Η σημασία της επικείμενης συνάντησης «έγκειται στο ότι έρχεται να επικυρώσει και να ενισχύσει την πορεία, που χάραξαν το 1964 οι προκάτοχοι τους Αθηναγόρας και Παύλος Στ΄» λέει ο Πατριάρχης. Την ερχόμενη Κυριακή, θα συναντηθούν στα Ιεροσόλυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος, ύστερα από πρόταση του πρώτου. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο οποίος εγκαινίασε τον ναό της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Λευκωσία, τονίζει ότι η σημασία της επικείμενης συνάντησης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο «έγκειται στο ότι έρχεται να επικυρώσει και να ενισχύσει την πορεία, που χάραξαν το 1964 οι προκάτοχοι τους Αθηναγόρας και Παύλος Στ΄.
Εκείνη η συνάντηση ήταν σημαντικότατη, δεδομένου ότι τότε ήρθησαν τα αναθέματα μεταξύ των Εκκλησιών (Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολικοί) Ανατολής και Δύσης. Η συνάντηση εκείνη συνέβαλε στην προώθηση του θεολογικού διαλόγου. Ο διάλογος προχώρησε αρκετά και έχουν ξεπεραστεί οι προκαταλήψεις και το μίσος».
Σήμερα , σημειώνει, επικρατεί ευνοϊκό κλίμα, το οποίο βοηθά στην συνέχιση του διαλόγου για να οδηγήσει τις δύο Εκκλησίες στην ενότητα και στο κοινό ποτήριο. «Εμείς ως πιστοί του Ευαγγελίου έχουμε ηθική υποχρέωση να εργαζόμαστε προς αποκατάσταση της ενότητας μεταξύ των δύο Εκκλησιών».
Κατά την εκτίμηση του Πατριάρχη Θεόφιλου δεν είναι τυχαίο ότι η συνάντηση Αθηναγόρα- Παύλου Στ΄ έγινε στα Ιεροσόλυμα και στην ίδια πόλη θα συναντηθούν μετά από 50 χρόνια οι ηγέτες της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
«Ο τόπος των συναντήσεων αυτών δεν είναι τυχαίος, δεδομένου ότι η Ιερουσαλήμ είναι η κοινή πηγή της χριστιανικής πίστεως, αλλά σε τελευταία ανάλυση είναι και η κοινή πηγή τριών θρησκειών, του ιουδαϊσμού, του χριστιανισμού και του ισλάμ.
Επιπλέον, είναι ο τόπος, όπου συναντώνται οι πιστοί και των τριών αυτών θρησκειών. Συνεπώς, η Ιερουσαλήμ αποτελεί το ορατό σημείο της ιεράς ιστορίας, η οποία ξεκινά από το Σινά με τον προφήτη Μωϋσή και κορυφώνεται με το Σταυρικό πάθος και την Ανάσταση του Χριστού στα Ιεροσόλυμα», εξηγεί και σημειώνει: «Αυτό σημαίνει ότι η ιερά ιστορία θα καταλήξει στα Ιεροσόλυμα, διότι η «εσχάτη ημέρα θα λάβει χώρα εν τόπω και χρόνω. Τον χρόνο δεν τον γνωρίζουμε, τον τόπο όμως τον γνωρίζουμε, είναι τα Ιεροσόλυμα».
Ο Πατριάχης Θεόφιλος υπογράμμισε ότι η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας είναι πλέον δεδομένο ότι θα συγκληθεί το 2016, όπως αποφάσισαν οι Προκαθήμενοι των περασμένο Μάρτιο στο Φανάρι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ από Πρώτο ΘΕΜΑ
αναδημοσίευση από: http://thriskeftika.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου