Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Η Βυζαντινή Παράδοση της Κάτω Ιταλίας...


Όταν γίνεται λόγος για την Κ. Ιταλία, ο νους συνήθως πηγαίνει σ’ αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως «Μεγάλη Ελλάς» (Magna Grecia), γιατί εκεί οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν πλήθος αποικιών με μεγάλο πολιτισμό. Άλλωστε και σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα ίχνη του πολιτισμού που άφησαν οι πρόγονοί μας, από ερείπια ναών, πόλεων και άλλων στοιχείων, που με επιμέλεια διατηρούνται και προβάλλονται. Ακόμη και οι δρόμοι της Τρινακρίας, όπως ονομάζει ο Όμηρος τη Σικελία, φέρουν τα ονόματα Ελλήνων φιλοσόφων, ποιητών και ιστορικών. Είναι γνωστόν ότι η Μ. Ελλάδα γεωγραφικά περιελάμβανε τρεις περιοχές της Ν. Ιταλίας: Την Απουλία (Grecia Salentina), την Καλαβρία (Grecia Calabria) και το νησί της Σικελίας.


Σκοπός μας, σε όσα στη συνέχεια θα αναφερθούν, είναι να παρουσιάσουμε το χριστιανικό και ιδιαίτερα το ελληνορθόδοξο, βυζαντινό, παρελθόν της μεσημβρινής Ιταλίας, που μέχρι πρότινος είχε αγνοηθεί. Σήμερα γίνονται αξιόλογες προσπάθειες να έλθει στο «φως» αυτό το πλούσιο βυζαντινό παρελθόν.

Ο χριστιανισμός διαδόθηκε στην Ιταλική Χερσόνησο, όπως είναι γνωστόν, από την αποστολική εποχή. Την ίδια περίπου περίοδο, τον 1° μ.Χ. αι., ιδρύεται και η Εκκλησία της Σικελίας από τους μαθητές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Παγκράτιο, επίσκοπο Ταυρομενίου (σημ. Ταορμίνας), Μαρκιανό Συρακουσών και Βιτάλιο, επίσκοπο Κατάνης. Και βέβαια ο ελληνισμός της Κ. Ιταλίας βοήθησε, ιδιαίτερα με τη γλώσσα, στη γρήγορη εξάπλωση του χριστιανισμού, αφού η ελληνική γλώσσα δεν σταμάτησε να χρησιμοποιείται σ’ αυτές τις περιοχές στις αλλεπάλληλες κατακτήσεις τους από Ρωμαίους, Άραβες, Γερμανούς, Λογγοβάρδους και Νορμανδούς. Η ελληνική γλώσσα παρέμεινε η γλώσσα του λαού και, όταν αργότερα, ως επίσημη, καθιερώθηκε η λατινική. Έτσι η ελληνική γίνεται και η γλώσσα της Εκκλησίας, που αργότερα, αφού συνδεθεί και με το βυζαντινό τυπικό, για αιώνες αυτά τα δύο στοιχεία θα σφραγίσουν το ελληνορθόδοξο παρελθόν της Ν. Ιταλίας, ιδιαίτερα μάλιστα αυτό της Καλαβρίας και Σικελίας.

Το 7ο Πανθρακικό Αντάμωμα στη γη του Μέγα Αλέξανδρου...


Μεγάλη μέρα και νύχτα για την Πέλλα και τα Γιαννιτσά...

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ΣΔΕ Γιαννιτσών 2015

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αξιότιμοι συνάδελφοι εκπαιδευτές, αγαπητοί μας εκπαιδευόμενοι, 
Καλωσορίσατε στην αποψινή εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ΣΔΕ Γιαννιτσών και του παραρτήματος της Έδεσσας. 
Η εκδήλωση αυτή έχει καθιερωθεί, εδώ και 12 χρόνια που λειτουργεί το σχολείο μας, να λαμβάνει χώρα στα τέλη του σχολικού έτους και με την ευκαιρία της αποφοίτησης των εκπαιδευόμενων του β’ κύκλου. Αποτελεί μία ευκαιρία να μας γνωρίσει η περιοχή μας μέσα από τις σκέψεις και τα έργα των ίδιων των αποδεκτών του θεσμού, των εκπαιδευόμενων μας.
Πριν καλέσω στο βήμα τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας για ένα σύντομο χαιρετισμό, θέτω υπόψη σας τη διάρθρωση της εκδήλωσης. Μετά τους χαιρετισμούς ακολουθούν οι ομιλίες του δ/ντη και των συμβούλων του σχολείου, που επικεντρώνονται στην παρουσίαση της φιλοσοφίας, της χρησιμότητας και της προσφοράς του θεσμού στην τοπική κοινωνία. Το κύριο μέρος της εκδήλωσης καταλαμβάνουν οι σύντομες παρουσιάσεις των ερευνητικών εργασιών (project) των εκπαιδευόμενων καθώς και οι ομιλίες κάποιων εκπροσώπων τους, που θα μας καταστήσουν κοινωνούς των εμπειριών που βίωσαν και των εφοδίων που αποκόμισαν από την φοίτησή τους στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Η βραδιά θα κλείσει με την απονομή αναμνηστικών στους τελειόφοιτους και ένα κέρασμα.
Εμένα επιτρέψτε μου να κλείσω με μία σκέψη και μία παραίνεση του «ακτιβιστή της εκπαίδευσης», όπως αυτοχαρακτηρίζεται, Peter Jarvis, τις οποίες μοιράστηκε μαζί μας πρόσφατα, σε συνδιάσκεψη με θέμα «εκπαίδευση ενηλίκων και τοπική κοινωνία» στο παν/μιο Θεσσαλίας. 
Σκέψη: «Η εκπαίδευση ενηλίκων είναι ένα πείραμα στο οποίο λαμβάνουμε μέρος». Ένα καλά οργανωμένο πείραμα που έχει μόνο να δώσει σε όσους εμπλακούν, αρκεί να το πράξουν συνειδητά, οργανωμένα και με αίσθηση ευθύνης, θα προσέθετα.
Παραίνεση προς τους εκπαιδευτές: «Να είστε ενθουσιώδεις και να προσπαθείτε. Να μη συμμετέχετε απλώς, αλλά να δίνετε. Αυτός που διδάσκει είναι υπεύθυνος για την ποιότητα της διδασκαλίας του».

Καλωσήλθατε!

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Lifelong Learning Congress, University of Thessaly, 20-21/6

with Prof. Peter Jarvis and Susana AntonakoudΛάρισα, 20/6/2015

Διεθνήs Διάσκεψη για την εκπαίδευση ενηλίκων πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα 
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Διάσκεψη διεθνούς επιπέδου για την «Πόλη που μαθαίνει»
• Ρ. Jarvis: Η «πόλη που μαθαίνει» μπορεί να επηρεάσει θετικά ανθρώπους και κοινωνίες 
• Ρ. Mayo: «η Δημοκρατία δεν τη διδάσκεσαι αλλά τη βιώνεις. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μιας πόλης που μαθαίνει» 
• T. Fleming: Εκπαίδευση ενηλίκων με δημοκρατικό και προοδευτικό περιεχόμενο

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

21/6: Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα...

Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα πρωτογιορτάστηκε στις 19 Ιουνίου 1910 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Με δώρα απ' όλη την οικογένεια τιμώνται ο πατέρας, ο παππούς ή ο προπάππους.

Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα ήταν η αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ Ντοντ, που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Τζάκσον Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

20/6: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων


Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε για πρώτη φορά με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου του 2000 και πρωτογιορτάσθηκε στις 20 Ιουνίου 2001, με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων». Η Συνθήκη αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν επιφορτισμένη να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Στα 54 χρόνια της ύπαρξής της, η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και για τις προσπάθειές της αυτές έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα. Σήμερα, η Ύπατη Αρμοστεία είναι ένας από τους κυριότερους ανθρωπιστικούς οργανισμούς στον κόσμο.

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

14/6: οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς


Iερά Μονή του Τσέλιε βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης του Βάλιεβο: Ό μεγαλύτερος θησαυρός πού ή μονή φυλάσσει και προσφέρει προς προσκύνη­ση, ευλογία και παρηγοριά των δεκάδων προσκυνη­τών είναι ο απέριττος τάφος του οσίου αββά Ιουστίνου Πόποβιτς ό όποιος εγκαταβίωσε στη μονή επί 28 συνεχόμενα έτη μέχρι της κοιμήσεως του το 1979

 

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

 Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.
Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει. Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότεςνα ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

αξίζει σε όλους μία 2η ευκαιρία...


Ντοκιμαντέρ για τον ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ...

ΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

“Η ΖΩΗ, ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”

Τὸ σωματεῖο Ἑνωμένη Ρωμηοσύνη (ΕΡΩ) μὲ ἕδρα τὴ Θεσσαλονίκη σὲ συνεργασία μὲ τὸν τηλεοπτικὸ σταθμὸ «Ἀχελῶος tv» ὁλοκλήρωσε τὸ ἱστορικὸ ντοκιμαντὲρ μὲ τίτλο: ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
“Η ΖΩΗ, ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”
Μετὰ ἀπό επίπονη ἔρευνα καὶ τηλεοπτικὰ «γυρίσματα» τριῶν ἐτῶν ἡ ΕΡΩ καὶ ὁ Ἀχελῶος Tv παρουσιάζουν τὸ ντοκιμαντὲρ γιὰ τὴν ζωὴ τοῦ Ἰωάννη Καποδίστρια. Τὸν ἐξ ἀπορρήτων σύμβουλο καὶ ὑπουργὸ τοῦ αὐτοκράτορα τῆς Ρωσίας Ἀλεξάνδρου Α΄ καὶ μετέπειτα πρῶτο Κυβερνήτη τῆς Ἀνεξάρτητης Ἑλλάδας, ποὺ ἔχει χαρακτηριστεῖ ἀπὸ Ἕλληνες καὶ ξένους κορυφαίους ἱστορικοὺς καὶ πολιτικοὺς ὡς: πρωτοστάτης τῆς ἑλληνικῆς παλιγγενεσίας, ἀσκητὴς τῆς πολιτικῆς, ἀγωνιστὴς τῆς Ὀρθοδοξίας, μάρτυρας τῆς Ρωμηοσύνης, κορυφαῖος τῶν Ἑλλήνων, μεγάλος ἀρχιτέκτονας τῆς πανευρωπαϊκῆς εἰρήνης καὶ μεταρρυθμιστὴς τῆς Γαλλίας καὶ Ἑλβετίας.

Επισκεφτείτε τα μοναστήρια των Μετεώρων μέσω του υπολογιστή σας


Εντυπωσιακά ταξίδια σε όλο τον κόσμο μπορούν να «πραγματοποιήσουν» οι χρήστες του διαδικτύου μέσω της πλατφόρμας AirPano που κατασκεύασαν Ρώσοι λάτρεις της φωτογραφίας. 

Πρόκειται για την  μεγαλύτερη πηγή αεροφωτογραφιών στον κόσμο.  Μέσω της ειδικής πλατφόρμας  μπορεί κανείς να δει πανοράματα από τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά σημεία και πόλεις της Γης. Υπάρχουν πάνω από 2000 εναέρια πανοράματα με εικόνες σε πάνω από 200 διάσημα σημεία του πλανήτη μας , συμπεριλαμβανομένου του Βόρειου Πόλου, την Ανταρκτική, ακόμη και την άποψη της Γης από τη στρατόσφαιρα. Το diavasinet,gr σας παρουσιάζει ένα μοναδικό πανόραμα με το οποίο μπορείτε να περιηγηθείτε στα μοναστήρια των Μετεώρων μέσω του υπολογιστή σας. Πατήστε full screen για μια αξέχαστη εμπειρία

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: απέκτησε απολυτήριο Γυμνασίου σε 2 μόλις χρόνια!


O Κάλλιστος Ware στη Θεσσαλονίκη...2/6


«Εἶναι ἐλεύθερος, ἐπειδή συγχωρεῖ»

Στό βιβλίο τοῦ Kevin Andrews, The Flight of Ikaros, ὑπάρχει μιά ἱστορία πού συγκεφαλαιώνει τήν πεμπτουσία τῆς συγγνώμης. Ὁ Andrews μελετοῦσε τά μεσαιωνικά κάστρα τῆς Ἑλλάδας. Ἔτος 1949. Ταξίδευε σέ μιά χώρα ρημαγμένη ἀπό τή Γερμανική Κατοχή καί τή θηριωδία πού δίχασε τή μεταπολεμική Ἑλλάδα σέ κομμουνιστές καί ἀντικομμουνιστές, μιά θηριωδία πού μόλις εἶχε λάβει τέλος. Φθάνοντας βράδυ σ’ ἕνα χωριό, φιλοξενήθηκε ἀπό τόν ἱερέα τῆς ἐνορίας, τόν παπα-Σταῦρο. Τό σπίτι τοῦ ἱερέα εἶχε καεῖ ἐντελῶς, κι ἔτσι ὑποδέχτηκε τόν φιλοξενούμενό του σέ μιά ἀποθήκη πού εἶχε τώρα γιά νά μένει. Σιγά σιγά, ὁ Andrews ἔμαθε τήν ἱστορία τοῦ παπᾶ. Οἱ δύο μεγαλύτεροι γιοί του, τόν καιρό τῆς Κατοχῆς, εἶχαν καταταγεῖ στήν Ἀντίσταση∙ ὅμως, κάποιοι συγχωριανοί πρόδωσαν τήν κρυψώνα τους: Τούς ἔπιασαν καί κανείς ποτέ δέν τούς ξαναεῖδε. Τήν ἴδια περίπου περίοδο, ἡ παπαδιά πέθανε ἀπό τήν πείνα. Μετά τήν ἀπελευθέρωση, ὁ παπα-Σταῦρος ἔμενε μόνος μέ μιά ἀπ’ τίς παντρεμένες κόρες του καί τό μωρό της. Ἐκείνη περίμενε τό δεύτερο παιδί της σέ λίγες ἑβδομάδες. Μιά μέρα, ὅμως, γύρισε καί βρῆκε τό σπίτι του παραδομένο στίς φλόγες, ἀπό χέρια κομμουνιστῶν. «Πῆγα ἀκριβῶς τή στιγμή», διηγιόταν στόν Andrews, «πού ἔσυραν τήν κόρη μου ἔξω καί τή σκότωσαν∙ ἄδειασαν τά πιστόλια τους στό κορμί της. Μετά, μπροστά μου, σκότωσαν καί τό ἐγγόνι μου». 

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Στο παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδος Καλαμπάκας 31/5

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στις λατρευτικές εκδηλώσεις στο πανηγυρίζοντα παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδος που βρίσκεται στην είσοδο της Πόλης. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού που τελέστηκε χοροστατούντως του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Σεραφείμ , των εφημέριων πατρός Δημητρίου Σπυρόπουλου και Ιωάννη Ζώτου και άλλων Ιερέων. Να πούμε ότι το εν λόγω παρεκκλήσι ανήκει στην ενορία των Οσίων Μετεωριτών Πατέρων αλλά λόγω της επεκτάσεως της πόλης ανατολικά σχεδόν λειτουργεί πια ως ενοριακός ναός καλύπτοντας τις ανάγκες των κατοίκων που κατοικούν στην εν λόγω περιοχή. Για το περιεχόμενο και το νόημα της μεγάλης αυτής γιορτής της Χριστιανικής πίστης μιλώντας σχετικά ο Μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ μεταξύ των άλλων τόνισε πως «…η εορτή της Πεντηκοστής είναι εορτή της Αγίας Τριάδος, καθώς με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος αποκαλύπτεται ότι ο Θεός είναι Τριαδικός.