Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

καλημέρα...

πηγή: http://www.ethnos.gr/

Το "Ποτάμι" και η "θερμή υποδοχή" του στο twitter...

Πως λέγεται ο Ρομά που κατεβαίνει με τον Θεοδωράκη ? Ποταμτάκος

- θα σας κάνω και γιοφύρι! - μα δεν έχουμε ποτάμι... - θα σας κάνω και ποτάμι...

Tην ελιά την πήρε το ποτάμι και το ποτάμι θα το πνίξει
ο ωκεανός. Ο νοών νοείτω.


Θα φτιάξω το "Παπάκι" ώστε κάποια στιγμή να κάνω συμμαχία με και το παπάκι να πάει στην ποταμιά.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ἡ δημοκρατία ἐν κινδύνῳ

Ὁ Ἀβραάμ Λίνκολν τό εἶχε πεῖ: «Δίνοντας ἐλευθερία στούς σκλάβους, διασφαλίζουμε τήν ἐλευθερία τῶν ἐλευθέρων». Σήμερα οἱ περισσότεροι λαοί ἔχουν κατακτήσει –τυπικά τουλάχιστον– τό προνόμιο τῆς ἐλευθερίας. Ὅμως κανένας δέν εἶναι ἀπόλυτα ἐλεύθερος, γιατί ὑπάρχουν καί δοῦλοι τῆς ἀνεξαρτησίας τους. Τό εἶχε εὔστοχα ἐπισημάνει ὁ Πλάτων: «Ἡ ἄγαν ἐλευθερία οὐκ εἰς ἄλλο τι ἤ εἰς ἄγαν δουλείαν μεταβάλλει καί ἰδιώτην καί πόλιν» (=Ἡ ὑπέρμετρη ἐλευθερία ὁδηγεῖ σέ ὑπέρμετρη δουλεία καί τόν πολίτη καί τήν πόλη).

καλημέρα...

πηγή: http://www.ethnos.gr/

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Από τί εξαρτάται η αποτελεσματικότητα της προσευ­χής μας; (Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος)

Με δυο λόγια, η αποτελεσματικότητα της προσευ­χής μας εξαρτάται:

πρώτον, από το αν είμαστε άξιοι να λάβουμε ό,τι ζητάμε· δεύτερον, από το αν προσευ­χόμαστε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού· τρίτον, από το αν προσευχόμαστε αδιάλειπτα· τέταρτον, από το αν για όλα καταφεύγουμε στο Θεό· πέμπτον, από το αν ζητάμε εκείνα που είναι ωφέλιμα σ' εμάς. Και δίκαιοι ακόμα να παρακαλέσουν τον Κύριο, δεν θα εισακουστούν, αν δεν πρέπει.

Είκοσι αλήθειες που αγνοείτε για τους αριστερόχειρες...

Ξέρατε ότι οι αριστερόχειρες βλέπουν καλύτερα κάτω από το νερό απ' ό,τι οι δεξιόχειρες; Ότι μεθούν πιο γρήγορα από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, που σκέφτεται με το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου και γράφει με το δεξί χέρι;... 
Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς οι αριστερόχειρες: - Αναπτύσσουν καλύτερη τρισδιάστατη αντίληψη, και καταφέρνουν καλύτερα από τους δεξιόχειρες να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. - 
Προσαρμόζουν ταχύτερα την όρασή τους, και βλέπουν καλύτερα, κάτω από το νερό. -

Συνωστισμός εκατομμυρίων: ΜΚΟ της Ρεπούση τα τσέπωνε την εποχή διακυβέρνησης ΓΑΠ!!!


Συνωστισμός κρατικών επιχορηγήσεων για την Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Ρεπούση 
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ρεπούση, εκτός της προσπάθειας για διαστρέβλωση της ιστορίας (συνωστισμός στη Σμύρνη κλπ), ηγείται και της ΜΚΟ Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα», με έδρα την Αθήνα.
Δημοσιεύματα του Τύπου όπως και στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος «Διαύγεια» κάνουν λόγο για έναν χορό κρατικών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, με κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε υψηλούς μισθούς αργόμισθων στελεχών της εν λόγω ΜΚΟ, με υπερκοστολογήσεις διαφημιστικών φυλλαδίων, ιστοσελίδων, διοργάνωση εκδηλώσεων και ημερίδων που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ.

Καλό ξημέρωμα φίλοι μου...

πηγή: http://www.ethnos.gr/

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Η Ουκρανία και το νέο Ανατολικό ζήτημα

Τον 19ο αιώνα  η διεθνής διπλωματία ονόμαζε Ανατολικό ζήτημα το ερώτημα περί της διανομής των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία ήταν πλέον  υπό κατάρρευσιν και υπό διάλυσιν. Σήμερα το νέο Ανατολικό Ζήτημα είναι η κατανομή σε ζώνες επιρροής των χωρών, των περιοχών και των εθνοτήτων, που ζούσαν μέχρι το 1990 στην ενιαία Σοβιετική Ένωση. Η περίπτωση της Ουκρανίας είναι χαρακτηριστική. Διεκδικείται και από τους Δυτικούς (κυρίως ΗΠΑ και Γερμανία) ως οικονομικός και ενεργειακός εταίρος, διεκδικείται βεβαίως και από τη Ρωσία λόγω ιστορικών δεσμών και λόγω των λιμανιών στον Εύξεινο, τα οποία είναι απαραίτητα για τον ρωσικό στόλο.

«Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco» στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

Έκθεση με τίτλο «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco», διοργανώνει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 19 Νοεμβρίου του 2014 έως και τον Μάρτιο του 2015. Στην έκθεση, που εντάσσεται στο «Έτος El Greco» και στο ευρύτερο ελληνικό πρόγραμμα για την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου καλλιτέχνη, θα παρουσιαστούν περίπου 200 εκθέματα: αντικείμενα καθημερινής ζωής, θρησκευτικά και κοσμικά αντικείμενα, αρχειακές πηγές, χειρόγραφα και έντυπα, εικόνες και πίνακες Κρητών και Ιταλών ζωγράφων του 16ου αιώνα.

καλό ξημέρωμα...καλή εβδομάδα...

πηγή: http://www.ethnos.gr/

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Μαύρα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας το 2014 για εκπαιδευτικούς και μαθητές...

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ – ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ 
(Υπαλληλικός Κώδικας ν. 3528, ΦΕΚ 26 Α΄) 
Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι, εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν. Σε διαθεσιμότητα τίθεται αυτοδίκαια ο υπάλληλος του οποίου καταργήθηκε η θέση, εφόσον δεν μεταταγεί σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 154 του παρόντος. Ο υπάλληλος απολύεται, αν καταργηθεί η θέση στην οποία υπηρετεί. Αν καταργηθούν ορισμένες μόνο θέσεις του ίδιου κλάδου, απολύονται οι υπάλληλοι οι οποίοι συγκεντρώνουν τα λιγότερα ουσιαστικά προσόντα, ύστερα από απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου Η δραστική μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού μέσω αφενός της διαθεσιμότητας – απόλυσης και αφετέρου της συνταξιοδότησης, συνδέεται με ένα νήμα με την δραματική επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και των μισθολογικών δεδομένων των εκπαιδευτικών που θα κρατήσουν τη θέση τους, ενώ την ίδια στιγμή έχει σχεδιαστεί μια παράλληλη πορεία για το μαθητικό πληθυσμό ένα μέρος του οποίου θα εξωθηθεί να εγκαταλείψει τη γενική εκπαίδευση και να στραφεί κυρίως στην κατάρτιση και τη μαθητεία – απλήρωτη εργασία. Αλλά ας δούμε τους σχεδιασμούς που έχει κάνει το Υπουργείο για την περίοδο 2013 – 2015 με μια σειρά: 

«Γηθόσυνον Σέβασμα στον Καθηγητή Ιωάννη Φουντούλη»

Η Θεολογική Σχολή τίμησε με διεθνές επιστημονικό συνέδριο τον μεγάλο δάσκαλο και καθηγητή της, τον κορυφαίο στο χώρο της Λειτουργικής επιστήμης, τον Ιωάννη Φουντούλη, για τα 50 χρόνια έρευνας και διακονίας του.
Το διήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο έλαβε χώρα στης 19 και 20 Φεβρουαρίου, περιελάμβανε Θ. Λειτουργία και μνημόσυνο εις μνήμην του μακαριστού δασκάλου και επιστημονικές εισηγήσεις. Το απόγευμα της Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου έγινε η επίσημη παρουσίαση του συλλογικού τόμου προς τιμήν και μνήμην καθηγητή Ιωάννη Φουντούλη «Γηθόσυνον Σέβασμα: Αντίδωρον Τιμής και Μνήμης εις τον Μακαριστόν Καθηγητήν της Λειτουργικής Ιωάννην Μ. Φουντούλην, τ. Α΄», στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η ωφέλεια από τα μνημόσυνα (Αγ. Ιωάννης Δαμασκηνός)

Μ’ αυτό το έργο του ο μεγάλος άγιος και θεολόγος του 8ου αιώνα συνοψίζει τη διδασκαλία της Εκκλησία μας για τα μνημόσυνα και, χρησιμοποιώντας πλήθος πατερικών μαρτυριών, απαντά σε πολλά ερωτήματα, που σχετίζονται με την ιστορική προέλευση, τη σημασία και τη σκοπιμότητά τους.

Πρόλογος
Σύμφωνα με ομόφωνη αγιοπατερική μαρτυρία την οποία επιβεβαιώνει αδιάκοπη εκκλησιαστική παράδοση αιώνων, οι ειδικές ευχές για τους νεκρούς θεσπίστηκαν από τους αγίους αποστόλους (1). H θέσπιση αυτή έχει δύο βασικά δογματικά  θεμέλια: α) την έννοια της Εκκλησίας ως κοινωνίας αγίων, που αποτελείται όχι μόνο από τους ζωντανούς αλλά και τους «κεκοιμημένους» χριστιανούς και β) την πίστη στη μεταθανάτια ζωή, την ανάσταση και την τελική κρίση.

Επιστημονικές Επαναστάσεις, Φυσική, Βαϊμάρη και Αϊνστάιν

Solvay conference 1927_UP 
Οι συγγραφείς δύο ιδιαιτέρως ενδιαφερόντων βιβλίων («Η κρίση στη Φυσική και η Δημοκρατία της Βαϊμάρης» και «Ο Αϊνστάιν και η σχετικότητα») προτείνουν, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014, στο Ευγενίδειο, έναν ενδιαφέροντα διάλογο πάνω στους θεωρητικούς προβληματισμούς, τα πειραματικά αποτελέσματα, και τους κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση και την αποδοχή ρηξικέλευθων θεωριών στην Φυσική.

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

«Ομιλούσες Εικόνες: Η διάδοση του θρησκευτικού πίνακα στη Ρωσία και στα Βαλκάνια, 16ος – 19ος αιώνας»

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Ομιλούσες Εικόνες: Η διάδοση του θρησκευτικού πίνακα στη Ρωσία και στα Βαλκάνια, 16ος – 19ος αιώνας», που παρουσιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 διοργανώνονται από τους αρχαιολόγους-επιμελητές της έκθεσης κ.κ. Νίκο Καστρινάκη και Νίκο Κωνστάντιο οι ακόλουθες ξεναγήσεις:

Καλημέρα...τσικνίστε διότι χανόμεθα...!!!

πηγή: http://www.ethnos.gr/

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Πόντιοι ή Λαζοί; Η απάντηση του Κώστα Φωτιάδη

Με αφορμή το δημοσίευμα του Νάσου Θεοδωρίδη, το οποίο αμφισβητεί την Ελληνικότητα των Ποντίων, αναφέροντας ότι "Οι αυτοαποκαλούμενοι Πόντιοι είναι το εκχριστιανισμένο σκέλος της παρακαυκάσιας ιθαγενούς φυλής των Μουσουλμάνων Λαζών", παραθέτουμε την τεκμηριωμένη απάντηση του καθηγητή Νεώτερης Ιστορίας, Κώστα Φωτιάδη, στο hellinon.net.
 
Πολλές φορές έγινα αποδέκτης της ερώτησης τι σχέση έχουμε εμείς οι Έλληνες του Πόντου με τους Λαζούς. Υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι ηθελημένα ή αθέλητα παραποιούν την ιστορία προσδιορίζοντας τους Πόντιους ως Λαζούς, υποστηρίζοντας μάλιστα την εκδοχή τους με κριτήριο την επωνυμία που προήλθε από την παρήχηση των δύο λέξεων Ελλάς ζει = Λαζοί.

Η ΠΕΘ προς τον Υπουργό Παιδείας για διορισμούς, μεταθέσεις και προσλήψεις αναπληρωτών Θεολόγων

Ἀθήνα 14 Φεβρουαρίου 2014
Ἀριθμ. Πρώτ.: 32
Πρός
Τον αξιότιμο κύριον
Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Υπουργόν Παιδείας και Θρησκευμάτων

        Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Απευθυνόμαστε σε Σας επειδή γνωρίζουμε το αμέριστο ενδιαφέρον Σας για την εύρυθμη λειτουργία των Σχολείων και την εκτίμησή Σας στο μάθημα των Θρησκευτικών για να σας εκθέσουμε τα παρακάτω.
Με αποφάσεις που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια πλήττεται καίρια ο κλάδος των Θεολόγων.

καλημέρα...Η Φιλοθέη η Αθηναία βοήθειά μας...

πηγή: http://www.ethnos.gr/

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Πόλη των Κάστρων και των Μύθων / City of Castles and Myths





Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ


Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης
Η αρχή της δεδηλωμένης, αποτελεί το βάθρο του κοινοβουλευτισμού. Είναι η αρχή που επιβάλει να δίδεται από τον Ανώτατο Άρχοντα, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στα κόμματα ή στους συνασπισμούς κομμάτων, που διαθέτουν την πλειοψηφία της Βουλής, με βάση την ψήφο εμπιστοσύνης, που παρέχουν οι εκπρόσωποι του Έθνους  στη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Οι αγώνες του Χαρίλαου Τρικούπη και η αρθρογραφία του, του στοίχησαν ακόμα και φυλάκιση, αλλά οδήγησαν στην θέσπιση της αρχής της δεδηλωμένης στη χώρα μας από το 1875.

ΙΚΥ-ημερίδα ERASMUS+ 17/2/2014 Θεσσαλονίκη


Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

καλημέρα φίλοι μου...

πηγή: http://www.ethnos.gr/

Κύπρος: Η νέα δοκιμασία...

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Η Κύπρος εισήλθε σε μια νέα φάση της μακράς και γεμάτης βάσανα και πόνους ιστορίας της. Η υπογραφή της κοινής διακήρυξης - πλαισίου από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αγγ. Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Ντ. Ερόγλου σήμανε την έναρξη των νέων διαπραγματεύσεων, στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κίρκη (Κώστας Καραΐσκος)


Ήδη από τις απαρχές του φαινομένου, περί το 1989 – 1990, σε κάθε μου κάθοδο στην πρωτεύουσα το θέαμα της ιδιωτικής τηλεόρασης με ξένιζε με έναν μοναδικό τρόπο. Καθώς ακόμη δεν είχε φτάσει στη Θράκη η λαίλαπα αυτή, μου άφηνε μία αίσθηση μετάβασης σε έναν άλλο κόσμο, εντελώς άσχετο με κείνον που βίωνα καθημερινά. Η ολοήμερη διάρκειά της, η θεματολογία της, τα πρόσωπά της, η δημοφιλία της, όλα τούτα συνέθεταν μια ακατανόητη εικόνα για μένα και με περιέργεια προσπαθούσα να δω την όψη της Ελλάδας που περιέγραφαν.

Ιστορική ανταλλαγή εθνικών θησαυρών

Μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι τελικά οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για μια ιστορική ανταλλαγή. Οι βούλγαροι ζητούν τα οστά του τσάρου Σαμουήλ Β` τον οποίο θεωρούν «πατριάρχη» του έθνους τους και εμείς ζητάμε ως αντάλλαγμα περίπου 400 χειρόγραφα που είχαν κλαπεί στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο από μοναστήρι των Σερρών.

Έως τώρα η βουλγαρική πλευρά επί δεκαετίες αρνείτο να δώσει τα χειρόγραφα που φυλάσσονταν στο Μουσείο Ιβάν Ντουίτσεφ στη Σόφια.

Φέτος, όμως που γιορτάζονται τα 1000 χρόνια από το θάνατο του Σαμουήλ -όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής- η βουλγαρική πλευρά θέλει τα οστά για τις εορταστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο του 2014.

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Ἡ μεγάλη ἀγάπη τοῦ Θεοῦ γιὰ τὸν ἄνθρωπο (Κυριακή του Ασώτου)

Ἡ μεγάλη ἀγάπη τοῦ Θεοῦ γιὰ τὸν ἄνθρωπο (Κυριακή του Ασώτου)

Ἰωὴλ Φραγκάκος (Μητροπολίτης Ἐδέσσης, Πέλλης καί Ἀλμωπίας)
‹‹Ὠργίσθη δὲ καὶ οὐκ ἤθελεν εἰσελθεῖν››
Ἡ παραβολὴ τοῦ ἀσώτου, ποὺ διαβάζεται σήμερα στὶς Ἐκκλησίες, χαρακτηρίζεται ἀπὸ τοὺς ἑρμηνευτὲς ὡς ἕνα μαργαριτάρι ἀνάμεσα στὶς παραβολὲς ἢ ὡς Εὐαγγέλιο ἀνάμεσα στὸ Εὐαγγέλιο. Μερικοὶ τὴν ὀνομάζουν παραβολὴ τοῦ πρεσβύτερου (μεγαλύτερου) υἱοῦ. Πράγματι, χαρακτηριστικὴ εἶναι ἡ στάση τοῦ πρεσβύτερου υἱοῦ, ὅταν ἦλθε στὸ σπίτι καὶ πληροφορήθηκε τὴν ἐπιστροφὴ τοῦ νεότερου ἀδελφοῦ του.Δὲν ἤθελε νὰ μπεῖ καὶ κατηγοροῦσε τὸν πατέρα του ὅτι τάχα τὸν ἀδικεῖ. Ἡ κατηγορία ἑστιαζόταν στὸ ὅτι αὐτὸς δούλευε νύχτα καὶ ἡμέρα καὶ δὲν ἀμειβόταν ἐπαρκῶς, σὲ ἀντίθεση μὲ τὸν ἄσωτο υἱὸ ποὺ ἔφαγε τὸ βίο του μετὰ πορνῶν, καὶ στὸ τέλος, ὅταν γύρισε, ἔτυχε καὶ καλῆς ὑποδοχῆς. Ἂς δοῦμε τὸν πρεσβύτερο υἱὸ τῆς παραβολῆς.

Εκπλήξεις κρύβουν οι κάλπες για τα κόμματα - Οι πολίτες προκρίνουν πρόσωπα με κύρος

Οι πολίτες δείχνουν να αποστρέφονται τα κόμματα και κατά συνέπεια τα χρίσματα που αυτά δίνουν και να προσπαθούν να διαλέξουν ικανά πρόσωπα ασχέτως ιδεολογικής ή πολιτικής αφετηρίας, προκειμένου να τους εκπροσωπήσουν στις τοπικές κοινωνίες.
Κατά συνέπεια, όπως αναφέρει το "Έθνος", κάθε άλλο παρά βέβαιον είναι ότι ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης που θα εκλεγεί θα είναι εκπρόσωπος του πρώτου σε δημοφιλία κόμματος...
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Αθήνα, όπου συγκρούονται δύο κομματικά στελέχη από τη ΝΔ, ένα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα από τους ΑΝ.ΕΛ και ο κ. Γ. Καμίνης. Σύμφωνα με τις πρώτες δημοκοπήσεις, οι πολίτες δείχνουν να επιλέγουν ένα πρόσωπο που κινείται μακριά από τα κόμματα και φαντάζει σαν το πιο ικανό και αποτελεσματικό στην προσπάθεια επίλυσης των καθημερινών προβλημάτων.

Τι θ' αλλάξει από 31 Μαρτίου στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία...

Τα πάνω κάτω έρχονται στην κινητή και σταθερή τηλεφωνία από την 31η Μαρτίου του 2014 στη χώρα μας καθώς μετά από συνεχείς αναβολές και καθυστέρηση περίπου ενάμιση έτους ενεργοποιούνται διατάξεις... που ενισχύουν τα δικαίωματα των καταναλωτών τηλεφωνικών υπηρεσιών. Πλέον οι εταιρίες υποχρεούνται να τηρούν λίστες με τους Διεθνείς Κωδικούς Κινητών Τηλεφώνων (International Mobile Equipment Identity, IMEI) κλεμμένων κινητών και να μπλοκάρουν τη χρήση των τηλεφώνων αυτών, να επιστρέφουν χωρίς αίτημα του καταναλωτή αναλογία του παγίου σε περίπτωση διακοπής τω υπηρεσιών άνω της μίας ημέρας (βλάβες ειδικά στα σταθερά τηλέφωνα) ή όταν οι υπηρεσίες είναι κατώτερες των συμφωνηθέντων, να μην κόβουν για χρέη τις συνδέσεις αν δεν έχουν προειδοποιήσει 15 ημέρες πριν (το SMS δεν θεωρείται ειδκοποίηση) καθώς και να διατηρούν για μεγάλο διάστημα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι χρεώσεις που επιβάλλουν στους καταναλωτές είναι ορθές

καλημέρα! είπωμεν και υπέρ εαυτών το Κύριε ελέησον...

πηγή: http://www.ethnos.gr/

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Κύπρος...ὠρα μηδέν...

Κωνσταντίνος Χολέβας-  Πολιτικός Επιστήμων
 
Εκτιμώ τον πατριωτισμό του Κυπρίου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, αν και έχω διαφωνήσει μαζί του όταν υποστήριξε το σχέδιο Ανάν. Προσπαθεί να αναστηλώσει την Κυπριακή οικονομία μετά την καταστροφική διακυβέρνηση του Δ. Χριστόφια και του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ. Εκτιμώ τον αγώνα του να διασώσει την ελληνική ταυτότητα και την ελληνορθόδοξη παιδεία της Κύπρου  από τον αφελληνισμό που επιχείρησε η αριστερή διακυβέρνηση. Όμως είμαι πολύ επιφυλακτικός με τον ενθουσιασμό του κ. Αναστασιάδη για το προσύμφωνο μιας δήθεν λύσης  του εθνικού προβλήματος. Θα υποβάλω τα ερωτήματά μου, τα οποία πιστεύω ότι συμμερίζονται και άλλοι μελετητές του Κυπριακού στην Ελλάδα και στη Μεγαλόνησο.

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, "Συνέκδημοι του Ασώτου"

ΚΥΡΙΑΚΗ  ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ
(Λουκά ΙΕ΄ 11-32)
Γράφει ο Αρχ. Ιωήλ Κωνστάνταρος,
Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Δρ. Πωγ. &Κονίτσης
e-mail: ioil.konitsa@gmail.com
Δεν υπάρχει άνθρωπος που θα μελετήσει την Παραβολή του Ασώτου Υιού και δεν θα αισθανθεί συγκίνηση μέσα στην καρδιά του. Και έχει μεγάλη δόση αληθείας αυτού που έχει λεχθεί για την παραβολή αυτή, ότι, εάν υποθετικώς, ολόκληρο το Ευαγγέλιο χανόταν, και μόνο αυτό το κείμενο της επιστροφής του Ασώτου θα παρέμενε, αυτό και μόνο θα ήταν δυνατόν να το αναπληρώσει.
Κυριακή του Ασώτου, και η Αγία μας Εκκλησία μας προετοιμάζει για τα πνευματικά αγωνίσματα μέσα στο ευλογημένο στάδιο του Τριωδίου και της Αγίας Τεσσαρακοστής. Από τα πολλά μηνύματα που μας δίνει ο λόγος του Θεού, εμείς θα σταθούμε σε ένα καίριο που έχει να κάνει με εμάς τους ίδιους και την αγάπη του Θεού.

16/2 Ημερίδα με θέμα: "Θεραπεία Ψυχής"

δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ: http://www.alopsis.gr/alopsis/psyxh.pdf

πηγή: http://www.alopsis.gr/

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΚΟΣΜΟΣ - Επιστημονικό Περιοδικό του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας

Το περιοδικό Κόσμος είναι η ετήσια, ηλεκτρονική, επιστημονική έκδοση του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ και συνιστά μετεξέλιξη της έντυπης Επιστημονικής Επετηρίδας του ιδίου Τμήματος (1990-2011). Στο Κόσμος φιλοξενούνται, κατόπιν κρίσεως, πρωτότυπες εργασίες (μελέτες και άρθρα), όλων των γνωστικών πεδίων της επιστήμης της Θεολογίας και των συναφών κλάδων στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ρωσικά. Επιπροσθέτως στις σελίδες του περιοδικού δημοσιεύονται επιλεγμένα κείμενα διαλέξεων και εισηγήσεων από σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια, που οργανώθηκαν από το Τμήμα. Επίσης εκδίδονται βιβλιοκρισίες, καταγράφονται σημαντικά γεγονότα του Τμήματος, ακαδημαϊκού χαρακτήρος, και κοινοποιούνται οι επιστημονικές δραστηριότητες του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) του Τμήματος. Τακτικοί συνεργάτεςτου Κόσμος είναι τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος ως και διακεκριμένοι επιστήμονες της Ελλάδας και της αλλοδαπής.

Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα οι Απόστολοι...

Ημερομηνία εορτής: 13/02/2014
Βιογραφία
Οι Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα ήταν ζευγάρι Ιουδαίων και καταγόταν από τον Πόντο. Κατοικούσαν στην Κόρινθο και εξασκούσαν το επάγγελμα του σκηνοποιού. Ήσαν δε άνθρωποι ενάρετοι και ευσεβείς.

Όταν ο απόστολος Παύλος, επισκέφθηκε την Κόρινθο, για να διδάξει την ορθόδοξη πίστη, το ζεύγος του προσέφερε θερμή φιλοξενία καθώς είχε εντυπωσιαστεί με το κήρυγμά του. Τόσο τους άγγιξε ο φλογερός και σωτήριος λόγος του απόστολου, ώστε αφού κατηχήθηκαν και βαπτίσθηκαν από αυτόν, αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στις περιοδείες του ως βοηθοί του. O απόστολος εντυπωσιάσθηκε τόσο από τις αρετές και τη χριστιανική τους δράση ώστε τους μνημονεύει στις επιστολές του γράφοντας ότι για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους και το θάρρος είναι ευγνώμων όχι μόνον εκείνος, αλλά και όλες οι εκκλησίες των εθνών.

Αργότερα οι διώκτες του χριστιανισμού τούς συνέλαβαν και αποκεφάλισαν τούς Αγίους χαρίζοντάς τους μαζί με τον τίτλο των Αποστόλων και τον τίτλο των Μαρτύρων.

πηγή: http://www.saint.gr/

Καλό ξημέρωμα συν-άνθρωποι...

ΠΗΓΉ: http://www.ethnos.gr

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

«Ώρα του Κώδικα»: Η Ελλάδα 4η παγκοσμίως σε συμμετοχές μαθητών / σπουδαστών!

Την code-hour-final_allεβδομάδα από 9 έως 15 Δεκεμβρίου 2013, έλαβε χώρα η παγκόσμια δράση «Hour of Code», ή αλλιώς «Ώρα του Κώδικα», που διοργάνωσε το  το code.org και στην οποία η Ελλάδα κατέλαβε την 4η θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με ανακοίνωση των Σχολικών Συμβούλων Πληροφορικής.
H δράση αυτή αποσκοπούσε στο να παροτρύνει οποιονδήποτε να δει ότι μπορεί να αποκτήσει βασικές γνώσεις γύρω από την επιστήμη της πληροφορικής και με το σύνθημα «όλοι μπορούν» να αναπτύξουν ικανότητες προγραμματισμού, καινοτομίας και δημιουργικότητας.
Στο ερώτημα γιατί κάποιος να μάθει προγραμματισμό, η απάντηση έχει δοθεί από τον Steve Jobs: “Ο καθένας πρέπει να μάθει να προγραμματίζει…γιατί αυτό σε μαθαίνει πως να σκέφτεσαι». Δεν είναι τυχαία η έμφαση που δίνουν στις ΗΠΑ σε αυτό το θέμα, μάλιστα η δράση υποστηρίχτηκε και από τον Αμερικανό πρόεδρο Obama , που κάλεσε κάθε Αμερικανό να μάθει να προγραμματίζει.

Το Χαμόγελο του Παιδιού-Ο Σύλλογος του Ανδρέα.

Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα......
Μα είναι αμέτρητα......
Όσες και οι ευχές του

Το Χαμόγελο του Παιδιού
Ο Σύλλογος του Ανδρέα.
http://www.hamogelo.gr/
Ήταν Δεκέμβριος  του 1995, όταν χιλιάδες τηλεθεατές από όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Κόκκινη Κάρτα».

Μία εκπομπή - αναγγελία, μία εκπομπή πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, με πρωταγωνιστή ένα δεκάχρονο αγόρι, τον Ανδρέα Γιαννόπουλο. Ένα παιδί που τους τελευταίους 18 μήνες έδινε τη δική του άνιση μάχη με τη ζωή, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας. Δίπλα του η οικογένεια του και καλεσμένοι της εκπομπής οι αγαπημένοι του καλλιτέχνες
Ο Ανδρέας  δε βρισκότανε στο studio της εκπομπής, για να μιλήσει για το δικό του πρόβλημα, όπως όλοι περίμεναν. Δε μίλησε για το πόσο πόναγε, για το πόσο προσπαθούσε. Βρισκότανε εκεί, για να παρουσιάσει το ημερολόγιο του, την επιθυμία του, το όραμά του. Με λόγια ώριμα  και ουσιαστικά,  έκφραση μοναδικής δύναμης και ευαισθησίας, ξάφνιασε και ταρακούνησε την ελληνική κοινωνία, ζητώντας την ίδρυση ενός Συλλόγου για τα παιδιά.
Με μια χαρακτηριστική   κίνηση ζωγράφισε ένα  χαμόγελο στο δικό του πρόσωπο, ζητώντας όλα τα παιδιά του κόσμου να αποκτήσουν το δικαίωμα να χαμογελούν ευτυχισμένα.
Αυτός ο Σύλλογος θα λέγεται «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και αυτές οι σκέψεις θα γίνουν ο σκοπός της  ύπαρξής του....

Κμέρα...

πηγή: http://www.ethnos.gr/

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Μέσα στο ’14 θα γίνει online μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες των κλασικών

Η digital Loeb Classical library θα παρέχει τους θησαυρούς της online για όλους 

Η Loeb Classical Library ιδρύθηκε από τον James Loeb το 1911, και από την πρώτη στιγμή προώθησε την δεδηλωμένη αποστολή της να κάνει την αρχαία ελληνική και λατινική λογοτεχνία προσιτές στο ευρύτερο φάσμα των αναγνωστών. Η ψηφιακή της μορφή επεκτείνει αυτή την αποστολή στους αναγνώστες του 21ου αιώνα.   Η Harvard University Press θα ανανεώσει το όραμα του James Loeb για την προσβασιμότητα και θα παρουσιάσει την online βιβλιοθήκη με πλήρεις δυνατότητες αναζήτησης, η οποία θα αναπτύσσεται διαρκώς, με όλα όσα είναι σημαντικά στην αρχαία ελληνική και λατινική λογοτεχνία. Έπος και λυρική ποίηση, τραγωδία και κωμωδία, ιστορία, φιλοσοφία και ρητορική, οι μεγάλοι γιατροί και μαθηματικοί, με λίγα λόγια, όλη η κλασική κληρονομιά με ακριβείς αγγλικές μεταφράσεις.   http://www.lifo.gr/team/bookroom/45939

Πηγή: www.lifo.gr



Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Boeing 747 ετών 45!


Ήταν λίγο πριν το μεσημέρι της 9ης Φεβρουαρίου 1969, 11.34 τοπική ώρα Δυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν στο αεροδρόμιο της πόλης Έβερετ – 48 χιλιόμετρα βόρεια του Σιάτλ – τροχοδρόμησε για πρώτη φορά ένα καινούργιο αεροπλάνο που έμελλε να γίνει ο «βασιλιάς» των αιθέρων. Σήμερα, 45 χρόνια μετά την παρθενική του πτήση, το Boeing 747 συνεχίζει να είναι το πλέον αναγνωρίσιμο αεροσκάφος στον κόσμο.
Το ONEMAN με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 45 χρόνων από την παρθενική πτήση του Boeing 747, σας παρουσιάζει 24 πράγματα που θα θέλατε να μάθετε για το θρυλικό «Τζάμπο Τζετ».

Καλημέρα και καλή εβδομάδα...

πηγή: http://www.ethnos.gr/


ο πνεύμα των Πατέρων για παρόμοιες εορτές με τις σημερινές καρναβαλικές εκδηλώσεις

Παραθέτουμε τον 62 κανόνα της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου, ο οποίος καταδικάζει τις μεταμφιέσεις και τις μάσκες, όπως και τους χορούς και τους αστεϊσμούς, που ελάμβαναν χώρα σε παρόμοιες καρναβαλικές εορτές του παρελθόντος.

ΚΑΝΩΝ ΞΒ’
Τας ούτω λεγομένας Καλάνδας και τα λεγόμενα Βοτά, και τα καλούμενα Βρουμάλια, και την ν τη πρώτη του Μαρτίου επιτελουμένην πανήγυριν, καθάπαξ εκ της των πιστών πολιτείας περιαιρεθήναι βουλόμεθα. Αλλά μην και τας των γυναικών δημοσίας ορχήσεις, και πολλήν λύμην και βλάβην εμποιείν δυναμένας. Έτι μην και τας ονόματι των παρ’ Έλλησι ψευδώς ονομασθέντων θεών, ή εξ ανδρών, ή γυναικών, γινομένας ορχήσεις και τελετάς, κατά τι έθος παλαιόν και αλλότριον του των Χριστιανών βίου, αποπεμπόμεθα, ορίζοντες, μηδένα άνδρα γυναικείαν στολήν ενδιδύσκεσθαι, ή γυναίκα την ανδράσιν αρμόδιον. Αλλά μήτε προσωπεία κωμικά, ή σατυρικά, ή τραγικά υποδύεσθαι· μήτε το του βδελυκτού Διονύσου όνομα την σταφυλήν εκθλίβοντας εν ταις ληνοίς επιβοάν· μηδέ τον οίνον εν τοις πίθοις επιχέοντας, γέλωτα επικινείν αγνοίας τρόπω, ή ματαιότητος, τα της δαιμονιώδους πλάνης ενεργούντας. Τους ουν από του νυν τι των προειρημένων επιτελείν εγχειρούντας, εν γνώσει τούτων καθισταμένους, τούτους, ει μεν Κληρικοί οίεν, καθαιρείσθαι  προστάσσομεν, ει δε Λαϊκοί, αφορίζεσθαι.

ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΙΒΔΗΛΟΣ ΕΞΕΥΡΩΠΑΪΣΜΟΣ...

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Τον τελευταίο καιρό ακούγονται διάφορες προτάσεις για την αλλαγή φιλοσοφίας των σχολικών αργιών. Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα είναι η προσπάθεια ορισμένων ξενοδόχων να  κερδίσουν πελατεία μέσω του θεσμού της « λευκής εβδομάδας», δηλαδή μέσω της παράτασης του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Νομίζω ότι η σκέψη είναι διπλά άστοχη.

 Πρώτον, διότι σήμερα οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν περίσσευμα χρημάτων για να κάνουν οικογενειακώς χειμερινό τουρισμό. Και δεύτερον, διότι αυτές οι  «λευκές εβδομάδες» μπορούν να ισχύσουν μόνο σε βόρειες ευρωπαϊκές χώρες όπου τα βουνά έχουν πολύ χιόνι και όπου όλοι σχεδόν γνωρίζουν σκι.
Η δεύτερη άστοχη ιδέα περιέχει την πρόταση να καταργηθούν ορισμένες χριστιανικές εορτές στα σχολεία, όπως η εορτή των Τριών Ιεραρχών και η εορτή του τοπικού αγίου κάθε περιοχής. Δήθεν έτσι θα κερδηθεί χρόνος για επιμήκυνση των σπουδών.

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Καλό τριώδιο...προσευχή, προσευχή, προσευχή...

πηγή: http://www.ethnos.gr/

Ιγνατίου: Μαγειρεύουν λύση-ντροπή στην Κύπρο...

Το 2004, όταν το Κυπριακό βρέθηκε στα πρόθυρα μιας ιστορικής ντροπής, με την προώθηση του Σχεδίου Ανάν, ο Μιχάλης Ιγνατίου ήταν από εκείνους που έδωσαν τη μάχη για να αποτραπεί ένας συμβιβασμός ο οποίος κάθε άλλο παρά τιμητικός ήταν για την Ιστορία της μαρτυρικής νήσου, και τις θυσίες των πολιτών της.
Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την επίτευξη μιας λύσης που επίσης κάθε άλλο παρά αξιοπρεπής φαντάζει, ο έγκυρος δημοσιογράφος αρθρογραφεί με τη γλώσσα της αλήθειας στο “Έθνος της Κυριακής”. Και γίνεται σκληρός, στην προσπάθειά του να αφυπνίσει συνειδήσεις, έστω και την τελευταία στιγμή.

Tower Bridge: «χτυπιέται» από κεραυνούς...

 Τον γύρο του διαδικτύου κάνει μια εκπληκτική φωτογραφία που δείχνει τη στιγμή που η Γέφυρα του Πύργου (Tower Bridge), ένα από τα πιο γνωστά μνημεία του Λονδίνου «χτυπιέται» από κεραυνούς.

πηγή: http://www.katohika.gr/

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Πρωτοπρ. Γεώργιος Ευθυμίου, «Ορθόδοξο Θεολογικό Μάθημα, ο διδάσκων και το Πιλοτικό Πρόγραμμα»




πηγή: http://thriskeftika.blogspot.gr/

1950: Σαν σήμερα πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, από τους σημαντικότερους μαθηματικούς παγκοσμίως

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή είναι ίσως το μεγαλύτερο σύγχρονο μαθηματικό μυαλό της Ελλάδας και ως είθισται, έζησε και μεγαλούργησε... εκτός Ελλάδος.

Το γνωστικό αντικείμενο του μεγάλου Έλληνα είχε επεκταθεί πολύ πέραν των αγαπημένων του μαθηματικών, στη Φυσική, εφαρμοσμένη και θεωρητική, στην Αρχαιολογία, ενώ είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως μηχανικός, ορμώμενος από την αγάπη του για τη γεωμετρία.

καλό ξημέρωμα...

πηγή: http://www.ethnos.gr/

ΕΚ: Νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς

Ευκολότερα θα λαμβάνουν αποζημίωση σε περίπτωση καθυστέρησης της πτήσης και καθήλωσής τους στο αεροδρόμιο οι επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς, σύμφωνα με νομοσχέδιο που ενέκρινε στο στάδιο της πρώτης ανάγνωσης το Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη.
Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους κανόνες, που εγκρίθηκαν με 580 ψήφους υπέρ, 41 κατά και 48 αποχές, οι αερομεταφορείς θα πρέπει να υποδεικνύουν με σαφήνεια έναν υπεύθυνο, σε κάθε αερολιμένα, που θα πληροφορεί και θα βοηθά τους επιβάτες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις διαδικασίες υποβολής καταγγελιών, παροχής βοήθειας, αποζημίωσης και μεταφοράς σε άλλες πτήσεις. Οι επιβάτες θα μπορούν επίσης να υποβάλλουν καταγγελίες, πχ. για ζημία ή απώλεια αποσκευών.
Σε περίπτωση καθυστέρησης μιας πτήσης, ο επιβάτης θα πρέπει να ενημερώνεται για την κατάσταση αλλά και τη δυνατότητα μεταφοράς με άλλη πτήση, αμέσως μόλις οι εν λόγω πληροφορίες καταστούν διαθέσιμες, και σε κάθε περίπτωση πριν από την παρέλευση 30 λεπτών από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης.

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ο Κολομπο δεν ανακαλυψε την Αμερική!

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ! 

Είχαν φθάσει εκεί, 1.000 χρόνια πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο ! 

Οι Διάφορες σκέψεις για το μυστηριώδες ταξίδι τους… 

Μέσα στην σιγή τού δάσους Cockaponset State Forest στό Νότιο Connecticut, κοντά στο χωριό Guilford, βρίσκεται ή αρχαιότερη Χριστιανική Εκκλησία τής Νοτίου Αμερικής, αριστοτεχνικά σκαλισμένη από πέτρα. Οι επιγραφικές αποδείξεις τήν σημειώνουν νά έχει κτισθεί στά 1500 χρόνια από σήμερα, από Ορθόδοξους Χριστιανούς μοναχούς προερχομένους από το ελληνικό Βυζάντιο, πού διέφυγαν μέ πλοία από τήν Βόρειο Αφρική κατά τις επιδρομές των Βανδάλων. Υπάρχουν πολλά Ελληνικά κύπελλα ( σέ σχήμα μικρής κούπας ) πλαισιωμένα με καθαρά χριστιανικά σύμβολα ή μονογράμματα τού Χριστού, με βαπτιστήρια, κηροπήγια, Δεσποτικός θρόνος ή καθέδρα επισκοπική, και ένα Ιερό Βήμα. 

Gooru - A Great Source of Math, Science, and Social Studies Materials

This week I'm taking a few days off to ski, play with my dogs, visit with friends and family, and generally recharge my batteries. If you're on vacation this week too, I hope that you're having a great vacation. While I'm away I'm rerunning the most popular posts of the year. The selections are based on pageviews during 2012. 


Gooru is a service that aims to provide teachers and students with an extensive collection of videos, interactive displays, documents, diagrams, and quizzes for learning about topics in math, social studies, and science.

Τα θαμμένα αγάλματα του πολέμου. Τότε που λειτουργούσε το κράτος

Την Κυριακή 27 Απριλίου 1941 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής κατέλαβαν την Αθήνα. Την επομένη, νωρίς το πρωί, οι Γερμανοί αξιωματικοί που ανέβηκαν με φόρα τα μαρμάρινα σκαλιά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου διαπίστωσαν με έκπληξη ότι παραλάμβαναν ένα κτίριο άδειο. Δεν βρήκαν πουθενά ούτε ίχνος από τα χιλιάδες πολύτιμα εκθέματα που κοσμούσαν το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας τα προηγούμενα εξήντα χρόνια της λειτουργίας του.

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

καλημέρα φίλοι μου...

πηγή: http://www.ethnos.gr/

Βρέθηκαν τα οστά του Καρλομάγνου

Τι ισχυρίζονται οι επιστήμονες για τα οστά που βρέθηκαν στο Άαχεν
Μετά από 26 χρόνια έρευνας και ακριβώς 1.200 χρόνια μετά το θάνατό του, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τα οστά που βρέθηκαν θαμμένα στον καθεδρικό ναό του Άαχεν είναι πολύ πιθανόν να ανήκουν στον Καρλομάγνο, τον πρώτο μετακλασικό αυτοκράτορα της Δύσης.
«Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών από το 1988 μέχρι σήμερα , μπορούμε να πούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα, είναι ο σκελετός του Καρλομάγνου», δήλωσε ο Φράνκ Ρούεχλι, καθηγητής ανατομίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ο άνθρωπος που στη γερμανική αναφέρεται ως «Karl der Grosse» που μπορεί να αποδοθεί ως «Κάρολος ο Μέγας» ήταν ένας ασυνήθιστα ψηλός τύπος για την εποχή του.

Τα 9 χαρακτηριστικά ενός σπουδαίου Δασκάλου

Τι διαφοροποιεί τον καλό δάσκαλο από τους υπόλοιπους; Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση στη λύση αυτού του αινίγματος και στην καλύτερη περίπτωση οι απαντήσεις είναι συγκεχυμένες. Στη συνέχεια παρατίθεται λίστα με τα βασικά χαρακτηριστικά, που μερικά μπορεί να μας είναι γνωστά, αλλά τα περισσότερα δεν γίνονται εύκολα ορατά. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε αυτά που κάνουν τη διαφορά .

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Καλό ξημέρωμα...

πηγή: http://www.ethnos.gr/

Γιατί μας αρέσει να ακούμε λυπητερά τραγούδια;

Γιατί μας αρέσει να ακούμε λυπητερά τραγούδια; Μια έρευνα μελετά τις επιπτώσεις της λυπητερής μουσικής στον εγκέφαλό μας. Φαίνεται ότι η βίωση λύπης μέσα από την τέχνη είναι μια ασφαλής συναισθηματική εμπειρία.
Η λυπητερή μουσική στην πραγματικότητα μπορεί να μας προκαλέσει ευχάριστα συναισθήματα υποστηρίζουν Ιάπωνες ερευνητές σε έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο ανοιχτής πρόσβασης περιοδικό Frontiers in Psychology.

Ημερίδα με θέμα: "Θεραπεία ψυχής"

πηγή: http://thriskeftika.blogspot.gr/

Η λογοποίηση της παιδείας

Το πνεύμα των Τριών Ιεραρχών είναι πάντα επίκαιρο και σύγχρονο. Η δομή της σκέψεώς τους είναι τόσο αυθεντική, ώστε δύναται να θεωρηθούν ως υπέρχρονοι και συνάμα διαχρονικοί. Θα λέγαμε ότι έχουν καταστεί, πραγματικά παιδευτικά πρότυπα.
Είναι γενικά αποδεκτό ότι η σύγχρονη Παιδεία διέρχεται μία από τις πιο μεγάλες κρίσεις της. Έχει επιβληθεί σχεδόν ολοκληρωτικά ο στόχος, τον οποίο επιβάλλει ο τεχνικός πολιτισμός και παράλληλα έχει κυριαρχήσει η αναπτυξιακή καταναλωτική κατεύθυνση. Έτσι, η Παιδεία των Τριών Ιεραρχών, η Παιδεία της Θεανθρώπινης αγωγής, της μορφώσεως, του πολιτισμού και της αναδείξεως των φορέων της σε ηθικές και πνευματικές προσωπικότητες, κατήντησε εκπαίδευση για την αναπτυξιακή, καταναλωτική κατεύθυνση του μαθητού. Κύριος στόχος της Παιδείας σήμερα είναι να εκπαιδεύσει παραγωγικές μονάδες. Για τον λόγο αυτό τα Πανεπιστήμιαπρέπει να ετοιμάσουν μηχανικούς υπολογιστών, γιατρούς, αρχιτέκτονες, οικονομολόγους κ.ο.κ..

Κμέρα, κεβδομάδα, μην τσιμπάτε...!!!

πηγή: http://www.ethnos.gr/

Πειραιώς: ''Η Εκκλησία δεν είναι Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών''

 - Σε­βα­σμιώ­τα­τε, η Εκ­κλη­σί­α στη συ­γκυ­ρί­α τη ση­με­ρι­νή υ­πη­ρε­τεί το λα­ό με συσ­σί­τια. Εί­σθε ευ­χα­ρι­στη­μέ­νος με την προ­σπά­θεια αυ­τή; Κα­τά πό­σο ε­ξα­ντλεί­ται η α­πο­στο­λή της Εκ­κλη­σί­ας. 
Η α­πο­στο­λή της Εκ­κλη­σί­ας εί­ναι κα­τά τον ιε­ρό Γρη­γό­ριο τον Θε­ο­λό­γο «αρπά­σαι ψυ­χάς και δού­ναι Θε­ώ» δηλ. η εγ­χρί­στω­ση και η θέ­ω­ση του αν­θρω­πί­νου προ­σώ­που, η υ­πέρ­βα­ση της φθο­ράς και του θα­νά­του, με έ­να λό­γο η Α­νά­στα­ση. Η Εκκλη­σί­α δεν εί­ναι Υ­πουρ­γεί­ο Κοι­νω­νι­κών Υ­πη­ρε­σιών αλ­λά α­πό την κοι­νω­νί­α της με τον ζώ­ντα Θε­ό α­πορ­ρέ­ει ως γε­γο­νός η με­το­χή στην θλί­ψη και τον πό­νο των ε­μπε­ρι­στά­των και η α­γά­πη που πη­γά­ζει α­πό τον ά­κτι­στο και Πα­νά­γιο Θε­ό, ο Οποί­ος κα­τά τον θε­σπέ­σιο Ευαγ­γε­λι­στή Ιω­άν­νη «α­γά­πη ε­στί». Συ­νε­πώς η κού­φιση των εν α­νά­γκαις α­πο­τε­λεί ου­σιώ­δη προ­ϋ­πό­θε­ση και α­πό­δει­ξη αλ­λη­λο­πε­ριχω­ρή­σε­ως ε­ντός του σώ­μα­τος της Εκ­κλη­σί­ας κα­τά την με­γα­λειώ­δη ρή­ση του Αδελ­φο­θέ­ου Ια­κώ­βου «πί­στις ά­νευ έρ­γων νε­κρά ε­στί». 
πηγή: http://www.romfea.gr/

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Μία πατρικὴ φωνὴ γιὰ τὶς αὐτοκτονίες...

Τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος Ἱερωνύμου

Ἡ κρίση ποὺ ταλανίζει κάποια χρόνια τώρα τὸν τόπο μας σημαδεύτηκε καὶ ἀπὸ μία ἐξόχως τραγικὴ διάσταση. Τὴν αὔξηση τῶν αὐτοκτονιῶν. Ὅσων τουλάχιστον γίνονται γνωστές, ἀφοῦ οἱ εἰδικοὶ πιστεύουν ὅτι πάντοτε ὁ ἀριθμός τους εἶναι κατὰ πολὺ μεγαλύτερος. Θεωρῶ ἀναγκαῖο μέρος τῆς πατρικῆς μου ἀποστολῆς τὸ νὰ ἀρθρώσω κάποιο σχετικὸ λόγο.
Μαθαίνουμε ἀπὸ τοὺς ψυχιάτρους καὶ ψυχολόγους πὼς ἡ ἀφαίρεση τῆς ἴδιας τῆς ζωῆς κάποιου λαμβάνει χώρα, ὅταν αὐτὸς χάνει τὴν ἐλπίδα ὅτι θὰ ἀλλάξει κάτι. Ὅταν αἰσθάνεται ἀβοήθητος καὶ ἀνίκανος νὰ ἔχει κάποιον ἔλεγχο πάνω στὰ γεγονότα ποὺ κατέκλυσαν τὴ ζωή του. Ὅταν στενεύει ὁ «γνωστικός του ὁρίζοντας», ὅταν δηλαδὴ παραμορφώνεται ἡ ἱκανότητα σκέψης καὶ ἔτσι ὁ ἄνθρωπος ἀδυνατεῖ νὰ διακρίνει ἐναλλακτικὲς λύσεις. Ἀλλὰ ἐπίσης συνυπάρχει τὸ διάβημα αὐτὸ καὶ μὲ μία κίνηση οἰονεὶ καταγγελίας καὶ «τιμωρίας» ἐκείνων οἱ ὁποῖοι ἔφεραν τὰ πράγματα σὲ αὐτὸ τὸ σημεῖο. Συνδέεται ἀκόμη καὶ μὲ μίαν ἀπόπειρα συμβολικῆς «ἀποκατάστασης» τῆς ἀξίας κάποιου, ἀφοῦ ἀπὸ «ἀποτυχημένος» ἔναντι τοῦ κύκλου του γίνεται πάλι μὲ τὴν ἀπώλειά του ὀδυνηρὰ ἀκριβὸς καὶ ποθητός.

Καλημέρα, όμορφη Κυριακή, ημέρα Κυρίου σε όλους...

πηγή: http://www.ethnos.gr/

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Ο φαλακρός ήρωας του Ιράν: Ο δάσκαλος που ξύρισε το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε μαθητή του που τον πείραζαν





Διαβάστε για την μεγαλειώδη πράξη ενός δασκάλου στο Ιράν, ο οποίος ξύρισε το κεφάλι του για χάρη ενός μαθητή του που δεχόταν πειράγματα
Παράδειγμα προς μίμηση η πράξη ενός εκπαιδευτικού σε δημοτικό σχολείο στο Ιράν, ο οποίος ξύρισε το κεφάλι του, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δική του απάντηση στους συμμαθητές ενός 8χρονου μαθητή, τον οποίο εκφόβιζαν και χλεύαζαν λόγω μιας σπάνιας ασθένειας.
Ο λόγος για τον Ali Mohammadian, ο οποίος μία μέρα έτσι ξαφνικά εμφανίστηκε στην τάξη με το κεφάλι του ξυρισμένο.
Τα παιδιά της τάξης του κορόιδευαν τον 8χρονο Mahan Rahimi ο οποίος έχασε τα μαλλιά του εξαιτίας μιας ασθένειας, και εκείνος με τον τρόπο του θέλησε να δείξει αλληλεγγύη στο παιδί.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Guardian, μετά από αυτή του την πράξη όλοι οι μαθητές του ξύρισαν τα κεφάλια τους και σταμάτησαν να τον πειράζουν.
Οι μαθητές κατάλαβαν το νόημα της πράξης του δάσκαλου και έπραξαν το ίδιο, βάζοντας τέλος στα πειράγματα.
Ο δάσκαλος έχει γίνει ήρωας στο Ιράν, ενώ δέχτηκε μέχρι και τα συγχαρητήρια του ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας του παιδιού ώστε να καλυφθούν τα ιατρικά έξοδα για αντιμετώπιση της ασθένειάς του.
"Είμαι πολύ χαρούμενος που η πράξη μου άγγιξε τόσους ανθρώπους ", είπε ο 45χρονος καθηγητής.
Ο 45χρονος μάλιστα δημοσίευσε μια φωτογραφία του μαζί με τον 8χρονο στο Facebook, γράφοντας "Τα κεφάλια μας είναι ευαίσθητα στις τρίχες", με πλήθος κόσμου να τη μοιράζεται.

(πηγή: guardian.co.uk, news247.gr)
αναδημοσίευση από: http://www.alopsis.gr/

Η Υπαπαντή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού: Μικρό σχόλιο στη βυζαντινή εικόνα

http://www.alopsis.gr/alopsis/ypapanth.jpg
«Λέγε Συμεών, τίνα φέρων εν αγκάλαις, εν τω ναώ αγάλλη;», ερωτά υμνογραφώντας ο άγιος Γερμανός, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, στο πρώτο Στιχηρό ιδιόμελο του Εσπερινού της Υπαπαντής, ήχου α΄. Η βυζαντινή εικόνα της Υπαπαντής του Κυρίου, αποτολμά ν’ απαντήσει στο υμνολογικό αυτό ερώτημα μ’ ένα άλλο είδος τέχνης, περισσότερο προσιτό στο ευρύτερο σώμα των πιστών.

Η σκηνή εικονίζει την εκπλήρωση του εβραϊκού έθους. Του έθους που καθόρισε η απαίτηση του ίδιου του Θεού, «παν άρσεν το την μήτραν διανοίγον», να αφιερώνεται σ’ Αυτόν. (Εξοδ. ιγ´ 2), όπως εμφατικά σημειώνεται και στον Ειρμό της εννάτης ωδής της Υπαπαντής. Αυτή την πραγματοποίηση του «ειθισμένου, κατά το ειρημένον του νόμου» (Λουκ. Β. 24, 27), ιστορεί η εικόνα της Υπαπαντής. Πέντε πρόσωπα απαρτίζουν την σύνθεση. Η Υπεραγία Θεοτόκος με τον Ιωσήφ φέρνουν στον ναό τον τεσσαρακονθήμερο Ιησού Χριστό. Τα δύο άλλα πρόσωπα είναι πρόσωπα του ναού, και συναντούν τους προσερχομένους εντός του ιερού χώρου. Ο Συμεών ο πρεσβύτης, άνθρωπος χαριτωμένος απ’ το Πνεύμα του Θεού, «δίκαιος και ευλαβής, προσδεχόμενος παράκλησιν του Ισραήλ» (Λουκ. β´ 25), και η αγία Άννα η προφήτιδα, θυγατέρα Φανουήλ, σε προχωρημένη ηλικία και αυτή. Λαμπάδα λιωμένη στην υπηρεσία του ναού από τη νεότητά της, από τότε που χήρευσε. Στα χέρια της, που τόσα χρόνια διακόνησαν τις ανάγκες του ναού, κρατεί ειλητάριο με λόγους προφητικούς, που αναφέρονται στο πρόσωπο του προσφερομένου βρέφους Ιησού. «Τούτο το βρέφος, ουρανόν και γην εστερέωσεν».

Πόντος: πονεμένος, λησμονημένος από τους οικείους στα δύσκολα, αλλά όρθιος...!!!

Υπό τη σκέπη του Ιησού Χρηστού διαβάζουν το κοράνι στην Αμάσεια του Πόντου!

Υπό τη σκέπη του Ιησού Χρηστού διαβάζουν το κοράνι στην Αμάσεια του Πόντου!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Σίγουρα κανείς δεν θα το πίστευε αν δεν έβλεπε το δημοσίευμα-ομολογία της τουρκικής εφημερίδας,
Aksam, με την πραγματικά πρωτοφανή και συνάμα εκπληκτική φωτογραφία όπου προβάλλεται ένας ...
Τούρκος ιμάμης να αναγινώσκει περικοπές από το Κοράνι στους μουσουλμάνους υπό… την σκέπη του
Παντοκράτορα Ιησού Χριστού. Σημεία των καιρών;

Το εκπληκτικό αυτό γεγονός έγινε στην περιοχή της Αμάσειας, μια περιοχή που πριν από την ανταλλαγή
των πληθυσμών κατοικούσε πυκνός ελληνορθόδοξος πληθυσμός καθώς και πολλοί κρυπτοχριστιανοί
που άλλοι μεν διασώθηκαν φεύγοντας για την Ελλάδα ή την Ρωσία, πολλοί όμως και με τις ίδιες τις
τουρκικές μαρτυρίες παρέμειναν και ίσως εξακολουθούν να ζουν, (οι απόγονοι τους), στα μέρη εκείνα όπου
γράφτηκαν πολλές μαρτυρικές σελίδες του ηρωικού Πόντου.