Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου

Ο Δήμος Παγγαίου και η Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως με ιδιαίτερη χαρά προσκαλούν όλους τους ενδιαφερόμενους, να συμμετάσχουν με ανακοινώσεις στο 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 21-23 Οκτωβρίου 2016 στην Ελευθερούπολη Παγγαίου. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους που ασχολούνται με την αρχαιολογική, ιστορική και λαογραφική έρευνα, σε όλες τις μορφές τους, να παρουσιάσουν πρωτότυπες εργασίες, οι οποίες δεν έχουν δημοσιευθεί μέχρι τώρα, ούτε έχουν ανακοινωθεί από το βήμα άλλου συνεδρίου ή εκδήλωσης. Οι εργασίες θα πρέπει ν’ αφορούν την ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου, η οποία βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Παγγαίου, συμπεριλαμβανομένου και του Συμβόλου Όρους. Οι περιλήψεις των εργασιών πρέπει ν’ αποσταλούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση topiki-istoria@dimospaggaiou.gr μέχρι τις 15 Ιουνίου 2016, σ’ ένα αρχείο, το όνομα του οποίου θα περιλαμβάνει το όνομα του συγγραφέα και 2-3 λέξεις από τον τίτλο (π.χ. «Παπαδόπουλος-Ιστορία του Παγγαίου.doc»). Όλες οι εργασίες θα κριθούν από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου και οι συγγραφείς θα ενημερωθούν μέχρι τις 15 Ιουλίου 2016, για την αποδοχή ή μη της εργασίας τους και για τυχόν αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κείμενο.

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Δωρεάν download 42.000 βιβλίων από το Project Gutenberg

To Project Gutenberg προσφέρει εντελώς δωρεάν 42.000 ebooks, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε online αλλά και να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας. Δεν χρειάζεται καμία συνδρομή για να τα αποκτήσετε, όμως, αν βρείτε το project ενδιαφέρον και χρήσιμο, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό ποσό μέσω του donate που υπάρχει στα αριστερά της σελίδας, για να στηρίξετε την προσπάθεια αγοράς και ψηφιοποίησης περισσότερων βιβλίων.
Μπείτε και δείτε ολόκληρη τη συλλογή εδώ.

 Καλό διάβασμα!

1η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ





Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

WWF GreenSpaces-Πράσινοι Πρωταθλητές

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και κηδεμόνες,

Σας ευχαριστούμε όλους θερμά για τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό «Πράσινοι Πρωταθλητές» μέσω του WWF GreenSpaces! Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 63 σχολεία από όλη την Ελλάδα ενώ οι συνολικοί χώροι που καταγράφηκαν είναι 211! Ελπίζουμε να απολαύσατε την εμπειρία και οι εξορμήσεις σας στο πράσινο της πόλης να αποτέλεσαν μια ωραία αφορμή για συζητήσεις και εξερεύνηση.

Είστε όλοι νικητές μιας και ήρθατε ενεργά σε επαφή με το πράσινο, αξιολογήσατε έμπρακτα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πράσινοι χώροι της πόλης σας.

Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Φλώρινας

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

 «Βρήκα μια μικρή εκκλησία όλο τρεχούμενα νερά και την κρέμασα στον τοίχο. Τα μανουάλια της είναι πήλινα και μοιάζουν με τα δάχτυλά μου όταν γράφω. Από το πώς αστράφτουν τα τζάμια καταλαβαίνω αν πέρασε άγγελος. Και συχνά κάθομαι τ’  απογέματα έξω στο πεζούλι και κρατιέμαι στις κακοκαιρίες όπως το γεράνι» («Ημερολόγιο ενός Αθέατου Απριλίου»- Οδ. Ελύτης). Είναι μέρες του χρόνου που ο καθένας μας νιώθει την ανάγκη να βρει κάτι από ό,τι αληθινά αξίζει. Να βρει το νόημά του. Να αφήσει την αλήθεια να εισοδεύσει στη ζωή του. Ψευτίζουμε με τα πολλά. Το πλήθος των πληροφοριών και των προτύπων. Περικυκλωμένοι από εχθρούς, ορατούς κι αόρατους. Μα δε γνωρίζουμε ότι η Αλήθεια, ό,τι αξίζει, βρίσκεται στα Πρόσωπα. Πρόσωπα που ξεκινούν από τον Ουρανό κι επιστρέφουν σ’  Αυτόν. Μα, την ίδια στιγμή, μεταμορφώνουν τη γη. Τη ζωή μας.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Πασχαλινά Διηγήματα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, δωρεάν e-book

«Πασχαλινά Διηγήματα» δωρεάν e-book

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Επιμέλεια έκδοσης: Γιώργος Β. Σκάθαρος, Απρίλιος 2014

Σελιδοποίηση: Γιώργος Β. Σκάθαρος

Περιγραφή: Συλλογή διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, εκδόθηκε το 1912, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του. Περιλαμβάνει τέσσερα διηγήματα με θέμα το Πάσχα: «Εξοχική Λαμπρή», «Η Τελευταία Βαπτιστική», «Στην Αγι’ Αναστάσα», «Λαμπριάτικος Ψάλτης».

http://www.schooltime.gr/2014/04/08/pasxalina-diigimata-new-papadiamantis-schooltime-2014/

*Το e-book δημιουργήθηκε με υλικό από το Project Gutenberg και διανέμεται δωρεάν (Χρησιμοποιήθηκε το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης – οι πηγές και η άδεια διανομής περιγράφονται στο βιβλίο).

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Οι διδάκτορες στην Ελλάδα: σταδιοδρομία και κινητικότητα

Η έκδοση «Οι διδάκτορες στην Ελλάδα: σταδιοδρομία και κινητικότητα» παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της έρευνας του ΟΟΣΑ «International Survey on Careers of Doctorate Holders-CDH», με στόχο την καταγραφή της σταδιοδρομίας και κινητικότητας των κατόχων διδακτορικού τίτλου διεθνώς. Η διεθνής έρευνα «International Survey on Careers of Doctorate Holders – CDH» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αποτελεί την επίσημη στατιστική έρευνα για τη συλλογή στοιχείων για τους κατόχους διδακτορικού τίτλου σπουδών, και έχει ως στόχο την καταγραφή και ανάλυση με συγκρίσιμους δείκτες της σταδιοδρομίας και της κινητικότητας των κατόχων διδακτορικού τίτλου διεθνώς. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας παραγωγής των επίσημων εθνικών στατιστικών για την Έρευνα, Ανάπτυξη, Τεχνολογία και Καινοτομία και φορέας τήρησης του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών (Ν. 1566/1985), συμμετείχε στην έρευνα CDH που πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την περίοδο Δεκέμβριος 2014 –Ιανουάριος 2015, με έτος αναφοράς το 2013.
Εκδότης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Έτος έκδοσης: 2015, Αριθμός σελίδων: 62
ISBN: 978-618-5079-63-5 (print) 978-618-5079-64-2 (pdf)

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Kαταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο μέσα από εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα

Έγγραφο Φ13.1/52194/Δ2/29-3-2016 του Υπουργείου Παιδείας. Εγκρίνουμε τη χρήση του εγχειριδίου «Σύνδεσμοι» του Συμβουλίου της Ευρώπης στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, καθώς πληροί τις επιστημονικές και παιδαγωγικές προδιαγραφές ώστε να χρησιμοποιηθεί από μαθητές και εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το εγχειρίδιο υποστηρίζει την εκστρατεία No Hate Speech Movement των νέων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο διαδίκτυο και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να θίξουν το θέμα της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο μέσα από τη «ματιά» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το εγχειρίδιο παρέχει στους ενδιαφερόμενους μια θεωρητική τεκμηρίωση της αναγκαιότητας για την καταπολέμηση της ρητορικής του μίσους, μια αναλυτική περιγραφή των στόχων της εκστρατείας και οδηγίες για την αποτελεσματικότερη χρήση του εγχειριδίου. Στη συνέχεια παρατίθενται αναλυτικά 21 δραστηριότητες για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο μέσα από την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες συνοδεύονται από οδηγίες/συμβουλές για τους συντονιστές, ιδέες για δράση, βοηθητικό/συνοδευτικό υλικό και παραλλαγές. Το εν λόγω εγχειρίδιο διατίθεται δωρεάν ηλεκτρονικά.

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

ΤO ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Το ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ (http://kapodistrias.digitalarchive.gr/index.php) καλωσορίζει ερευνητές, εκπαιδευτικούς και εν γένει όσους πολίτες ενδιαφέρονται για τον Ιωάννη Καποδίστρια: μια προσωπικότητα που συνδέθηκε άρρηκτα με τις ιστορικές διεργασίες των αρχών του 19ου αιώνα και άφησε το στίγμα της στην ιστορία της Ευρώπης και του νεότερου ελληνισμού.

Η συγκρότηση του ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ έχει στόχο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες, να υπερβεί τις δυσκολίες που παρουσίαζε μέχρι τώρα η συγκέντρωση των τεκμηρίων που αφορούν στο έργο του Ιωάννη Καποδίστρια. Ξεφεύγοντας από τους περιορισμούς ενός παραδοσιακού αρχείου, ο κόμβος φιλοδοξεί να προσφέρει μιαν ολοκληρωμένη εικόνα για την πολλαπλότητα και διαφορετικότητα των τεκμηρίων που αφορούν στον Ι. Καποδίστρια, τη γεωγραφική διασπορά τους καθώς και τη γλωσσική τους ποικιλία.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ιστορία-Δίκαιο-Λατρεία»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΟΜΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

Προκήρυξη Προγράμματος

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ιστορία-Δίκαιο-Λατρεία»
Στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υλοποιείται το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης με τίτλο, «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ιστορία-Δίκαιο-Λατρεία».
Η υλοποίηση του Προγράμματος θα εξυπηρετήσει τη διάχυση ειδικών, εμπεριστατωμένων και ασφαλών γνώσεων σχετικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ενός εκκλησιαστικού οργανισμού παγκοσμίου εμβέλειας και κύρους, σε ευρύτερα στρώματα της ελλαδικής κοινωνίας. Θα προσφέρει, επίσης, αφορμή για την προώθηση της αναγκαίας σύνδεσης της Εκκλησίας με τη θεολογία, την ιστορία, τη νομική σκέψη, τον πολιτισμό, την τέχνη και τις θετικές επιστήμες.               Στόχοι του Προγράμματος
Σκοπός του Προγράμματος είναι η ανάδειξη της πλούσιας και συνεχούς μαρτυρίας 17 αιώνων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του αρχαιοτέρου σήμερα ευρωπαϊκού θεσμού. Ειδικότερα, τα μαθήματα θα επικεντρωθούν στη μελέτη των ζητημάτων που αφορούν στην ιστορία, τα θέματα δικαίου, τη λατρευτική παράδοση και την υφιστάμενη κατάσταση του σπουδαίου αυτού κέντρου της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Με τον τρόπο αυτό, το Πρόγραμμα θα ενισχύσει, διευρύνει και επικαιροποιήσει τις τυχόν υπάρχουσες γνώσεις στο ειδικό αυτό θέμα, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της επαγγελματικής, εκπαιδευτικής, εκκλησιαστικής και κοινωνικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων.

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

"Άναψε Μπλε Φως για τον Αυτισμό"

Η καμπάνια "Άναψε Μπλε Φως για τον Αυτισμό" είναι μια πρωτοβουλία του Autism Speaks που σκοπεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αυτισμό, στις 2 Απριλίου, με τις δράσεις "Φορέστε Μπλε" και "Ανάψτε Μπλε Φως". Το 2015 το NOESI.gr τελεί πρεσβευτής της καμπάνιας στην Ελλάδα με σκοπό την προώθηση δράσεων που σκοπεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού και τη διάδοση της γνώσης για τα άτομα με αυτισμό. Μπορείτε να απευθυνθείτε στο NOESI.gr μέσω της σελίδας επικοινωνίας εδώ για να σας στείλουμε αφίσες της δράσης, που μπορείτε να αναρτήσετε σε κοινόχρηστους χώρους και ιστοσελίδες, μπορείτε να φορέσετε μπλε ρούχα όλη την ημέρα στις 2/4 ή να λάβετε πληροφορίες πώς μπορείτε να φωτίσετε ...μπλε ένα κτίριο ή κάποια εγκάτασταση!
Αναρτήστε τις αφίσες της δράσης σε κοινόχρηστους χώρους και ιστοσελίδες.    ΦΩΤΙΣΤΕ-ΜΠΛΕ-LIUB_A3-bynoesigr-01.pdf
    ΑΝΑΨΤΕ-ΜΠΛΕ-LIUB_A3-bynoesigr-02.pdf    ΦΟΡΕΣΤΕ-ΜΠΛΕ-LIUB_A3-bynoesigr-03.pdf

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

1η Απριλίου 1955: ξεκινά ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ

Η Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) ήταν οργάνωση των Ελληνοκυπρίων που έδρασε κατά την χρονική περίοδο 1955-1959 για την ελευθερία της Κύπρου από την Βρετανική κυριαρχία, εθνική αυτοδιάθεση και την ένωσή της με την Ελλάδα. Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ ξεκίνησε την 1η Απριλίου 1955 με εκρήξεις βομβών στις κυριότερες πόλεις της Κύπρου και αιφνιδίασε τις Βρετανικές Αρχές αλλά και τον Κυπριακό λαό. Την ίδια μέρα κυκλοφόρησε το πρώτο φυλλάδιο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ για το σκοπό του Αγώνα.  Οι νέοι, μαθητές και εργαζόμενοι, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στον Αγώνα με τα ηρωικά κατορθώματα τους. Μερικοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπαιδευμένοι στη χρήση των όπλων, διέκοψαν τις σπουδές τους, πήγαν στην Κύπρο και εντάχθηκαν στην ΕΟΚΑ. Ο Κυβερνήτης Άρμιτεϊτζ, εφαρμόζοντας το νόμο της 15ης Ιουλίου 1955 για προσωποκράτηση ατόμων χωρίς δίκη, έστειλε αρκετούς Κυπρίους στα κρατητήρια. Η ΕΟΚΑ, ενισχυόμενη συνεχώς με νέα μέλη, έπληττε με επιτυχία τις δυνάμεις ασφαλείας.

Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής 10/4