Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

22 Μαρτίου 2017, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Το ΚΠΕ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ, ως συντονιστικός φορέας των Εθνικών Θεματικών Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νερό & Βιώσιμη Ανάπτυξη»  και Απορρίμματα: Τα χρήσιμα… «άχρηστα», τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Νερού μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των οικογενειών τους: Η 22η Μαρτίου κάθε έτους αναφέρεται ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Είναι αφιερωμένη στην ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης γύρω από την επάρκεια και τις χρήσεις του νερού. Με αυτόν τον τρόπο παίρνει "σάρκα και οστά" ο Στόχος 6 της ΑΤΖΕΝΤΑ 2030. Σήμερα, 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν πόσιμο νερό από πηγή που έχει μολυνθεί με κόπρανα. Αυτό έχει ως συνέπεια να εκτίθενται σε κίνδυνο προσβολής από χολέρα, δυσεντερία, τύφο και της πολιομυελίτιδας. Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι αφιερωμένη στα ΛΥΜΑΤΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία των λυμάτων από τα σπίτια, τις πόλεις, τη γεωργία και τη βιομηχανία επιστρέφουν πίσω στη φύση ακατέργαστα ή χωρίς να επαναχρησιμοποιηθούν - αφενός ρυπαίνοντας το περιβάλλον και αφετέρου σπαταλώντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και άλλα ανακτήσιμα υλικά που περιέχονται σε αυτά-.

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

EMΣ 25η Μαρτίου

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών πανηγυρίζει την 196η Επέτειο της Εθνεγερσίας την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017, ώρα 19.30.
Τον Πανηγυρικό λόγο θα εκφωνήσει ο Γεώργιος Τσότσος
, Δρ Τοπογράφος Μηχ., Σχολικός Σύμβουλος και Μέλος του Δ.Σ. της ΕΜΣ με θέμα: 
Δυτικομακεδόνες αγωνιστές της ελευθερίας τον 19ο αιώνα.

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Η παραγωγικότητα και η απόδοσή μας στη δουλειά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Είναι ένα σύνολο παραγόντων που πολλοί από αυτούς μας διαφεύγουν. Μηνύματα στο κινητό, γραφείο με ανοιχτή πόρτα, διαλείμματα (μεγάλης διάρκειας) εκτός γραφείου, πολύωρα και άσκοπα meetings, συζητήσεις στο chat που δεν έχουν τέλος: ολα αυτά μειώνουν κατακόρυφα την απόδοσή σου στη δουλειά. Ομως, υπάρχει ένας, ακόμα, παράγοντας που σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Harvard Business Review» σε επηρεάζει είτε με θετικό είτε με... πολύ αρνητικό τρόπο: ο συνάδελφός σου που κάθεται δίπλα σου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραγωγικότητα του ανθρώπου που κάθεται δίπλα σου «κρίνει» το πόσο μπορείς να συγκεντρωθείς εν ώρα δουλειάς και πόσο αποδοτικός μπορείς να είσαι και εσύ μέσα στη μέρα. «Spillover effect» ορίζεται ως το ποσοστό 10% της παραγωγικότητας του συναδέλφου σου που έχει την δύναμη να επηρεάσει την δική σου δουλειά.

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των γυναικών στον σύγχρονο κόσμο;

Ο κόσμος θα ήταν ένα καλύτερος μέρος για τις γυναίκες εάν είχαν πρόσβαση σε περισσότερες και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με γυναίκες και άνδρες σε 10 χώρες στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και την Ασία. Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η Thomson Reuters Foundation ρώτησε περίπου 100 άτομα στη Βρετανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Αιθιοπία, την Κένυα, τη Σενεγάλη, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, τη Βραζιλία και την Κολομβία ποιες θεωρούν ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τις γυναίκες. Οι απαντήσεις κυμαίνονταν από ανησυχίες για τη βία σε βάρος των γυναικών έως την άνιση κατανομή των υποχρεώσεων ενός νοικοκυριού, ωστόσο η κυρίαρχη ανησυχία ήταν η απασχόληση – οι γυναίκες να έχουν ισότιμη πρόσβαση στις θέσεις εργασίας, ίσο μισθό και να έχουν την ευελιξία να ισορροπούν την εργασία τους με την ανατροφή των παιδιών τους.

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

6 Μαρτίου Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού και της βίας!!!


Μια “άλλη” πρόταση για την εκπαίδευση...

Το σχολείο είναι σχεδόν ταυτόσημο στο νου του μαθητή με το πρωινό ξύπνημα, το άγχος, την αποστήθιση, τα διαγωνίσματα και τις εξετάσεις, τους βαθμούς. Αν αυτό είναι πράγματι το σχολείο, δεν αξίζει κανείς να πηγαίνει. Αν, απεναντίας, έχει ένα προορισμό ανυψωτικό του ανθρώπου, αν είναι ένας χώρος όπου ξεδιπλώνονται οι εσωτερικές δυνάμεις του κάθε νέου, ένας χώρος όπου εξελίσσεται το πνεύμα του, μορφοποιείται και αποκτά φυσιογνωμία ο χαρακτήρας του, ένας χώρος στοχασμού, δημιουργικής πρόσληψης της γνώσης, δημιουργικότητας, χαράς και ζωντάνιας, τότε αξίζει τα πάντα. Ο Έριχ Φρόμ παρατηρεί πως η ρίζα της λέξης education ανάγεται στο e–ducere, με τη σημασία βγάζω προς τα έξω, προς τα μπροστά ή κάνω να εκδηλωθεί κάτι εν δυνάμει παρόν. Η εκπαίδευση έχει προσλάβει έναν άχαρο και συνάμα ατελέσφορο παθητικό χαρακτήρα, της λείπει εκείνη η ενεργητικότητα που θα προάγει το μαθητευόμενο, που θα κάνει τη γνώση πηγή χαράς και παραγωγικότητας. Η εκπαίδευση, στενά περιορισμένη στην κάλυψη της καθορισμένης ύλης, περιορισμένη εν πολλοίς από τις κατευθυντήριες γραμμές που δίνονται, χάνει την αύρα της ελευθερίας και της δημιουργίας, αποκομμένη από την συστατική της ουσία, την παιδευτική της, δηλαδή, αποστολή.

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

ΓΕΕΛ-Γ Φλωρινας-Τρεις Ιεράρχες, 30.01.2017

Ολο το μουσικό μέρος της εκδήλωσης προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών, που πραγματοποιήθηκε στην Φλώρινα στις 30 1 2017. Το βίντεο έφτιαξε με την γνωστή καλαισθησία που τον διακρίνει, ο εκλεκτός πρωτοψάλτης Φλωρίνης, κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος.
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 30-1-2017.ΨΑΛΛΕΙ ΧΟΡΟΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ ...