Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙ ΚΑΙ ΟΥΚ ΑΣΘΕΝΩ;

 Η γιορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου αποτελεί μία σπουδαία πνευματική ευκαιρία υπενθύμισης  στον καθέναν μας τι σημαίνει να είναι κάποιος ηγέτης στη ζωή της Εκκλησίας. Ο λόγος του Παύλου στην Β’ προς Κορινθίους επιστολή του θέτει το μέτρο της αποστολικότητας, αλλά και της ηγετικής αποστολής, στην οποία καλείται ο κάθε χριστιανός να προβληματιστεί, πολύ ψηλά. Γιατί δεν είναι μόνο το αποστολικό αξίωμα καθαυτό, το οποίο περιγράφεται στα λόγια του Παύλου, αλλά και η όλη χριστιανική παρουσία μέσα στον κόσμο, η ιδιότητα του χριστιανού η οποία αποτυπώνεται στην διακονία των Αποστόλων.
«Τις ασθενεί και ουκ ασθενώ;» (Β’ Κορ. 11, 29) αναρωτιέται ο Παύλος. Απόστολος σημαίνει αυτός που δεν έχει ως κέντρο της ζωής και της ύπαρξής του τον εαυτό του, αλλά τον πλησίον του, τον κάθε πλησίον. Ο ηγέτης δεν λειτουργεί αυτοαναφορικά, αλλά πραγματοποιεί μία συνεχής έξοδο στον συνάνθρωπο, η οποία πηγάζει από την σχέση του με τον Χριστό και από την μίμηση προς τον Κύριο. Όπως ο Χριστός εκένωσε τον εαυτό του και έδειξε την συγκατάβαση προς τους ανθρώπους εξερχόμενος από το να είναι μόνο Θεός, όπως ήταν η φύση Του και προσλαμβάνοντας και το ανθρώπινο, με μόνη αιτία της κίνησης αυτής την αγάπη, έτσι και ο Απόστολος των Εθνών δείχνει ότι τα χαρακτηριστικά του ηγέτη εν τη Εκκλησία είναι η κένωση, η συγκατάβαση και την ίδια στιγμή μία συνεχής έξοδος από τον εαυτό, όχι για να προσλάβει την ανθρώπινη φύση,

Μετά τις 20 Ιουλίου η ανακοίνωση των γενικών μεταθέσεων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης...

Οι αποφάσεις του ΚΥΣΔΕ – Το χρονοδιάγραμμα των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών
Μας ενημερώνουν οι αιρετοί Ν. Κορδής και Β. Αναγνώστη
Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ που έγινε την Πέμπτη 26-6-2014 σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:
9. Αναφορικά με τις παραιτήσεις εκπαιδευτικών το 2013 είχαμε 3900 αποχωρήσεις και 3166 το 2014. Ο συνολικός αριθμός των 7066 αποχωρήσεων από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα πρέπει να συνυπολογιστεί σε κάθε περίπτωση στον υπολογισμό κενών και πλεονασμάτων!
10. Τέλος σχετικά με τον προγραμματισμό των υπηρεσιακών μεταβολών ο στόχος είναι:
-Στις 7 & 8 Ιούλη να γίνει συζήτηση επί των ειδικών κατηγοριών μεταθέσεων και κάποιων αμφισβητούμενων αιτήσεων.

Κύκλοι, τρίγωνα, αριθμοί... μα ουδαμού ευθεία...

ΚΥΚΛΟΙ, ΤΡΙΓΩΝΑ, ΑΡΙΘΜΟΙ… ΜΑ ΟΥΔΑΜΟΥ ΕΥΘΕΙΑ
Ἀποτελεῖ κοινή διαπίστωσι, ὅτι σέ ἄλλους ἀνθρώπους ἀρέσουν τά θετικά καί σέ ἄλλους τά θεωρητικά μαθήματα. Ἄλλοι αἰσθάνονται κλίσιν σέ θέματα φιλολογικοῦ χαρακτῆρος καί ἀρέσκονται εἰς τήν ἀνθρωπιστικήν λεγομένην παιδείαν καί ἄλλοι εἰς τόν τεχνοκρατισμόν μέ ὅλην τήν δέσμην τῶν σπουδῶν πού αὐτή περιλαμβάνει. Ὑπάρχουν βεβαίως καί οἱ ὀλίγοι, πού συνδυάζουν ἤ προσπαθοῦν νά συνδυάσουν καί τούς δύο κύκλους σπουδῶν καί αὐτό εἶναι ὁπωσδήποτε πληρέστερο.
Ἐκεῖ ὅμως πού ὅλοι οἱ Νεοέλληνες συμφωνοῦμε καί ἀναπαυόμεθα εἶναι ἡ κοινή βάσις τῆς Γεωμετρίας.
Ναί, τῆς Γεωμετρίας καί μάλιστα εἰς τό κεφάλαιον τῶν «κύκλων»! Θά ἐρωτήσετε πῶς καί γιατί; Ὄχι μόνον διότι τό κακόν πού κάνει «κύκλους» μᾶς ἔχει «περικυκλώσει» καί δείχνει νά ἐπιμένῃ τό «μάτι τοῦ κυκλῶνα», ὄχι μόνον διότι ὅσοι τό ὑπηρετοῦν ἀρέσκονται εἰς τά ποικίλα «κυκλώματα» καί ἔτσι ἐπαληθεύεται ἡ Γραφή ὅτι «κύκλῳ οἱ ἀσεβεῖς περιπατοῦσι…» (Ψαλμ. ΙΑ´, 9), ἀλλά καί διότι οἱ «ἄσπονδοι φίλοι μας» καί «καλοί μας γείτονες» μᾶς ἔχουν κυκλωμένους δίχως νά μποροῦμε νά πάρωμε ἀνάσα.

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Τα Απόκρυφα Χριστιανικά Κείμενα στο επίκεντρο Διεθνούς Συμποσίου

Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. διοργανώνει, σε συνεργασία με την AELAC (Αssociation pour l’Ιtude de la Littιrature Apocryphe Chrιtienne), την Προτεσταντική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λωζάννης και το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ., Διεθνές Συμπόσιο για την Απόκρυφη Χριστιανική Γραμματεία. Το Συνέδριο, με τίτλο “Ancient Christian Literature and Christian Apocrypha” θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 26 έως την Κυριακή 29 Ιουνίου 2014.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ (1797-1864) Επιστημονική ημερίδα στη Θεολογική Σχολή.


Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 150 ετών από την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα (1864-2014), η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα:

«Η Εκκλησία στα Ιόνια Νησιά: Από τη Βενετοκρατία στην Ένωση (1797-1864)»

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 στο Κτήριο της Θεολογικής Σχολής (Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου), στην Αίθουσα Οπτικοακουστικών Μέσων.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
- Πρόγραμμα: http://goo.gl/FjHseF

Πληροφορίες Λεκτ. Δέσποινα Μιχάλαγα
Τηλ.: 210-7275786
η-Ταχ.: dsmich[at]theol.uoa[dot]g

25 Ιουνίου 1997 Ο Ζακ Ιβ Κουστό

Ήταν ερωτευμένος με τα βάθη των θαλασσών και θέλησε να γνωρίσει τον έρωτά του στον κόσμο όλο. Ο Ζακ Ιβ Κουστό γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1910, στη Γαλλία. Στα 1948, ήταν καπετάνιος σε μια κορβέτα του γαλλικού ναυτικού. Στα 1950, έγινε προϊστάμενος των ωκεανογραφικών ερευνών και διοικητής του ερευνητικού σκάφους «Καλυψώ». Επτά χρόνια αργότερα, διεύθυνε το Ωκεανογραφικό Μουσείο του Μονακό. Ίδρυσε την υποβρύχια ομάδα της Τουλόν και το Κέντρο Προηγμένων Θαλασσίων Μελετών στη Μασσαλία (1968) και εφεύρε τις συσκευές κατάδυσης και υποβρύχιας κινηματογράφησης. Έγραψε πολλά βιβλία για τις υποθαλάσσιες έρευνές του αλλά η οικουμένη κυρίως του οφείλει την ταινία «Ο κόσμος της σιωπής» (1953) με την οποία αποκάλυψε στο ευρύ κοινό τη μαγεία του υποβρύχιου κόσμου. Για χρόνια, τα ντοκιμαντέρ του προβάλλονταν στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Πέθανε στις 25 Ιουνίου 1997.

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Το γενέσιον του Τιμίου Προδρόμου

Τα γεγονότα της γεννήσεως του Τιμίου Προδρόμου αναφέ­ρει ο Ευαγγελιστής Λουκάς στο α’ κεφάλαιο του Ευαγγελίου του.Γράφει, λοιπόν, ότι στις ημέρες του βασιλέως Ηρώδη ζούσε στην Ιουδαία κάποιος ιερέας που λεγόταν Ζαχαρίας. Είχε σύ­ζυγό του την Ελισάβετ, η οποία ήταν απόγονος του Προφή­του Ααρών. Ήσαν και οι δύο άνθρωποι του Θεού και εζούσαν με δικαιοσύνη, φόβο Θεού, ευλάβεια, σωφροσύνη, και ετηρούσαν τις θείες εντολές. Για πολλά χρόνια ικέτευαν τον Κύριο να τους ευλογήσει με τη χαρά της τεκνογονίας, αλλά δεν είχαν αποκτήσει, παρά τη θερμή προσευχή τους, παιδί. Ο Ζαχαρίας και η στείρα σύζυγός του Ελισάβετ είχαν φθάσει σε βαθύ γή­ρας και δεν είχαν πλέον ελπίδα να τεκνοποιήσουν. Ενώ ο ιερέας Ζαχαρίας ευρισκόταν μία ημέρα στο ναό και εθυμίαζε στο Ιερό Βήμα, εφανερώθηκε σ’ αυτόν Άγγελος Κυρίου, για να προμηνύσει τη γέννηση του επίγειου και ένσαρκου αγγέλου, του Βαπτιστού Ιωάννου.

ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ.

ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ
Ο ναός για όσους πιστεύουν είναι ένα σπίτι, στο οποίο συγκατοικούν όλοι όσοι αισθάνονται παιδιά του Θεού. Είναι ένα σπίτι ανοιχτό, στο οποίο "πάντες χωρούσι". Ακόμη κι εκείνοι που βάζουν αστερίσκους και υποσημειώσεις για την Εκκλησία, την πίστη, τα πρόσωπα, τους άλλους. Δεν έχει να κάνει με τους ιερείς, τους επιτρόπους, τους μικρότερους ή τους μεγαλύτερους πόσο ανοιχτοί είναι, πόσο άψογοι, πόσο πρόθυμοι. Ο ναός είναι ένα σπίτι ανοιχτό, για όποιον αναζητεί πίστη και νόημα. Ακόμη και με τις υποσημειώσεις να πηγαίνεις θα βρεις τόπο εν τω καταλύματι. Είναι η Θεία Λειτουργία που ενώνει, είναι οι εικόνες, είναι κάποιος που σου μίλησε, είναι η χαρά ή η λύπη που μοιράστηκες (συνήθως το δεύτερο), είναι η αίσθηση πως ο Θεός δεν παύει να σε περιμένει...

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

πρόταση οδικού ταξιδιού...

22 Ιουνίου 1941: Σχέδιο Μπαρμπαρόσα

Στις 2 Φεβρουαρίου 1941, ένα μεγάλο πολεμικό συμβούλιο στη Γερμανία ρύθμισε τις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου Μπαρμπαρόσα. Προέβλεπε προέλαση και κατάληψη της Σοβιετικής Ένωσης μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Θα ακολουθούσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με μικρή ένταση. Οι γερμανικές στρατιές θα έπρεπε να επιστρέψουν ως τα Χριστούγεννα, αφήνοντας στην κατακτημένη Ρωσία μόνο τις απαραίτητες δυνάμεις κατοχής.

Στα γερμανοσοβιετικά σύνορα, στην Πολωνία, το πυροβολικό άνοιξε πυρ στις 3.15’ τα ξημερώματα, 22 Ιουνίου 1941. Στις 4 το πρωί, ξύπνησαν τον Τσόρτσιλ, στο Λονδίνο, να του πουν πως άρχισε η γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση. Ενημερώθηκε και ξανάπεσε να κοιμηθεί. Στις 4.30, ο Γερμανός πρεσβευτής στη Μόσχα επέδιδε το τελεσίγραφο στον υπουργό Εξωτερικών, Βιατσεσλάβ Μιχαήλοβιτς Μολότοφ. Στις 12.15, ο Μολότοφ, με ραδιοφωνική ομιλία, ανάγγειλε στον σοβιετικό λαό την εισβολή και τον βομβαρδισμό των πόλεων Ζιτομίρ, Κίεβο και Σεβαστούπολη. Διακόσιοι οι πρώτοι νεκροί και τραυματίες. Ο πόλεμος έχει ξεκινήσει. Ο Στάλιν αναγκαζόταν να επιστρέψει από την Κριμαία.

Λόγος ἐγκωμιαστικός περί τῶν Ὁσίων Πατέρων τῶν ἐν τούτω τῷ Ἁγίω Ὄρει τοῦ Ἄθω λαμψάντων (Ἅγ. Νικόδημος Ἁγιορείτης)

Κυριακή Β' Ματθαίου, των Αγιορειτών Πατέρων 

Οσιακή πανήγυρις, πάντες οι δήμοι των Οσίων συνάχθητε. Μοναστών και μιγάδων εορτή σήμερον εις την του Χριστού Εκκλησίαν ανέτειλε· τα πλήθη των μοναστών και μιγάδων συνεορτάσατε. Καινή και κοινή μνήμη πάντων των του Όρους Αγίων Πατέ­ρων εξέλαμψε. Καινά και κοινά άσματα πάντες κοινώς οι εν τω Όρει πατέρες ψάλατε. Διατί κοινά; Ότι κοινοί προστάται και ευεργέται όλου κοινώς του Αγίου Όρους και οι θείοι ούτοι Πατέρες εφάνησαν. Διατί καινά; Ότι καινή και νεοφανής και η τούτων μνήμη· εις μεν τους ανωτέρω και παλαιούς χρόνους ουδαμώς τελουμένη, ήδη δε εις τους καθ’ ημάς καιρούς δικαίως και ευλόγως εορταζομένη. 
Επειδή δεν ήτο δίκαιον, των μεν εν Σινά και Ραϊθώ αναιρεθέντων Οσίων Πατέρων να εορτάζωμεν την μνήμην κοινώς, οίτινες δεν έγιναν αίτιοι τοσούτων αγαθών εις ημάς, των δε εν τω Αγίω Όρει τούτω Αγίων Πατέρων, των αναιρεθέντων υπό τε των απίστων Αράβων και υπό των κακοδόξων λατινοφρόνων, να παραβλέψωμεν την μνήμην αγέραστον, και να μην εορτάζωμε τούτους πάντας κοινώς, οίτινες έγιναν εις ημάς μυρίων αγαθών πρόξενοι.

Καλημέρα, όμορφη Κυριακή σε όλους...


πηγή: http://www.ethnos.gr/

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014


Η Ημέρα της Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται στο Παρίσι το 1982, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ενώ το 1985 ο θεσμός εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα. Η Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985, ήταν η πρώτη εκτός Γαλλίας χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Μουσικής.


Μέσα σε λίγα χρόνια, η Ημέρα της Μουσικής έφτασε να είναι ένας πραγματικός θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που διεξάγεται κάθε 21 Ιουνίου σε περισσότερες από 22 χώρες, από την Ιρλανδία μέχρι το Καζακστάν και από τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο.

Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και διάφορους άλλους χώρους, παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς συναυλίες απ' όλο το μουσικό φάσμα. Δίνεται, έτσι, η ευκαιρία για μία ευρωπαϊκή πολιτιστική γιορτή που συμβάλλει ώστε να αναπτυχθούν πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες ανάμεσα σε νέους και καθιερωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες.

Το σκάνδαλο του μονοτονικού...

Του Σαράντου Καργάκου 
Το μονοτονικό επιβλήθηκε στον ελληνικό Λαό από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -Υπουργός Παιδείας κ. Ελευθ. Βερυβάκης- με τροπολογία που αιφνίδια προτάθηκε, κοντά στα μεσάνυχτα, όταν η Βουλή των Ελλήνων (συνεδρίαση της 11.1.1982) είχε περατώσει τη συζήτηση και είχε ψηφίσει το ένα και μόνο άρθρο του Νόμου 1228, που αποτελούσε «Κύρωση της από 11.11.1981 πράξης του Προέδρου της Δημοκρατίας περί εγγραφής μαθητών στα Λύκεια της Γενικής και Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως» και με αυτόν ακριβώς τον τίτλο δημοσιεύθηκε στο Α’ Τεύχος του φύλλου 15/11.2.82 της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.
Ένα κεφαλαιώδες, λοιπόν, εθνικό θέμα, το θέμα του τρόπου γραφής των λέξεων μιας πανάρχαιας γλώσσας -τρόπου καθιερωμένου με εφαρμογή πολλών αιώνων- αντιμετωπίστηκε με ασύγνωστη, ανατριχιαστική επιπολαιότητα. Διότι: α) εισάγεται προς συζήτηση με άρθρο «της προσκολλήσεως» σε θέμα νόμου άσχετο, β) εισάγεται μεσάνυχτα, όταν η πλειονότητα των βουλευτών απουσιάζει, γ) εισάγεται αιφνίδια (κι αυτό, θα ιδούμε γιατί), δ) εισάγεται αντισυνταγματικά (προσκολλημένο σε νόμο άσχετο) και ε) εισάγεται χωρίς να ερωτηθεί ούτε ο Λαός

Το θέατρο “Δόρα Στράτου” χθες και σήμερα

Σήμα κατατεθέν της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς , το ιστορικό θέατρο “Δόρα Στράτου” που μετρά 60 χρόνια λειτουργίας και ενεργούς δράσης στον τομέα του ελληνικού πολιτισμού. Ο επί πάνω από τριάντα χρόνια πρόεδρος του σωματείου κ. Άλκης Ράφτης μιλά στην Πεμπτουσία για την ιδρύτρια Δόρα Στράτου αλλά και την πορεία του χορού από τότε μέχρι και τώρα. 
“Το ιστορικό αυτό θέατρο που ίδρυσε ο Δόρα Στράτου το 1953, γιορτάζει φέτος τα 60 χρόνια λειτουργίας του. Η μεγάλη και λαμπρή αυτή προσωπικότητα, ήταν κόρη του Νικόλαου Στράτου, πρωθυπουργού για μία μόνον εβδομάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή, για την οποία θεωρήθηκε υπεύθυνος, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο με τουφεκισμό.

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Οι διά Χριστόν Σαλοί


Για πολλούς μήνες το περασμένο φθινόπωρο και το χειμώνα, το ταξίδι της «Πεμπτουσίας» συνοδεύτηκε από μία εξαιρετική μελέτη. Ο συγγραφέας της ήταν ο αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος και το αντικείμενό της ήταν η διά Χριστόν σαλότητα. Η «Πεμπτουσία» αποφάσισε να συγκεντρώσει τα τμήματα αυτής της εξαιρετικής εργασίας σε ένα σώμα και σήμερα να τα δώσει στη δημοσιότητα με τη μορφή των «Αναλέκτων». Η αλήθεια είναι πως κατά καιρούς έχουμε δημοσιεύσει πολλά άρθρα που αναφέρονται στο ίδιο θέμα. Είτε αυτά ήταν αυτοτελείς μελέτες είτε είχαν συναξαριακό χαρακτήρα, προσέγγιζαν το ιδιότυπο αυτό αγιολογικό φαινόμενο από πολλές και εξίσου ενδιαφέρουσες πλευρές.

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Αλλαγές στο περιεχόμενο των βιβλίων προαναγγέλλει ο νέος Υπουργός Παιδείας

Δεν επιθυμεί να γίνει ένας ακόμη μεταρρυθμιστής της εκπαίδευσης, δήλωσε σήμερα στο Νίκο Χατζηνικολάου  και στον Real Fm ο νέος Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «Εκείνο που θέλω είναι με βάση τα ισχύοντα να δοθεί πια προτεραιότητα στο περιεχόμενο της διδασκαλίας στην εγκύκλια εκπαίδευση δηλ. στα Γυμνάσια, στα Λύκεια, στα Δημοτικά. Ξέρω ότι δεν έχω χρήματα. Ξέρω όμως ότι υπάρχουν λύσεις μέσω του ΕΣΠΑ για πάρα πολύ γρήγορες επιλογές και σε σχέση με την ψηφιακή εκπαίδευση αλλά και με το περιεχόμενο των βιβλίων. Έχω υπόψη μου και ως γονιός ότι πολλές φορές τα βιβλία των παιδιών μας που είναι στην ΣΤ΄ Δημοτικού, στις αρχές του Γυμνασίου, δεν είναι κατανοητά ακόμη και σε μεγάλους ανθρώπους. Πρέπει να αλλάξει αυτό το ύφος, ότι γράφει ένας πανεπιστημιακός για να τα διαβάζει ο ίδιος. Και επίσης πρέπει να συμπληρωθούν πάρα πολλά πράγματα σε σχέση με την ενημέρωση των παιδιών για τα ναρκωτικά, για τη σεξουαλική αγωγή, για την αισθητική».

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

12 Ιουνίου 1929 Το «Ημερολόγιο της Άννα Φρανκ»


Το ημερολόγιό της έγινε το μπεστ σέλερ της μεταπολεμικής γενιάς. Η ίδια όμως δε ζούσε πια. Πέθανε στο Μπέργκεν Μπέλσεν, λίγες μέρες πριν από το τέλος της φρίκης. Η Άννα Φρανκ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1929, στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Ήταν ακόμα μωρό, όταν οι ναζί αναρριχήθηκαν στην εξουσία. Ο εβραίος πατέρας της, Ότο Φρανκ, την πήρε μαζί με την αδελφή της και τη γυναίκα του, να ζήσουν στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Στα 1940, οι ναζί έφτασαν και εκεί. Από το 1941, η οικογένεια υπέστη τις ναζιστικές διακρίσεις κατά των εβραίων. Όταν τα πράγματα αγρίεψαν, ο Ότο Φρανκ έκρυψε την οικογένειά του στη σοφίτα μιας αποθήκης, μαζί με τέσσερις ακόμα εβραίους. Ήταν 9 Ιουλίου 1942. Έμειναν εκεί κρυμμένοι ως τις 4 Αυγούστου 1942. Την ημέρα εκείνη, τους συνέλαβε η Γκεστάπο. Τους είχαν προδώσει Ολλανδοί πληροφοριοδότες που κατάλαβαν ότι κάποιοι κρύβονταν εκεί, από το πηγαινέλα μη εβραίων φίλων οι οποίοι τους εφοδίαζαν με τρόφιμα. Ολόκληρη η οικογένεια μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Από εκεί, στις 3 Σεπτεμβρίου 1944, στάλθηκαν στο Άουσβιτς, εκτός από την Άννα και την αδελφή της, Μαργκό, που βρέθηκαν στο Μπέργκεν Μπέλσεν. Η μητέρα της Άννας, πέθανε στο Άουσβιτς, στις 18 Ιανουαρίου 1945. Στις 27 του μήνα, οι σοβιετικές δυνάμεις ελευθέρωσαν τους εκεί κρατούμενους. Ο Ότο είχε επιζήσει. Η Άννα και η Μαργκό χτυπήθηκαν από επιδημία τύφου και πέθαναν τον Μάρτιο, ελάχιστες βδομάδες πριν από την απελευθέρωση των έγκλειστων του Μπέρκεν Μπέλσεν από τους συμμάχους.

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως, Γιατί οι άνθρωποι εχθρεύονται την αλήθεια;

«Και ελθόντι αυτώ εις το ιερόν προσήλθον αυτώ διδάσκοντι οι αρχιερείς και οι πρεσβύτεροι τον λαού λέγοντες· εν ποία εξουσία ταύτα ποιείς, και τις σοι έδωκε την εξουσίαν ταύτην;» (Μτ. 21, 23). Γιατί έκαναν στον Κύριο Ιησού Χριστό μία τέτοια ερώτηση; Και είναι σίγουρο ότι τον ρώτησαν με θυμό. «Πώς τολμάς εσύ να διδάσκεις το λαό; Ποιος σου το επέτρεψε, ποιος σου έδωσε αυτό το δικαίωμα; Εμείς μόνον έχουμε την εξουσία να διδάσκουμε το λαό».
Την απάντηση που τους έδωσε ο Κύριος Ιησούς Χριστός κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να δώσει. Αν στη θέση του βρισκόταν κάποιος που δεν είχε εξουσία να διδάσκει θα έχανε τον εαυτό του μπροστά στους αρχιερείς και τους πρεσβυτέρους και το πρώτο πράγμα που θα προσπαθούσε να κάνει θα ήταν να δικαιολογήσει τον εαυτό του......
Ο Χριστός δεν τους απάντησε ευθέως. Τους έδωσε μία απάντηση που δεν την περίμεναν. Αντί να δικαιολογεί τον εαυτό του και να τους προβάλλει επιχειρήματα, που να δικαιολογούσαν την εξουσία του να διδάσκει τον λαό, τους ελέγχει και τους αναγκάζει να παραδεχτούν πως δεν έχουν δίκαιο σ' αυτά που λένε.
Τους είπε: «Ερωτήσω υμάς καγώ λόγον ένα, ον εάν είπητέ μοι, καγώ υμίν ερώ εν ποία εξουσία ταύτα ποιώ. Το βάπτισμα Ιωάννου πόθεν ην, εξ ουρανού ή εξ ανθρώπων; οι δε διελογίζοντο παρ' εαυτοίς λέγοντες· εάν είπωμεν, έξ ουρανού, ερεί ημίν, διατί ουν ουκ επιστεύσατε αυτώ· εάν δε είπωμεν, εξ ανθρώπων, φοβούμεθα τον όχλον· πάντες γαρ έχουσι τον Ιωάννην ως προφήτην. Και αποκριθέντες τω Ιησού είπον· ουκ οίδαμεν. έφη αυτοίς και αυτός· ουδέ εγώ λέγω υμίν εν ποία εξουσία ταύτα ποιώ» (Μτ. 21, 24-27).

11 Ιουνίου 1917: Διχασμός: Οι Γάλλοι στην Αθήνα

Ο πρωτότοκος γιος του Γεώργιου Α’, Κωνσταντίνος, γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1868, στην Αθήνα. Όταν, το 1886, αποφοίτησε από τη σχολή Ευελπίδων, στάλθηκε στην Ακαδημία Πολέμου του Βερολίνου για ανώτερες σπουδές. Όταν επέστρεψε, παντρεύτηκε (15 Οκτωβρίου 1889) την πριγκίπισσα Σοφία, κόρη του αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β’. Βασιλιάς έγινε στις 8 Μαρτίου 1913. Μετά τη δολοφονία του διαδόχου της Αυστροουγγαρίας στο Σεράγεβο (28 Ιουνίου 1914), ο Γουλιέλμος εξώθησε τους συμμάχους του Αυστριακούς να κηρύξουν τον πόλεμο κατά της Σερβίας. Ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος που για την Ελλάδα σήμαινε την έναρξη της αιματηρής περιόδου, η οποία ονομάστηκε «Διχασμός».

10 Ιουνίου 1944: Σφαγή στο Δίστομο


Μετά την επιτυχία των αγωνιστικών διαδηλώσεων του καλοκαιριού για τη Μακεδονία (βλ. 22.7.1943), το ελληνικό αντάρτικο ξεθάρρεψε. Τα σαμποτάζ πλήθαιναν, άρχισαν και μάχες. Οι Γερμανοί προχώρησαν σε αντίποινα. Ο άμαχος πληθυσμός κλήθηκε να πληρώσει την οργή τους. Όμως, οι εκτελέσεις μεγάλωναν το πείσμα, φούντωναν την αντίσταση. Για τους Γερμανούς, ήρθε η ώρα των ομαδικών εγκλημάτων. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943, μια γερμανική φάλαγγα απέκλεισε τα Καλάβρυτα. Όλοι οι άνδρες κάτοικοι με ηλικία 15 - 65 χρόνων, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, στήθηκαν στον τοίχο κι εκτελέστηκαν. Πριν να φύγουν, οι Γερμανοί πυρπόλησαν την ηρωική κωμόπολη. Το έγκλημα επαναλήφθηκε, στις 10 Ιουνίου 1944. Αυτή τη φορά, στο Δίστομο, κοντά στη Λιβαδειά.

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Ἀνοιχτοὶ στὴν πνοὴ τοῦ Πνεύματος


Γράφει ὁ Ἀρχιμ. Ἰωὴλ Κωνστάνταρος

Κυριακή τῆς Πεντηκοστῆς
Ἐὰν οἱ ἑορτὲς τῆς Ἐκκλησίας μας ἀποτελοῦν πνευματικὰ γεγονότα καὶ σταθμοὺς πνευματικοῦ ἀνεφοδιασμοῦ, πόσο μᾶλλον ἡ ἀλήθεια αὐτὴ ἰσχύει γιὰ τὴν ἑορτὴ τῆς Πεντηκοστῆς. Ὅταν μάλιστα συνειδητοποιοῦμε μέσω τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μας ὅτι ἡ Σύναξις τῶν πιστῶν στὸ «Κυριακὸ Δεῖπνο», δὲν ἀποτελεῖ μιὰ πράξη ποὺ φέρει ἁπλῶς ἀναμνήσεις, ἀλλὰ οὐσιαστικὴ συμμετοχὴ στὰ γεγονότα, διὰ τῆς παρουσίας τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, τότε γίνεται ἀπολύτως κατανοητὸ ὅτι οἱ διαστάσεις τοῦ χώρου καὶ τοῦ χρόνου εἶναι ἀδύνατον νὰ ἀποτελέσουν ἐμπόδιο στὸ γεγονὸς τῆς Πεντηκοστῆς καὶ τῆς οὐσιαστικῆς καὶ μονίμου παρουσίας τοῦ Παρακλήτου στὴ Σύναξη, ἀλλὰ καὶ στὴν καθημερινὴ ζωὴ τοῦ πιστοῦ.

Καλημέρα-Χρόνια Πολλά...


πηγή: http://www.ethnos.gr/

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

8 Ιουνίου 1937, «Κάρμινα Μπουράνα»

Το χειρόγραφο ανακαλύφθηκε το 1803, στα ερείπια ενός μοναστηριού Βενεδικτίνων, σε μια περιοχή της Βαυαρίας. Είναι ένας πάπυρος που περιέχει μεσαιωνικά ποιήματα (του Η’ αιώνα) με στίχους γραμμένους στη λατινική και στη γερμανολατινική. Το θέμα τους κάθε άλλο παρά εκκλησιαστικό είναι: Υμνούν τη φύση, την ανθρώπινη ύπαρξη και τις χαρές της ζωής. Εκφράστηκε η άποψη ότι τα είχαν καταγράψει μοναχοί διωγμένοι από την εκκλησία και περιπλανώμενοι τροβαδούροι του ΙΓ’ αιώνα. Το χειρόγραφο ξεχάστηκε σε κάποια βιβλιοθήκη, ώσπου, στα 1935, έπεσε στην αντίληψη του Γερμανού συνθέτη, μουσικολόγου και παιδαγωγού, Καρλ Ορφ που εντυπωσιάστηκε από το περιεχόμενό του. 
Εμπνεύστηκε το ορατόριο «Κάρμινα Μπουράνα», μια επιθετική σύνθεση στην οποία κυριαρχούν το πιάνο και τα κρουστά. Χορός, θεατρικός λόγος και τραγούδι ενώθηκαν. Το έργο παρουσιάστηκε στις 8 Ιουνίου 1937, στην όπερα της Φραγκφούρτης. Το «Κάρμινα Μπουράνα» έγινε η πιο δημοφιλής σύνθεση του 20ού αιώνα.

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

5 Ιουνίου 1723- Άνταμ Σμιθ και φιλελευθερισμός

Γύρω στον 18ο αιώνα, παράλληλα με την άνοδο της αστικής τάξης, δημιουργήθηκε το ρεύμα του «φιλελευθερισμού»: Στο κέντρο των πάντων βρίσκεται το άτομο, το οποίο πρέπει να απαλλαγεί από κάθε οικονομικό, πολιτικό, θρησκευτικό κ.λπ. περιορισμό. Οι ιδέες πέρασαν και στην οικονομία. Ο Σκοτσέζος Άνταμ Σμιθ (γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1723) αναδείχθηκε κύριος εκπρόσωπος του οικονομικού φιλελευθερισμού και θεμελιωτής της επιστημονικής έρευνας των οικονομικών φαινομένων. Στο έργο του «Φύση και αίτια του πλούτου των εθνών» (1776), δίδαξε ότι ο πλούτος οφείλεται στην εργασία του ανθρώπου. Είτε ως αυτοαπασχόληση είτε ως μισθωτή. Η ευημερία των λαών δεν καθορίζεται από το πλήθος των πολύτιμων μετάλλων όπως η εμποροκρατία (μερκαντιλισμός) δίδασκε αλλά από την ελεύθερη εργασία σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής. Υποστήριξε ότι το κράτος πρέπει να αφήνει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός στις συναλλαγές.

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

4 Ιουνίου 1896- Το αυτοκίνητο

Στα 1860, ο Γάλλος Ετιέν Λενουάρ προχώρησε σε μια σπουδαία εφεύρεση: Ανακάλυψε τη μηχανή εσωτερικής καύσης: Μια μικρή μονοκύλινδρη συσκευή που παρήγε κίνηση με καύσιμο τοποθετημένο μέσα της και όχι έξω από αυτήν, όπως γινόταν με τις ατμοκίνητες μηχανές. Η εφεύρεση εξελίχθηκε από Γερμανούς και χρησιμοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία για να κινούνται μηχανές σε μικρά εργοστάσια (μηχανουργεία, τυπογραφεία κ.λπ.). Ο Γερμανός Κάρολος Μπενζ σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει τη μηχανή εσωτερικής καύσης για την κίνηση οχημάτων. Στα 1885, το πρώτο στον κόσμο αυτοκίνητο έκανε την εμφάνισή του: Είχε τρεις τροχούς (δυο μπροστά, ένα πίσω) με ακτίνες σαν του ποδηλάτου, μια μόνο θέση, αυτή του οδηγού, και τετράχρονο μονοκύλινδρο κινητήρα. Έκαιγε βενζίνη και κάλυπτε, σε μια ώρα, απόσταση 13 χμ. Την ίδια χρονιά (29 Αυγούστου 1885) κυκλοφόρησε και η πρώτη μοτοσικλέτα. Κατασκευάστηκε κι αυτή στη Γερμανία από τον Γκότλιντ Ντέμλερ. Στις 29 Ιανουαρίου 1986, ο Κάρολος Μπενζ έπαιρνε στα χέρια του την πατέντα για το πρώτο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο.

4 Ιουνίου 1878: Το παζάρι για την Κύπρο

Γιος του Σουλεϊμάν Β’ του Μεγαλοπρεπή, ο σουλτάνος Σελίμ Β’ (1566 - 1574) κατάκτησε όσες βενετσιάνικες κτήσεις δεν πρόλαβε να κυριεύσει ο πατέρας του. Ανάμεσά τους και η Κύπρος, την οποία κατέλαβε το 1570, ένα χρόνο πριν από την καταστροφή του τουρκικού στόλου στη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Στην επανάσταση του 1821, η Κύπρος δε συμμετείχε. Προληπτικά, όμως, οι Τούρκοι έσφαξαν 70 πρόκριτους, μαζί με τον, από το 1810, αρχιεπίσκοπο Κυπριανού, στις 12 του Ιουλίου του 1821. Στις 3 Μαρτίου 1878, υπογράφηκε η ρωσοτουρκική συνθήκη του Αγίου Στεφάνου που αναθεωρήθηκε σχεδόν αμέσως από το συνέδριο του Βερολίνου (1880). Στο συνέδριο, η Αγγλία είχε παρουσιαστεί ιδιαίτερα φιλική προς την Τουρκία, διασώζοντας εδάφη για χάρη της (ανάμεσα σ’ αυτά και η Ήπειρος, εκτός από την Άρτα, η Κρήτη και η περιοχή της Ελασσόνας, σε βάρος της Ελλάδας). Είχαν συμφωνηθεί ανταλλάγματα και μάλιστα, προκαταβολικά: Στις 4 Ιουνίου 1878, οι δυο χώρες υπέγραψαν μυστική συμφωνία με την οποία, ανάμεσα σ’ άλλα, η Τουρκία παραχωρούσε την Κύπρο στην Αγγλία.

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΩΝ

  Συχνά οι χριστιανοί κατηγορούμε τον κόσμο και το εκκοσμικευμένο πνεύμα, το οποίο θεωρούμε ότι είναι η αιτία για την απόσπαση των ανθρώπων από την ζωή της Εκκλησίας και την παράδοσή τους σε έναν τρόπο χωρίς Θεό. Είναι εύκολη η διατύπωση αυτής της μομφής. Όλοι θα συμφωνούσαν ότι η εκκοσμίκευση αποτελεί δεδομένη κατάσταση. Και οι περισσότεροι, καθώς αισθανόμαστε μοναξιά όταν θέλουμε να είμαστε ενεργά μέλη της Εκκλησίας, νιώθουμε ότι η πίστη δεν μας εξασφαλίζει ζωή αποδεκτή από τους ανθρώπους. Παρηγοριόμαστε όμως ότι είμαστε αυτοί που αντιστεκόμαστε, έστω και κατ’ ολίγον έναντι του κόσμου. Και την ίδια στιγμή διατυπώνουμε με λόγους αλλά και με επικλήσεις στο παρελθόν και την ιστορία της Εκκλησίας, τους βίους των Αγίων και των Πατέρων, τις διαπιστώσεις μας. 
  Η αυθεντική παράδοση της Εκκλησίας μας όμως μάς πληροφορεί ότι απ’ αρχής το πραγματικά εκκοσμικευμένο πνεύμα, με την έννοια της απομάκρυνσης από την Αλήθεια και τον τρόπο της Σωτηρίας που μας δίδει ο Χριστός, βρισκόταν εντός των τειχών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο απόστολος Παύλος στους χριστιανούς της Εφέσου, όταν επρόκειτο να αναχωρήσει από εκεί, «εξ υμών αυτών αναστήσονται άνδρες λαλούντες διεστραμμένα του αποσπάν τους μαθητάς οπίσω αυτών» (Πράξ.  20, 30).