Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Εαρινή σύναξη 320 μαθητών στην Πόλη


Το μεγάλο ταξίδι της ζωής του Γεωργίου Βιζυηνού από τη Βιζύη στην Πόλη, στην Κύπρο, στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, μέχρι τον θάνατό του στην Αθήνα, «ακολούθησαν» φέτος δεκάδες μαθητές και οι καθηγητές τους, οι οποίοι συμμετείχαν στο 4ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο τείνει να πάρει χαρακτήρα... εαρινής σύναξης μαθητών στην Πόλη. Φέτος, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Συνολικά 320 μαθητές και εκπαιδευτικοί από δεκαέξι σχολεία από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Πόλη συναντήθηκαν με επιστήμονες, λογοτέχνες, ηθοποιούς. Ειδικότερα, το τριήμερο συνέδριο διοργανώθηκε, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης. Η μεγάλη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων (μεταξύ των οποίων το Ζάππειο Λύκειο, η Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Κολλέγιο Αθηνών και Ψυχικού, η Σχολή Μωραΐτη, το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το 4ο Γενικό Λύκειο Αλίμου, το Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο Ξάνθης) καταδεικνύει ότι τα μαθητικά συνέδρια στην Πόλη, χρόνο με τον χρόνο, αποκτούν ξεχωριστή αίγλη ως ένα μοναδικό γεγονός για τα γράμματα και τις τέχνες.

Άλφρεντ Νόμπελ: Η χειρόγραφη διαθήκη του εκτίθεται για πρώτη φορά


Για πρώτη φορά εκτίθεται στην Στοκχόλμη η χειρόγραφη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ, ένα από τα σημαντικότερα έγγραφα της ιστορίας της Σουηδίας,  χάρη στο οποίο γεννήθηκαν τα βραβεία Νόμπελ. Έως τώρα, ελάχιστοι ήταν αυτοί που είχαν δει το πρωτότυπο έγγραφο του 1895, το οποίο βρισκόταν σε χρηματοκιβώτιο του Ιδρύματος Νόμπελ. Η χειρόγραφη διαθήκη εκτίθεται πλέον για το κοινό στο Μουσείο Νόμπελ, στο πλαίσιο μιας έκθεσης για την κληρονομιά του. «Η διαθήκη είναι το κορυφαίο έκθεμα στην έκθεση. Ένα έγγραφο απλό, στο οποίο όμως βασίζεται η δουλειά μας με τα βραβεία, ακόμη και σήμερα» ανέφερε η υπεύθυνη της έκθεσης Κάριν Τζόνσον. «Τα βραβεία Νόμπελ είναι ένα από τα σημαντικότερα εμβλήματα της Σουηδίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του σουηδικού Ινστιτούτου, Σέρτζιο Γκιμαράες.

Ανακοίνωση για εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ Β Επιπέδου

Το Υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωση του κάνει γνωστό στους εκπαιδευτικούς που έχουν συμμετάσχει στα προγράμματα επιμόρφωσης Β’ επιπέδου Τ.Π.Ε. και επιθυμούν να πιστοποιηθούν, ότι σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό, οι εξετάσεις πιστοποίησης προβλέπεται να διεξαχθούν στο διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2015 (Σαββατοκύριακα), σε Κέντρα Πιστοποίησης (ΚΕΠΙΣ) σε όλη τη χώρα. Οι δοκιμασίες πιστοποίησης Β’ επιπέδου Τ.Π.Ε. θα βασιστούν στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και στις προηγούμενες περιόδους πιστοποίησης, δηλαδή on line εξέταση, η οποία περιλαμβάνει αυτοματοποιημένο (τεστ ερωτήσεων) και μη αυτοματοποιημένο μέρος (ανάπτυξη πλήρους θέματος σχετικού με την εκπόνηση ενός σχεδίου μαθήματος και τον χειρισμό αυτού του σχεδίου στην τάξη). Στην «Πύλη Ενημέρωσης» της Πράξης  διατίθενται δείγματα θεμάτων.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Διονύσιος Σολωμός: "Ύμνος εις την Ελευθερίαν"


Διονύσιος Σολωμὸς

Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν

1.- Σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν κόψη
τοῦ σπαθιοῦ τὴν τρομερή,
σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν ὄψη
ποῦ μὲ βία μετράει τὴ γῆ.

2.- Ἀπ’ τὰ κόκαλα βγαλμένη
τῶν Ἑλλήνων τὰ ἱερά,
καὶ σὰν πρῶτα ἀνδρειωμένη,
χαῖρε, ὢ χαῖρε, Ἐλευθεριὰ !

9ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής ΦΕΞ...


Τι είναι ο Μεγάλος Κανόνας, πότε ψάλλεται και γιατί ονομάστηκε έτσι;


Η Πέμπτη εβδομάδα των Νηστειών είναι το λειτουργικό αποκορύφωμα της Τεσσαρακοστής. Οι ακολουθίες είναι μακρότερες και εκλεκτότερες. Στη συνήθη ακολουθία των λοιπών εβδομάδων θα προστεθούν δυο νέες μεγάλες ακολουθίες· Την Πέμπτη ο Μεγάλος Κανόνας και το Σάββατο ο Ακάθιστος Ύμνος. Κανονικά το αποκορύφωμα αυτό θα έπρεπε να αναζητηθεί στην επόμενη, στην Έκτη εβδομάδα των Νηστειών, που είναι και η τελευταία της περιόδου αυτής. Αλλά όλα στη λατρεία μας έχουν τακτοποιηθεί από τους πατέρες με πολλή μελέτη και περίσκεψη. Με «διάκριση» κατά την εκκλησιαστική έκφραση. Μετά από την τελευταία εβδομάδα ακολουθεί η Μ. Εβδομάδα, με πυκνές και μακρές ακολουθίες, ανάλογες προς τα μεγάλα εορτολογικά θέματα. Μεταξύ αυτής και του αποκορυφώματος της Τεσσαρακοστής έπρεπε να μεσολαβήσει μια περίοδος σχετικής αναπαύσεως, μια μικρή ανάπαυλα. Το τόσο λοιπόν ανθρώπινα αναγκαίο μεσοδιάστημα είναι η τελευταία εβδομάδα και την έξαρση του τέλους βαστάζει η προτελευταία.

Πότε ψάλλεται ο Μ. Κανόνας;
Ο Μ. Κανόνας ψάλλεται τμηματικά στα απόδειπνα των τεσσάρων πρώτων ημερών της Α΄ Εβδομάδας των Νηστειών και ολόκληρος στην ακολουθία του Όρθρου της Πέμπτης της Ε΄ εβδομάδας. Στις ενορίες συνήθως ψάλλεται ανεξάρτητα από τον όρθρο, σαν μικρή αγρυπνία, το βράδυ της Τετάρτης μαζί με την ακολουθία του αποδείπνου.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Εκπαιδευτική επανάσταση στη Φινλανδία

Χώρα-πρότυπο στον χώρο της Εκπαίδευσης παγκοσμίως, με μαθητές «σαΐνια» που παραδοσιακά διαπρέπουν στους διεθνείς διαγωνισμούς, η Φινλανδία προετοιμάζει το έδαφος για μια... πραγματικά ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που θα αλλάξει συθέμελα το πρόγραμμα, τον τρόπο αλλά και την ίδια την ουσία της διδασκαλίας στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα παραδοσιακά μαθήματα-γνωστικά αντικείμενα (όπως είναι για παράδειγμα τα Μαθηματικά, η Ιστορία, η Γεωγραφία, οι ξένες γλώσσες κλπ.) παραμερίζονται, και στη θέση τους μπαίνει η διδασκαλία διαθεματικών (cross-subject) «φαινομένων» που απαιτούν συνδυαστικές γνώσεις και συνδέονται πιο άμεσα με την καθημερινότητα των παιδιών. Για παράδειγμα, οι λίγο πιο μεγάλοι σε ηλικία μαθητές θα μπορούν να διδάσκονται το «φαινόμενο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο ενός μαθήματος που θα περιλαμβάνει γνώσεις ευρωπαϊκής Ιστορίας, γνώσεις Γεωγραφίας, γνώσεις ξένων γλωσσών αλλά και οικονομικών (για τους πιο προχωρημένους).

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Η Μονή της "Αποκάλυψης" «χαρτογραφήθηκε» από το Google...

Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοπορία, αφού η Μονή της "Αποκάλυψης" είναι το πρώτο μοναστήρι από ολόκληρο τον κόσμο, που «χαρτογραφήθηκε» ψηφιακά από τους τεχνικούς της Google, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η περιήγηση του οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου, οπουδήποτε στον κόσμο, με λεπτομέρεια «καρφίτσας». Τρομακτική λεπτομέρεια, απίστευτη ευκρίνεια και πανέμορφες εικόνες είναι το τρίπτυχο της μοναδικής ενέργειας, του παγκόσμιου κολοσσού του διαδικτύου, της γνωστής σε όλους Google, που μέσω του Street View και του Google Art Project, κατάφερε να «χωρέσει» στους υπολογιστές μας ολόκληρη τη Μονή της Πάτμου και τα σπάνια κειμήλιά της. Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως οι επισκέπτες του Google Art Project μπορούν να δουν και σημεία, που δεν είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες όπως για παράδειγμα η βιβλιοθήκη της Μονής, μια από τις σημαντικότερες σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Η Αρμενία αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων...

Έρση Βατού – Αποστολή στο Ερεβάν
Αποκλειστικό

Έρχεται σήμερα προς συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Αρμενίας διακομματικό νομοσχέδιο το οποίο αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ελλήνων και των Ασσυρίων από την οθωμανική Τουρκία. Μιλώντας αποκλειστικά στο pontos-news.gr, ο αντιπρόεδρος Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ που έλκει την καταγωγή του από τον Πόντο, ο άνθρωπος που προώθησε το σχέδιο νόμου, μας αποκάλυψε ότι η πολυαναμενόμενη κατάθεσή του «κλείδωσε» για τη Δευτέρα 23 Μαρτίου και η έγκρισή του διά ψηφοφορίας θα γίνει την επομένη. Κρατώντας στα χέρια του το νομοσχέδιο, μας παραχώρησε συνέντευξη στο γραφείο του, στη Βουλή της Αρμενίας, την Παρασκευή.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Eτυμολογία της ελληνικής γλώσσας...

Tο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη) του Α.Π.Θ. διοργανώνει το «1ο Διεθνές Συνέδριο για την Ετυμολογία της Ελληνικής Γλώσσας (Αρχαίας, Μεσαιωνικής και Νέας)» στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2015.
Στόχος του συνεδρίου είναι να εξετάσει ζητήματα που αναφέρονται στην ετυμολογία της ελληνικής γλώσσας όλων των περιόδων της και των μορφών της, διαλεκτικών και μη. Στις θεματικές περιοχές του συνεδρίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
(α) θεωρητικά ζητήματα για την ετυμολογία της ελληνικής,
(β) συγκεκριμένες ετυμολογικές προτάσεις για λέξεις της αρχαίας, μεσαιωνικής και νέας ελληνικής,
(γ) ετυμολογία και διαλεκτολογία,
(δ) ετυμολογία και γλωσσικές επαφές,
(ε) ετυμολογία και φιλολογία (αποκατάσταση κειμένων, προεπιστημονική ετυμολογία), και
(στ) ετυμολογία και εκπαίδευση.

Ευαγ. Παπανούτσος: “O δάσκαλος συνθλίβει το χρόνο μέσα του και παραμένει παιδί”...

Ο αείμνηστος Δάσκαλος Ευάγγελος Παπανούτσος  είχε δώσει στο βιβλίο του “Δρόμοι ζωής “την ουσία του δασκάλου..“Δάσκαλος δεν είναι αυτός που μαθαίνει στα παιδιά μας τα σχολικά γράμματα,μουσική ,καλούς τρόπους..Αυτά τα μαθήματα είναι εξωτερικά,,Μένουν στην επιφάνεια σαν τα ρούχα που φορούμε.Δεν εισχωρούν παράμεσα στην ψυχή μας,δεν μας πλάθουν,δεν διαμορφώνουν αυτό που λέμε προσωπικότητα: Πνεύμα, ήθος, χαρακτήρα. Εκτός αν εκείνοι που τα προσφέρουν δεν περιορίζονται στην απλή μετάδοση γνώσεων αλλά τα χρησιμοποιούν ως μέσα να για να πετύχουν το στόχο της διαμόρφωσης της προσωπικότητας. ”Δάσκαλος για τον Παπανούτσο είναι :”..αυτός που παραμένοντας ενήλικος μπορεί να γίνεται παιδί  και κάθε χρόνο με τα νέα παιδιά που έρχονται στα χέρια του να γίνεται παιδί. Τούτο μπορούμε να το διατυπώσουμε και αλλιώς.

ΠΩΣ Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΕΝΟΣ ΤΖΑΜΙΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΕ… ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Το εκπληκτικό γεγονός της ανακαίνιση που είχε αποφασιστεί για ένα μουσουλμανικό τζαμί και στην πορεία της ανέδειξε μια ιστορική ελληνορθόδοξη εκκλησία, προκάλεσε μεγάλο θρησκευτικό σκάνδαλο στον τουρκικό τύπο. Η καταπληκτική αυτή περίπτωση διαδραματίστηκε στην πόλη Αλάτσατα κοντά στην Σμύρνη, που πριν από την μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν μια ανθούσα ελληνική πόλη. Όταν μετά από την απόφαση των τοπικών αρχών άρχισαν οι εργασίες της ανακαίνισης του μουσουλμανικού τεμένους, σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, (εφημερίδα Zaman), ξέσπασε ένα μεγάλο «σκάνδαλο» όπως χαρακτηρίστηκε, της ανακαίνιση του τζαμιού της πόλη Αλάτσατα κοντά στην Σμύρνη. Το τζαμί αυτό όταν ζούσαν εκεί οι Έλληνες ήταν εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Κωνσταντίνο.

22/3: Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό. Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές. 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές. 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής. 400.000.000 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

21/3: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές. Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

"Φτάνει πια τόση υποκρισία"

Του Σεβ. Μητροπολίτου Σιατίστης κ. Παύλου
Πρίν ἀπό σαράντα περίπου χρόνια παρουσιάστηκε τό πρῶτο κροῦσμα ναρκωτικῶν μέσα σέ σχολεῖο. Καί τότε ἄρχισαν οἱ γεμᾶτες ὑποκρισία συσκέψεις καί οἱ τηλεοπτικές καί ραδιοφωνικές συζητήσεις, οἱ στρογγυλές καί οἱ τετράγωνες τράπεζες, γιά νά συζητήσουν καί νά μελετήσουν τό γεγονός. ημοσιογράφοι, εἰδικοί καί ἀνειδίκευτοι νά συζητοῦν καί νά προσπαθοῦν τάχα νά διερευνήσουν τό «φρικτό» γεγονός. Ἔνιωσα τότε μιά ἀηδία καί μιά ἀγανάκτηση μαζί γιά ὅλους πού, ἐνῶ ἦταν οἱ κύριοι ὑπαίτιοι τοῦ γεγονότος παρίσταναν τούς ἀθώους καί ἐνῶ ἦταν οἱ περισσότεροι «προαγωγοί», τώρα ἐπιχειροῦσαν νά κάνουν τούς θεραπευτές. Ἔγραψα λοιπόν καί ἐγώ τότε σέ τοπική ἐφημερίδα ἕνα κείμενο μέ μιά σκληρή εἰρωνία. «Ὥστε ἀνησυχήσατε! Μιλᾶτε σοβαρά! Μά τί ἄλλο κάνετε ὅλοι ἐσεῖς, ὁ καθένας ἀπό τήν πλευρά του, ἐδῶ καί μιά δεκαετία ἀπό τό νά γκρεμίζετε ὅλα τά ἀναχώματα πού θά μποροῦσαν νά ἐμποδίσουν τήν εἰσβολή τῶν ναρκωτικῶν στά σχολεῖα;

Η ομιλία δεύτερης ξένης γλώσσας αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Το να μιλάει κανείς μία ή περισσότερες γλώσσες, πέρα από την μητρική του, διευρύνει τους ορίζοντές του, επηρεάζοντας σημαντικά τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο, καθώς κάθε γλώσσα δίνει διαφορετική έμφαση στις πράξεις και στις συνέπειες τους. Έτσι, για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που, εκτός από ελληνικά, μιλάει και γερμανικά, είναι σε θέση να κατανοήσει καλύτερα την οπτική γωνία και των δύο χωρών. Αυτό είναι το συμπέρασμα -για πρώτη φορά διεθνώς- μιας νέας επιστημονικής μελέτης που διεξήχθη στη Βρετανία, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής ψυχογλωσσολόγο καθηγητή Πάνο Αθανασόπουλο του Πανεπιστημίου Λάνκαστερ και η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ψυχολογίας "Psychological Science", σύμφωνα με το "Science". Η έρευνα δείχνει ότι οι δίγλωσσοι έχουν πιο ευέλικτη σκέψη και αξιοποιούν καλύτερα τα θετικά στοιχεία από κάθε κουλτούρα.

20/3: Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας

Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) έχει ορίσει την 20η Μαρτίου ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας (World Oral Health Day). Το μήνυμα του εορτασμού για το 2014 είναι «Υγιή δόντια για υγιεινή ζωή». Έρευνες αποδεικνύουν το σημαντικό ρόλο της στοματικής υγείας στη γενικότερη υγεία, όπως επίσης και στην περιστολή των δαπανών και της σπατάλης που ωφελείται η πολιτεία από την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης. Στον εορτασμό συμμετέχει και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η οποία σε ανακοίνωσή της (5/3/2014) επισημαίνει τα αποκαρδιωτικά στοιχεία για την Ελλάδα όσον αφορά στην τερηδόνα στα παιδιά. «Ενώ στόχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας το 2010 ήταν το ποσοστό των παιδιών χωρίς τερηδόνα να φτάνει το 90%, στην πατρίδα μας τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται στο 64% για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, το 37% για τα παιδιά 12 ετών και μόλις το 29% για τα παιδιά 15 ετών!».

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της "Σύναξης", αφιερωμένο στην εξαγγελία Πανορθόδοξης Συνόδου για το 2016. Παραθέτω το Προλογικό του: Εκτός… ποιού απροόπτου; από τις 6 ως τις 9 Μαρτίου του 2014 πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι η Σύναξη των προκαθημένων των Ορθοδόξων εκκλησιών. Στο τέλος των εργασιών της εκδόθηκε Μήνυμα [1], στο οποίο, πλην άλλων, αναφέρονται τα εξής: "Ἐπιβεβαιοῦμεν τήν ἀφοσίωσιν ἡμῶν εἰς τήν ἔννοιαν τῆς συνοδικότητος, ἥτις τυγχάνει ὑψίστης σημασίας διά τήν ἑνότητα τῆς Ἐκκλησίας […].Ἡ καρδία ἡμῶν στρέφεται πρός τήν ἀπό μακροῦ ἀναμενομένην Ἁγίαν καί Μεγάλην Σύνοδον τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, διά νά μαρτυρήσωμεν τήν ἑνότητα αὐτῆς, ὡς καί τήν εὐθύνην καί τήν στοργήν της πρός τόν σύγχρονον κόσμον. Ἡ Σύναξις συνεφώνησεν ὅτι ἡ προπαρασκευαστική τῆς Συνόδου ἐργασία πρέπει νά ἐντατικοποιηθῇ. Εἰδική Διορθόδοξος Ἐπιτροπή θά ἀρχίσῃ τό ἔργον αὐτῆς ἀπό τοῦ Σεπτεμβρίου 2014 καί θά ὁλοκληρώσῃ αὐτό μέχρι τοῦ Ἁγίου Πάσχα τοῦ ἔτους 2015. Θά ἀκολουθήσῃ Προσυνοδική Πανορθόδοξος Διάσκεψις κατά τό πρῶτον ἥμισυ τοῦ ἔτους 2015. Ἅπασαι αἱ ἀπόφασεις, τόσον κατά τάς ἐργασίας τῆς Συνόδου, ὅσον καί κατά τά προπαρασκευαστικά στάδια αὐτῆς, θά λαμβάνωνται καθ᾿ ὁμοφωνίαν. Ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας θά συγκληθῇ ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου ἐν Κωνσταντινουπόλει ἐν ἔτει 2016, ἐκτός ἀπροόπτου". "Εκτός απροόπτου" σημαίνει, προφανώς, ότι η Μεγάλη Ορθόδοξη Σύνοδος θα λάβει χώρα, εφ’ όσον τα πράγματα πορευτούν σύμφωνα με τα ενεστώτα δεδομένα και δεν ανατραπούν από κάτι απρόβλεπτο, από κάτι το οποίο δεν διακρίνεται αυτή τη στιγμή. Σοφή η φράση, και σωστή η επιφύλαξη, αλλά στην πραγματικότητα αφορά όλους τους ανθρώπινους σχεδιασμούς, και θα ‘πρεπε να τους συνοδεύει όλους: από τους πιο απλούστερους μέχρι τους συνθετότερους. Αλλά αν έρθουμε στο προκείμενο, δηλαδή στον σχεδιασμό της Μεγάλης Συνόδου (η οποία μάλιστα φέρεται ότι κυοφορείται από τις αρχές, περίπου της δεκαετίας του 1930 [2]), η επίκληση του «απροόπτου» μάλλον θα πρέπει να είναι διαφορετική: 

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

15 Μαρτίου 1866: Η Κου Κλουξ Κλαν

Με το τέλος του πολέμου Βορείων και Νοτίων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν προσπάθησε να συμφιλιώσει τους Αμερικανούς. Γι’ αυτό, αποφάσισε να δώσει δικαίωμα ψήφου σ’ αυτούς μόνο από τους μαύρους που είχαν υπηρετήσει στο στρατό κι ήξεραν γραφή κι ανάγνωση. Ταυτόχρονα, ετοιμαζόταν να υποδεχτεί τους εκπροσώπους των Νοτίων στο Κογκρέσο. Όμως, η δολοφονία του, στις 15 Απριλίου 1865, δεν επέτρεψε να γίνει τίποτα από όλα αυτά. Ο διάδοχός του, Άντριου Τζόνσον, έδωσε δικαίωμα ψήφου σε όλους τους μαύρους που αποτελούσαν τα τέσσερα πέμπτα του πληθυσμού των νοτίων πολιτειών και επέβαλε εκεί στρατιωτικό καθεστώς. Από τη μια στιγμή στην άλλη, οι Αμερικανοί του Νότου βρέθηκαν έρμαιο του μίσους των πρώην δούλων που τώρα μπορούσαν να οπλοφορούν νόμιμα. Στις 15 Μαρτίου 1866, στο χωριό Πουλάσκι του Τενεσί, κάποιοι λευκοί μαζεύτηκαν κρυφά κι αποφάσισαν να ιδρύσουν τη μυστική οργάνωση Kuklos (= Κύκλος, με την έννοια πως ούτε αρχή θα είχε ούτε τέλος).

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

13 Μαρτίου 1992: Η εφημερίδα «Πράβντα»

Ο Bλαδίμηρος Ίλιτς Ουλιάνοφ Νικόλαος Λένιν γεννήθηκε στο Σιμπίρσκ της Ρωσίας, στις 22 Απριλίου του 1870. Στα 1903, είχε αναδειχτεί ηγέτης των μπολσεβίκων. Καταζητούμενος στη Ρωσία, δρούσε στο εξωτερικό. Στα τέλη του 1912, σε συνέδριο στην Πράγα, κατάφερε να διαγραφούν από το κόμμα όλοι οι μενσεβίκοι. Την ίδια χρονιά, ξεκίνησε την έκδοση της «νόμιμης» εφημερίδας «Πράβντα» («Αλήθεια») στην Αγία Πετρούπολη, διευθύνοντάς την από την Κρακοβία, όπου είχε εγκατασταθεί. Η τσαρική αστυνομία την έκλεισε πολλές φορές αλλά πάντα επανεκδιδόταν. Με την επικράτηση των μπολσεβίκων, η έδρα της μεταφέρθηκε στη Μόσχα και, από το 1918, έγινε το επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Γ. ΒΙΖΥΗΝΟΣ. ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ», 12 - 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015, ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ

Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο - Γυμνάσιο Ξάνθης (παρουσιάζουν οι μαθητές: Μ.-Σ. Καλινίκ, Ι. Καρπασινός, Π. Τριανταφυλλίδης, Β. Χαραλαμπίδης -Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Σ. Αγγορούδης, Φιλόλογος, Ε. Τοροσίδου, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας)

Το παρελθόν ως παροντική αξία: ξαναδιαβάζοντας τον Γ. Βιζυηνό στα Νεοελληνικά αναγνώσματα από τις αρχές του 20ού αιώνα ως σήμερα 

18:15-18:35

12 Μαρτίου 2000: Οι συγνώμες του πάπα

Στις 16 Οκτωβρίου 1978, ο Πολωνός καρδινάλιος Κάρολ Γουοτσίλα (Karol Józef Wojtyła, Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα, ( 18 Μαΐου 1920 - † 2 Απριλίου 2005 ) εκλέχτηκε πάπας, με το όνομα Ιωάννης Παύλος Β’. Ήταν ο πρώτος μη Ιταλός πάπας μετά από 456 χρόνια. Τα ανοίγματα του Ιωάννη Παύλου Β’ προς κάθε κατεύθυνση ξεκίνησαν τον επόμενο χρόνο: Στις 26 Ιουνίου 1979, επισκέφτηκε την πατρίδα του Πολωνία. Ήταν όμως η πρώτη επίσκεψη ποντίφικα σε χώρα του ανατολικού συνασπισμού. Και προκάλεσε αναταραχή στο καθεστώς καθώς η περιοδεία του πάπα ξεσήκωσε τα πλήθη που τον ακολουθούσαν. Δυο χρόνια αργότερα, στις 13 Μαΐου 1981, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ πυροβολήθηκε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου από έναν Τούρκο «Γκρίζο Λύκο», τον Μεχμέτ Αλί Αγκτσά. Γλίτωσε. Ο Αγκτσά καταδικάστηκε σε ισόβια αλλά αποφυλακίστηκε το 2001.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Η ωφέλεια της νηστείας (Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος)

ΠΟΛΛΟΙ χριστιανοί, αγνοώντας τη μεγάλη ωφέλεια της νηστείας, την τηρούν με δυσφορία ή και την αθετούν. Και όμως, τη νηστεία πρέπει να τη δεχόμαστε με χαρά, όχι με βαρυγγώμια ή φόβο. Γιατί δεν είναι σ’ εμάς φοβερή, αλλά στους δαίμονες. Φέρτε την μπροστά σ’ έναν δαιμονισμένο, και θα παγώσει από το φόβο, θα μείνει ακίνητος σαν πέτρα, θα δεθεί με δεσμά αόρατα, όταν μάλιστα δει να τη συνοδεύει η αδελφή της και αχώριστη συντρόφισσά της, η προσευχή. Γι’ αυτό και ο Χριστός είπε: «Το δαιμονικό γένος δεν βγαίνει από τον άνθρωπο, στον οποίο έχει μπει, παρά μόνο με προσευχή και νηστεία» (Ματθ. 17:21) Αφού λοιπόν, η νηστεία διώχνει μακριά τους εχθρούς της σωτηρίας μας και είναι τόσο φοβερή στους δυνάστες της ζωής μας, πρέπει να την αγαπάμε και όχι να τη φοβόμαστε. Αν κάτι πρέπει να φοβόμαστε, αυτό είναι η πολυφαγία, προπαντός όταν συνδυάζεται με τη μέθη. Γιατί αυτή μας δένει πισθάγκωνα και μας σκλαβώνει στα τυραννικά πάθη, ενώ η νηστεία, απεναντίας, μας απαλλάσσει από την τυραννία των παθών και μας χαρίζει την πνευματική ελευθερία. Όταν, λοιπόν, και εναντίον των εχθρών μας πολεμάει κι από τη δουλεία μας λυτρώνει και στην ελευθερία μας ξαναφέρνει, ποιάν άλλη απόδειξη της αγάπης της χρειαζόμαστε;

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

8/3: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων. Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Σχολική Βία και Εκφοβισμός, σε ταχύτατη άνοδο!…

Περισσότεροι από  έναν στους τρεις μαθητές ηλικίας 13 έως 15 ετών σε όλο τον κόσμο βιώνουν σε τακτική βάση τον εκφοβισμό μέσα στο σχολείο. Με την ευκαιρία, λοιπόν, της Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (6 Μαρτίου), η UNICEF Ελλάδος επισημαίνει την ανάγκη τα παιδιά να είναι ασφαλή στην κοινότητα, στο σχολείο, στο σπίτι. Στοιχεία για την Ελλάδα, στην έκθεση της UNICEF «Κρυμμένη σε κοινή θέα», που παρουσιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, δείχνουν ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 39 χωρών που απαγορεύουν τη σωματική τιμωρία των παιδιών σε κάθε περιβάλλον καθώς και στο σπίτι (2006).

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

6/3: Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη Μόνιμη Επιτροπή Λογοπεδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CPLOL) ως Παγκόσμια Ημέρα Λογοθεραπείας, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην επικοινωνία, καθώς και στην ανάδειξη του έργου των επιστημόνων του κλάδου της λογοθεραπείας. Θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Λογοθεραπείας (2013): «Ειδικές αναπτυξιακές διαταραχές του λόγου (Ειδική γλωσσική διαταραχή)». Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές λόγου, φωνής ομιλίας και μάσησης - κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες, οποιαδήποτε κι αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών: νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική. Αποσκοπεί στην ανάπτυξη της εξωλεκτικής και λεκτικής επικοινωνίας, την καθαρότητα της ομιλίας και της φωνής και την παραγωγή λόγου των βαρήκοων. Οι διαταραχές λόγου μπορούν να ταξινομηθούν στις παρακάτω κατηγορίες: 

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Γιατί καίνε οι τζιχαντιστές βιβλία;

Η καταστροφή της βιβλιοθήκης της Μουσούλης δεν ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που τα βιβλία έγιναν στάχτη στο όνομα μιας ιδεολογίας. Μια μικρή ανασκόπηση εξηγεί το γιατί. 
Η είδηση κυκλοφόρησε την Πέμπτη και πάγωσε το αίμα όλων, αναγνωστών και μη: «Τη βιβλιοθήκη της Μοσούλης, που χτίστηκε το 1921, έτος ίδρυσης του σύγχρονου Ιράκ έκαψαν οι τζιχαντιστές του ISIS, ρίχνοντας στην πυρά χιλιάδες αρχεία και βιβλία ανεκτίμητης αξίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Independent, οι τζιχαντιστές έκαψαν, με την τοποθέτηση εμπρηστικών μηχανισμών σε διάφορα σημεία της βιβλιοθήκης, ίσως και ίσως και πάνω από 100.000– βιβλία, χειρόγραφα και χάρτες.»   Το 213 π.Χ.ο αυτοκράτορας Ch'in Shih Huang-ti διέταξε την πρώτη καταγεγραμμένη καύση βιβλίων και τα κίνητρά του ακούγονται πολύ οικεία: βιβλία για τα οποία υπήρχε έστω και η ελάχιστη υποψία ότι περιείχαν κριτική κατά της κυβέρνησης. Όσο ευάλωτο κι αν είναι το υλικό στο οποίο αναγράφονται κείμενα, ο γραπτός λόγος θεωρήθηκε επικίνδυνος από πολλούς εξουσιαστές, που ήξεραν – έστω και χωρίς προσωπική εμπειρία – ότι επηρεάζει τα μυαλά των ανθρώπων.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

4 Μαρτίου 1917 : Φερδινάνδος φον Ζέπελιν

Ο κόμης Φερδινάνδος φον Ζέπελιν γεννήθηκε το 1838 κι ακολούθησε το στρατιωτικό επάγγελμα, φτάνοντας ως το βαθμό του στρατηγού. Ενδιαφερόταν για τα αερόστατα και παρακολουθούσε από κοντά την τελειοποίησή τους. Κάποια στιγμή, σκέφτηκε πως το πρόβλημά τους οφειλόταν στο σφαιρικό σχήμα που επέτρεπε στον άνεμο να τα παρασύρει. 
Κατασκεύασε ένα μακρόστενο αερόπλοιο με πηδάλιο και με στερεό περίβλημα, μέσα στο οποίο τοποθέτησε ασκούς γεμάτους ελαφρό αέριο που να του επιτρέπουν να ανυψώνεται. Δημιουργήθηκε έτσι το «ζέπελιν», όπως ονομάστηκε. Το πρώτο τέτοιο αερόπλοιο δοκιμάστηκε στα 1900. Ανυψώθηκε εύκολα, κινήθηκε στον αέρα προς τη διεύθυνση που επέλεξε ο πιλότος του και, ύστερα από είκοσι λεπτά πλοήγησης, άρχισε τη διαδικασία προσγείωσης. Κάτι όμως, δεν πήγε καλά και το πρώτο ζέπελιν τσακίστηκε στο έδαφος. Ο κόμης βάλθηκε να τελειοποιήσει το δημιούργημά του. Οι συνεχείς βελτιώσεις επέτρεψαν να αρχίσει κανονικές πτήσεις, από το 1906. Κατασκευάστηκαν πολλά ζέπελιν, όλα γεμάτα υδρογόνο, που δρομολογήθηκαν σε αερομεταφορές ανθρώπων και εμπορευμάτων. Με την έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, τα ζέπελιν χρησιμοποιήθηκαν ως αναγνωριστικά και βομβαρδιστικά.

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

«Musica Femina»


Το Σάββατο 7 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ, στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, θα πραγματοποιηθεί μια βραδιά αφιερωμένη σε γυναίκες μουσικούς, σε γυναίκες που έζησαν από τον Μεσαίωνα, μέχρι τον 20o αιώνα : «Musica Femina». Hildegard Ηγουμένη του Bingen, Κοντέσσα Beatritz de Dia, Barbara Strozzi, Anna Maria dal Violin, Élisabeth de la Guerre, Anna Maria Mozart, Fanny Mendelssohn, Cécile Chaminade, Clara Schumann, Alma Mahler, Lili και Nadia Boulanger: είναι μερικές μόνο από τις γυναίκες που καταγράφονται στα λεξικά μουσικής. Ποιες ήταν; Τι τις ενέπνευσε; Πώς ήταν η ζωή τους σε κοινωνίες, όπου το δικαίωμα στη μουσική δημιουργία ήταν προνόμιο ανδρικό; Κάτω από ποιές συνθήκες έκαναν μουσική; Κατάφεραν να δημιουργήσουν όσα ονειρεύτηκαν και να σταθούν αυτόνομα; Μια βραδιά με ιστορίες και συνθέσεις γυναικών από τον Μεσαίωνα μέχρι τον 20o αιώνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που είναι η 8η Μαρτίου και τα 15 χρόνια της ραδιοφωνικής εκπομπής του Τρίτου Προγράμματος «Τα Μήλα των Εσπερίδων», της παραγωγού Τζουλιέττας Καρόρη, θα ταξιδέψει τους ακροατές στον κόσμο της γυναικείας μουσικής.   Σ’ αυτήν την ραδιοφωνική εκπομπή – συναυλία, θα συμπράξουν η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα, οι φλαουτίστες Δημήτρης Κούντουρας και Ναταλία Γεράκη, ο τσελίστας Αλέξανδρος Μποτίνης, η αρπίστα Φλώρα Παπαδοπούλου και ο πιανίστας Διονύσης Μαλλούχος.

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Παγκόσμια Εβδομάδα Ψηφιακού Βιβλίου...


Με το σύνθημα «Διάβασε ένα ebook» διοργανώνονται παγκοσμίως ποικίλες εκδηλώσεις για την ηλεκτρονική ανάγνωση, με έναρξη την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου (1 - 7 Μαρτίου το 2015). Η πρωτοβουλία ανήκει στην Καναδή συγγραφέα και γραφίστρια Ρίτα Τόους. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να υπάρξει ενημέρωση για τα ψηφιακά βιβλία (ebook) και την απόλαυση της ψηφιακής ανάγνωσης. Ψηφιακό ή Ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) είναι ένα βιβλίο σε ψηφιακή μορφή, που εκδίδεται με σκοπό την ανάγνωσή του σε ηλεκτρονικό αναγνώστη (e-reader), υπολογιστή ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Στην Ελλάδα η αγορά του ψηφιακού βιβλίου βρίσκεται στα σπάργανα, καθώς αντιπροσωπεύει το 1% των συνολικών πωλήσεων στο χώρο του βιβλίου. Αναγνώστες ψηφιακών βιβλίων είναι, κατά βάση, οι συστηματικοί χρήστες του διαδικτύου, ηλικίας 20 έως 45 ετών.

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Iμάμης διαβάζει το Κοράνι κάτω από τον Παντοκράτορα Ιησού...


Σίγουρα κανείς δεν θα το πίστευε αν δεν έβλεπε το δημοσίευμα-ομολογία της τουρκικής εφημερίδας, Aksam, με την πραγματικά πρωτοφανή και συνάμα εκπληκτική φωτογραφία όπου προβάλλεται ένας Τούρκος ιμάμης να αναγινώσκει περικοπές από το Κοράνι στους μουσουλμάνους υπό… την σκέπη του Παντοκράτορα Ιησού Χριστού. Σημεία των καιρών; Το εκπληκτικό αυτό γεγονός έγινε στην περιοχή της Αμάσειας, μια περιοχή που πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών κατοικούσε πυκνός ελληνορθόδοξος πληθυσμός καθώς και πολλοί κρυπτοχριστιανοί που άλλοι μεν διασώθηκαν φεύγοντας για την Ελλάδα ή την Ρωσία, πολλοί όμως και με τις ίδιες τις τουρκικές μαρτυρίες παρέμειναν και ίσως εξακολουθούν να ζουν, (οι απόγονοι τους), στα μέρη εκείνα όπου γράφτηκαν πολλές μαρτυρικές σελίδες του ηρωικού Πόντου.