Θερμή η υποδοχή της πρωτοβουλίας “Brain Gain” στην πόλη των Βρυξελλών, που αποτελεί μία πρωτότυπη κίνηση νέων με στόχο να χτιστούν “γέφυρες” μεταξύ της Ελλάδας και όσων έφυγαν στο εξωτερικό. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης και Γιώργος Κύρτσος, οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης και Μιλτιάδης Κύρκος, η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα και οι κύπριοι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδάκης και Λευτέρης Χριστοφόρου. Εν μέσω μίας κατάμεστης αίθουσας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νέοι επιστήμονες και επαγγελματίες που ζουν και εργάζονται στη βελγική πρωτεύουσα αντάλλαξαν απόψεις και κατέθεσαν τις ανησυχίες τους όσον αφορά την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας και την ελπίδα τους να καταφέρουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μεταφέροντας μαζί τις γνώσεις και τις θετικές εμπειρίες του εξωτερικού.
Ο κ. Ανδρουλάκης ανοίγοντας την συζήτηση, αφού συνεχάρη τα δυο ιδρυτικά μέλη του Brain Gain, Ορέστη Ομράν, και Νίκο Θεοδωράκη για την πρωτοβουλία και την προσπάθεια που καταβάλλουν σημείωσε «Πολλές φορές οι συζητήσεις για τη χώρα μας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι “Αυτή είναι η Ελλάδα” και ότι τίποτα δεν αλλάζει. Πρέπει να αγωνιστούμε πέρα από κομματικές γραμμές ώστε να ανατραπεί αυτό το στερεότυπο και εύχομαι η πρωτοβουλία σας να είναι ο καταλύτης προς αυτή την κατεύθυνση. Δύσκολα αυτοί που έφυγαν το τελευταίο διάστημα θα γυρίσουν άμεσα πίσω, αλλά μπορούμε να εργαστούμε ώστε να βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας, ώστε να μειωθεί η ένταση του φαινομένου».
Στη συνέχεια τα δύο ιδρυτικά μέλη παρουσίασαν την πρωτοβουλία και τους στόχους της. Όπως ανέφεραν, η πρωτοβουλία Brain Gain δημιουργήθηκε από Έλληνες και Ελληνίδες νέους επιστήμονες και επαγγελματίες του εξωτερικού. Απευθύνεται σε οποιονδήποτε ζει ή και εργάζεται στο εξωτερικό, ο οποίος θέλει να προσφέρει στη δημιουργική αξιοποίηση και την προσέλκυση του ανθρωπίνου δυναμικού που έχασε η χώρα. Η αλληλεπίδραση των Ελλήνων του εξωτερικού και των κατοίκων της χώρας -και ιδανικά η επιστροφή ανθρώπινου δυναμικού -αποτελεί για το Brain Gain αναγκαία συνισταμένη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, την οικονομική ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.
Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στη γέννηση της ιδέας και στο πως αυτή μετουσιώθηκε σε πράξη. Όπως εξήγησε οι κινητήριες δυνάμεις για την πρωτοβουλία αποτέλεσαν η ανάγκη των νέων ανθρώπων να συμβάλλουν ενεργά στην αναδιάρθρωση της χώρας και στη δημιουργία συνθηκών επαναπατρισμού για όσους το επιθυμούν. Από την πλευρά του, ο κ. Ομράν ανέλυσε τη δομική οργάνωση της πρωτοβουλίας, αναφέροντας την έμφαση που δίδεται στις τοπικές οργανώσεις των Ελλήνων, σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού, ενώ ανέπτυξε συγκεκριμένες αρχές που χαρακτηρίζουν την πρωτοβουλία τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη κοινωνικής συναίνεσης, αξιοκρατίας και εκσυγχρονισμού του κράτους. Έπειτα, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε τα εργαλεία επίτευξης, όπως η προβολή βέλτιστων πρακτικών του εξωτερικού και η διάδραση με τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.
Πολύ ενδιαφέροντα ήταν τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας του BrainGain, σε δείγμα 3.000 νέων ανθρώπων, αναφορικά με τα αίτια που τους ώθησαν να φύγουν στο εξωτερικό, καθώς και τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν, με την πλειοψηφία να δηλώνει ότι δεν θα επέστρεφε ποτέ στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα :
-6/10 συμμετέχοντες απάντησαν πως έφυγαν από την Ελλάδα για λόγους ανέλιξης/ καριέρας
-στην ερώτηση τι είναι εκείνο που αρέσει περισσότερο στην καθημερινότητα στη χώρα που πλέον ζουν 4/10 επέλεξαν την οργάνωση του κράτους και 3/10 επέλεξαν τις εργασιακές συνθήκες, ευκαιρίες και τις αξίες και πολιτισμικά χαρακτηριστικά των κοινωνιών που ζουν.
-για το χρονοδιάγραμμα επιστροφής πάνω από το 50% απάντησαν πως είτε δεν θα επιστρέψουν ποτέ, είτε όταν αποσυρθούν από την επαγγελματική τους δραστηριότητα
-μόλις 1 στους 5 ότι θα επιστρέψει τα επόμενα 5 χρόνια.
-σχετικά με τις προϋποθέσεις επιστροφής στην Ελλάδα πάνω από τους μισούς δήλωσαν ότι είναι απαραίτητη η βελτίωση των επαγγελματικών προοπτικών.
Ο κ. Ανδρουλάκης και οι δύο ομιλητές έκλεισαν την εκδήλωση απαντώντας στις ερωτήσεις του κοινού, δεσμευόμενοι ότι η προσπάθεια αυτή για την αξιοποίηση της πιο ενεργής και άρτια καταρτισμένης γενιάς της χώρας μας δε θα μείνει μόνο στα λόγια.
Σχετικός σύνδεσμος: gr.euronews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου