Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Τι θέλουν να πουν τελικά οι εκπαιδευτικοί στους γονείς;


Όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί αποχωρούν από το επάγγελμα πριν από τα πέντε χρόνια υπηρεσίας τους. Ένας λόγος αποχώρησης είναι και τα προβλήματα στις σχέσεις με τους γονείς.

Προκαταβολικά να σας πω ότι είμαστε εκπαιδευτικοί και όχι νταντάδες. Είμαστε εκπαιδευμένοι επαγγελματίες που εργάζονται με τα παιδιά κάθε μέρα και βλέπουν συχνά το παιδί σας από ένα διαφορετικό πρίσμα από ό,τι το βλέπετε εσείς. Αν σας δίνουμε συμβουλές, μην τις πολεμάτε. Δεχτείτε τες με τον ίδιο τρόπο που θα δεχόσασταν μια συμβουλή από ένα γιατρό ή έναν δικηγόρο. Πολλοί γονείς   δε θέλουν να ακούσουν τίποτα αρνητικό για το παιδί τους, αλλά μερικές φορές τέτοιες συμβουλές και προειδοποιήσεις   μπορεί να βοηθήσουν να αποτραπεί ένα θέμα- πρόβλημα που θα μπορούσε να γίνει πολύ μεγαλύτερο στο μέλλον. Εμπιστευτείτε μας.

Παράταση υποβολής εργασιών για συμμετοχή στο Πανελλήνιο Συνέδριο «Η εκπαίδευση στην εποχή των Τ.Π.Ε.»

Αθήνα  (Ίδρυμα Ευγενίδου), 7 & 8 Νοεμβρίου 2015 
http://synedrio.edu.gr 

H Οργανωτική & η Επιστημονική Επιτροπή του Πανελλήνιου Συνεδρίου «Η εκπαίδευση στην εποχή των Τ.Π.Ε.»  (διεξαγωγή: Αθήνα, 7 & 8 Νοεμβρίου 2015, στο Ίδρυμα Ευγενίδου), ενημερώνουν κάθε ενδιαφερόμενο ότι  – μετά από πληθώρα αιτημάτων –  δίνεται παράταση στην υποβολή εργασιών, ως την 1η  Ιουνίου 2015.  Η επιλογή των εργασιών που θα παρουσιασθούν στο Συνέδριο θα γίνει από την Επιστημονική Επιτροπή και την Επιτροπή Κριτών που απαρτίζονται από επιστήμονες των χώρου των εφαρμογών των Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση  και τα οριστικά αποτελέσματα της κρίσης θα ανακοινωθούν στους συγγραφείς μέχρι τις 30 Ιουλίου 2015 Στόχοι του Συνεδρίου: Η παρουσίαση σύγχρονων προσεγγίσεων στην εκπαιδευτική πράξη Η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα διδακτικής μεθοδολογίας στην αξιοποίηση των ΤΠΕ Η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Ομοτιμία άνδρα και γυναίκας (Άγιος Γρηγόριος Νύσσης)



Πολλούς αιώνες πριν τα σύγχρονα φεμινιστικά κινήματα η Εκκλησία μιλάει για την ισοτιμία άνδρα και γυναίκας…«Και δημιούργησε ο Θεός τον άνθρωπο σύμφωνα με τη δική του εικόνα». Τον άνθρωπο, θα ισχυρισθεί η γυναί­κα, κατά τί αφορά εμένα; Ο άνδρας έγινε. Γιατί δεν λέ­ει: την άνθρωπο, συνεχίζει. Και με την προσθήκη του άρ­θρου δηλώνει το αρσενικό γένος. Αλλά για να μη χρησι­μοποιήσει κανείς αμαθής την προσωνυμία του ανθρώπου αναφορικά μόνο με τον άνδρα, προσθέτει: «Αρσενικό και θηλυκό τους δημιούργησε». Κι η γυναίκα είναι δημιουργημένη κατ’ εικόνα Θεού, όπως κι ο άνδρας. Με τον ίδιο τρόπο τιμώνται εξίσου οι φύσεις (τόσο ο άνδρας ό­σο κι η γυναίκα), είναι ίσες οι αρετές, ίσα τα έπαθλα, η αυτή καταδίκη. Ας μη λέει η γυναίκα· είμαι αδύνατη. Η αδυναμία βρίσκεται στο σώμα, η δύναμη είναι στη ψυχή. Επειδή, λοιπόν, τιμάται με τον ίδιο τρόπο η κατά Θεόν εικόνα, ας τιμάται κι η αρετή με τον ίδιο τρόπο. Ας είναι κοινή και για τους δύο η παρουσίαση των αγαθών έργων. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για εκείνον που θέλει να προφασίζεται σωματική αδυναμία. Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Γιατί ναι μεν είναι τρυφερό το σώμα της γυναίκας, για να προκαλεί τη συμπάθεια, αλλά είναι ισχυρό στην υπομονή, επίμονο στις αγρυπνίες.

28/4: Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία / Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών


Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΟΕ: 2.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο.

Σε 270.000.000 υπολογίζονται τα εργατικά ατυχήματα και 160.000.000 τα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών.
440.000 εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους από επικίνδυνες ουσίες (100.000 από άσβεστο).
Ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα, 6.000 κάθε ημέρα.
Το συνολικό κόστος των ατυχημάτων και ασθενειών ανέρχεται ετησίως στο 4% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος.
Συμπέρασμα: Η Εργασία σκοτώνει πιο πολλούς ανθρώπους απ' ότι οι Πόλεμοι.

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Ημερίδα: «Με ασφάλεια στο Διαδίκτυο» στα Γιαννιτσά

Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, Τετάρτη 6 Μαΐου 2015
Συμμετέχει ως εισηγητής ο Δντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., Μανόλης Σφακιανάκης
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πέλλας (ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π.), η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, η Π.Ο.Δ.Π./Δ.Δ.Ε. Πέλλας, το Τμήμα Ασφαλείας Γιαννιτσών – Διεύθυνση Αστυνομίας Πέλλας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών, το 2ο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» και το Λύκειον των Ελληνίδων Γιαννιτσών, θέτοντας ως στόχο την ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα:
«Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο – Cyber Βullying»,
στις 6 Μαΐου 2015, ημέρα Τετάρτη, ώρα: 17:30, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών.
Εισηγητές είναι:
1)        Σφακιανάκης Εμμανουήλ, Υποστράτηγος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.
2)        Σιάντσης Λάζαρος, Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Ν. Πέλλας «ΟΡΑΜΑ».
3)        Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΑΠΘ Πρόγραμμα «Κωστής Παλαμάς» - Γ’ κύκλος

Προγράμματα κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πρόγραμμα «Κωστής Παλαμάς» - Γ’ εκπαιδευτικός κύκλος
Θεσσαλονίκη, 24.04.2015
Το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δια Βίου Εκπαίδευσης για την προβολή και προώθηση του εθνικού πολιτιστικού προϊόντος», υλοποιεί το έργο «Διοργάνωση media park και εκπαιδευτικού κύκλου Θεσσαλονίκης» με στόχο την προβολή, τη διάδοση και την αξιοποίηση του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και ανακοινώνει την έναρξη του δεύτερου εκπαιδευτικού κύκλου κατάρτισης.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποσκοπεί στην εκπαίδευση επαγγελματιών από τους κλάδους της δημοσιογραφίας, του πολιτισμού και του τουρισμού, καθώς και αποφοίτων και φοιτητών συναφών αντικειμένων, συνδυάζει τη μελέτη και την πρακτική της επικοινωνίας και του πολιτισμού και της δημοσιογραφίας με την ιστορία της τέχνης και την πνευματική ζωή. Παράλληλα, αποσκοπεί οι επωφελούμενοι των σεμιναριακών μαθημάτων κατάρτισης να αποκτήσουν ικανότητες ή δεξιότητες με στόχο το σχεδιασμό επικοινωνιακών δράσεων στο πλαίσιο προβολής και αξιοποίησης του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου...

Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σέξπιρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου. Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης «Λα Ράμπλα», η πιο ζωντανή γωνιά της πόλης,

22ο Διεθνές Συμπόσιο Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας

Το 22ο Διεθνές Συμπόσιο Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 24 Απριλίου έως και την Κυριακή 26 Απριλίου, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ.

Πληροφορίες-επικοινωνία
URL: http://www.enl.auth.gr/istal22/index.html
E: agatho@enl.auth.gr
Συμπληρωματικά στοιχεία επικοινωνίας: 
Αγαθοπούλου Ελένη, Επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Αγγλικής
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Συμποσίου
Πληροφορίες συνεδρίου/ημερίδας
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 
Παρασκευή, 24 Απρίλιος, 2015 (All day) εώς Κυριακή, 26 Απρίλιος, 2015 (All day)
Χώρος: 
Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΑΠΘ [κοκκινο κτίριο]

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

22/4: Ημέρα της Γης


Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1970, στις 22 Απριλίου, με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη. Αμερικανικής εμπνεύσεως, καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Με τα χρόνια, η Μέρα της Γης ξεφεύγει από το αμερικάνικο πλαίσιο, όπου αποδεικνύεται αρκετά δημοφιλής, και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/16#ixzz3XyoWKnA0

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

19 Απριλίου 1906 - Ο Πέτρος Κιουρί


Περπατούσε στο δρόμο βυθισμένος στις σκέψεις του. Νύχτα και γυρνούσε στο σπίτι, έπειτα από μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία με τους συνεργάτες του. Πλησίαζε η ώρα που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το όνειρό του: Ένα τέλειο εργαστήριο φυσικής και χημείας. Ο Πέτρος Κιουρί είχε γεννηθεί στις 15 Μαΐου 1859 και ήταν πια 47 χρόνων. Στα 1903, είχε τιμηθεί με το βραβείο νόμπελ και με τα χρήματα αυτά έστηνε το εργαστήριο. Ως τότε, αυτός κι η γυναίκα του Μαρία, δούλευαν στο Παρίσι, σε ένα άθλιο υπόστεγο που το είχαν διαμορφώσει σε εργαστήριο. Νύχτες ξαγρυπνούσαν, παρακολουθώντας την εξέλιξη των πειραμάτων τους. Είχε ανακαλύψει τη συμμετρία στα φυσικά φαινόμενα και τα στοιχεία πολώνιο και ράδιο. Και είχε δικαιωθεί. Κατέβηκε ευτυχισμένος το πεζοδρόμιο, να περάσει απέναντι. Η σκέψη του πετούσε στα πειράματά του. Δεν είδε την άμαξα που ερχόταν με φόρα.

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Ὁ μακαριστὸς π. Ἐπιφάνιος Θεοδωρόπουλος καταρρίπτει τὰ ἐπιχειρήματα τῶν ἐχθρῶν τῆς Ἀναστάσεως

Ἕνα πρωινὸ συζητᾶ ὁ γέροντας μὲ δύο-τρεῖς ἐπισκέπτες στὸ σπίτι του. Ὁ ἕνας εἶναι ἰδεολόγος κομμουνιστής. (…) – Ὅλο τὸ οἰκοδόμημα τοῦ Χριστιανισμοῦ στηρίζεται στὸ γεγονὸς τῆς Ἀναστάσεως. Αὐτὸ δὲν τὸ λέω ἐγώ. Τὸ λέει ὁ Ἀπόστολος Παῦλος: «Εἰ Χριστὸς οὐκ ἐγήγερται, ματαία ἡ πίστις ὑμῶν» (Α´ Κορ. ιε´ 17). Ἂν ὁ Χριστὸς δὲν ἀνέστη, τότε ὅλα καταρρέουν. Ὁ Χριστὸς ὅμως ἀνέστη, πράγμα τὸ ὁποῖο σημαίνει ὅτι εἶναι Κύριος τῆς ζωῆς καὶ τοῦ θανάτου, ἄρα Θεός. 
– Ἐσεῖς τὰ εἴδατε ὅλα αὐτά; Πῶς τὰ πιστεύετε;
– Ὄχι, ἐγὼ δὲν τὰ εἶδα. Τὰ εἶδαν ὅμως ἄλλοι, οἱ Ἀπόστολοι. Αὐτοὶ ἐν συνεχείᾳ τὰ γνωστοποίησαν καὶ μάλιστα προσυπέγραψαν τὴν μαρτυρία τους μὲ τὸ αἷμα τους. Κι ὅπως ὅλοι δέχονται, ἡ μαρτυρία τῆς ζωῆς εἶναι ἡ ὑψίστη μαρτυρία. Μὲ βάση ἕναν πολὺ ὡραῖο συλλογισμὸ τοῦ Πασκὰλ λέμε ὅτι μὲ τοὺς Ἀποστόλους συνέβη ἕνα ἀπὸ τὰ τρία: Ἢ ἀπατήθηκαν ἢ μᾶς ἐξαπάτησαν ἢ μᾶς εἶπαν τὴν ἀλήθεια.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ημερίδα Προγράμματος ΔΒΜ "Κωστής Παλαμάς" 16.04.2015

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ

Πρόγραμμα Δία Βίου Εκπαίδευσης

Πρόγραμμα Ημερίδας 16.04.2015
Δημοσιογραφία και Κοινωνία των πολιτών συνυφασμένες με τον Πολιτισμό και το Πολιτιστικό Προϊόν

11:00 – 11:15
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ

11:15 – 11:30
Χαιρετισμοί

11:30 – 12:00
Εισήγηση: Κοινωνία των πολιτών
Mr. Nico Drok, School of Media, Windesheim University of Applied Sciences, Ολλανδία. Καθηγητής στο αντικείμενο Media and Civil Society καθώς και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαίδευσης Δημοσιογράφων.

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

κατεβάστε δωρεάν 29 λεξικά με ένα κλικ...


Οι  συνεργάτες του 24grammata.com, με την καθοδήγηση του Σωτ. Αθηναίου, εργάστηκαν μήνες για να σας παρουσιάσουν μια μοναδική συλλογή λεξικών της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Το κατέβασμα δεν προαπαιτεί καμία εγγραφή, εντελώς δωρεάν με ένα απλό κλικ (Γ. Δαμιανός)


Νέα ελληνική
Ετυμολογικό λεξικό της ελληνικής γλώσσας εδώ
Λεξικό: συνώνυμα και συγγενικά (1931) εδώ
Λεξικό της ελληνικής ως ξένης γλώσσας εδώ

Αρχαία ελληνική
Λεξικό Αρχαίων Ελληνικών εδώ
Κατάλογος ανωμάλων ρημάτων και ονομάτων της Αττικής Διαλέκτου (Λεξικό, 1902) εδώ
Λεξικό Ρημάτων Αρχαίας Ελληνικής εδώ

Κατεβάστε 16 e- bookς για τα μεγάλα Μουσεία της Ελλάδας


Η αναλυτική παρουσίαση με εικόνες και εκθέματα του Μουσείου της Ακρόπολης, της Αρχαίας Ολυμπίας, των Δελφών, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου  και άλλων μουσείων της Ελλάδας περιέχονται  στα 16 e- bookς  που μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας

Από το 1997, ο Όμιλος Λάτση και η Eurobank EFG υπό την αιγίδα και το συντονισμό του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση εκδίδουν κάθε χρόνο έναν τόμο αφιερωμένο σε ένα αρχαιολογικό μουσείο, με σκοπό τη δημιουργία μιας σειράς λευκωμάτων που, με την επιστημονική εγκυρότητα και την αισθητική τους προσέγγιση, συμβάλλουν στη βαθύτερη γνώση και κατανόηση των επιμέρους σελίδων της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού. Όλες οι εκδόσεις δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα, δεν διατίθενται στο εμπόριο και διανέμονται δωρεάν σε επιλεγμένους αποδέκτες, μεταξύ των οποίων πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικές υπηρεσίες, αρχαιολογικές σχολές, ιδρύματα και άλλοι φορείς πολιτισμού και έρευνας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κατεβάστε τα e-books κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους
(βλεπε πηγή: http://fresheducation.gr/?p=3918)

Γκίντερ Γκρας: Εγώ έγραψα το ποίημα για την Ελλάδα

"Η Ντροπή της Ευρώπης"

"Στο χάος κοντά, γιατί δεν συμμορφώθηκε στις αγορές· κι Εσύ μακριά από τη Χώρα, που Σου χάρισε το λίκνο.
Όσα εσύ με την ψυχή ζήτησες και νόμισες πως βρήκες, τώρα θα καταλυθούν, και θα εκτιμηθούν σαν σκουριασμένα παλιοσίδερα.
Σαν οφειλέτης διαπομπευμένος και γυμνός, υποφέρει μια Χώρα· κι Εσύ, αντί για το ευχαριστώ που της οφείλεις, προσφέρεις λόγια κενά.
Καταδικασμένη σε φτώχεια η Χώρα αυτή, που ο πλούτος της κοσμεί Μουσεία: η λεία που Εσύ φυλάττεις.
Αυτοί που με τη δύναμη των όπλων είχαν επιτεθεί στη Χώρα την ευλογημένη με νησιά, στον στρατιωτικό τους σάκο κουβαλούσαν τον Χέλντερλιν.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Εντυπωσιακή ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών!


Η καλλιτέχνις από την Τσεχία Veronika Richterová βρήκε έναν δικό της τρόπο για να περάσει ένα ηχηρό μήνυμα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τον περιορισμό των σκουπιδιών, ειδικά των πλαστικών μπουκαλιών που πετιούνται παντού. Η νεαρή κοπέλα μαζεύει τα μπουκάλια και δημιουργεί εξαιρετικά λουλούδια, φυτά σε γλαστράκια, συνθέσεις με άνθη και άλλα δίνοντάς τους νέα ζωή! Χρησιμοποιώντας όπως λέει ψαλίδι και φωτιά αναπλάθει το πλαστικό και του δίνει άλλη μορφή, περισσότερο οικολογική. «Αντί να καταλήγουν τα πλαστικά μπουκάλια στα σκουπίδια και στους ωκεανούς μπορούμε να δημιουργήσουμε όμορφα πράγματα με αυτά και να περιορίσουμε τα απορρίμματα», λέει η ίδια.

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Προσευχαὶ τῶν Ὁσίων Πατέρων τῆς Ὄπτινα

Εἰς τὴν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον ἐκ τοῦ ἀτομικοῦ κανόνος τῶν μοναχῶν τῆς Ὄπτινα
Ὑπεραγία Θεοτόκε, διὰ τῶν ἁγίων καὶ παντοδυνάμων πρεσβειῶν σου, ἀποδίωξον ἀπ᾿ ἐμοῦ τοῦ ταπεινοῦ καὶ ἀχρείου ἱκέτου σου τὴν ἀπελπισίαν, ἀκηδίαν, ἀπροσεξίαν καὶ κάθε πονηρόν, ἀκάθαρτον καὶ βλάσφημον λογισμόν, προερχόμενον ἐκ τῆς ἀθλίας μου καρδίας καὶ τοῦ ἐσκοτισμένου μου νοός. Σβέσον τὰς ὁρμὰς τῶν παθῶν ἐμοῦ τοῦ ταπεινοῦ καὶ ἐλεεινοῦ, ἐλευθέρωσόν με ἐκ τῆς σκληροκαρδίας μου καὶ ῥῦσαί με ἀπὸ κάθε πονηρὰν πρᾶξιν. Ὅτι εὐλογημένη εἶ ἐν πάσαις ταῖς γενεαῖς καὶ δεδοξασμένον τὸ πανάγιον ὄνομά σου εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν.

Π. ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΗΣ, ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ

Το Πάσχα αρχικά ήταν μια παμπάλαια ετήσια ποιμενική οικογενειακή γιορτή πού γιορτάζονταν από τις νομαδικές φυλές της Παλαιστίνης και της Μ. Ανατολής γενικοτερα κατά τη νύκτα της πρώτης πανσελήνου μετά την εαρινή ισημερία, δηλ. την 14η του μήνα Abib ή των στάχυων (που αργότερα ονομάσθηκε Νισάν)πολύ προ του Μωϋσέως και της εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο. Η 14η του ήταν ημέρα σφαγής και θυσίας του αμνού ή του χιμάρου (δηλ. ερίφου και σήμερα κατσικιού). Κατά την ημέρα αυτή πρόσφεραν ως θυσία ένα νεαρό χρονιάρικο ζώο από το κοπάδι. Αυτό έπρεπε να είναι αρσενικό και αρτιμελές και δεν έπρεπε να σπάσει κανένα κόκκαλό του. Με το αίμα του ράντιζαν τους παραστάτες και το ανώφλι της πόρτας του σπιτιού, ως αποτρεπτικό κακού και ως ένδειξη προστασίας. Τέλος το κρέας του σφαγίου έπρεπε να φαγωθεί ολόκληρο, χωρίς να βράσει, ψητό, από όλα τα μέλη της οικογένειας κατά τη διάρκεια της νύκτας. Το θρησκευτικό αυτό δείπνο συνδέθηκε αργότερα από τους Εβραίους με τη δέκατη πληγή του φαραώ (οπότε πέρασε ο Γιαχχβέ από τα σπίτια όλων των Εβραίων χωρίς να τα πειράξει ενώ έπληξε με θάνατο τα σπίτια των Αιγυπτίων και την εξόντωση όλων των πρωτότοκων αυτών) και την έξοδο-απελευθέρωση των Εβραίων από την Αίγυπτο. Ετσι το Πάσχα για τους Εβραίους ταυτίσθηκε με την απελευθέρωση τους και στα κατοπινά χρόνια (μέχρι και σήμερα) γίνεται σε ανάμνηση εκείνου του γεγονότος. Η λέξη Πάσχα ή Φάσκα είναι πολυσήμαντη. Για άλλους είναι εβραϊκή και σημαίνει διάσωση, απελευθέρωση (από τη δουλεία) και διάβαση (από την Ερυθρά θάλασσα) ενώ για άλλους είναι ασσυριακή ή αιγυπτιακή. Για την Παλ. Διαθήκη προέρχεται μάλλον από το ρήμα pasah και σημαίνει είτε χωλαίνω είτε χορεύω (θρησκευτικό-τελετουργικό χορό) γύρω από τη θυσία και συνεκδοχικά σημαίνει ξεφεύγω, περνώ, απαλλάσσω. Γενικά για τους Εβραίους το Πάσχα είναι ημέρα πένθους. Αργότερα η γιορτή αυτή των Εβραίων συνδέθηκε με μια άλλη αγροτική θρησκευτική γιορτή τους.

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

A Taste of Austria...


Οι δημιουργοί αυτού του βίντεο πέρασαν πάνω από 2 χρόνια φωτογραφίζοντας τα υπέροχα φυσικά και αστικά τοπία της Αυστρίας μέχρι να συμπληρώσουν τον αριθμό των εικόνων που ήθελαν προκειμένου να προχωρήσουν στη σύνθεση του βίντεο. Ο Thomas Pöcksteiner και ο Peter Jablonowski πέρασαν πολύ από το χρόνο τους τόσο στην προετοιμασία όσο και στη δημιουργία του τελικού αποτελέσματος, το οποίο βέβαια τους δικαιώνει απόλυτα…

«Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ»

Η Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας εξέδωσε και κυκλοφόρησε το πόνημα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου αυτής κ. Ιωήλ με τίτλο «Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ».
Πρόκειται για σειρά πρωτοτύπων κηρυγμάτων και ομιλιών, οι οποίες αντλούν τα θέματά τους από τον ετήσιο κύκλο των Δεσποτικών εορτών της Εκκλησίας. Τα περιεχόμενα του βιβλίου διαιρούνται σε τέσσερις επί μέρους ενότητες: Α΄. Ακίνητες Εορτές, Β΄. Τριώδιο και Μεγάλη Εβδομάδα, Γ΄. Πεντηκοστάριο και Δ΄. Εσπερινές Ομιλίες (μεγαλύτερα σε έκταση κείμενα από όλο τον ενιαύσιο κύκλο των Δεσποτικών εορτών). Τα έσοδα από την διάθεση του βιβλίου θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τις ιεραποστολικές ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως.

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Στο στόχαστρο της ΕΕ οι Apple, Facebook, Google και Amazon

Πόλεμο στους Αμερικανούς γίγαντες της τεχνολογίας φαίνεται να κήρυξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, που βλέπει την αγορά της να κατακλύζεται από τα προϊόντα τους. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην Ευρώπη η ραγδαία εξάπλωση των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, με αποτέλεσμα να εντείνει τους ελέγχους των εταιριών και των προγραμμάτων τους. Έτσι, οι γίγαντες της τεχνολογίας, της επικοινωνίας και του διαδικτύου αισθάνονται τον κλοιό να σφίγγει γύρω τους. Τι οδήγησε όμως την Ε.Ε να εντείνει τους ελέγχους; 
Apple Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια έρευνα σχετικά με την διαδικτυακή υπηρεσία μουσικής της εταιρίας για να διαπιστωθεί αν προχωρούσε σε κρυφές συμφωνίες με τις δισκογραφικές εταιρίες προκειμένου να εκτοπίσει στο περιθώριο τις ανταγωνιστικές εταιρίες. Από τη πλευρά της η Apple δεν έκανε κανένα σχόλιο για το θέμα. Την ίδια στιγμή η εταιρία έχει κατηγορηθεί για παράνομη μείωση των φόρων της, σύμφωνα με την Ιρλανδία, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της στην Ευρώπη.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

2η Ιστορική Ποδηλατοβόλτα: Θρησκευτικά μνημεία, Κυριακή 5 Απριλίου

Ο Μ.Γ.Σ. Εθνικός, Ποδηλάτες Αλεξανδρούπολης και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης σας προσκαλούν στην 2η Ιστορική Ποδηλατοβόλτα Αλεξανδρούπολης με θέμα τα Θρησκευτικά μνημεία. 
Κυριακή 5 Απριλίου 2015, 11:30 π.μ.
Αφετηρία: Στροφή Πάρκου Εγνατία / Προσκόπων
Μια περιπλάνηση στο παρελθόν της πόλης μέσα από τα θρησκευτικά της μνημεία.
Ιστορική αφήγηση από τον Γιάννη Κουκμά, Κοινωνικό Ανθρωπολόγο.
Σεβόμαστε τον ΚΟΚ και τηρούμε τους κανόνες καλής συμπεριφοράς στον δρόμο και μεταξύ μας.
Κάθε ποδηλάτης έχει την ελευθερία και την ευθύνη του εαυτού του. Σε κάθε συνάντηση μπορούν να πάρουν μέρος ενήλικες και οι ανήλικοι απαραίτητα με συνοδό. Κινούμαστε πάντα στη μία λωρίδα κυκλοφορίας χωρίς να εμποδίζουμε την κυκλοφορία εκτός αν δεν υπάρχει άλλη λωρίδα. Προσπαθούμε να είμαστε στοιχισμένοι σε δυάδες ή τριάδες και με μικρές αποστάσεις,στα φανάρια είμαστε όλοι μαζεμένοι και δεν κάνουμε προσπεράσεις ή ελιγμούς ανάμεσα στα αυτοκίνητα.


Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου...


Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε η ΙΒΒΥ, Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στηρίζει από το 1996 την πρωτοβουλία αυτή και σε συνεργασία με τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, το ελληνικό τμήμα της IBBY, τυπώνει στα ελληνικά την αφίσα και το φυλλάδιο με το μήνυμα και τα αποστέλλει σε ένα ευρύ δίκτυο σχολείων και σχολικών βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα, προτρέποντας έτσι και άλλους φορείς να οργανώσουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.