Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στη Ρώμη, 12 με 14 Δεκεμβρίου 2014, το Διεθνές Συνέδριο: «Στην Πρεσβυτέρα Ρώμη των Ελλήνων». Το Συνέδριο διοργάνωσαν στα πλαίσια του Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Studium Historicorum, ο Ιωάννης Παναγιωτόπουλος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και οι Βασίλειος Κουκουσάς και Ιωάννης Μπάκας, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το Διεθνές Συνέδριο είχε την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσω του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., εκ μέρους του οποίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθύνων Σύμβουλος Παναγιώτης Μανούρης. Οι εργασίες φιλοξενήθηκαν από την ενορία του Αγίου Αιγιδίου Trastevere, την περίφημη παλαιά συνοικία των Ελλήνων της Ρώμης. Στο Συνέδριο συμμετείχε και το Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο του Αγ. Τύχωνα Μόσχας. Είναι αξιοσημείωτο το θετικό κλίμα αποδοχής που συνάντησαν οι σύνεδροι, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης συνάντησης του πάπα Φραγκίσκου με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη, στην θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέου. Είναι η πρώτη φορά που οι εκπρόσωποι των δύο κορυφαίων Ορθόδοξων Θεολογικών Σχολών οργανώνουν ένα συνέδριο στο κέντρο της Δυτικής Εκκλησίας, εκφράζοντας το δυναμικό πνεύμα της νέας γενιάς των Ελλήνων θεολόγων.
Χαιρετισμούς απηύθυναν πέραν των ανωτέρω, ο Mons. Andrea Palmieri, του Pontificium Consilium ad Christianorum Unitatem Fovendam, ο Don Marco Gnavi, Προϊστάμενος του Αγ. Αιγιδίου Ρώμης, ο Αθανάσιος Παρέσογλου, Σύμβουλος Πρεσβείας Ελλάδος στο Βατικανό, και ο Νικόλαος Τζοΐτης, Υποδιευθυντής του Προξενικού Γραφείου της Ελλάδος στην Ρώμη.
Ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος, εμπνευστής του Συνεδρίου, παρότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Αρκαδία και το τελευταίο διάστημα δεν αφήνει λεπτό που να μην βρίσκεται με Αρκάδες, συνόδεψε τους φοιτητές του και εργάσθηκε για την πληρότητα του Συνεδρίου. Μάλιστα, ούτε μέχρι προσφάτως που υπηρετούσε ως Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης, δεν διέκοψε τα μαθήματά του, αν και δεν αμειβόταν για αυτά.
Το Studium Historicorum είναι το κοινό Μεταπτυχιακό Σεμινάριο Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Τμήματος Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία μετά από αίτημα των φοιτητών του Γιάννη Παναγιωτόπουλου, και ολοκληρώθηκε με την Α΄ Συνάντηση της Ανάφης, 27-30 Οκτωβρίου 2011, υπό την αιγίδα της Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας. Το επόμενο έτος συνδιοργανώθηκε η Β΄ Διεθνής Συνάντηση της Ανάφης με τον Καθηγητή Βασίλειο Κουκουσά, του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ, 10-12 Ιουλίου 2012, εκ τότε όλες οι Συναντήσεις αποτελούν συνδιοργάνωση. Η Γ´ Διεθνής Συνάντηση πραγματοποιήθηκε 27-29 Αυγούστου 2013. Ακολούθησε 1-2 Δεκεμβρίου 2013 η Διεθνής Συνάντηση της Χάλκης, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης με την υποστήριξη του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Επίσης, 21 με 24 Αυγούστου 2014 οργανώθηκε η Δ´ Διεθνή Συνάντηση της Ανάφης, πάντα σε συνεργασία με το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου