Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Καλημέρα...καλό μήνα...


Αριστοτέλης και σύγχρονη Φυσική: Εορτάζοντας την 60ή επέτειο του CERN


Το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών Α.Π.Θ. μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών CERN συνδιοργανώνουν εορταστικό Συνέδριο με την ευκαιρία της επετείου της συμπλήρωσης 60 ετών από την ίδρυση του CERN. Το θέμα του Συνεδρίου είναι “Αριστοτέλης και σύγχρονη Φυσική”. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 30 – 31 Οκτωβρίου 2014, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ (Αμφιθέατρο 1).


Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου έχει ως εξής:

Πέμπτη 30 Oκτωβρίου, 2014

17:00-17:30 Εγγραφές
17:30-20:15 Εναρκτήρια Συνεδρία
Προεδρείο: Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, Πρόεδρος του “Διεπιστημονικού
Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών & Εμμανουήλ Τσεσμελής, Διευθυντής Διεθνών
Σχέσεων CERN.
17:30-18:00 Χαιρετισμοί-Προσφωνήσεις
18:00-18:15 Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου

Στη Λαμία η ΚΣΤ΄ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας


Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιείται στη Λαμία, με τη φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου,από 3 έως 5 Νοεμβρίου 2014, η «ΚΣΤ΄ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιῶν και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», με θέμα: «Εξωχριστιανικές, αιρετικές και αποκρυφιστικές θεωρήσεις περί του Χριστού». Στη Συνδιάσκεψη συμμετέχουν Εντεταλμένοι Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου. Οι Συνδιασκέψεις αυτές διοργανώνονται από την Εκκλησία της Ελλάδος και έχουν Πανορθόδοξη απήχηση, καθόσον ασχολούνται με τα θέματα της σύγχρονης ποικιλόμορφης πλάνης.

Μετά την τέλεση του Αγιασμού και την προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων θα απευθύνει χαιρετισμό και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών.

31 Οκτωβρίου | Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα, 31 Οκτωβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924. Πιο συγκεκριμένα, το πνεύμα που διέπει τη σημερινή ημέρα είναι «η αποταμίευση συμβάλλει στο ατομικό και γενικό καλό».

Μάλιστα, στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση της οικονομίας και της αποταμίευσης στους πληθυσμούς παγκοσμίως.
Μεταξύ των χωρών όπου ο θεσμός προυπήρχε ήταν η προεμφυλιακή Ισπανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία, ειδικά μετά την «τραγωδία» της νομισματικής μεταρρύθμισης του 1923.
Τη μεγαλύτερη αναγνώριση τη γνώρισε στην Αυστρία την περίοδο 1955-1970, όταν η επίσημη μασκότ, με το όνομα Sparefroh που κυριολεκτικά αποδίδεται ως «Χαρούμενος Αποταμιευτής» ή «Αποταμίευσε Χαρούμενα!», έφτασε να είναι πιο αναγνωρίσιμη από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, ενώ έδωσε το όνομά της και σε δρόμο. 

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Σαράχο (Ουζούνγκιόλ)


30 Οκτωβρίου 1910 - Πεθαίνει ο Ερρίκος Ντινάν

Ο Ερρίκος Ντινάν γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1828, στην Ελβετία. Μικρός, έφυγε μετανάστης στην Αλγερία να βρει την τύχη του. Στα 1859, χρειάστηκε να ταξιδεύσει στην Ευρώπη. Ήταν 24 Ιουνίου, όταν η άμαξά του περνούσε τυχαία από το χωριό Σολφερίνο της Ιταλίας. Δεν μπόρεσε να προχωρήσει περισσότερο. Τρεις βδομάδες πιο πριν, στις 3 Ιουνίου, Γάλλοι και Σαρδήνιοι είχαν νικήσει σε καθοριστική μάχη τους Αυστριακούς, στη Μαγέντα, κοντά στο Μιλάνο. Η Ιταλία απελευθερωνόταν από τον αυστριακό ζυγό, αν και ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ (1830 -1916) δεν είχε πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Περίμενε τους αντιπάλους, έχοντας στήσει την άμυνά του στο Σολφερίνο. Ο Ναπολέων Γ’ (1808 - 1873) έφτασε εκεί ξημερώματα, 24 Ιουνίου. Όταν η άμαξα του Ερρίκου Ντινάν πλησίασε στο Σολφερίνο, πάνω από 300.000 άνδρες πολεμούσαν μεταξύ τους. Η νύχτα βρήκε τους Αυστριακούς νικημένους και την Ιταλία να βαδίζει στην οριστική της ένωση (βλ. 2.6.1882). Για τον Ερρίκο Ντινάν, όμως, άρχιζε μια οδυνηρή πορεία: Χιλιάδες τραυματίες και ετοιμοθάνατοι αιμορραγούσαν στην πεδιάδα. Νικητές και νικημένοι σφάδαζαν αβοήθητοι, παρατημένοι. Ο φόβος των οβίδων του εχθρού κρατούσε μακριά τους γιατρούς και τους νοσοκόμους. Όσοι τραυματίες ή ακρωτηριασμένοι μπορούσαν να συρθούν ως τα σημεία, όπου είχαν στηθεί τα νοσοκομεία εκστρατείας, έβρισκαν περιποίηση. Οι πολλοί έμεναν καταδικασμένοι.

Αξιολόγηση για όλους τους εκπαιδευτικούς


Αξιολόγηση για όλους τους εκπαιδευτικούς
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών όλων των δημόσιων σχολείων. Πρόκειται για μια διαδικασία «μαμούθ» με δεδομένο ότι αφορά έναν τεράστιο αριθμό εργαζομένων στο Δημόσιο, που φτάνει κοντά στα 127.000 άτομα και η οποία είχε... παγώσει για πάνω από 30 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1982! Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας στις αρχές της νέας χρονιάς θα «χτυπήσει το κουδούνι» και για την αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών, καθώς έως το τέλος του Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και η προτελευταία «φάση» της αξιολόγησης η οποία αφορά τους διευθυντές σχολείων δευτεροβάθμιας, τους προϊσταμένους σχολείων πρωτοβάθμιας και τους προϊσταμένους τμημάτων (ειδικής αγωγής, αγωγής υγείας κ.ά.). Αίτηση. Προτεραιότητα θα έχουν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα δηλώσουν ότι εθελοντικά συμμετέχουν στις σχετικές διαδικασίες και θα καταθέσουν αίτηση προτεραιότητας καθώς και εκείνοι που θα θελήσουν να επιλεγούν σε θέσεις ευθύνης (στελέχη εκπαίδευσης) και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Συνέδριο για τις απελάσεις του 1964

Στο πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης θα πραγματοποιηθεί το διεθνές συνέδριο «1964 Απελάσεις και Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης: σημείο καμπής στην ομογενοποίηση της τουρκικής κοινωνίας» στο πλαίσιο της 50ης επετείου από τις απελάσεις των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης από την τουρκική κυβέρνηση. Σκοπός του συνεδρίου είναι να παρουσιάσει μελέτες αναφορικά με τα γεγονότα του 1964 και τις συνέπειες τους στην ελληνική μειονότητα, καθώς και να ανοίξει το δρόμο σε μελλοντικές έρευνες. Στον ίδιο χώρο θα εκτίθεται και η έκθεση "20 δολλάρια, 20 κιλά" με το ίδιο θέμα που εγκαινιάστηκε στην Πόλη τον Μάρτιο του 2014. Το συνέδριο θα διαρκέσει από τις 30 Οκτωβρίου έως την 1 Νοεμβρίου 2014 και θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου στο Santral. Το πανεπιστήμιο διαθέτει λεωφορεία για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών τα οποία αναχωρούν από την αποβάθρα του Καμπατάς. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά και στα τουρκικά.

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

23 Οκτωβρίου 1925: Ο Μάνος Χατζηδάκης

«Έλαβα την αττική παιδεία, όταν ακόμη στον τόπο μας υπήρχε και Αττική και Παιδεία», έγραψε ο Μάνος Χατζηδάκης. Γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1925, στην Ξάνθη, κι από τα επτά του βρέθηκε στην Αθήνα. Γρήγορα έμεινε ορφανός από πατέρα. Όπως ο ίδιος έλεγε, τον επηρέασαν ο Ερωτόκριτος, ο Μακρυγιάννης, το εργοστάσιο του Φιξ στη Συγγρού και ο Χαράλαμπος του (ζαχαροπλαστείου) Βυζάντιον. Στα 1949, έδωσε μια διάλεξη για το ρεμπέτικο τραγούδι με τίτλο «Ερμηνεία και θέση του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού». Ο θόρυβος που προκλήθηκε, αποτέλεσε και το εισιτήριο για την είσοδο του ρεμπέτικου στη μουσική ζωή του τόπου. Αυτοδίδακτος ως συνθέτης, δεν ακολούθησε συστηματοποιημένες σπουδές ανώτερων θεωρητικών, παρά το παντοδύναμο μουσικό του ένστικτο. Το 1943 έγραψε τη μουσική για το έργο του Αλ. Σολομού «Ο τελευταίος Ασπροκόρακας». Ακολούθησε μια σειρά από έργα για το θέατρο και τον κινηματογράφο, η σουίτα για πιάνο «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα» (1947-48) και λίγο αργότερα η μουσική για τον «Ματωμένο γάμο» του Φ. Γκ. Λόρκα, που ανεβάστηκε σε συνεργασία με τον Μάνο Κατράκη. Το 1949 άρχισε η συνεργασία του με το Ελληνικό χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου, για το οποίο έγραψε τρία μπαλέτα («Μαρσύας» 1949, «Έξι λαϊκές ζωγραφιές» 1949-50, «Το καταραμένο φίδι» 1950) και με το Εθνικό Θέατρο («Δύο χοές, για την Ορέστεια του Αισχύλου» 1950, «Λυσιστράτη» 1957, «Θεσμοφοριάζουσες», 1958).

23 Οκτωβρίου 1942: Ελ Αλαμέιν

Στις 24 Ιουνίου 1942, ο στρατάρχης Ρόμελ πέρασε τα αιγυπτιακά σύνορα με το Άφρικα Κορπ (βλ. 29.3.1942). Συνάντησε αντίσταση κι έμεινε από καύσιμα. Στις 3 Σεπτεμβρίου, υποχώρησε λίγο κι οχυρώθηκε στο παραλιακό χωριό Ελ Αλαμέιν, όπου περίμενε ανεφοδιασμό. Τα πράγματα δεν του ήρθαν βολικά. Η αγγλική πολεμική αεροπορία (ΡΑΦ) κέρδισε τη μάχη των ουρανών και σφυροκοπούσε τα γερμανικά μετόπισθεν, τσακίζοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού, ενώ τα συμμαχικά υποβρύχια δεν επέτρεπαν στα πετρελαιοφόρα του Άξονα να πλησιάσουν την ακτή.
Ήταν 9 το βράδυ, 23 Οκτωβρίου 1942, όταν χίλια αγγλικά κανόνια σφυροκόπησαν τις γερμανικές θέσεις. Η μάχη του Ελ Αλαμέιν ξεκινούσε άγρια και φονική. Στις 10.30, το αγγλικό πεζικό ρίχτηκε μπροστά. Μαζί του και η πρώτη ελληνική ταξιαρχία, με διοικητή τον συνταγματάρχη Παυσανία Κατσώτα. Ο Ρόμελ απάντησε με αντεπίθεση που συντρίφτηκε. Όμως, οι γραμμές του άντεξαν 48 ώρες. Τη νύχτα, 25 Οκτωβρίου, οι Άγγλοι διέσπασαν τη γερμανική άμυνα σε δυο σημεία. Μάταια, ο Ρόμελ προσπάθησε να συγκρατήσει το μέτωπο. Οι αντεπιθέσεις του, στις 27 και 28 Οκτωβρίου, αποκρούστηκαν, παρ’ όλο που έριξε στη μάχη όλα του τα τανκς. 

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Η ελληνική ιστορία μέσα από τα διαβατήρια εποχής...

Ο όρος διαβατήριο προέρχεται από τα αρχαιοελληνικά «διαβατήρια» –θυσίες που τελούνταν πριν διαβεί κανείς τα σύνορα της χώρας ή όταν επέστρεφε– και αποδίδει την ευρεία έννοια της μετάβασης από ένα κράτος σε ένα άλλο – και όχι μόνο από ένα λιμάνι σε ένα άλλο, όπως ο όρος passport. Τα ταξιδιωτικά έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται για τη μετακίνηση κυρίως μεταξύ κρατών, αλλά και από ένα οποιοδήποτε μέρος σε ένα άλλο, αναλόγως του ιστορικού πλαισίου. Στόχος ήταν η ασφάλεια των κρατών, η προστασία των ταξιδιωτών, αλλά και η ταυτοποίησή τους. Μέσα από τα ταξιδιωτικά έγγραφα που εκτίθενται διατρέχει κανείς εποπτικά την ελληνική ιστορία. Ξεκινώντας από το πρώτο έγγραφο της περιόδου του πρώτου έτους της Επανάστασης του 1821 και φτάνοντας ως το διαβατήριο του Άρη Αλεξάνδρου από τη δικτατορία του 1967, παρακολουθεί κανείς την εξέλιξη των ταξιδιωτικών εγγράφων, που άλλοτε αφορούν σημαντικά πρόσωπα (όπως ο Στέφανος Στρέιτ, ο Αλέξανδρος Διομήδης, ο Sir Frederick Adam, η Διδώ Σωτηρίου) και άλλοτε σημαντικές πτυχές της ιστορίας,

Ποιοι ήταν οι Αλβανοί παρακρατικοί που επέδραμαν εναντίον Ελλήνων στην Δερβιτσάνη...

H αλυτρωτική προπαγάνδα ότι δήθεν οι ελληνικές περιοχές από την Φλώρινα έως την Πρέβεζα, είναι «αλβανικά εδάφη» - Η εξαγωγή Αλβανών τζιχαντιστών στην Συρία - Ο κίνδυνος να μετατραπούν τα Βαλκάνια σε πυριτιδαποθήκη 100 χρόνια από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα, για τις νέες αλβανικές προκλήσεις, τόσο στο Βελιγράδι κατά τον αγώνα Σερβίας – Αλβανίας, όσο και στα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου που ακολούθησαν. Ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός, που βρίσκει έδαφος στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και των Σκοπίων, σε σχέση με την παρουσία πυρήνων τζιχαντιστών στις χώρες αυτές, αποτελεί ένα εκρηκτικό μείγμα που κινδυνεύει να ξαναμετατρέψει τα βαλκάνια σε πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. 
Από «ανέργους» χασισοκαλλιεργητές του χωριού Λαζαράτι, τον μεγαλύτερο χασισοβολώνα  της Ευρώπης έως πρότινος, αποτελούνταν το κομβόι των Αλβανών εθνικιστών, που μετά τη διακοπή του αγώνα Σερβία - Αλβανία στο Βελιγράδι, την περασμένη Τρίτη, «μπούκαραν» στη Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου, προκαλώντας σοβαρά επεισόδια κατά των ομογενών. Κρατώντας στα χέρια τους σημαίες και πανό με εθνικιστικό περιεχόμενο, κατά της Ελλάδας και των εκεί ομογενών, οι «εισβολείς» ούρλιαζαν πως θα κάψουν το χωριό, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και προπηλάκισαν κατοίκους του χωριού.

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο


Η Μεταρρύθμιση των Τριών Διδασκάλων Χρυσάνθου εκ Μαδύτων Αρχιεπισκόπου Δυρραχίου, Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος και Γρηγορίου Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. στην Κωνσταντινούπολη το 1814, αποτελεί σταθμό στην ιστορία της ελληνικής μουσικής και της ανατολικής εκκλησιαστικής και κοσμικής μουσικής γενικότερα. Στα πλαίσια των εορτασμών για τη συμπλήρωση 200 ετών από την καθιέρωση της Νέας Μεθόδου του 1814 θα πραγματοποιηθεί διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Η Βυζαντινή Μουσική μέσα από την Νέα Μέθοδο Γραφής (1814-2014). Καθιέρωση – Προβληματισμοί – Προοπτικές»,  στις 30 Οκτωβρίου με 1η Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ και η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. κ. Ανθίμου.

Κύριοι άξονες του συνεδρίου, σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή, είναι η πρέπουσα τιμή και προβολή του θεωρητικού, εξηγητικού, μελουργικού και διδακτικού έργου των Τριών Διδασκάλων, η παρουσίαση μουσικολογικών και ψαλτικών προβληματισμών που προέκυψαν από την καθιέρωση της Νέας Μεθόδου μέχρι σήμερα, και η ανάδειξη προοπτικών που ανοίγονται, 200 χρόνια μετά την Μεταρρύθμιση, τόσο σε πρακτικό, λειτουργικό και καλλιτεχνικό, όσο και σε θεωρητικό και επιστημονικό επίπεδο, για τη χρήση της Νέας Μεθόδου στα ευρύτερα συμφραζόμενα των νέων δυνατοτήτων επικοινωνίας και ενημέρωσης, αρχειοθέτησης και επεξεργασίας δεδομένων. 

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Πρόσκληση σε διήμερο εορτασμό (18 & 19 Οκτωβρίου 2014)



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Με αφορμή τη συμπλήρωση 
81 χρόνων από την Κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Διδυμοτείχου
κυρού  Φιλαρέτου Βαφείδη, ιδρυτή και χορηγό του 1ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου
&
95 χρόνων λειτουργίας του (21-10-1919), 
η Διεύθυνση του Σχολείου μας σας προσκαλεί στο διήμερο εορτασμό
που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2014
στο Σχολείο και στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό  Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ομιλία: “Η ιστορία του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου”, 
από τον εκπαιδευτικό κ. Σάββα Σαββίδη.

 ΔΕΞΙΩΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ 
ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Πρόσκληση σε διήμερο εορτασμό (18 & 19 Οκτωβρίου 2014)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Με αφορμή τη συμπλήρωση 
81 χρόνων από την Κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Διδυμοτείχου
κυρού  Φιλαρέτου Βαφείδη, ιδρυτή και χορηγό του 1ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου
&
95 χρόνων λειτουργίας του (21-10-1919), 
η Διεύθυνση του Σχολείου μας σας προσκαλεί στο διήμερο εορτασμό
που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2014
στο Σχολείο και στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ
 ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 
ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ  18.30΄
ΕΝΑΡΞΗ 19.00΄
Ομιλία από τον Διδάκτορα Θεολογίας και Φιλόλογο κ. Σάββα Σαββίδη
για την Εκπαιδευτική Κατάσταση στο Διδυμότειχο επί Μητροπολίτη Φιλάρετου Βαφείδη.
Έκθεση ζωγραφικής εμπλουτισμένη με ποίηση γύρω από τις Αλύτρωτες Πατρίδες
του ζωγράφου και ποιητή κ. Βασιλείου Χρυσανθακόπουλου.
Τραγούδια αφιερωμένα στη Θράκη από την κ. Λαμπρινή Παπαδοπούλου .


Η ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 19-10-2014 ΑΠΟ ΤΙΣ 11.00΄ π.μ. ΕΩΣ 02.00΄μ.μ.

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Τα Πορίσματα του Συνεδρίου Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ-CERN

Τις προηγούμενες ημέρες, την Πέμπτη και Παρασκευή 9 & 10 Οκτωβρίου 2014, διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη Διεθνές Συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από το τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN). Οι ομιλητές προέρχονταν από διάφορα επιστημονικά πεδία και τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Τα πορίσματα του Συνεδρίου έχουν ως ακολούθως:

ΔΙΕΘΝΕΣ  ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΗ:

Ο άνθρωπος ανάμεσα στο μυστήριο του Θεού και το μυστήριο του Σύμπαντος»

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ  ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 1. Το ότι σήμερα εδώ φυσικοί του CERN και θεολόγοι συζητούν, σημαίνει ότι οι περιοχές των φυσικών επιστημών και της θεολογίας μπορούν να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται αρμονικά.

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Αναβάθμιση των Ιεροσπουδαστηρίων και νέα διδακτικά βιβλία για τα σχολεία της Θράκης

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την προκήρυξη για  την αναβάθμιση των Ιεροσπουδαστηρίων και την  Παιδαγωγική υποστήριξη της διδασκαλίας του Κορανίου στους μαθητές μέλη της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Τα προγράμματα σπουδών και τα νέα διδακτικά βιβλία και υλικά θα εμπεριέχουν παιδαγωγικά και θρησκευτικά στοιχεία με βάση το Κοράνιο και τις αρχές της θρησκείας του Ισλάμ, κατάλληλα αναπλαισιωμένα στην πραγματικότητα των μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων.
Όροι και προϋποθέσεις
Η υποβολή των αιτήσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
(i) Αίτηση Χρηματοδότησης, υπόδειγμα της οποίας επισυνάπτεται στην παρούσα πρόσκληση και βρίσκεται δημοσιευμένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.edulll.gr.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Οι Διευθυντές Σχολείων θα χορηγούν τις άδειες στους εκπαιδευτικούς

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, ύστερα από σχετικό αίτημα των Διευθυντών Διευθύνσεων εκπαίδευσης, μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες χορήγησης όλων των αδειών των εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων, από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης στους Διευθυντές ή προϊσταμένους σχολικών μονάδων .Υστερα από αίτημα που έθεσαν στον υπουργό οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, ο Διευθυντής Σχολείου πλέον θα χορηγεί κανονικές άδειες, ειδικές άδειες, αναρρωτικές άδειες, ενώ θα έχει το δικαίωμα της διευκόλυνσης των εκπαιδευτικών με οικογενειακές υποχρεώσεις, της σχολικής μονάδας που προΐσταται, ενημερώνοντας αμελλητί τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης..

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

24 KAI 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΗΜΕΡΙΔΑ: "ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ"

24 KAI 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: "ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ", ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΦΡΑΓΚΟ, ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΕΜΠΑΪΔΗΝ ΚΑΡΑΧΟΤΖΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Α.Α.Σ. ΞΑΝΘΗΣ.
Κομοτηνή, Παρασκευή 24.10.14, έναρξη 6 μ.μ. στο Ίδρυμα Ν. Παπανικολάου (δίπλα στην παλιά Νομαρχία)
Ξάνθη, Σάββατο 25.10.14, έναρξη 6 μ.μ. στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης (Πλατεία Διοικητηρίου).

9 Οκτωβρίου 1967: Ερνέστο Τσε Γκουεβάρα

Γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1928, στην πόλη Ροσάριο της Αργεντινής, και ήταν το πρώτο από τα πέντε παιδιά μιας οικογένειας αριστοκρατών, ισπανοϊρλανδικής καταγωγής και αριστερών τάσεων. Ο Ερνέστο Γουεβάρα ντε λα Σέρνα υπέφερε από άσθμα και σπούδασε ιατρική, κυρίως για να τα βγάλει πέρα με την πάθησή του. Στα 1953, είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του και είχε σχηματίσει συγκεκριμένες απόψεις για τη χειραφέτηση της Νότιας Αμερικής. Πίστευε ότι η ριζική λύση για τη Λατινική Αμερική ήταν μια επανάσταση, όχι κάθε λαού χωριστά αλλά ταυτόχρονα όλων των καταπιεσμένων ως μια συνολική πολιτιστική και οικονομική οντότητα. Το είχε επιχειρήσει και σε μεγάλο βαθμό το είχε πετύχει ο Σιμόν ντε Μπολιβάρ, πάνω από ένα αιώνα νωρίτερα, όταν απελευθέρωσε τη Νότια Αμερική από την ισπανική κατοχή. Αυτή τη φορά, ήταν η ώρα της κοινωνικής επανάστασης με βασικό εχθρό τις Ηνωμένες Πολιτείες που θεμελίωναν την εκμετάλλευση και την εξουσία τους μέσα από αυταρχικά καθεστώτα και αμερικανοδίαιτες δικτατορίες.

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΣΕΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΒΑΚΧΟΥ

 ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Ἐπί τῇ μνήμῃ τῶν Ἁγίων Μαρτύρων Σεργίου καί Βάκχου, τῇ 7ῃ Ὀκτωβρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἐπεσκέφθη τόν ἐν τῇ Πόλει ὁμώνυμον βυζαντινόν ναόν τῆς ἐποχῆς τοῦ Ἰουστινιανοῦ (6ου αἰῶνος), χρησιμοποιούμενον σήμερον ὡς τέμενος ὑπό τό ὄνομα Küçük Ayasofya camii, καί ἐδεήθη ὑπέρ τῶν κτιτόρων αὐτοῦ καί πάντων τῶν διά μέσου τῶν αἰώνων ἐν αὐτῷ διακονησάντων καί λειτουργηθέντων.

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

εμπρός ολοταχώς, όπισθεν ολοταχώς...

«Σφήνα» Unesco για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα προτίθεται να αναλάβει η UNESCO. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της Διακυβερνητικής Επιτροπής.
Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία δεν είναι υποχρεωμένη να δεχτεί τη διαμεσολάβηση και η οποιαδήποτε απόφαση δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, η ελληνική πλευρά προσβλέπει στη διεθνοποίηση του θέματος και στην άσκηση πιέσεων προς τη βρετανική πλευρά από άλλα κράτη-μέλη της επιτροπής. Στην προχθεσινή συνάντηση η Βρετανία εκπροσωπήθηκε από τον υποδιευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, ενώ η ελληνική πλευρά μετείχε ως παρατηρήτρια.

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

5 Οκτωβρίου 1713 - Ο εγκυκλοπαιδιστής Ντιντερό

Τον καιρό του Λουδοβίκου ΙΣτ’ που οι Γάλλοι πετούσαν ή πεινούσαν, το γαλλικό πνεύμα άνοιγε τον δρόμο προς τον διαφωτισμό κι ετοίμαζε τις συνθήκες εκείνες που θα μετέτρεπαν μια κοινωνική επανάσταση σε γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας. Πλάι τους και παράλληλα με αυτούς, έδρασαν άνθρωποι της επιστήμης και της λογοτεχνίας αλλά και επαναστάτες που πρόσθεσαν το δικό τους λιθάρι στο οικοδόμημα του παγκόσμιου πολιτισμού. Ο Γάλλος εγκυκλοπαιδιστής Ντενίς Ντιντερό, από τους κυριότερους εκπροσώπους του διαφωτισμού, γεννήθηκε στις 5 του Οκτώβρη του 1713, χρονιάς που υπογράφτηκε η τραγική για τη Γαλλία συνθήκη της Ουτρέχτης, ουσιαστικά η ληξιαρχική πράξη της οριστικής δύσης του βασιλιά Ήλιου, Λουδοβίκου ΙΔ’. Ο Ντιντερό μεγάλωσε στα δύσκολα χρόνια της εποχής του Λουδοβίκου ΙΕ’. Στα 1741 γνωρίστηκε με τον Ζαν Ζακ Ρουσσώ. Η φιλία τους τον επηρέασε.  Μαζί με τον μαθηματικό Ζαν ντ' Αλαμπέρ (1717 - 1783), εξέδωσε την περίφημη εγκυκλοπαίδεια (1746 - 1772), ένα 28τομο έργο που φιλοδοξούσε να συγκεντρώσει ολόκληρη την ως τότε ανθρώπινη γνώση.
Το έργο τον ξετίναξε οικονομικά. Αναγνωρίζοντας την προσφορά του, η τσαρίνα, Μεγάλη Αικατερίνη, του έκοψε ισόβιο επίδομα. Πέθανε το 1784, μόλις πέντε χρόνια πριν από την έκρηξη της μεγάλης Γαλλικής επανάστασης.

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

3ο Διεθνές Συνέδριο - Ρόδος, 8-12 Ὀκτωβρίου 2014 Θέμα: «Τό Τραῦμα»
Δέν ὑπάρχει καμία ἀμφιβολία ὅτι ζοῦμε μία ἀπό τίς πιό δύσκολες καί περίπλοκες περιόδους τῆς πρόσφατης ἀνθρώπινης ἱστορίας. Ἡ ἀπογοήτευση ἀπό τό παρελθόν, τό ἀδιέξοδο πού παρουσιάζεται στό σήμερα, ἡ ἀμφιβολία καί ὁ φόβος γιά τό μέλλον –μέχρι τό σημεῖο τῆς ἀπόγνωσης γιά ἀρκετούς– ἔχουν κάνει τόν ἄνθρωπο νά ἀμφισβητήσει τήν ἴδια του τήν ὑπόσταση. Δυστυχῶς, ἀντί νά βρεῖ μιά λύση γιά τίς καταστάσεις πού ἔφεραν τήν κοινωνία καί τόν ἴδιο σέ αὐτό τό ἀδιέξοδο, ἐκφράζει τόν βαθύ του ὑπαρξιακό πόνο μέσα ἀπό τόν θυμό καί τήν ἀγανάκτηση. Ἔτσι, ἄν καί εἶναι βαθιά πληγωμένος, δέν μπορεῖ νά κλείσει τά τραύματα καί τά πολλαπλασιάζει.
Πρόσφατα, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος τόνισε ὅτι ὅλοι μας ἔχουμε κληθεῖ νά διακονήσουμε τό «μέγα τραῦμα» καί τό «μέγα θαῦμα», τόν ἄνθρωπο. Ἔτσι, στή δύσκολη ἐποχή πού ζοῦμε, χρειάζεται νά κατανοήσουμε τούς λόγους καί τούς τρόπους πού ὁ συνάνθρωπός μας ἔχει πληγωθεῖ, φτάνοντας σέ ἀπόγνωση. Εἶναι σημαντικό νά ἐμβαθύνουμε σέ αὐτό, γιατί μόνο ἔτσι μποροῦμε νά τόν προσεγγίσουμε, νά τόν κατανοήσουμε καί νά τόν διακονήσουμε, ὥστε νά συμβάλουμε, μέ τή Χάρη τοῦ Θεοῦ, στήν ἐπούλωση τῶν τραυμάτων του.

4 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδη συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)


Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδη συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

3 Οκτωβρίου 1906 - Το μήνυμα «S.O.S»


Στα 1840, ανακαλύφθηκε ο ηλεκτρικός τηλέγραφος. Στα 1843, ο Σάμουελ Μορς (1791 – 1872) συνεισέφερε τα «σήματα μορς» και η επικοινωνία με την ενσύρματη τηλεγραφία έγινε ευχάριστη ρουτίνα: Μετέτρεψε το αλφάβητο σε συνδυασμούς από τελείες και παύλες (μικρές και μεγάλες εκπομπές ρεύματος), ώστε να είναι δυνατή η χρήση του τηλέγραφου. Στα 1895, ο Ιταλός φυσικός Γουλιέλμος Μαρκόνι (1874 – 1937) μετέδωσε σήμα και πέτυχε ασύρματη τηλεγραφική συνεννόηση από. Στα 1897, πέτυχε ασύρματη τηλεγραφική συνεννόηση με πολεμικά πλοία, που έπλεαν δώδεκα μίλια από την ακτή, από την οποία εξέπεμπε. Μόλις είχε γεννηθεί το επάγγελμα του ασυρματιστή: Του μαρκόνη και της μαρκόνισσας, όπως τους λένε οι ναυτικοί. Ασύρματος τηλέγραφος και σήματα μορς μπήκαν στην υπηρεσία της διάσωσης στις θάλασσες.

ΣΔΕ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ - Ημερίδα Ευαισθητοποίησης - Αποφοίτησης 2014


ΣΔΕ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

ΤΙΤΛΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Μετά την επιτυχή φοίτηση 2 ετών, παρέχεται τίτλος ισότιμος του Γυμνασίου και δυνατότητα εγγραφής σε οποιοδήποτε λύκειο (ΓΕΛ ή στις λυκειακές τάξεις του εσπερινού)

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ
Βολικό απογευματινό ωράριο σε ένα ευχάριστο περιβάλλον και μαθήματα που καλύπτουν τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των εκπαιδευομένων.

ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ
Τα ΣΔΕ συγχρηματοδοτούνται απο το Ερωπαικό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) μέσω του Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. και από το Ελληνικό Δημόσιο.

ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΥΣ
Στα ΣΔΕ δεν υπάρχουν εξετάσεις και βαθμοί. Γίνεται ποιοτική αξιολόγηση των εκπαιδευομένων.

ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ...

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Καθημερινά 5-8 μ.μ στο σχολείο(3ο γυμνάσιο γιαννιτσών, συνοικισμός) Βάρναλη 1, 58100 Γιαννιτσά.
τηλ. 2382081010 κινητο 6987123475

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τις θρησκευτικές κοινότητες

 Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του από το Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα», η συζήτηση και ψήφιση του οποίου θα συνεχιστεί την Τετάρτη επί των άρθρων και των τροπολογιών.Υπέρ της  αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΑΝ.ΕΛ ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ δήλωσαν παρών, ζητώντας περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές αναγνωρίζοντας πάντως ότι έχει θετικό πρόσημο. Παρών δήλωσε ότι ψηφίζει και το ΚΚΕ ενώ η Χρυσή Αυγή το καταψήφισε. Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι αυτό το νομοσχέδιο δίνει μια σημαντική ευκαιρία για να αρθούν προβλήματα που εκκρεμούν από το 1946 και αφορούν κυρίως την καθημερινή λειτουργία των θρησκευτικών οργανώσεων που ζουν στην Ελλάδα, χωρίς να εμποδίζεται παράλληλα η άσκηση της θρησκευτικής τους λατρείας.