Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας


Η νέα παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στη Θόλο του «Ελληνικού Κόσμου». Ένα μνημείο-σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μία υπερσύγχρονη Θόλος Εικονικής Πραγματικότητας. Ενδελεχής επιστημονική έρευνα ετών από τα στελέχη και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν το «σκηνικό» της νέας διαδραστικής παραγωγήςΕικονικής Πραγματικότητας «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας» που αποτελεί μία πλήρη ψηφιακή αναπαράσταση του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και δημιουργήθηκε ειδικά για το θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας «Θόλος» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Ο ΓΟΓΓΥΣΜΟΣ

Όμως η Εκκλησία δεν είναι χώρος τελείων, αλλά σώμα που αποτελείται από μέλη που θέλουν να αγιαστούνε. Ανθρώπους που έχουν τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους, που αγωνίζονται, που πέφτουν, που σηκώνονται, που έχουν το εγώ τους και τον πειρασμό να τους ταλαιπωρεί. Κάποτε ηττώνται. Όμως δεν μένουν στην ήττα τους. Παλεύουν να βρούνε λύσεις σύμφωνα με τα κριτήρια της αγάπης. Δεν μένουν στο γογγυσμό, στην γκρίνια δηλαδή και την μεμψιμοιρία που ταλαιπωρεί πολλούς. Διότι ο γογγυσμός έχει να κάνει με την επιθυμία του ανθρώπου να διαμαρτύρεται διότι δε βρίσκει τα πράγματα όπως τα θέλει. Όποιος εμμένει στον γογγυσμό μάλιστα στην ουσία δείχνει ότι αναπαύεται στην μη επίλυση των προβλημάτων διότι δε θέλει να παλέψει γι’ αυτήν αλλά ούτε και είναι πρόθυμος να υπομείνει, να συγχωρήσει, να ανεχτεί. Η Εκκλησία όμως ζητά από τους ανθρώπους να πορεύονται με ειλικρίνεια, αλλά και διάθεση να συνυπάρξουν και όχι να τονίζουν τις διαφορές τους.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

19 MAIOY 2016...


ΑΝΟΙΧΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ - Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Σᾶς προσκαλοῦμε νὰ τιμήσετε μὲ τὴν παρουσία σας τὴν ἐκδήλωση τῆς 20ης περιόδου 2015 – 2016 τοῦ Ἀνοικτοῦ Λαϊκοῦ Πανεπιστημίου Γιαννιτσῶν, ποὺ διοργανώνεται ἀπὸ τὴν Ἱστορικὴ καὶ Λαογραφικὴ Ἑταιρεία Γιαννιτσῶν "Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ" καὶ τὸ Σωματεῖο «Ἑνωμένη Ρωμηοσύνη», μὲ τὴ συνεργασία τῆς ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. τοῦ Δήμου Πέλλας, τὴ Δευτέρα 23 Μαΐου 2016 καὶ ὥρα 19.30' στὴν Κεντρικὴ Αἴθουσα τοῦ Πνευματικοῦ Κέντρου τοῦ Δήμου Πέλλας στὰ Γιαννιτσά. ΘΕΜΑ: "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΤΑΤΖΗΣ – Η ΘΕΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ". ΟΜΙΛΗΤΗΣ: κ. ΣΑΡΣΑΚΗΣ Ἰωάννης, μέλος τῆς «Ἑνωμένης Ρωμηοσύνης» καὶ τοῦ Ἱστορικοῦ καὶ Πολιτιστικοῦ Συλλόγου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ - ΓΝΩΣΗ & ΔΡΑΣΗ». Θὰ ἀκολουθήσει θεατρικὸ δρώμενο γιὰ τὸν Ἅγιο Ἰωάννη Βατάτζη, σὲ σενάριο-σκηνοθεσία τῆς κας Γιώτας Φλήρη.

Παρακαλοῦμε γιὰ τὴν προσέλευσή σας. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

«Μουσεία και πολιτιστικά τοπία»

Η 18η Μαΐου καθιερώθηκε  από το 1977, ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων, από το  Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ICOM, με στόχο να αναδειχθεί ο ρόλος των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Για το 2016, το ICOM επέλεξε για τον εορτασμό το θέμα: «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Τα Μουσεία, είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου, είτε έξω από αυτό. Παρέχοντας τεχνογνωσία, τα μουσεία οφείλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον, συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού. Την Τετάρτη, 18 Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα Μουσεία θα είναι ελεύθερη.  Η «γιορτή» αυτή των Μουσείων περιλαμβάνει ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις οι οποίες θα γίνουν σε μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα. Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM, αποφάσισε τιμώμενο Μουσείο φέτος να είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη θεμελίωση του και πάνω από έναν αιώνα καθοριστικής συμβολής στη διαμόρφωση του πολιτιστικού τοπίου της πόλης που το φιλοξενεί και ολόκληρης της χώρας. Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού στο ΕΑΜ, θα γίνει την Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 19.00μ.μ.   Επίσης, έχουν προγραμματιστεί ποικίλες εκδηλώσεις για το διάστημα από 16 έως 22 Μαΐου, όπως ξεναγήσεις, περίπατοι, εκπαιδευτικές δράσεις κ.ά. Από τη θεμελίωσή του το 1866, έως σήμερα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εντάχθηκε αρμονικά στον αστικό ιστό, χαρακτηρίζοντας με το όνομά του μια ολόκληρη περιοχή του κέντρου. Οι πλούσιες συλλογές του, με αρχαιότητες από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα. Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού και ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του ICOM για δυναμική παρουσία των μουσείων στην πολιτιστική ζωή, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο οργανώνει σειρά δράσεων από τις 16 έως τις 22 Μαΐου, μέσα και γύρω από το μουσείο.
ΕΑΜ

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Εγγραφές μαθητών/τριών στην Α’ τάξη Γυμνασίου και Α ́ τάξη Λυκείου των Εκκλησιαστικών Σχολείων για σχ.έτος 2016-2017

Οι γονείς/κηδεμόνες που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε κάποιο από τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια ή Γενικά Εκκλησιαστικά Λύκεια, οφείλουν να προσκομίσουν στους διευθυντές τους τα εξής:
Σχετική αίτηση,
Απολυτήριο τίτλο (δημοτικού ή γυμνασίου αντίστοιχα),
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα,
Συστατική επιστολή του επιχώριου Μητροπολίτη.
Η επιλογή φοίτησης σε Εκκλησιαστικό Σχολείο δεν περιορίζεται από την περιοχή διαμονής του
μαθητή/τριας ή των γονέων/κηδεμόνων του.
Επισημαίνεται ότι στους άρρενες μαθητές των Εκκλησιαστικών Σχολείων είναι δυνατή (εφόσον και οι ίδιοι το επιθυμούν και κατόπιν εγκρίσεως από την Εφορεία του Εκκλησιαστικού Σχολείου) η δωρεάν διαμονή και σίτιση τους στα οικοτροφεία των αντίστοιχων με τα Εκκλησιαστικά Σχολεία Περιφερειακών Εστιών Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, οι οποίες υπάγονται στην Εκκλησία της Ελλάδας. Σκοπός της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης (ν. 3432/2006) είναι η ανάδειξη και κατάρτιση κληρικών και λαϊκών στελεχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και χριστιανικού ήθους-χωρίς τούτο να αποτελεί υποχρεωτικό επαγγελματικό προσανατολισμό για τους αποφοίτους της.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών
[Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη]
Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών συμμετέχει στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, από τις 12 έως τις 15 Μαΐου 2016, στις εγκαταστάσεις της Helexpo στη Θεσσαλονίκη. Περιμένουμε με χαρά να σας συναντήσουμε στο Περίπτερο 13, εκθετήριο 85. Η φετινή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου έχει ως θέμα τους "Πρόσφυγες, τότε και σήμερα", ενώ τιμώμενη χώρα είναι η Ρωσία. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 12 Μαΐου, 15.00-21.00, Παρασκευή 13 Μαΐου, 10.00-21.00, Σάββατο 14 Μαΐου, 10.00-22.00, Κυριακή 15 Μαΐου, 10.00-21.00. Είσοδος ελεύθερη.
Παράλληλα το Ινστιτούτο διοργανώνει τρεις εκδηλώσεις:

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου)

Την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα γιορτάζουν την Ημέρα της Ευρώπης. Με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ανοίγουν στις αρχές Μαΐου τις πόρτες τους στο κοινό στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Τα κατά τόπους γραφεία της ΕΕ στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες. Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα παίρνουν μέρος σε επισκέψεις, δημόσιες συζητήσεις, συναυλίες και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να ενημερώσουν το κοινό γύρω από την ΕΕ.

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Η μοναδική Θ. Λειτουργία του Πάσχα του 1945 στο Νταχάου! 6 Μαΐου – Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος

Κάθε πασχαλινή Θεία Λειτουργία είναι αναμφισβήτητα μοναδική. Αυτή όμως που τελέστηκε το 1945 στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου, είναι ξεχωριστή στην ιστορία του ανθρώπινου γένους. Λίγες μέρες μετά την απελευθέρωσή τους από τον στρατό των ΗΠΑ στις 29 Απριλίου 1945, εκατοντάδες Ορθόδοξοι Χριστιανοί κρατούμενοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν μιαν αλλιώτικη Ανάσταση. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου ξεκίνησε να λειτουργεί το 1933 σε ένα πρώην εργοστάσιο πυρίτιδας. Οι πρώτοι κρατούμενοι ήταν πολιτικοί αντίπαλοι του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος είχε γίνει καγκελάριος την ίδια χρονιά. Κατά τη διάρκεια των 12 χρόνων ύπαρξης του στρατοπέδου, πάνω από 200.000 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν εκεί. Στην πλειοψηφία τους ήταν χριστιανοί όλων των Ομολογιών, τόσο κληρικοί όσο και λαϊκοί. Ο Χριστός ανοίγει τις πύλες ενός επίγειου Άδη και οδηγεί τους κρατούμενους στην ελευθερία. Εικόνα από το Ρωσικό Παρεκκλήσι του Νταχάου. Αμέτρητοι κρατούμενοι πέθαναν στο στρατόπεδο, ενώ εκατοντάδες αναγκάστηκαν να συμμετάσχουν στα απάνθρωπα ιατρικά πειράματα που διεξάγονταν από τον Δρ Σίγκμουντ Ράσερ. Στο μεταξύ, χιλιάδες κρατούμενοι από διαφορετικά στρατόπεδα είχαν σταλεί στιβαγμένοι σε σιδηροδρομικές αποστολές. Η συντριπτική πλειονότητα από αυτούς πέθαναν με φρικτό θάνατο από πείνα, αφυδάτωση και την έκθεση σε ασθένειες.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Το Μπαλουκλί της Πόλης και η Ζωοδόχος Πηγή

Κάθε χρόνο την Παρασκευή της Διακαινησίμου, όσοι είμαστε στην Κωνσταντινούπολη και έχουμε την δυνατότητα, βρισκόμαστε στο Μπαλουκλί, στο γνωστό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, έξω από τα ιστορικά τείχη της Πόλης και κοντά στο Ζεϊτίν Μπουρνού, το οποίο σήμερα πανηγυρίζει. Το Μπαλουκλί είναι από τους βασικούς τόπους που επισκέπτεται κάθε προσκυνητής της Πόλης. Πόσοι όμως γνωρίζουμε την ιστορία και την παράδοση ετούτου το σπουδαίου μοναστηριού; Πόσοι ακόμα ξέρουμε πως το Μπαλουκλί είναι η αιτία που καθιερώθηκε η μεγάλη εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, το πασίγνωστο αγίασμά του είναι κυριολεκτικά η Ζωοδόχος Πηγή, στην οποία καταρχήν αναφερόταν η εορτή, πριν αποκτήσει ευρύτερη συμβολική σημασία και επενδυθεί αναλόγως θεολογικά. Εξηγούμαι: Η Ιερά Πατριαρχική Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλί ιδρύθηκε κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο και χτίστηκε για πρώτη φορά από τον αυτοκράτορα Λέοντα Α΄ τον Θράκα (457- 374) στα μέσα του 5ου αιώνα, σε μια ειδυλλιακή και καταπράσινη περιοχή, απέναντι από την πύλη της Σηλυβρίας, ή αλλιώς την πύλη της Πηγής, στο μέρος όπου η Παναγία, σύμφωνα με την παράδοση, αποκάλυψε στον αυτοκράτορα με θαυματουργικό τρόπο τη πηγή.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Οι κίνδυνοι του να ανεβάζετε φωτογραφίες των παιδιών σας στο Facebook

Οι περισσότεροι γονείς, υπερήφανοι για τα παιδιά τους και τα κατορθώματά τους, συνηθίζουν να «ποστάρουν» φωτογραφίες τους στο Facebook, ή σε άλλα social media, και να αναφέρουν προσωπικές τους πληροφορίες, όπως σε ποιο σχολείο πηγαίνουν και σε ποιους παιδότοπους συχνάζουν. Αυτό που δεν ξέρουν οι γονείς αυτοί είναι ότι άθελά τους βάζουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο. Οι κίνδυνοι του να ανεβάζετε φωτογραφίες των παιδιών σας στο Facebook Ποιος πραγματικά βλέπει τις φωτογραφίες σας;
Πριν προλάβετε να απαντήσετε «Μόνοι οι φίλοι μου» μάθετε πως μία φωτογραφία του παιδιού σας, την οποία μπορεί ένας φίλος π.χ. να αποθηκεύσει στον υπολογιστή του ή να κοινοποιήσει ή να κάνει tag, μπορεί ξαφνικά να βρεθεί στον υπολογιστή οποιουδήποτε επιτηδείου παιδεραστή. Δεν είναι δύσκολο, έπειτα, το άτομο αυτό να βρει τα ίχνη σας, το πού μένετε, πού πηγαίνει το παιδί σας σχολείο, πού συχνάζετε ή ακόμα και πότε εσείς λείπετε από το σπίτι.

Γ΄ Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στις εργασίες του Γ΄ Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα: ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Θεολογία – Ιστορία -  Φιλολογία – Δίκαιο – Αρχαιολογία – Τέχνη που οργανώνει στην Θεσσαλονίκη από 14-15 Μαΐου 2016. Το Συμπόσιο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας, Εθνικής Αμύνης 4, 1ος όροφος.