελλήνιας ομοσπονδίας τους τη Δευτέρα και την Τρίτη. Αυτό που ζητούν πρυτάνεις και υπάλληλοι είναι γραπτές εγγυήσεις πάνω στις προτάσεις πέντε σημείων του κ. Αρβανιτόπουλου, καθώς οι διαπιστωτικές πράξεις που έχουν εκδοθεί για τη διαθεσιμότητα των 1.349 υπαλλήλων συνιστούν οριστική διαθεσιμότητα και τυχόν επανατοποθέτηση των 650 στα Ιδρύματα όπου υπάρχουν κενά αποτελεί προφορική δέσμευση χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, όπως διατείνονται.
Πάντως στο Μετσόβιο ήδη τέσσερις σχολές (Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Πολιτικοί Μηχανικοί και Ναυπηγοί) έχουν ανοίξει και τα μαθήματά τους γίνονται κανονικά.
Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας και την απόσυρση του μέτρου της διαθεσιμότητας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μαζί του συντάσσεται και η ΠΑΣΠ Οικονομικού, που με σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε κατά του υπουργού Παιδείας ζητά την παραίτησή του υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Επιλέγει… το σανίδι
Ανεβάζει μονόλογο σε παρισινό θέατρο για τη ζωή του Ιουλιανού
Ανεβάζει μονόλογο σε παρισινό θέατρο για τη ζωή του Ιουλιανού
Την πιο δύσκολη ώρα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο πρύτανης επιλέγει… το πάλκο. Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης ανεβάζει έναν δικό του μονόλογο που αφορά τη ζωή του Ιουλιανού, σε παρισινό θέατρο, σήμερα Κυριακή.
Η είδηση αυτή προκάλεσε εντυπώσεις και πλήθος σχολίων, καθώς το τούνελ στο οποίο μπήκε το ανώτατο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας είναι βαθύ και δίχως διέξοδο, και παρ” όλα αυτά ο άνθρωπος που κινεί τα νήματά του, περί άλλα τυρβάζει… Εκείνος φιλοσοφεί στο σανίδι… και το πανεπιστήμιο είναι κλειστό για μήνες.
Οι θεατρικές καλλιτεχνικές ανησυχίες του πρύτανη ήταν κάποτε κοινό μυστικό στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας. Από τη στιγμή όμως που πήρε στα χέρια του το τιμόνι της πρυτανείας και μετά, ο ηθοποιός Πελεγρίνης υπερίσχυσε των πάντων. Οι παραστάσεις που έδωσε τα τελευταία δύο χρόνια ήταν δεκάδες, αλλά η τελευταία ήταν αυτή στο θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», τον Μάρτιο του 2013. Μαζί του ήταν και ο γνωστός ηθοποιός Κώστας Καζάκος, ενώ τη σκηνοθεσία του πρύτανη-ηθοποιού έκανε η Πέμυ Ζούνη.
Η παράσταση του έργου «Ιουλιανός», που θα θαυμάσουν σήμερα ακόμη και οι Γάλλοι θεατές, στηρίζεται σε έναν μονόλογο που έγραψε ο Θεοδόσης Πελεγρίνης.
Ενας παλαίμαχος ηθοποιός κάνει πρόβα στο διαμέρισμά του. Υποδύεται τον δάσκαλο του νεαρού αυτοκράτορα Ιουλιανού, έναν ευνούχο, μέλος της βασιλικής αυλής. Ο Ιουλιανός, θανάσιμα λαβωμένος από δόρυ στη μάχη εναντίον των Περσών, βρίσκεται ξαπλωμένος στη σκηνή του, κι ο δάσκαλός του, την ύστατη αυτή ώρα της ζωής του αυτοκράτορα, θέλει να του εκφράσει ένα παράπονό του.
Απευθυνόμενος, λοιπόν, στον Ιουλιανό, ο γηραιός ευνούχος αφηγείται σημαντικές στιγμές από τη ζωή του αυτοκράτορα που τον έδεσαν μαζί του. Στη διάρκεια της αφήγησής του αυτής ο γηραιός ευνούχος, βγαίνοντας από τον ρόλο του, ανασύρει από το παρελθόν του, σε πραγματικό πλέον χρόνο, τη ζωή του ολόκληρη.
Θετική απήχηση
Η φιλοσοφία ήταν και είναι η ζωή του, συνηθίζει να λέει ο ίδιος, όμως ο έρωτας είναι η ηθοποιία…
Η φιλοσοφία ήταν και είναι η ζωή του, συνηθίζει να λέει ο ίδιος, όμως ο έρωτας είναι η ηθοποιία…
Στην αρχή, αυτό θεωρήθηκε μια εκκεντρική πρωτοβουλία, αφού δεν δίστασε να εκθέσει τον εαυτό του στο κοινό, με αποτέλεσμα οι θεατρικές του παραστάσεις να έχουν θετική απήχηση. Ωστόσο η συνέχεια προβλημάτισε αρνητικά, καθώς ο ίδιος τις ώρες που το πανεπιστημιακό καθήκον απαιτούσε αφοσίωση, βρισκόταν σε πρόβες!
Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα βαθμολογηθεί από αύριο και μετά ο πρύτανης για τις επιδόσεις του στη διοίκηση του ΑΕΙ, αλλά όλοι λένε ότι στην υποκριτική ο Θεοδόσης Πελεγρίνης σκίζει! Αυτοί που τον γνωρίζουν, περιγράφουν μια πολυσχιδή και ανεξερεύνητη προσωπικότητα, αφιερωμένη στη ζωή των φιλοσόφων και στην ηθοποιία!
Οι ηθοποιοί με τους οποίους συνεργάζεται, τον θεωρούν πιο επαγγελματία ακόμη και από τους ίδιους. Εχει παίξει άλλωστε πρωταγωνιστής σε περισσότερα από 18 θεατρικά έργα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου