Την 1η Σεπτεμβρίου 1939, ο Χίτλερ επιτέθηκε στην Πολωνία, ξεκινώντας τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Στις 17 Σεπτεμβρίου 1939, στην Πολωνία που κατέρρεε, εισέβαλαν και οι σοβιετικές δυνάμεις δημιουργώντας μια μεγάλη ζώνη ανάμεσα στα σύνορα της Ρωσίας και στο τέρμα της γερμανικής προέλασης. Απασχολημένοι στο δυτικό μέτωπο, οι Πολωνοί μικρή αντίσταση προέβαλαν στους Σοβιετικούς που έπιασαν 217.000 αιχμαλώτους. Μέσα σε δυο μέρες, ο σοβιετικός στρατός έφτασε ως τα σύνορα της Ουγγαρίας στον νότο και ως την κατάληψη της Βίλνα στον βορρά.
Στις 27 Σεπτεμβρίου κι έπειτα από τρεις μέρες και νύχτες αδιάκοπου βομβαρδισμού, η Βαρσοβία παραδόθηκε στους Γερμανούς. Στις 28, Γερμανοί και Σοβιετικοί συναντήθηκαν και χάραξαν τα πια κοινά τους σύνορα, στην καρδιά της Πολωνίας.
Μετά την κατάκτηση, ο Χίτλερ διόρισε μια επιτροπή που ονομάστηκε «Γενική Κυβέρνηση της Κατεχόμενης Πολωνίας». Η πολωνική κυβέρνηση είχε διαφύγει αρχικά στην Γαλλία κι από εκεί πέρασε στην Βρετανία, όπου εγκαταστάθηκε και ανασχηματίστηκε με πρόεδρό της τον στρατηγό Βλάντισλαβ Σιρκόσκι. Δυο πολωνικές μεραρχίες μετείχαν στη μάχη της Γαλλίας, στα 1940, παρ’ όλο που οι Γάλλοι είχαν αφήσει αβοήθητη την Πολωνία μερικούς μήνες πριν. Στις 5 Αυγούστου 1940, συμφωνία ανάμεσα στην Βρετανία και την εξόριστη κυβέρνηση της Πολωνίας, έστελνε Πολωνούς στρατιώτες να ενισχύσουν τις συμμαχικές δυνάμεις στην Αφρική. Από τις 15 Αυγούστου 1941, πολωνικές μονάδες δρούσαν πλάι στις σοβιετικές. Τρία χρόνια αργότερα, οι μονάδες αυτές θα ελευθέρωναν την Πολωνία. Ως το τέλος του πολέμου, 200.000 Πολωνοί πολεμούσαν στο πλάι των συμμάχων, στα διάφορα μέτωπα. Για να σπάσει την ενότητα, η ναζιστική ηγεσία έφερε στην επιφάνεια την «υπόθεση Κατίν».
Στις 12 Απριλίου του 1943, το γερμανικό ραδιόφωνο ανακοίνωσε την ανακάλυψη ομαδικού τάφου στο δάσος του Κατίν. Ήταν θαμμένοι εκεί 8.000 Πολωνοί αξιωματικοί, τους οποίους, κατά τους Γερμανούς, είχαν εκτελέσει οι Σοβιετικοί. Η Σοβιετική Ένωση επέμενε ότι τις εκτελέσεις είχαν κάνει οι ναζί αλλά το όλο ζήτημα είχε ήδη προκαλέσει την διακοπή των σχέσεων της κυβέρνησης Σιρκόσκι με την Σοβιετική Ένωση. Ο αντικομουνιστής πρωθυπουργός δεν ήθελε και πολλά για να πειστεί από τους Γερμανούς. Δεν έζησε να δει την δικαίωσή του με την ρωσική ομολογία του 1990: Ήταν 13 Απριλίου 1990 όταν η Σοβιετική Ένωση παραδέχεται επίσημα, για πρώτη φορά, ότι ήταν υπεύθυνη για την σφαγή χιλιάδων Πολωνών αξιωματούχων στο Κατίν της Πολωνίας, το 1940.
πηγή: http://www.historyreport.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου