Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

«Ενσυναίσθηση» και «συμπάθεια»


Στα Ελληνικά η λέξη ενσυναίσθηση δεν χρησιμοποιείται συχνά. Δεν την ξέρουμε, δεν μας είναι οικεία. Στα Ελληνικά η λέξη «συν-αισθάνομαι» μας οδηγεί πιο γρήγορα στην ουσία της ενσυναίσθησης. Το λέει μόνη της: Αισθάνομαι μαζί σου. Αισθάνομαι αυτό που αισθάνεσαι, αφήνω την στεναχώρια σου ή το πρόβλημα ή τη χαρά σου να μπει μέσα στον εγκέφαλό μου, να γίνει κομμάτι μου, μοιράζομαι δηλαδή αυτό που μου λες και το νοιώθω κι’ εγώ μαζί σου. Πολύτιμό πράγμα. Το να δείξω συμπάθεια είναι άλλο πράγμα –πιο απόμακρο. «Χωρίσαμε με την Μαρία» σου λέει ένας φίλος. «Αχ, μωρέ, πολύ λυπάμαι». Και μετά ένα σχόλιο όπως «δεν τα πηγαίνατε και πολύ καλά τελευταίως» ή «τι κρίμα, ταιριάζατε τόσο πολύ». Λέξεις που δεν εισχωρούν μέσα σου ούτε βγαίνουν από μέσα σου. Ενώ μια απλή κίνηση του κεφαλιού και μια κίνηση, κάτι σαν χάδι, ένα άγγιγμα, ακόμα και με την απόλυτη σιωπή μπορεί να γίνει ενσυναίσθηση, να νοιώσεις αυτό που νοιώθει ο άλλος, να μπεις στη θέση του.

Google: Αυτά αναζήτησαν περισσότερο οι Έλληνες τη χρονιά που πέρασε


Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης, η διάσημη Google, ετοιμάζεται να γιορτάσει την Παραμονή Πρωτοχρονιάς 2014 με ένα "αφιέρωμα" στις αναζητήσεις της χρονιάς που φεύγει. Και φέτος, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης Google έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τις ταχύτερα αυξανόμενες αναζητήσεις των Ελλήνων χρηστών της, αλλά και των χρηστών ανά τον κόσμο. Στην κορυφή των αναζητήσεων βρέθηκε η Αμφίπολη, ενώ άμεσα ή έμμεσα, συνολικά τέσσερις από τις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι εκλογές του Μαΐου 2014. "Το 2014 πραγματοποιήσαμε αναζητήσεις τρισεκατομμύρια φορές. Τι δηλώνουν οι αναζητήσεις αυτές για εμάς", διερωτάται η Google και προχωρά στη δημοσιοποίηση των λιστών με τα δημοφιλέστερα αποτελέσματα αναζήτησης. Σχετικές λίστες δημοσίευσε η μηχανή αναζήτησης και για τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις του 2014 σε παγκόσμιο επίπεδο.

www.e-inclusion.gr - δωρεάν laptop, tablet ή ίντερνετ


Σήμερα Παραμονή Πρωτοχρονιάς σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, άνοιξε η ειδική ιστοσελίδα e-inclusion.gr όπου εντός του Ιανουαρίου θα αναρτηθούν τα κουπόνια (voucher) και θα δώσουν δωρεάν σε 289.300 δικαιούχους του Κοινωνικού Μερίσματος, laptop ή tablet και internet για ένα χρόνο. Η λειτουργία της ιστοσελίδας είναι δοκιμαστική και δεν έχουν αναρτηθεί τα κουπόνια ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για το πρόγραμμα. 
Ειδικότερα σήμερα 31/12 η ΕΔΕΤ άνοιξε την ιστοσελίδα e-inclusion.gr όπου μέσα στον Ιανουάριο θα αναρτηθούν τα κουπόνια που θα παρέχουν δωρεάν laptop ή tablet και internet σε όσους έχουν λάβει το κοινωνικό μέρισμα. Οι προσφορές των παρόχων δεν έχουν ακόμη αναρτηθεί αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Οι ημερομηνίες κατά τις οποίες οι ωφελούμενοι πολίτες θα μπορούν να κάνουν έκδοση και χρήση της Επιταγής Ψηφιακής Αλληλεγγύης θα ανακοινωθούν, σύντομα, με τη δημοσίευση της Πρόσκλησης του ΤΕΕ.
Κριτήρια Συμμετοχής

δυναμικό δίκτυο ανταλλαγής βιβλίων (http://www.rebook.gr)


Το Rebook είναι ένα δυναμικό δίκτυο ανταλλαγής βιβλίων όπου μπορείτε να ζητήσετε να σας χαρίσουν ή να σας δανείσουν βιβλία και να χαρίσετε ή να δανείσετε τα δικά σας. Στο Rebook όλοι οι φίλοι του βιβλίου έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την ανάγνωση ενός βιβλίου που επιθυμούν χωρίς κόστος και την ίδια στιγμή να γίνουν μέλη μιας μεγάλης παρέας με κοινά ενδιαφέροντα.  Ανακάλυψε τον κόσμο του Rebook σε 3 απλά βήματα: 1. Πρόσθεσε στη βιβλιοθήκη σου τα βιβλία που θέλεις να δανείσεις ή να χαρίσεις 2. Δάνεισε ή χάρισε τα βιβλία σου για να λάβεις πόντους ανάλογα με την αξία τους 3. Ζήτα και πάρε κι εσύ βιβλία από άλλα μέλη χρησιμοποιώντας τους πόντους σου

Κλείνει το παράθυρο για τον «Internet Explorer»

 Επί σερά ετών ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος μεταξύ των φυλλομετρητών, το κατεξοχήν «όχημα» με το οποίο εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο πλοηγούνταν στον κυβερνοχώρο. Ενδεικτικά, την περίοδο 2002-2003, το μερίδιό του στην αγορά των web-browsers άγγιζε ακόμη και το... 95%. Στην πορεία, ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν. Ανταγωνιστικοί browsers άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους εκτοπίζοντας τον «Internet Explorer» (IE) που εάν πιστέψουμε τις διαρροές, πλέον ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει οριστικά. Κι αυτό ακριβώς 20 χρόνια μετά τη γέννησή του. Ηταν 1995, όταν ο αρχετυπικός browser της εταιρείας του Μπιλ Γκέιτς έκανε την παρθενική του εμφάνιση ως κομμάτι των Windows 95. Πίσω στο παρόν, και εάν βέβαια επιβεβαιωθούν οι διαρροές, θα είναι 2015 όταν ο Internet Explorer θα μας πει το τελευταίο αντίο. Πιο συγκεκριμένα, επικαλούμενος πηγές εκ των έσω, ο ιστοχώρος ZDNET δημοσίευσε την είδηση ότι η Microsoft ετοιμάζει έναν νέο περιηγητή με την ονομασία «Spartan» που πρόκειται να αντικαταστήσει τον IE (ή να κυκλοφορήσει ως εναλλακτική επιλογή στον επίσης διαθέσιμο Internet Explorer 11) στα επερχόμενα Windows 10.

Στο κατώφλι του νέου χρόνου - 2015


Καθώς ο ένας χρόνος διαδέχεται τον άλλον σας μιλούσα για την νέα χρονιά που ερχόταν παρομοιάζοντάς την με μια πεδιάδα που, ακηλίδωτη, αγνή, είναι σκεπασμένη από χιόνι, και ζητούσα να δώσετε προσοχή στο γεγονός ότι πρέπει να βαδίζουμε με υπευθυνότητα εκεί που απλώνεται το λευκό τοπίο που είναι ακόμα παρθένο, επειδή σύμφωνα με τον τρόπο που βαδίζουμε, θα υπάρχει μια οδός που θα το διασχίζει, όταν ακολουθούμε το θέλημα του Θεού, ή βήματα πλανεμένα που μοναχά θα λερώνουν την λευκότητα του χιονιού. Αλλά ένα πράγμα δεν μπορούμε, ούτε πρέπει να ξεχάσουμε τούτη τη χρονιά περισσότερο από τις προηγούμενες φορές, είναι ότι υπάρχει σκοτάδι που περιβάλλει, καλύπτει τούτη τη λευκότητα και αυτό το άγνωστο τοπίο, όπως ένας τρούλος, ένα σκοτάδι με λίγα ή πολλά αστέρια, πλην όμως ένα σκοτάδι θολό, επικίνδυνο και τρομακτικό.Βγαίνουμε από μία χρονιά, όπου όλοι μας έχουμε αντιληφθεί το σκοτάδι όπου είναι ακόμα διαδεδομένη η βία και η σκληρότητα.

Πώς θα συναντήσουμε τη νέα χρονιά;

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ SOLAN, GARD ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ (LA SAUVEGARDE DE LA CREATION DANS LA TRADITION ORTHODOXE)



Η τηλεοπτική εκπομπή της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου στην Κρατική Τηλεόραση του Βελγίου, την οποία επιμελείται και παρουσιάζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, παρουσιάζει το Ορθόδοξο Μοναστήρι του Solan, Gard ( Γαλλία ), μια Ιερά Μονή που ιδρύθηκε από τον Αρχιμανδρίτη Πλακίδα Deseille, μοναχό της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας (Άγιον Όρος), και εξαρτάται κανονικώς από την Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας. Οι αδελφές ζουν εκεί στο ρυθμό της γης.Οι μοναχές, ακολουθώντας πιστά το ότι «ο άνθρωπος είναι ο φύλακας της Δημιουργίας», φροντίζουν και προστατεύουν τη γη, δεν την εκμεταλλεύονται αλόγιστα. Στο Solan τα χημικά λιπάσματα, τα εντομοκτόνα και τα ζιζανιοκτόνα είναι άγνωστες λέξεις. Αντίθετα, χρησιμοποιούν την κοπριά και το κομπόστ. Οσο για τα ζιζάνια; Η καταπολέμησή τους γίνεται με μηχανικό τρόπο.  

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

28 Δεκεμβρίου 1895 - Γεννιέται ο κινηματογράφος

Κάποια στιγμή, οι επιστήμονες ανακάλυψαν αυτό που ονομάζεται οπτική αδράνεια του αμφιβληστροειδή χιτώνα: Το μάτι δεν μπορεί να ξεχωρίσει δυο εικόνες, αν δε μεσολαβήσει χρονικό διάστημα μισού δέκατου του δευτερολέπτου. Έτσι, βρέθηκε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της κίνησης, αν κάποιος μπορούσε να φωτογραφίζει ένα κινούμενο σώμα δώδεκα με είκοσι φορές σε κάθε δευτερόλεπτο. Και να προβάλλει τις φωτογραφίες αυτές με την ίδια ταχύτητα που τις τράβηξε. Οι πρώτες απόπειρες έγιναν με εικόνες που έδειχναν τις διαδοχικές φάσεις μιας κίνησης και που προβάλλονταν με μεγάλη ταχύτητα. Στα τέλη του 19ου αιώνα, γνώρισαν μεγάλη δόξα τέτοια μηχανήματα: Ήταν το φαντασιοσκόπιο, το ταχυσκόπιο, το ζωοτρόπιο, το πραξινοσκόπιο, το φωτογραφικό περίστροφο και το περίφημο κινητοσκόπιο του Έντισον. Όλα για έναν θεατή, κατασκευασμένα με τη λογική του παιχνιδιού «βιου μάστερ», σε γρήγορη έκδοση.

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Δημοφιλείς android εφαρμογές ευάλωτες σε επιθέσεις man-in-the-middle


Ερευνητές ασφάλειας προειδοποιούν για ευπάθειες SSL σε android εφαρμογές, οι οποίες μπορούν να επιτρέψουν την πραγματοποίηση επιθέσεων man-in-the-middle, και την παρακολούθηση των επικοινωνιών μεταξύ των clients και των διακομιστών των εφαρμογών. Έπειτα από ανάλυση των 1.000 πιο διαδεδομένων, δωρεάν, εφαρμογών στο Google Play, οι ερευνητές ασφαλείας της FireEye διαπίστωσαν ότι οι 674 από αυτές περιέχουν ευπάθειες που αφορούν την υλοποίηση/επαλήθευση των συνδέσεων SSL, και οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από επιτιθέμενους για την υποκλοπή ευαίσθητων πληροφοριών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη βοήθεια επιθέσεων man-in-the-middle, οι οποίες αποσκοπούν στην παρακολούθηση του traffic αλλά και των δεδομένων που ανταλλάσσονται μεταξύ των android συσκευών και των διακομιστών των εφαρμογών. Η FireEye Mobile Security Team ανακάλυψε ότι σχεδόν το 73% από τις 614 εφαρμογές που βασίζονται σε πρωτόκολλα SSL/TLS για την επικοινωνία με τους διακομιστές, διαθέτουν trust managers που δεν εκτελoύν επικύρωση των πιστοποιητικών (certificates).

Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, "Η άποψη ότι διασπάσθηκε η Εκκλησία και υπάρχουν πολλές Εκκλησίες, οι οποίες έχουν διαφορετικές αλήθειες, είναι κακόδοξη"

Αγαπητοί μου αδελφοί,
Η εορτή των Χριστουγέννων είναι θεολογική εορτή, όπως και όλες οι εορτές της Εκκλησίας μας, και όχι κοσμική εορτή, οπότε πρέπει να την πανηγυρίζουμε θεολογικά. Όταν κάνουμε λόγο για θεολογία, δεν εννοούμε μια ξηρή δια­νοητική γνώση, αλλά την εμπειρία της Χάριτος του Θεού. Θεολογία είναι η γνώση του Θεού, που γίνεται με την μετάνοια, την προσευχή, τα Μυστήρια της Εκκλησίας, την κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, την θέα του Θεού. Η θεολογία της εορτής των Χριστουγέννων είναι ότι ο άσαρκος Λόγος σαρκούται, ο αναφής ψηλαφάται, ο Μεγά­λης Βουλής Άγγελος γίνεται άνθρωπος, η Παλαιά Διαθήκη ενώνεται με την Καινή Διαθήκη. Βέβαια, ο άσαρ­κος Λόγος, το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος σαρκώθηκε την ημέρα του Ευαγγελισμού, αλλά την ημέρα των Χριστου­γέννων γεννήθηκε και έγινε γνωστή η εναν­θρώπησή Του στους αγγέλους και τους καθαρούς κατά την καρδία, ήτοι τους Ποιμένες και τους Μά­γους.

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Εὐλογημένο τό Ἅγιο Δωδεκαήμερο

                                                     "Ἐπεσκέψατο ἡμᾶς ἐξ ὕψους ὁ Σωτήρ ἡμῶν"



Εὐλογημένο και καρποφόρο το 2015

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Φιλάρετος Βαφείδης, ο σοφός ιεράρχης

Η «αγαθή τύχη» δεν ήταν μόνο η συγγραφή  αυτής της μονογραφίας του Σάββα Σαββίδη, αλλά και η απόφαση του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ.  Δαμασκηνού να εκδοθεί σε βιβλίο. Ευτυχής συγκυρία ήταν το γεγονός, ότι το βιβλίο αυτό παρουσιάστηκε από τον συγγραφέα, κατά την τελευταία επίσκεψη στο Διδυμότειχο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Το βιβλίο αυτό, 400 σελίδων, έχει τίτλο «Φιλάρετος Βαφείδης, ο σοφός ιεράρχης». Το εξαιρετικό αυτό πόνημα, βασίσθηκε σχεδόν αποκλειστικά σε πρωτογενές υλικό για να ανασυνθέσει την εικόνα του ιστορικού παρελθόντος  τόσο της Μεγάλης Εκκλησίας, όσο και του Διδυμοτείχου. Το βιβλίο διαιρείται σε κεφάλαια, διαρθρωμένα έτσι, ούτως ώστε να καλύπτουν όλες τις πτυχές της εξέχουσας προσωπικότητας του αείμνηστου Φιλάρετου. Ο Βαφείδης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη  μάλλον το 1850. Σε ηλικία 15 ετών εισήχθη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και αποφοίτησε αριστούχος το 1871. Χειροτονήθηκε διάκονος και έλαβε το όνομα Φιλάρετος. Αργότερα αναδείχθηκε καθηγητής στην περίφημη αυτή Θεολογική Σχολή και χρημάτισε μεταξύ άλλων και καθηγητής του εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης (1884-1891). Ανέβηκε όλα τα σκαλοπάτια της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, ανέλαβε κατά καιρούς σημαντικές αποστολές στο εξωτερικό. Στις 14 Μαΐου 1888 εξελέγη για πρώτη φορά Μητροπολίτης Τραπεζούντος.

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Μηχανή του Χρόνου: Ελλενίτ. Το εργοστάσιο που σκότωσε εργάτες και κατοίκους, με την ανοχή της πολιτείας...

Τι κι αν η πρώτη επιστημονική έρευνα για τις συνέπειες του αμίαντου έγινε το 1898; Στην Ευρώπη και την Ελλάδα έπρεπε να περάσει περίπου ένας αιώνας για να αποφασισθεί η απόσυρση του Ελλενίτ. Το 1961 σε έκταση 100 στρεμμάτων, εγκαινιάστηκε το εργοστάσιο παραγωγής αμιαντοτσιμέντου «Ελλενίτ» στην Νέα Λάμψακο κοντά στη Χαλκίδα. Αρχικά απασχολούσε 250 εργαζόμενους σε όλα τα στάδια παραγωγής, οι οποίοι όμως δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για τις επιπτώσεις του αμίαντου στην υγεία. Τι κι αν η πρώτη επιστημονική έρευνα για τις συνέπειες του αμίαντου έγινε το 1898; Στην Ευρώπη και την Ελλάδα έπρεπε να περάσει περίπου ένας αιώνας για να αποφασισθεί η απόσυρσή του. Από τους εργαζόμενους στο καρκινογόνο εργοστάσιο της Ελλενίτ, 72 άτομα έχασαν τη ζωή τους από αμιάντωση ή από διάφορες μορφές καρκίνου. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσοι πέθαναν από τους κατοίκους της Λάμψακου, που κατοικούσαν σε μικρή απόσταση από το εργοστάσιο.

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014


Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2014 απονεμήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 19 Δεκεμβρίου στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας. Η συνεδρία ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλου με θέμα: «H εξέλιξις της παροχής δικαστικής προστασίας από τα Διοικητικά Δικαστήρια». Ακολούθως, σύμφωνα με το τυπικό, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Βασίλειος Πετράκος παρουσίασε την Έκθεση για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2014. Η τελετή συνεχίστηκε με την απονομή των βραβείων και επαίνων από τον πρόεδρο της Ακαδημίας. Απονεμήθηκαν συνολικά 59 βραβεία στις τρεις τάξεις των Θετικών Επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Το Χρυσό Μετάλλιο της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών απονεμήθηκε στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη] (ίδρυση 1959) για την καλλιέργεια της δημοτικής γλώσσας και της νεοελληνικής φιλολογίας και την προαγωγή της παιδείας του ελληνικού λαού με σημαντικότατο εκδοτικό και ερευνητικό έργο, ενώ στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών το Χρυσό Μετάλλιο απονεμήθηκε στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» για το εθνικής σημασίας έργο του στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ


Οι άνθρωποι στη ζωή μας αντιμετωπίζουμε διλήμματα και προκλήσεις. Καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δρόμους οι οποίοι δεν φαίνεται να οδηγούν κάπου όπου θα θέλαμε ή καλούμαστε αναγκαστικά να κάνουμε κάποιες επιλογές, μολονότι δεν είναι σύμφωνες με τις επιθυμίες μας. Συνήθως αγόμαστε και φερόμαστε από τα γεγονότα. Συνήθως βλέπουμε μία από τις όψεις, την πιο προφανή, και δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να δούμε και άλλες προοπτικές, οι οποίες διανοίγονται αναλόγως της επιλογής μας.  Αν πρόκειται για μία δοκιμασία που έχει να κάνει με την υγεία ή με τους νόμους, οι επιλογές είναι ουσιαστικά συγκεκριμένες. Υπάρχουν όμως και διλήμματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, με αυτούς που αγαπούμε, με αυτούς που χρειάζονται την βοήθεια και την προστασία μας, για όσους οι αποφάσεις μας θα διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στη ζωή μας. Τέτοια διλήμματα βεβαίως αντιμετωπίζουν κυρίως οι άνθρωποι που έχουν ταυτότητα, που έχουν αρχές και αξίες στη ζωή τους, που πορεύονται με γνώμονα όχι μόνο το προσωπικό τους συμφέρον, αλλά και το συλλογικό, το τι είναι καλό για τους συνανθρώπους τους και για ολόκληρη την κοινωνία.

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Μήνυμα ειρήνευσης και καταλλαγής από τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη με την ευκαιρία της εορτής των Χριστουγέννων

Πατριαρχική Απόδειξη για την εορτή των Χριστουγέννων:
Ἀδελφοὶ καὶ Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,
«Χριστὸς ἐξ οὐρανῶν, ἀπαντήσατε!»
Ἐφάνη ἐπὶ τῆς γῆς ὁ Θεὸς καὶ ἐφανερώθη συγχρόνως ὁ τέλειος ἄνθρωπος καὶ ἡ ἀσύλληπτος ἀξία τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου. Oἱ σύγχρονοι ἄνθρωποι ἰδιαιτέρως ζῶμεν τὴν μεταπτωτικὴν κατάστασιν, κατὰ τὴν ὁποίαν καθημερινῶς διαπιστώνομεν μετὰ τοῦ Ψαλμῳδοῦ ὅτι «πάντες ἐξέκλιναν, ἅμα ἠχρειώθησαν, οὐκ ἔστι ποιῶν χρηστότητα, οὐκ ἔστιν ἕως ἑνός» (Ψαλμ. ΙΓ΄ 3 - Ρωμ. γ΄ 12-13). 
Πρὸ τῆς ἐνσαρκώσεως τοῦ Χριστοῦ δὲν ἠδύνατο ὁ ἄνθρωπος νὰ φαντασθῇ τὴν ἀσύλληπτον ἀξίαν τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου, διότι μετὰ τὴν πτῶσιν ἠσθένησε καὶ ἠλλοιώθη. Μόνον οἱ πολὺ φωτισμένοι ἄνθρωποι διῃσθάνθησαν καὶ πρὸ Χριστοῦ τὴν ἀξίαν τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου καὶ εἰς τὴν ἀπορίαν τοῦ Ψαλμῳδοῦ «τί ἐστιν ἄνθρωπος, ὅτι μιμνήσκῃ αὐτοῦ;» (Ψαλμ. Η΄ 5), διεκήρυξαν: «ἠλάττωσας αὐτὸν βραχύ τι παρ᾿ ἀγγέλους, δόξῃ καὶ τιμῇ ἐστεφάνωσας αὐτὸν» (ἐ.ἄ. 6).

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Διεθνές Συνέδριο:«Στην Πρεσβυτέρα Ρώμη των Ελλήνων» 12-14 Δεκεμβρίου 2014, Ρώμη

 Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στη Ρώμη, 12 με 14 Δεκεμβρίου 2014, το Διεθνές Συνέδριο: «Στην Πρεσβυτέρα Ρώμη των Ελλήνων». Το Συνέδριο διοργάνωσαν στα πλαίσια του Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Studium Historicorum, ο Ιωάννης Παναγιωτόπουλος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και οι Βασίλειος Κουκουσάς και Ιωάννης Μπάκας, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το Διεθνές Συνέδριο είχε την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσω του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., εκ μέρους του οποίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθύνων Σύμβουλος Παναγιώτης Μανούρης. Οι εργασίες φιλοξενήθηκαν από την ενορία του Αγίου Αιγιδίου Trastevere, την περίφημη παλαιά συνοικία των Ελλήνων της Ρώμης. Στο Συνέδριο συμμετείχε και το Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο του Αγ. Τύχωνα Μόσχας. Είναι αξιοσημείωτο το θετικό κλίμα αποδοχής που συνάντησαν οι σύνεδροι, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης συνάντησης του πάπα Φραγκίσκου με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη, στην θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέου.

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Η Αθήνα του 1961, σε ένα εκπληκτικό φιλμ της British Pathe...




Το βίντεο περιλαμβάνεται στο αρχείο που έδωσε στη δημοσιότητα η British Pathe και είναι ένα τουριστικό αφιέρωμα στην Αθήνα, σε έγρωμο φιλμ, από το 1961. Βλέπουμε κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως η Αμαλίας, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η Πανεπιστημίου, με περισσότερα λεωφορεία και τρόλει από αυτοκίνητα. Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, στην Πλάκα, βλέπουμε ελάχιστους τουρίστες, στα λιγοστά τουριστικά μαγαζιά.

5ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης 
Sonnenallee - Η Λεωφόρος Sonnenallee! / Σκηνοθεσία: Leander Haußmann 1998/99, 94´ 

Η ταινία γυρίζει πίσω στην Ανατολική Γερμανία και παρουσιάζει με χιούμορ και συναίσθημα τη ζωή των νέων. Μιλά για όνειρα, για απαγορευμένα τραγούδια και χορούς, αλλά και για τον μεγάλο έρωτα που μπορεί ν’ αλλάξει τα πάντα. Μια ταινία ανάμεσα στο παραμύθι και στο φόρο τιμής σ’ έναν τρόπο ζωής. Η ταινία που έκανε Δυτικούς και Ανατολικούς στη Γερμανία να γελάσουν. Ακολουθούν τα εγκαίνια των εκθέσεων με φωτογραφικά ντοκουμέντα «Από την ειρηνική επανάσταση στη γερμανική ενότητα» και «Ο ιδανικός κόσμος της δικτατορίας; Εξουσία και καθημερινότητα στη Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία». Δείτε το trailer https://www.youtube.com/watch?v=E77BlXIBh6U

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ (ΦΩΤΟ)


πηγή: http://fanarion.blogspot.gr/

ΨΥΧΗΣ ΔΡΟΜΟΙ: η ψυχολογία συναντά την πίστη…

Το Ψυχής Δρόμοι, είναι μία εξαμηνιαία έκδοση, ένα νέο περιοδικό με στόχο την ανάπτυξη της σχέσης και τον διάλογο των Ψυχολογικών Επιστημών με την Θεολογία και την Θρησκευτικότητα. Σκοπός του περιοδικού είναι η προώθηση της σκέψης και της έρευνας, ο διάλογος των ανθρώπων που υπηρετούν τους δύο χώρους και η αμοιβαία ευαισθητοποίησή τους, η εκπαίδευση σε ευαισθησίες και δεξιότητες. Με επιστημονικά άρθρα Ελλήνων και ξένων ερευνητών, το περιοδικό θα επιχειρήσει να φανερώσει το ευρύ πεδίο συνάντησης των δύο αυτών χώρων, να προωθήσει τη συνεργασία τους και την αλληλεπίδρασή τους. Μέσα από τα θέματά του, επιδιώκεται η άντληση και από πρόσφατο στοχασμό και από σημαντικά έργα του παρελθόντος τα οποία είχαν παραμείνει άγνωστα στον τόπο μας. Φιλοξενούνται οι προβληματισμοί τόσο των ορθόδοξων θεολόγων και κλινικών, όσο και των άλλων χριστιανών που προηγήθηκαν ως προς τη συνάντησή τους με τις ψυχολογικές επιστήμες.

1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού Θέμα: Η δική μου Πόλη

Τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής αποκλειστικά για παιδιά Δημοτικού, ηλικίας 8-12 ετών, ανακοινώνει για πρώτη φορά ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός WRO Hellas με την υποστήριξη του ΟΤΕ και της COSMOTE. O διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για τη διάδοση της νέας εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) και την ένταξή της στο σύστημα διδασκαλίας και εκπαίδευσης μαθητών στην Ελλάδα. Ο Διαγωνισμός με θέμα «Η δική μου πόλη», θα διαρκέσει από τα τέλη Οκτωβρίου 2014 έως τον Φεβρουάριο 2015 και διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, με τη βοήθεια της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να δώσει την ευκαιρία σε παιδιά και δασκάλους και από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, να αναπτύξουν το ταλέντο τους, τη φαντασία τους και τις επιστημονικές τους δεξιότητες για να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο η οποία θα προσομοιώνει το θέμα του διαγωνισμού «H δική μου πόλη». Η αξιολόγηση του έργου κάθε ομάδας, αποτελούμενης από 3 έως 6 μαθητές, θα πραγματοποιηθεί από επιτροπή έγκριτων επιστημόνων με κριτήρια τη σύλληψη της ιδέας, τον προγραμματισμό, την κατασκευή, την παρουσίαση, τη λειτουργία της Ομάδας και το σχεδιασμένο video (animation) με το λογισμικό Scratch. Οι ομάδες που επιθυμούν να συμμετάσχουν, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην επίσημη ιστοσελίδα www.wrohellas.gr.

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ

Δίκτυο Λόγου και Πράξης
Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΑΚΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ :

Ν. Σεργκενλίδης, Στ. Χελιδώνη, Ηρ. Ζωγράφος, Ελ. Δημητριάδου Εφραιμίδου, ΄Αν. Αγγελοπούλου, Κ. Ταβουλτσίδης, Θαν. Μουσόπουλος.
ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ Φ. Καρυώτης – Σ. Μπληγουρά - Δ. Κατάκη
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΞΑΝΘΗ - 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ώρα 6 μμ Πολιτιστικός Πολυχώρος Καπναποθήκη Π του Ιδρύματος.
ΧΟΡΗΓΟΙ : ΟΕΒΕ Ξάνθης και ΚΕΚ ΑΘΗΝΑ ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ
Προεδρεύει η κα Π.Καμπάκη Βουγιουκλή, καθηγήτρια ΔΠΘ


Όσιος Σάββας - 5 Δεκεμβρίου


Ἁγ. Νικολάου Βελιμίροβιτς
πνευματικό ημερολόγιο
Ὁ Πρόλογος τῆς Ἀχρίδος
εκδ. ΑΘΩΣ, 2010

Θρακικά Χρονικά, 1960-1992




Επιμέλεια: Τ. Σουϊτάρης

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Όσιος Σάββας ο ηγιασμένος

Ταῖς τῶν δακρύων σου ῥοαῖς, τῆς ἐρήμου τὸ ἄγονον ἐγεώργησας· καὶ τοῖς ἐκ βάθους στεναγμοῖς, εἰς ἑκατὸν τοὺς πόνους ἐκαρποφόρησας· καὶ γέγονας φωστήρ, τῇ οἰκουμένῃ λάμπων τοῖς θαύμασι, Σάββα Πατὴρ ἡμῶν Ὅσιε, Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἠμῶν.

Ανεπιθύμητος ο Νταβούτογλου - Να αναγνωρίσει η Τουρκία τη Γενοκτονία, ζητάει η Παμποντιακή Ομοσπονδία

Ανακοίνωση σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη εξέδωσε Νταβούτογλου εξέδωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Σε αυτήν αναφέρει σχετικά: Για πολλοστή φορά ο νέος Βεζίρης της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου και οι συν αυτώ, πάνε και έρχονται περιφρονώντας ΑΟΖ υρωπαϊκών Κρατών, εναέριο και θαλάσσιο χώρο. Φυσικό επακόλουθο του θράσους τους και η πρόθεση του για επίσκεψη στη Θράκη συνοδεία κλιμακίου Υπουργών. Τροφοδότης όλων αυτών η ατολμία και η παθητική στάση των Ελληνικών Κυβερνήσεων και όχι μόνο.

"Δεν θα βρεις την ποίηση πουθενά, αν δεν κουβαλάς λίγη μαζί σου", Joseph Joubert, 1754-1824